Home / Reisinformatie / Europa / Polen / Originele stedentrip Gdansk met kinderen

Originele stedentrip Gdansk met kinderen

Ben jij ook benieuwd naar een stedentrip Gdansk? Ik wel en hoewel ik las dat Gdansk één van de mooiste steden in Polen is, kon ik er toch relatief weinig informatie over vinden. Al helemaal niet of Gdansk met kinderen leuk is. Goedkoop vliegen naar Gdansk is geen enkel probleem en zelfs midden in de zomervakantie kwam ik nog betaalbare tickets tegen. Voor gezinopreis ontdek ik graag originele en betaalbare bestemmingen en Gdansk voldoet aan beide. Samen met mijn dochter ging ik in augustus een midweek naar Gdansk. We besteedden twee-en-een-halve dag in het oude centrum van Gdansk, gingen een ochtend naar de dierentuin en een middag naar het strand en maakten ook nog een dagtrip naar Malbork met het grootste bakstenen kasteel ter wereld.

Twijfel je nog over een stedentrip naar Gdansk, niet nodig! Ontdek Polen en ontdek Gdansk. Wij hebben ons uitstekend vermaakt.

stedentrip Gdansk

Stedentrip Gdansk

Weet je niet wat te doen in Gdansk, ga lekker rondslenteren. Het is een hele mooie oude hanzestad en een groot deel van de tijd liepen we dus ook gewoon op goed geluk door de straatjes van de stad. Dankzij de kleurige gevels en muurversieringen is er altijd wat te zien. In de zomer is het een hele levendige stad met veel mensen op straat. Kleurige bloemen en veel gezellige terrasjes.

In de restaurantjes van Gdansk kan je terecht voor typisch Pools eten maar ook voor wereldgerechten. Over het algemeen vonden we de schattigheidsfactor van veel cafeetjes en restaurantjes in Gdansk hoger dan de kwaliteit van het eten.

stedentrip Gdansk
stedentrip Gdansk

Hotels in Gdansk centrum

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Gdansk? Wij verbleven in het Ibis hotel, altijd een veilige keuze voor gezinnen. De kamers zijn comfortabel en beneden in de lobby is er een gezellige speelhoek voor kinderen. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid. Hotel Scandic tegenover het treinstation heeft ook familiekamers, bekijk hier dit hotel met familiekamer in Gdansk.

Hotels in Gdansk centrum
Hotels in Gdansk centrum
Hotels in Gdansk centrum

Er zijn in Gdansk ook veel particulieren die appartementen verhuren. Zo verbleven wij ook 2 nachten in een heel licht en ruimtelijk appartement midden in het centrum maar net buiten te drukte. Helaas is dit appartement niet meer te huur.

Hotels in Gdansk centrum

Gdansk bezienswaardigheden

Gdansk Maritiem Museum

Het maritieme museum van Gdansk is het grootse museum van de stad en laat ik eerlijk zijn: het is nogal verwarrend. Het strekt zich uit over meerdere gebouwen en schepen. Het heeft vier locaties in Gdanks en dependances in onder andere Gdynia en Hel. Gdansk was één van de Hanzesteden en historisch gezien was de scheepvaart dan ook erg belangrijk.

The Crane

Van de vele oude pakhuizen is “Crane” het meest in het oog springende gebouw met hijstuig. Toen het gebouwd werd in 1442 was het de grootste werkende kraan ter wereld. Het meeste van wat je nu ziet is een reconstructie omdat het gebouw grotendeels verwoest werd in de Tweede Wereldoorlog. Op de drie verdiepingen wordt uitleg gegeven over de werking van de kraan en zijn er historisch ingerichte kamers die een idee moeten geven van hoe het hier aan toe ging. Dit maakt het ook een leuke korte stop voor kinderen.

Gdansk Maritiem Museum
Gdansk Maritiem Museum
Gdansk Maritiem Museum

Pakhuizen op Olowianka

De drie grootste gebouwen van het Maritiem museum zijn gehuisd in een drietal opvallende oude pakhuizen. De historische tentoonstelling hier is interessant voor de liefhebber.

Boot Soldek

Voor de deur van de pakhuizen ligt de Soldek, een oceaanvarend schip uit 1947. Een sluipdoor-kruipdoor route neemt je mee door het schip met de enorme motoren, de keuken en de kamers van de bemanning. Op het dek kan je zelf kapitein spelen en de bel luiden.

Gdansk Maritiem Museum
Gdansk Maritiem Museum

Maritime Culture Centrum met interactieve tentoonstelling voor kinderen

De leukste tentoonstelling van het maritiem museum wanneer je Gdansk met kinderen bezoekt is die in het Maritime Culture Centrum. Heb je een visit Gdansk pas dan is deze in tegenstelling tot een bezoek aan de pakhuizen en aan Soldek niet opgenomen op je kaart. De tentoonstelling werkt op basis van tijdslots van een uur. Dus koop een kaartje van te voren of zorg dat je er iets voor het hele uur bent en hoop op plek.

Kinderen kunnen hier van alles zelf doen. Onze dochter vond het hartstikke leuk om zelfs scheepjes te besturen over het water en om met de andere testopstellingen te spelen. Klim in een onderzeeër en ga op ontdekkingstocht onder de zee. Verkleden als piraat of matroos en puzzelen of met de LEGO, spelen het kan allemaal. Er zijn ook verschillende proefjes te doen die niet alleen leuk maar ook leerzaam zijn. Hoe werkt een hefboom, maak je eigen tsunami of leer hoe sonar werkt.

De interactieve ruimte People-Ships-Ports is vooral gericht op kinderen van 4 tot een jaar of 10. Ben je jonger dan is er wat weinig te doen, ben je ouder dan is wat minder interessant.

Gdansk Maritiem Museum
Gdansk Maritiem Museum
Gdansk Maritiem Museum

Hewelianum Science museum Gdansk

Het leukste museum om te bezoeken in Gdansk met kinderen is zonder twijfel het Hewelianum Centre, een modern belevingsmuseum. De locatie is al bijzonder in de oude bunkers en versterkingen die ooit de stad moesten beschermen. Wij waren er al vroeg op de ochtend tijdens een zonnige dag. Hoewel Hewelianum ook heel geschikt is voor een bezoek tijdens een regenachtige dag moet je er rekening mee houden dat er een beperkt aantal kinderen tegelijk toegelaten wordt in een tentoonstelling. Die vier verschillende gedeeltes zijn verspreid over 3 gebouwen en je loopt via een buitenroute tussen de gebouwen.

We starten ons bezoek met de tentoonstelling “Around the World” dit was ook onze dochter haar favoriet. Je kunt hier van alles doen dat te maken heeft met landen en klimaat. Met zand een vulkaan bouwen, voelen aan echte ijsklontjes en ervaren hoe de windkracht van een orkaan voelt. Bij die laatste werd mijn zonnebril van mijn hoofd gewaaid dus dat was best heftig. De meeste proefjes en opstellingen werken instinctief maar zo niet dan is er altijd een Engelstalig bordje. Ook zijn er genoeg medewerkers om een handje te helpen.

Hewelianum Science museum Gdansk
Hewelianum Science museum Gdansk

Na deze grote tentoonstelling gingen we door naar het volgende gebouw waar zich “Puzzle” en “Time machine – Fun with history” bevinden. De puzzeltentoonstelling is erg gericht op wiskunde en rekenen. Hartstikke leuk wanneer je Gdansk bezoekt met kinderen die in de hoogste klassen van de basisschool  zitten. Voor onze kleuter was het te moeilijk. Bij Time machine zijn vooral veel kanonnen en geweren te zien maar kan je ook via een digitaal scherm zien hoe je er zelf uitziet als soldaat. Ook hier zijn we relatief snel doorheen gegaan.

Vervolgens volgt een wandeling door de barakken om uit de komen de bij de grootste tentoonstelling van Hewelianum “With Energy”. Hier draait het zoals te verwachten om energie. Er is echt van alles te doen: zo kan je in een autosimulator merken wat het verschil is tussen rijden op een droog, nat, of besneeuwd wegdek. Er zijn heel veel proefjes die gebruiken maken van verschillende energiebronnen. Een aantal opstellingen waren leuk voor onze kleuter maar ook hier is veel toch vooral geschikt voor wat oudere kinderen vanaf een jaar of 8. Dat merk je bijvoorbeeld ook door de hoogte waarom alle besturingen zitten. Ga je met kinderen in die leeftijdscategorie dan kan je hier zeker een halve dag doorbrengen. Wij waren hier zelf ongeveer 2 uur.

Hewelianum Science museum Gdansk
Hewelianum Science museum Gdansk

Overige musea in Gdansk

We hadden graag nog wat meer musea in Gdansk bezocht zoals het Uphagen huis maar doordat ons bezoek samenviel met de nationale feestdag op 15 augustus (Maria Tenhemelopneming) waren bijna alle musea die dag gesloten. De dag erop bleek dat de meeste musea deze dag ook alleen maar een halve dag open waren en niet de normale tijden aanhielden.

stedentrip Gdansk

Reuzenrad Gdansk

Er zijn meerdere uitkijkpunten over Gdansk. Wij kozen voor de luie optie waarbij je niet zelf hoef trap te lopen. Vanaf het reuzenrad heb je direct zicht op de oude stad en de mooie gebouwen langs het water.

Reuzenrad Gdansk

Gdansk dierentuin

De dierentuin van Gdansk is een zeer ruim opgezette dierentuin met veel speelmogelijkheden voor kinderen. Deze ligt wel een eindje buiten het centrum en met het openbaar vervoer ben je toch wel 45 minuten onderweg vanaf Gdansk Glowny. Wij namen de tram naar Oliwa en daar gaat een bus naar de dierentuin.

De dierentuin is enorm groot maar dit komt mede door de zeer ruime opzet en het vele groen. Hierdoor voelt het ook niet snel te druk aan. Er is een route waarbij je langs alle verblijven komt maar je kunt tussendoor ook stukjes afsnijden. De dieren in de dierentuin zijn niet heel bijzonder en er zijn bijvoorbeeld lama’s, giraffen en pinguïns. Voor kinderen maakt dat niet uit, mijn dochter wordt nog wel blijer van een leuk huppelend hertje dan een bijna uitgestorven maar saaie dier. Tussendoor zijn er verschillende speeltuinen en eet mogelijkheden.

Gdansk dierentuin
Gdansk dierentuin

In die dierentuin zit ook een klein Dinopark dat je tegen betaling kunt bezoeken maar deze is echt niet te vergelijken met het  gave dinopark in Malbork. Daarnaast is er een klimparcours. Mijn dochter is hier gek op en er is hier ook een optie voor kleine kinderen. Dit parcours is voorzien van netten en ze hoeven dus niet in een safety harnas. Voor oudere kinderen is die optie er wel. Wat mij betreft is de dierentuin een leuk uitje als je genoeg tijd hebt in Gdansk maar ga je maar een weekendje dan zou ik niet hier de trip helemaal voor maken.

Gdansk dierentuin
Gdansk dierentuin

Family Package Tourist Card

Wanneer je van plan bent om meerdere musea en bijvoorbeeld de dierentuin in Gdansk te bezoeken dan kan je geld besparen met de Family Package Tourist Card.  Deze is ook te combineren met een onbeperkt gebruik van bus en tram.

Family Package Tourist Card
Family Package Tourist Card

Gdansk Stranden

Gdansk ligt aan de Baltische zee. Die is het hele jaar door kouder dan onze Noordzee maar op zomerse dag perfect om af te koelen. Het weer in Gdansk was perfect tijdens onze korte vakantie. Met een dochter die helemaal blij wordt van spelen in de zee en temperaturen boven de 25 graden was het een hele logische keuze om deze stedentrip te combineren met een middag aan het strand. In en rondom Gdansk zijn meerdere stranden. Wij bezochten eerst Gdansk Jelitkowo. Dit strand is makkelijk te bereiken met de tram die we pakten vanaf de dierentuin. Er is ook een glijbanen complex waar je tegen betaling kunt spelen. Naast het strand ligt een park met enkele kermisattracties en standjes waar je snacks kunt kopen. Het strand was op deze vakantiedag erg vol met gezinnen en stelletjes.

Gdansk Stranden
Gdansk Stranden
Gdansk Stranden

Sopot strand en pier

Sopot
Sopot

We bezochten ook Sopot, een plaatsje direct naast Gdansk en goed bereikbaar met de trein. Deze plaats heeft een lange houten pier die de zee insteekt. Het strand hier is wijder en heeft een aantrekkelijker uitstraling. Hoe verder ten noorden van de pier hoe rustiger het strand wordt. Er zijn diverse luxe strandtenten met bijbehorende prijzen (maar vergeleken met Nederland nog steeds heel redelijk) die ook bedjes verhuren. Op dit strand zijn ook meerdere speelmogelijkheden voor kinderen zoals een leuk houten hindernisparcours. Er hangt hier zeker een meer jetset sfeertje dan op het strand van Jelitkowo.

Sopot

Het stadje zelf deed me erg denken de buitenwijken van Tallinn waar je ook van de mooie houten huizen tegen komt. Een bijzonder gebouw in Sopot is het bochtige huisje dat helemaal vervormd gebouwd is.

Sopot
Sopot

St Dominic’s jaarmarkt

De jaarmarkt van Gdansk heeft een enorm lange historie. De eerste werd al gehouden in 1260 en nu ruim 750 jaar later verandert de stad elke zomer voor ruim drie weken in een groot festijn van kraampjes en stalletjes. De St Dominic’s jaarmarkt start op de laatste zaterdag van juli en duurt 23 dagen. Een periode van het jaar waarin het extra gezellig is op straat en je nog meer opties hebt om wat te eten en te drinken. Het nadeel is wel dat de straten erg vol zijn en dat de stalletjes het zicht op de mooie gevels in de stad blokkeren.

Er zijn vaak veel openluchtoptredens en de jaarmarkt eindigt met een groot vuurwerk. Voor gezinnen worden verschillende pleinen ingericht met kinderattracties. Zo was er tijdens ons bezoek aan Gdansk een knutselplein maar ook een plein vol met springkussens en trampolines. Op de speciale app die voor elke editie beschikbaar is, kan je vinden waar wat te doen is.

St Dominic's jaarmarkt
St Dominic's jaarmarkt
St Dominic's jaarmarkt

Wat kost een stedentrip Gdansk?

Je kunt goedkoop naar Gdansk maar het prijsniveau in Polen en zeker ook Gdansk is de afgelopen jaren gestegen. Een weekendje Gdansk is niet zo spotgoedkoop als je misschien zou verwachten maar zeker ook niet duur. Maak gebruik van de rechtstreekse vluchten naar Gdansk vanaf Eindhoven, Groningen of Amsterdam.

Speciaal voor jullie heb ik onze kosten bijgehouden.

  • Kosten vlucht Eindhoven – Gdansk met Wizzair voor 2 personen inclusief voor een persoon grote handbagage (15 kilo), €83,96
  • Bus van vliegveld naar stadscentrum (kind 50% korting + een volwassene) €2,47
  • Hotel 2 nachten Ibis incl ontbijt €132,-*
  • Airbnb 2 nachten €111,-
  • Gdansk kaart 72 uur Family (1 kind 4-7 jr + 1 volwassene) incl transport € 46,37*
  • Overige entreegelden Gdansk & Sopot (reuzenrad, pier, People-Ships-Ports ) €17,71
  • Maaltijden & drinken €90,91
  • Dagtrip naar Malbork (trein + entree kasteel en dinopark) €35,89*
  • Overig (springkussen, snacks, souvenirs) €5,55

Totaal €525,86 voor 5 dagen/4 nachten Gdansk met 1 volwassene en 1 kind.

Voor een Europese bestemming heel netjes, zeker als je ziet wat we allemaal gedaan hebben. Wil je toch liever minder uitgeven voor je stedentrip en ga je maar een weekendje dan adviseer ik je om de dierentuin niet te bezoeken en de entree gelden van de andere museum los te betalen. Ook Malbork komt dan te vervallen. Wil je niet direct hartje centrum verblijven in een ruime accommodatie ook dan is daarin nog veel mogelijk. In dit geval is een weekend Gdansk mogelijk voor minder dan €250,- inclusief vluchten.

Meer inspiratie nodig op inhetvliegtuig een blog met 5 tips voor goedkope Europese stedentrips. Of lees onze andere blogs over bestemmingen in Polen zoals Krakau met kinderen of Wroclaw met kinderen.

stedentrip Gdansk
stedentrip Gdansk

Ik bezocht Gdansk op eigen initiatief, voor enkele activiteiten en accommodatie (*) werkten we samen met visit Gdansk en Pomorska Toerisme. Mijn mening en ervaringen zijn persoonlijk. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top