Home / Reisinformatie / Europa / Polen / Krakau met kinderen, wat te doen

Krakau met kinderen, wat te doen

Ga je op vakantie naar Polen met kinderen, of zoek je een leuke stedentrip bestemming? Krakau (of Krakow) is een van de bekendste en populairste steden in Polen. Hoewel ik denk dat er voor gezinnen leukere steden in Polen zijn. Zo bezocht ik met mijn dochter zowel Gdansk als Wraclow. Beide steden die meer kinderactiviteiten te beiden hebben dan Krakau terwijl ze toch een stukje compacter zijn.

Krakau is na Warschau de 2e grootste stad van Polen. Het heeft een heel mooi oud centrum dat zelfs op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Krakau heeft het het Oskar Schindlers museum en veel mensen combineren de stad met een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz. Beide activiteiten waar ik wel met een tiener heen zou gaan, maar niet met hele jonge kinderen.

Wil je trouwens goedkoop vliegen naar Krakau, dan is Ryanair vanuit Eindhoven of Brussel vaak de beste optie. Voor mijn comfort kies ik KLM vanaf Schiphol. Vergelijk de prijzen via Skyscanner

Krakow met kinderen

Krakau met kinderen

Museum van Illusies

In Krakau zit een vestiging van het leuke museum van Illusies. Dit leuke museum zit op meerdere plekken in Europa zoals in Belgrado, Ljubljana en Wenen. Ze hebben overal min of meer dezelfde attracties. Een tunnel waardoor het lijkt of je zelf draait, moeilijke puzzel spellen, optische illusies en opstellingen om grappige foto’s mee te maken.

Rynek plein en Rynek museum

Het centrale plein van Krakua (Rynek) is een van de mooiste plekjes in de stad. Zeker de moeite waard om de gebouwen hier te bekijken. Hier worden ook ritjes met paard en wagen door de stad aangeboden en je kunt de duiven voeren. In de zomer is het de plek het gezelligst met straatartiesten en bellen blazers.

Neem ook een kijkje in het Rynek museum. Dit museum ligt onder de grond en is een archeologische vindplaats. Via interactieve schermen krijg je een holografisch beeld van hoe de stad er honderden jaren geleden uit heeft gezien. Of lees hier meer over een stedentrip Krakau en de Wawel.

Krakow met kinderen

Aquapark Krakow

Een dagje even heel iets anders? In Krakow kun je een van de beste aquaparken van Polen vinden. Met glijbanen, grote baden en een toffe waterspeeltuin. Je betaalt hier voor 1 uur, 2 uur of een hele dag. Voor openingstijden en prijzen bekijk de website.

Krakow dierentuin

Krakow heeft ook een dierentuin, niet zo modern en groot als de dierentuin van Wroclaw, maar een aardig uitje als je Krakau met kinderen bezoekt. De dierentuin van Krakau bestaat al sinds 1929 en er zijn dieren te zien zoals Siberische tijgers, zeehonden en olifanten. De dierentuin is erg groen met veel bomen waardoor er veel schaduw is. Fijn in de zomer.

Wawel kasteel en Kathedraal

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Krakau zijn het kasteel en de kathedraal op de Wawel-heuvel. Ook met kinderen interessant om te kijken, hoewel ik je zou aanraden niet voor een tour te kiezen (te saai en lang met kids) maar gewoon zelf rond te lopen.

Volgens de legende was de ondergrondse kalkstenen grot onder de Wawel ooit de thuisbasis van de Waweldraak. De grot is van april-oktober geopend en dan kun je hier zelf een kijkje nemen. Zoek ook vooral het bronzen drakenbeeld, deze spuit om te zoveel minuten echt vuur!

Krakow met kinderen

Museum van Engineering

Het museum van Engineering is een kindvriendelijk museum in de stad Krakau. Er is veel te zien zoals een depot vol oude trams, zalen vol oude auto’s en meer. Voor kinderen zijn de diverse zalen met interactieve attracties het leukst, waar ze zelf aan de slag kunnen gaan en ervaren hoe techniek werkt. Kaartjes voor dit museum koop je hier van tevoren online.

Historyland

Historyland combineert Lego met geschiedenis. Dit is een leuk museum waar je een klein uurtje voor moet uitrekken. Een complete zeeslag is nagebouwd en oude nederzettingen komen tot leven met Lego. Een audiogids geeft uitleg bij de verschillende displays zodat je ook weet waar je naar kijkt.

Krakow met kinderen

Kindvriendelijk hotel in Krakau

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Krakau? Ik kwam er al snel achter dat het aanbod van hotels met familiekamer in Krakau niet enorm groot is. Er zijn wel enkele goede opties zoals het Metropolo by Golden Tulip Krakow hotel. Centraal gelegen, goede beoordelingen, met familiekamer en een prima prijs kwaliteit verhouding.

Er zijn wel enorm veel aanbieders van appartementen en aparthotels dan krijg je meer ruimte en een goede prijs-kwaliteit verhouding. Bekijk hier de best beoordeelde appartementen voor gezinnen in Krakau.

Krakow met kinderen

Dagtours vanuit Krakau

Auschwitz met kinderen

De meeste mensen die naar Krakau gaan doen dit niet alleen voor de stad maar ook om een bezoekje te brengen naar plekken in de omgeving zoals voormalig concentratiekamp Auswitz.

Natuurlijk kun je een bezoek brengen aan Auschwitz met kinderen. De adviesleeftijd is vanaf 14 jaar, maar er is hier in tegenstelling tot bijvoorbeeld Jad Vashem museum in Israël geen leeftijdsrestrictie. Het leed is hier ook minder “in your face” dan daar en er zijn genoeg ouders die ook met jongere kinderen Auschwitz bezoeken. Ze slaan dan vaak een aantal ruimtes over of splitsen deels op. Boek in ieder geval geen tour zodat je zelf kunt beslissen wat je wel en niet bekijkt.

Wat je ziet zijn vooral veel lege barakken. Auschwitz werd gebouwd als een gevangenis en van Auschwitz – Birkenau is maar weinig bewaard gebleven. Het is dat je weet wat er gebeurd is wat het aangrijpend maakt. Veel barakken zijn leeg en bij enkele waar bijvoorbeeld wel foto’s hangen is er een waarschuwing bij de deur. Zo kun je per ruimte beslissen waar je wel of niet naar binnen wil gaan. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze die ook afhangt van je kind.

Krakow met kinderen

Wieliczka Zoutmijn

Een leuke en familievriendelijke dagtrip vanuit Krakau is die naar de Wieliczka Zoutmijn. In de mijn is namelijk van alles uitgehouwen. Van een complete balzal met kroonluchters van zout tot grappige displays met dwergen. Zoiets als hier zie je bijna nergens ter wereld.

Krakow met kinderen zoutmijn

Onder de grond is het het hele jaar zo’n 16 graden dus neem wel warme kleding mee. De route is niet te lang, een kleine 4 kilometer maar je moet wel veel trappen lopen. Met hele jonge kinderen is het dus handig een drager mee te nemen. Kaartjes voor de zoutmijn koop je hier van tevoren online.

Krakow met kinderen zoutmijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top