Home / Nederland / Drenthe / Sabeltandtijgerspoor, gave speelroute voor kids

Sabeltandtijgerspoor, gave speelroute voor kids

In Drenthe zijn er meerdere echte leuke wandelingen voor kinderen. Het Sabeltandtijgerspoor in het Hunzebos bij Exloo is misschien wel de leukste van allemaal. Het is een interactieve wandeling die je loopt met een app en onderweg zijn er veel speeltoestellen om op te spelen.

Je kunt ervoor kiezen de opdrachten te maken met een VR bril, maar die moet je dan zelf bij je hebben, of in 360 graden. Wij kozen voor het laatste.

Sabeltandtijgerspoor

De wandeling is 2,5 km lang, dus ook te doen met jongere kinderen. Als ik het vergelijk met mijn hardloophorloge is dit echter exclusief de afstand vanaf de parkeerplek en alle extra meters die je loopt om nog een keer extra over het speeltoestel te gaan. Wij kwamen uit op 4km. De opdrachten en speelplekken zijn ook niet gericht op echt jonge kinderen, vanaf een jaar of vijf is deze wandeling naar mijn idee leuk. Mijn dochter van zeven kon bijna alle opdrachten zelfstandig uitvoeren.

De route kent best wat hoogteverschil en is niet geschikt om te lopen met een buggy. Er zijn geen faciliteiten zoals horeca of toiletten. Wandelsandalen of wandelschoenen zijn super handig. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, check hier goede maar goedkope kinderwandelschoenen. Van april tot september heb je kans op teken, gebruik tekenspray met deet.

Sabeltandtijgerspoor

Sabeltandtijgerspoor

We parkeren de auto op de parkeerplaats achter zwembad Leewal. Hier is meer dan genoeg ruimte voor auto’s. We kunnen de bordjes volgen en hebben twee wandelroute opties. Het Sabeltandtijgerpad of Tijdreisroute Leewal. Die laatste van 7,5 km is niet speciaal voor kinderen, maar loop je wel met een app.

Sabeltandtijgerspoor

We moeten de grote weg oversteken en dan komen we bij het begin van de route. Ik heb van tevoren de app “De Hondsrug Hunzebosroutes” gedownload. Ik start de route op en we gaan naar rechts en komen bij onze eerste opdracht. Een filmpje met mammoeten die door het landschap lopen zoals het ooit was. Wauw, super mooi gedaan.

Sabeltandtijgerspoor

We lopen verder naar de volgende opdracht en pas een aantal opdrachten later kom ik erachter dat we tegen de richting in lopen. Oeps.. Dat kan wel, maar op een paar punten is het dan wel echt zoeken naar de route. De app is niet altijd heel duidelijk. Terwijl er, wanneer je de goede richting uitloopt, gewoon stenen zijn met een geschilderde dierenvoet die het Sabeltandtijgerspoor aangeven. Het is niet heel duidelijk aangegeven vond ik, maar je moet dus rechtdoor blijven gaan en de route op de app met de klok mee lopen.

Sabeltandtijgerspoor

Er zijn twee soorten opdrachten die we onderweg tegenkomen. Die worden aangegeven met blauwe en oranje bolletjes. Ben je op de kaart bij een bolletje, dan klik je er gewoon op en dan zie je de opdracht. Het ene bolletje zijn speeltoestellen. Hier kan mijn dochter gewoon lekker spelen, een klauterparcours volgen of met touwen slingeren over een greppel. In de app geeft je aan dat je het gedaan hebt en dat is het.

Sabeltandtijgerspoor

De andere opdrachten zijn spelletjes die je moet spelen in de app. Pas als je die hebt afgerond, komt er een vinkje. Die zijn “echt heel leuk” volgens mevrouwtje. Vooral de opdrachten in 360 graden waar je voorwerpen moet zoeken in de omgeving. Ze huppelt enthousiast mee en kan niet wachten tot we weer bij de volgende opdracht komen.

Sabeltandtijgerspoor

Af en toe zijn ze alleen best lastig. We tikken wel honderd keer op de stenen in de rivier die we moeten opruimen. “Stomme telefoon, doe het nou”. Uiteindelijk pakt de app het, maar soepel ging het niet. Een andere keer moeten we puzzelstukjes zoeken en scannen. We vinden ze wel, maar de telefoon pakt ze niet. Er zit veel zand en modder op, maar gelukkig heb ik een zakdoekje bij me en na schoonmaken lukt het wel.

Sabeltandtijgerspoor

Ik vroeg me af of je de route niet kunt voltooien als je niet alle opdrachten doet, maar dat is gelukkig dus niet zo. Wat wel blijkt uit het feit dat we de laatste opdracht als eerste deden. Het Hunzebos is een mooi bosgebied en we komen regelmatig andere wandelaars en mountainbikers tegen. Bij de spelopdrachten hoeven we gelukkig nooit te wachten. In de zomer is dat wellicht anders. Op de route ligt ook een grafheuvel en een hunebed.

Sabeltandtijgerspoor

We komen zelfs nog een Sabeltandtijger tegen. Geen echte gelukkig. Dankzij augmented reality kun je racen tegen de sabeltandtijger en kijken wie er het snelste is. Super cool gedaan natuurlijk.

Sabeltandtijgerspoor

“Kunnen we nog een keer terug komen met mijn vriendinnetjes?”, vraagt mijn dochter wanneer we klaar zijn met de wandeling. Met recht een echt toffe wandeling voor kinderen! Meer tips nodig? Je vindt hier al onze wandelingen voor gezinnen die we gelopen hebben. In Drenthe kan ik o.a. het Ipadweg belevingspad ook echt aanraden, net als het Roekpad in Echten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top