Home / Nederland / Drenthe / Roekpad Echten, echt leuk belevingspad van 1,5km

Roekpad Echten, echt leuk belevingspad van 1,5km

Op zoek naar een leuke korte wandeling met kinderen in Drenthe? Het Roekpad in Echten vonden wij echt een aanrader. Hoewel de route zelf maar kort is (ongeveer 1,5km), is er van alles te doen. Bovendien is er ook nog een klein speelbos waar ook picknicktafels staan aan het einde van de route.

Deze wandeling is ook geschikt met jonge kinderen, hoewel sommige speeltoestellen echt wel vanaf een jaar of zes zijn. Vrijwel de hele route is geschikt om te wandelen met een buggy, er is maar één opdracht die je dan niet kunt doen, namelijk die waar je met behulp van een touw zelf kunt ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn.

Wat heel bijzonder is aan dit belevingspad is, is dat er speciaal gedacht is aan kinderen die visueel gehandicapt zijn. Op alle bordjes staat de tekst ook in braille. Wil je zelf ook een beetje braille leren? Dit kan ook.

roekpad echten

Roekpad Echten

We parkeren onze auto aan de Zuidwolderweg in Echten. Hier is een kleine parkeerplaats bij het ‘t HUUS met de BELLE, een plattelandswinkel waar je ook een ijsje kunt halen voor of na de wandeling.

roekpad echten

Bij de parkeerplaats staat al het eerste informatiebordje van “Loek de Roek”. Loek zal de weg wijzen over het Roekpad in Echten. Eerst moeten we naar het begin van het pad lopen, over de statige oprijlaan naar het landhuis dat nu in gebruik is door Koninklijke Visio Huize Echten.

roekpad echten

De wandeling start in het omliggende Kraaienbos, een oud landgoedbos. We krijgen direct al uitleg over wat braille is en je kunt zelf een tekst ontcijferen. Onze dochter vindt gewoon lezen al uitdagend genoeg, dus wij doen deze keer deze opdrachten niet. Maar ik kan me voorstellen dat als je met een gezin met kinderen in verschillende leeftijden gaat wandelen dit voor jonge tieners interessant is.

roekpad echten

Er is ook genoeg te zien tijdens de wandeling. We komen langs een paar speelplekjes en zien dan het pontje liggen. Mevrouwtje lacht hard en gaat in haar eentje naar de overkant. “Kom je nog terug?”. De trekpont is leuk om mee over te varen, maar als je deze neemt dan heb je een short-cut en mis je wel een deel van de route.

roekpad echten

Wij lopen verder langs het water naar de opdracht waar je zelf kunt ervaren hoe het is om slechtziend te zijn. Met één hand aan het touw kun je een slingerpad door het bos volgen. “Au au au au au”, oeps onze dochter liep iets te enthousiast en is gevallen en gestruikeld over een tak. Een harde les maar daarna doet ze voorzichtiger aan. “Als je blind bent kan je niet eens zomaar in het bos spelen”.

roekpad echten
roekpad echten

Aan het einde van het slingerpad zijn een boomhut en een slingertouw en kun je via een rechtstreekse route weer teruglopen naar het verharde pad.

Op het tweede deel van het Roekpad in Echten lopen we langs de andere kant van het water. Ik kan echt genieten van zo’n wandeling over een oud landgoed. Grote oude bomen en natuur die goed op elkaar afgestemd zijn. We komen diverse speeltoestellen tegen. Helemaal aan het einde is zelfs een klein speelbos met een picknickplek. Hier is ook een kabelbaan en een klimparcoursje.

roekpad echten

Sommige speeltoestellen waren tijdens ons bezoek al wat verouderd, maar sindsdien heeft het Roekpad in Echten een aantal nieuwe speeltoestellen gekregen. Dat moest ook omdat sommige niet helemaal aan de veiligheidsvoorschriften voldeden. Nu kan er weer lekker gepeeld worden.

roekpad echten

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Echten is maar een klein plaatsje en als je er toch bent, moet je natuurlijk ook even een kijkje nemen bij de Plaggenhut Echten. Voor meer tips in de omgeving lees ook onze blogs over:

roekpad echten
roekpad echten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top