Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Bolivia / Salar Uyuni en de hoogvlakte van Bolivia, de mooiste plek op aarde

Salar Uyuni en de hoogvlakte van Bolivia, de mooiste plek op aarde

Is dit de mooiste plek op aarde? Na mijn reis in 2004 over de Salar Uyuni en de hoogvlakte van Bolivia was ik zeker van wel. Steeds vaker begon ik te twijfelen. Ik werd ouder, ik zag steeds meer van de wereld. Inmiddels al meer dan 70 landen.  Nepal heeft toch ook echt prachtige indrukwekkende natuur, of de magische stranden van Zanzibar, de gletsjers op de top van de Kilimanjaro of IJsland.

Misschien was Boliva helemaal niet het mooist maar was het alleen het mooiste tot dan toe. Foto’s zeggen niet genoeg. Ervoer ik het toen zo omdat het zo was of zou ik het als de persoon die ik inmiddels ben geworden heel anders beleven? Eigenlijk doet het er ook niet toe of het nu de mooiste of één van de mooiste plekken is, als het maar niet gewoon eigenlijk zo bijzonder was.

Salar Uyuni
Salar Uyuni
Salar Uyuni

Salar Uyuni en de hoogvlakte van Bolivia

Ik ging terug met Marcel en met mijn dochter. Nu weet ik het zekerder dan ooit: voor mij is dit mooiste plek ter aarde. Waarom heb ik dan toch zoveel moeite het te beschrijven? Ik heb niet de woorden om zo’n desolaat en bizar landschap tot recht te laten komen. Het gevoel van uren uit een jeepraam kijken en compleet gelukkig zijn.

Ik zou willen dat iedereen dit kon beleven. Wacht niet te lang want verdrietig genoeg droogt de hoogvlakte van Bolivia uit. De meren hier worden gevoed door prehistorische bronnen diep in de grond, maar die raken op.

Salar Uyuni met kinderen
Salar Uyuni
Salar uyuni

Misschien is dit wel helemaal niet het type natuur waar jij van houdt. Ik weet zeker dat blauwe wateren of de groene jungle meer mensen aanspreken. Maar ik word hier het meest blij van, plekken die eigenlijk zo extreem zijn dat je er al mens nooit echt zou thuis horen.

Deze tour van 3 dagen en 2 nachten bestaat alleen maar uit dit soort natuur. Elke paar uur krijg je weer wat anders te zien. Van de witte zoutvlakte van de Salar Uyuni tot het rode meer Laguna Colorado. De witte toppen van de vulkanen in de verte en de gele zandtinten van de Dali woestijn. Hier volgt het elkaar allemaal op.

salar uyuni
Salar Uyuni
Salar uyuni

Salar Uyuni met kinderen

Ik zou natuurlijk een gids kunnen schrijven over de tour maar die zijn er al genoeg. Liever geef ik wat tips voor wie het aandurft op vakantie te gaan naar Bolivia met kinderen. Er zijn wel gezinnen die de Salar Uyuni met kinderen bezoeken maar die beperken zich bijna altijd tot de een-daagse tour die alleen naar de zoutvlaktes gaat.

Salar uyuni

Weinige kiezen voor de meerdaagse tour zoals wij deden. Wij gingen met Red Planet Tours, de duurste maar daarmee ook één van de betrouwbaarste touroperators die deze tour aanbiedt. Zelfs die krijgen maar echt een handjevol gezinnen per jaar. De accommodatie was gelukkig heel veel beter dan wat ik tijdens mijn eerste keer Uyuni had. Dit verandert alleen niks aan het feit dat je echt hele lange dagen maakt in de auto (maar wel met regelmatige stops) en dat je op bijna 5000 meter komt. Dit schrikt veel gezinnen af.

Salar uyuni

Onze dochter was goed geacclimatiseerd (lees ook onze tips voor hoogteziekte met kinderen) anders hadden we dit ook niet gedaan. Maar dan nog: de Salar Uyuni is niet een plek voor jonge kinderen. Misschien voor tieners. Dit is echt een tour die we voor onszelf hebben gemaakt, niet voor haar.

Salar Uyuni met kinderen
Salar uyuni
Salar uyuni

Zeker de zoutvlakte vond ze echt grappig en de lama’s langs de kant van de weg leuk, de lama die we een baby zagen krijgen langs de kant van de weg fascinerend. We hebben het zo leuk mogelijk voor haar gemaakt en gezorgd voor goede kleding een muts en handschoenen. Dan nog was het vaak koud en winderig. Na even kijken bij de flamingo’s was ze blij als de jeep weer verder ging. Bij de geisers was het steenkoud. Liever keek ze een filmpje of deed een dutje in plaats van naar buiten te kijken.

Salar Uyuni beleven

Je moet er dus iets voor over hebben maar dat versterkt alleen maar het gevoel dat het een voorrecht is om hier te mogen zijn. Als je de mogelijkheid hebt, zou ik je echt aanraden hierheen te gaan. Het is een ervaring die je voor altijd bij zal blijven.

Voor een idee van kosten, lees ook ons blog “Wat een kost een familiereis door Peru, Bolivia en Chili?”

Salar uyuni
Salar Uyuni
Salar uyuni

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top