Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Salzburg met kinderen, activiteiten voor een toffe dag

Salzburg met kinderen, activiteiten voor een toffe dag

Is Salzburg met kinderen leuk? Absoluut! Er is een heel goed belevenismuseum voor kinderen, een interessant maar compact centrum en de stad heeft een geschiedenis die verder gaat dan Mozart en de Sound of Music.

Salzburg met kinderen

Het is een stad waar je wellicht al wel eens langs bent gereden op weg naar je zomer- of wintersportvakantie. Vanaf Utrecht is het ruim 9 uur rijden naar Salzburg (zonder stops). Je kunt ook met de trein en dan ben je even lang onderweg. Check voor aanbiedingen de site van NS International. Salzburg heeft ook een vliegveld.

Wij kozen ervoor om onderweg van onze eerste naar onze tweede wintersportbestemming een dag uit te trekken voor de stad. Dat beviel ontzettend goed. Even iets heel anders doen en fijn rondkijken in een mooie stad. Ga je zoals wij naar Salzburg in de winter dan zijn er minder attracties geopend dan in de zomer. Een dagje Salzburg kan dan voldoende zijn, hoewel onze dochter zich ook nog een dag extra had kunnen vermaken in het Haus der Natur. In de zomer zou ik minimaal twee dagen voor de bezienswaardigheden van Salzburg uittrekken.

Salzburg met kinderen

Wat te doen in Salzburg met kinderen

Fort van Salzburg

Het meest opvallende gebouw in Salzburg is zonder twijfel het middeleeuwse kasteel of eigenlijk fort. We krijgen een rondleiding van Sandor, een Nederlandse gids die in Salzburg werkt. Wanneer hij ons vraagt wat we willen zien noemen we als eerste de middeleeuwse vesting.

Salzburg fort

Gelukkig hoeven we niet naar boven te lopen maar gaat er een kapelspoorweg omhoog. Hier hebben we een mooi panorama over de stad. Sandor vertelt dat er zeker in de zomer hier vaak lange wachttijden zijn. Nu in de winter is het rustig. Onze indruk van Salzburg in de winter is best bijzonder, normaal ligt er hier in februari eigenlijk altijd wel sneeuw. In 2020 was het alleen bijzonder warm in de Alpen. Door de afwezig van sneeuw en door het op dat moment al weg blijven van toeristen uit China zijn er ook minder tourgroepen dan normaal.

Salzburg met kinderen

We krijgen ook direct wat achtergrondinformatie over Salzburg. Waar veel Oostenrijkse steden tot bloei kwamen ten tijde van het Habsburgse rijk was Salzburg lang een kerkstaat, waar de prins-aartsbisschop de leider was van zowel de staat als de kerk. Nog steeds zijn aanzienlijke delen van de stad eigendom van de kerk en zijn er meerdere kloosters in de stad.

Salzburg fort

Hohensalzburg vesting is de plek waar vroeger het zout werd opgeslagen waar de stad naast zilver en goud rijk van is geworden. In het enorme fort zitten nu een aantal verschillende musea zoals het fortress museum, het Altes Zeughaus en het Rainer Regiment Museum. Wij nemen een kort kijkje bij het Marionette Museum. Het is maar een klein museumpje met enkele diorama’s en een korte animatiefilm. In de stad is ook een marionetten theater waar je een voorstelling kunt bijwonen.

Marionetten museum salzburg

De Dom van Salzburg

Dat de stad heel rijk was zie je onder andere in de Dom van Salzburg. Wij lopen als we in een stad zijn en de kerk is gratis eigenlijk altijd even naar binnen. Hier is genoeg te zien.

Salzburg Dom

Speelgoedmuseum

Er zijn in Salzburg twee kindermusea. Het Spielzeug Museum is de kleinste van de twee. Ga je naar Salzburg met een kleuter of peuter ga dan vooral naar dit speelgoedmuseum. Dit is een klein museum dat vooral erg geschikt is voor jonge kinderen. Onze dochter was toen bijna zeven en vond enkele ruimtes zeker nog wel interessant maar was na een uur wel uitgekeken.

Szalburg met kinderen speelgoedmuseum

Over verschillende verdiepingen zijn een aantal ruimtes met verschillende thema’s. Zo kan je hier lekker winkeltje spelen maar ook bouwen met blokken. Ook is er een evenwichtsparcours. Onze dochter vond de Pippi Langkous ruimte ook erg leuk waar je zelf flessenpost kunt versturen, verkleden als piraat en spelen op een boot.

Szalburg met kinderen speelgoedmuseum
Szalburg met kinderen speelgoedmuseum

Huis der Natuur

Het Huis der Natuur in Salzburg is veel groter. Onze dochter was zwaar teleurgesteld toen het museum dicht ging. Zelfs in vier uur hadden we nog niet alle ruimtes goed kunnen bekijken en je kunt hier naar ons idee dan ook prima een hele dag doorbrengen. Mocht je dus slecht weer hebben tijdens je vakantie in Oostenrijk met kinderen dan is dit een plek waar je heel blij van gaat worden.

Het Haus der Natur is een mix van een science museum, een natuurhistorisch museum en een aquarium. We lopen van de ene verbazing in de andere. Er zijn zoveel verschillende thema’s en onderwerpen dat het onmogelijk is om ze allemaal te beschrijven. Bovendien worden er ook regelmatig vernieuwingen doorgevoerd die het museum nog moderner en interactiever maken.

Salzburg met kinderen huis van de natuur
Salzburg met kinderen huis van de natuur

Een van onze favoriete exposities gaat over de ruimte. Hier kunnen we kiezen uit een vijftal korte films over het heelal. “Nu de volgende, papa!” Onze dochter wil ze allemaal bekijken en is vervolgens helemaal onder de indruk van de nagemaakte maanlanding.

In weer een andere ruimte gaat ze zelf druk aan de slag met allemaal testjes die te maken hebben met energie. Als een hamster in een rad mag ze zelf energie opwekken. Dat is nog best vermoeiend.

Salzburg met kinderen huis van de natuur

We rusten even uit bij in het aquarium en terrarium. De tanks zijn niet enorm groot maar er zijn wel veel mooie, tropische vissen te zien en zelf een rifhaai. In het terrariumgedeelte zijn enorme slangen, hagedissen en baardmannetjes te zien.

Salzburg met kinderen huis der natuur

Andere vaste tentoonstellingen gaan over o.a. dinosauriërs, de ijstijd, insecten en kristallen. Ook erg leuk is de tentoonstelling over het menselijk lichaam. Eén ruimte gaat volledig over het gehoor; hier mogen we zelf uitvinden hoe zuiver we een noot na kunnen zingen. “Haha ik win, jij kunt echt niet zingen, mama.” Het wordt er ook nog even ingewreven. Ook de uitleg van het oor komt aan bod met een enorm model. Jammer genoeg kan je hier niet testen of je kind Oost-Indisch doof is wanneer je vraagt of ze willen opruimen.

Je bent gewaarschuwd: zodra je het Huis der Natuur binnen gaat wil je kind hier niet meer weg. Dit museum is gewoon “TE LEUK”.

Salzburg met kinderen huis der natuur

Uitkijkpunt Mönchsberg

Naast de Hohensalzburg vesting heeft Salzburg nog een mooi uitkijkpunt, de Mönchsberg met op de top het museum van Moderne kunst en naar we ons hebben laten vertellen een mooi wandelgebied in de zomer. Ook bij dit uitkijkpunt kom je op een bijzondere manier, met een lift die je door de massieve rots omhoog brengt.

Salzburg met kinderen uitzichtpunt

Snoepen van een Mozartkugel

Een bezoek aan Salzburg is natuurlijk niet compleet zonder te snoepen van een Mozartkugel. Deze bonbons met een kern van pistachenoten en marsepein en een buitenkant van chocolade werden uitgevonden in Salzburg.

Banketbakker Fürst vergat echter zijn uitvinding te patenteren en al snel kwamen er andere versies op de markt. Ook deze (met goud-rode verpakking) worden in Salzburg veel verkocht maar voor de echte originele (met zilver-blauwe verpakking) moet je een van de winkels van Fürst opzoeken.

Salzburg is een stad die uitnodigt tot snoepen. Het hele jaar door zijn er op verschillende pleinen marktjes waar je chocolade, snoep en enorme pretzels kunt kopen.

Mozartkugel

Geboortehuis van Mozart

Salzburg is de geboortestad van Mozart en dat valt niet te missen als je de stad bezoekt, ondanks dat Mozart later naar Wenen vertrok omdat hij zich daar vrijer voelde. Er zijn gedurende het jaar diverse events zoals de Mozart-week. Nog steeds is muziek heel belangrijk voor Salzburg. Het grootste evenement van het jaar is het Salzburg Festival, met zes weken van opera, muziek en theater. Iets om zeker rekening mee te houden wanneer je in de zomervakantie naar Salzburg gaat want het is dan erg druk in de stad.

Je kunt in Salzburg Mozarts geboortehuis bezoeken waar hij op 27 januari 1756 werd geboren. Ook kun je een bezoekje brengen aan het Mozart-Wohnhaus waar hij tussen 1773 en 1780 veel werken componeerde. Wij kregen de tip dat het geboortehuis leuker is voor kinderen maar ook daar is behalve een (Engelse of Duitse) vragenlijst niet echt wat te doen voor kids. Het is vooral een huis ingericht met historische meubels en veel informatie displays over Mozart. Als volwassene vond ik het trouwens wel erg interessant om meer te weten te komen over de beroemde componist.

Salzburg met kinderen

Salzburg Museum 

Het Salzburg museum gaat over de geschiedenis van de stad. Er zijn vooral veel schilderijen te zien maar ook enkele echt mooie historische ruimtes. Interessant als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de stad. In sommige ruimtes is er ook wat te doen voor kinderen maar dit leek niet erg goed bijgehouden te worden. Zo kon je zelf een historische munt krassen maar lag er alleen een potlood en geen papier.

Salzburg museum
Salzburg museum

Salzburg panorama

Het Salzburg panorama is het beste te vergelijken met panorama Mesdag. Leuk om even een kort kijkje te nemen voor een idee hoe de stad er vroeger uitzag. Tijdens ons bezoek was er ook een aparte kindvriendelijke tentoonstelling over water in hetzelfde gebouw.

Salzburg Panorama

Overige bezienswaardigheden in Salzburg

Ga je naar Salzburg met kinderen? Enkele top bezienswaardigheden van Salzburg die wij niet bezocht hebben zijn het Mirabell Paleis met haar tuinen en het Hellbrunn Paleis met haar fonteinen. Beide zijn namelijk niet het hele jaar door geopend. Houd hier rekening mee als je kiest voor Salzburg in de winter.

Salzburg

Het DomQuartier in Salzburg had ik zelf nog wel graag willen bekijken maar moesten we net als de dierentuin van Salzburg deze keer overslaan. Voor meer informatie over deze bezienswaardigheden bezoek de website van Salzburg toerisme.

Salzburg

Bezienswaardigheden Salzburg buiten het centrum

Stiegl-Brauwelt

Twee bezienswaardigheden in Salzburg buiten het centrum zijn Red Bull Hanger 7 en Brouwerij Stiegl. Deze bevinden zich slechts 5 minuten van elkaar en zijn dus prima te combineren. We zijn te laat voor een rondleiding bij Stiegl en dat is misschien ook interessanter om te doen met tieners. Wel besluiten we hier een hapje te eten, waarbij je ook kunt kiezen voor een proeverij van een drietal (kleine) biertjes. Ze hebben hier echt een goede kaart en Marcel is blij met de bijzondere bierkeuzes.

Salzburg met kinderen Stiegl Brouwerij

Red Bull Hanger 7

Ben je fan van Max Verstappen dan mag je de Red Bull Hanger niet missen. Hier staan zijn auto’s, tenminste degene die hij niet gecrasht heeft natuurlijk.

Naast formule 1 auto’s uit meerdere jaren staat er bij hangar 7 ook een indrukwekkende collectie helikopters, vliegtuigen en motoren. Dit is een gratis activiteit in Salzburg waar je grote en kleine jongens blij mee gaat maken.

Salzburg met kinderen
Salzburg met kids Hanger 7 red bull

Salzburg Card

Ga je naar Salzburg met je gezin en wil je diverse attracties bezoeken dan is de Salzburg Card een aanrader. Bezoek je (in 24 uur) drie of meer bezienswaardigheden dan is de kans groot dat je met de Salzburg Card voordeliger uit bent dan je zou zijn als je losse entree betaalt.

Deze kaart voor 24, 48 of 72 uur geeft gratis toegang tot veel bezienswaardigheden in Salzburg. Ook kun je gebruik maken van het openbaar vervoer en van de funicular naar het fort en de lift naar het uitkijkpunt op Mönchsberg. Voor meer informatie bekijk de website.

Kindvriendelijk hotel Salzburg

Hotel Garni Frauenschuh

Tijdens ons verblijf in Salzburg sliepen we in Hotel Garni Frauenschuh. Niet in het centrum van de stad maar met een bushalte voor de deur die ons in minder dan een kwartier in hartje centrum afzette. Zo konden we de auto ter plekke laten staan.

Salzburg met kinderen hotel
Salzburg met kinderen hotel

Het is een heel fijn hotel waar we in een ruime familiekamer overnachten met een prima badkamer. Beneden in de kelder is een speelruimte met onder andere een voetbaltafel en airhockey spel. Ook is er een kleine sauna ruimte waar je als ouders kunt ontspannen. Het ontbijtbuffet is uitgebreid en erg afwisselend, een heerlijk begin van de dag.

Salzburg met kinderen

Hotel Momentum

Tijdens een tweede bezoek aan Salzburg gebruikten we de stad vooral als stopover op weg naar de wintersport. Deze keer ging het dus meer om het hotel dan om de stad. We kozen voor Hotel Momentum in Anif een klein dorpje dat eigenlijk bijna met Salzburg vergroeid is.

hotel momentum Salzburg
Badkamer hotel momentum

Hier hebben ze prima familiekamers en driepersoonskamers. Ook is er een restaurant bij het hotel. Wel zo makkelijk.

hotel momentum Salzburg

Het leuke van dit kindvriendelijk hotel is dat het verbonden is met FunArena & Hoppolino, een indoor speeltuin. Overdag komen hier ook veel gezinnen uit Salzburg. In de avond is het alleen voor hotelgasten. Behalve de indoor speeltuin is er ook een klimparcours en een tennisbaan.

hotel momentum Salzburg klimmen
hotel momentum Salzburg tennis

Daarnaast is er nog en fun parcours wat juist tof is voor oudere kinderen. Hier moet je in tegenstelling tot de indoor speeltuin nog wel los voor betalen. Kinderen en volwassenen vanaf 120 cm krijgen 20 minuten de tijd om in dit parcours zoveel mogelijk punten te verzamelen.

hotel momentum Salzburg parcours

Onze dochter vond het echt geweldig om te doen en Marcel droop na afloop van het zweet. Perfect ook om aan het eind van een lange dag in de auto alle energie eruit te krijgen. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van hotel Momentum.

hotel momentum Salzburg parcours

Ons bezoek aan Salzburg was een samenwerking met VisitSalzburg. Zoals je gewend bent delen we onze eigen ervaringen en mening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top