Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Zürich met kinderen, stedentrip in de zomer

Zürich met kinderen, stedentrip in de zomer

Al eens gedacht aan Zürich met kinderen? Wij hadden het geluk om twee hele zonnige dagen in de stad door te brengen. Eigenlijk is dat wat te weinig tijd. Niet voor Zürich zelf maar wel voor de activiteiten rondom de stad. Want ook op korte afstand van Zürich is er veel te doen voor gezinnen zoals het science museum Kindercity en diverse wildparken. 

Wat te doen in Zürich met kinderen in de zomer

Een rondje door de oude stad

Wij vonden de oude stad van Zürich niet zo mooi als die van Luzern maar sfeervol genoeg om wel de tijd te nemen hier een rondje te lopen. Er zijn veel leuke pleintjes en winkeltjes. Op de Munsterhof naast de Fraumünsterkerk staan bijvoorbeeld allemaal stoeltjes en hier kan je net als de locals in het zonnetje je lunch opeten. 

zurich met kinderen
zurich met kinderen boottocht meer van zurich

Een ander leuk plekje is de Lindenhof, een parkje met speeltuin en zichzelf erg serieus nemende jeu-de-boules spelende mannen. Hier heb je ook een mooi uitzicht over de rivier en de skyline van Zürich. Een andere groene plek in het oude centrum is de botanische tuin maar hier waren we minder van gecharmeerd omdat er veel afval lag.

zurich met kinderen
zurich met kinderen

Ben je trouwens meer van de moderne bouwstijlen en hippe plekjes doe dan een rondje door Zürich-West hier hangt weer een heel anders sfeertje dan in de oude stad. 

Zonnebaden en zwemen aan het meer van Zürich

Zwitserland heeft geen zee maar wel een aantal prachtige meren. Zo heb je bij Zürich de Zürichsee oftwel het meer van Zürich. Zodra het zonnetje schijnt is dit “de” plek om te chillen met je vrienden of je gezin.

Zürich met kinderen chinese tempel
Zürich met kinderen chinese tempel

Er zijn verschillende plekken langs het meer  en wij kozen voor park Zürichhorn en zwembad Tiefenbrunnen. We waren net een dagje te vroeg voor de opening (vaak in de 2e week van mei) van het zwembad maar ook vanuit het park kan er in het meer gezwommen worden en dan gratis. Er zijn altijd wat bikkels die er vol voor gaan. Onze dochter wou ook direct zwemmen. We spraken af dat we mee zouden komen zodra ze tot haar middel in het water stond. “Brrr, veel te koud” Het bleef dus bij alleen lekker met de voetjes in het water. Het park zelf is echt een heerlijke plek waar we na een aantal drukke dagen lekker tot rust konden komen.

Zürich met kinderen chinese tempel
Zürich met kinderen strand

Marcel wilde wel een dutje doen dus mijn dochter en ik gingen op ontdekking uit. Dit park is meer dan een groot grasveld. Er is ook nog echt leuke kinderspeeltuin waar ook met water en zand gespeeld kan worden. De ideale combinatie voor kinderen “lekker vies, yeah”. Gelukkig zijn er in het park ook toiletten en diverse drinkwater fonteinen waar ik haar wat kon opschonen.

Je verwacht in Zürich geen perfect gemanicuurde Chinese tuin. Maar ook die kan je hier in Zürichhorn park vinden. De Chinese tempel met siertuin is tegen betaling te bezoeken. Een cadeau gekregen van de partnerstad Kunming. 

Zürich met kinderen chinese tempel
Zürich met kinderen chinese tempel

Varen op het meer van Zürich

Na dat we helemaal tot rust waren gekomen in het park kozen voor nog een relaxte activiteit. Een boottocht over het meer van Zürich. Er zijn verschillende grotere en kleine routes en verschillende type boten. We kozen voor de kleine route, die toch nog bijna een uur duurt op een grote boot met gedeeltelijk open dek. Deze boten hebben ook een bar en restaurantje. 

Tijdens een boottocht wil onze dochter zich nog wel eens vervelen. Maar in combinatie met wat eten en drinken vliegt de tijd en genoten we in de lentezon. Omdat we een Interrail pass hadden was de boottocht voor ons ook nog eens gratis. Eén van de voordelen van Interrailen in Zwitserland

zurich met kinderen boottocht meer van zurich
zurich met kinderen boottocht meer van zurich
zurich met kinderen boottocht meer van zurich

Kindvriendelijke musea in Zürich

In Zürich zijn een heleboel kindvriendelijk musea. Ze zijn wel vrij compact er je heeft dus geen halve dag voor een museum uit te trekken. Wat ik je wel echt zou aanraden voor bijvoorbeeld het verkeershuis indien je naar Luzern met kinderen gaat. De kindvriendelijk musea in Zürich zijn niet altijd even leuk voor alle leeftijden. Dus bekijk van te voren welke past bij jou gezin.

In alle genoemde musea is de Zürich City Pass geldig en is een bezoek gratis. Sommige musea zoals het museum van zoölogie zijn altijd gratis. Wel zo fijn, en zo kan je ook gewoon ergens snel binnen kijken en besluiten of het wat voor je is of niet. 

Landesmuseum

Het Landesmuseum is één van de grotere musea in Zürich. Het ligt direct naast het treinstation en gelukkig is er in dit museum ook aan kinderen gedacht. Op het moment van onze bezoek waren er werkzaamheden aan de gang waardoor niet alles toegankelijk was.

Het Landesmuseum heeft meerdere delen die vertellen over de geschiedenis (van archeologie tot recent) van Zwitserland. Het is echt een interessante plek als je meer te weten wilt komen over dit land. Voor kinderen is er ook genoeg te zien. “Kijk mensjes” terwijl ik de bordjes leest kijkt mevrouwtje op detail niveau naar de maquette. Op veel plekken mag je dingen aanraken of kan er een filmpje gekeken worden.

Voor kinderen vanaf 7 jaar is een koffertje en voor kinderen vanaf 10 jaar een digitale quiz (Engels of Duits) die dit museum nog leuker te maken. Omdat we weinig tijd hadden, hebben we deze niet zelf gebruikt.  

Landesmuseum zurich met kinderen
Landesmuseum zurich met kinderen

Daarnaast was er een hele interessante en interactieve tentoonstelling over eten. Als echte kleine wereldreizer was er helemaal geen afkeur bij “vreemde etenswaren”.  “Lekkere wormpjes die lust ik wel”. Vervolgens werden die door onze dochter net zo smakelijk opgegeten als de chocolade en appel die er ook te proeven stond. De dames die erbij vroegen zich duidelijk af wat wij in Nederland onze kinderen te eten geven. 

Landesmuseum zurich met kinderen
Landesmuseum zurich met kinderen

Museum voor Zoölogie en Paleontologie

Een van de grootste kindvriendelijk musea Zurich is het museum voor Zoölogie en Paleontologie dat verbonden is aan de universiteit van Zürich. Leuke tip: neem vanaf de binnenstad de Polybahn een klein tandradtreintje naar de hoger gelegen wijk waar met onder andere dit museum zich bevindt.

Zurich met kinderen Museum voor Zoölogie en Paleontologie
Zurich met kinderen Museum voor Zoölogie en Paleontologie

Het fijne van een bezoek aan dit museum tijdens een stedentrip Zürich met kinderen is dat het geschikt is voor meerdere leeftijden. Ook voor ons al volwassen was er net zoveel te lezen en ontdekken als voor onze dochter. Waar zij vooral de uitstraling van de wolf stoer vond, konden wij lezen over de terugkeer van de wolf in Zwitserland. 

Het museum heeft veel opgezette dieren en fossielen achter glas maar verspreid door de ruimte zijn er ook genoeg interactieve tentoonstellingen. Voel bijvoorbeeld verschillende vachten en raad daarbij het dier. Onze dochter vond het ook heel interessant om naar de insecten te kijken met een microscoop. Kortom een leuke plek met als bonus de centrale ligging in Zürich.

Zurich met kinderen Museum voor Zoölogie en Paleontologie
Zurich met kinderen Museum voor Zoölogie en Paleontologie

Focus Terra

Een klein stukje lopen vanaf het Museum voor Zoölogie en Paleontologie kan je Focus Terra vinden, wederom een museum behorende bij de universiteit van Zürich. Hier draait het allemaal om de ruimtevaart en het heelal. Dit museum is het beste geschikt voor kinderen in de hoogste klassen van de basisschool op de middelbare school. Maar wees gewaarschuwd als je een man hebt die natuurkundige is, dan kom je hier nooit weg. De interessante displays bleven hem boeien terwijl wij dames al lang uitgekeken waren.

zurich met kinderen focus terra

Eigenlijk hadden we hem gewoon een paar uur moeten achterlaten. Het lag in ieder geval niet aan het personeel dat we met een diepe zucht vertrokken want die vriendelijke dames deden er alles aan om ook onze kleuter wat bij te brengen. Het leukste vond ze de simulatie van de planeten, waarbij je een balletje over een tafel laat rollen die gevangen kan worden door de zwaartekracht of terecht kan komen in een zwart gat. 

zurich met kinderen focus terra
zurich met kinderen focus terra

Kunsthaus

Mocht je graag een kunstmuseum willen bezoeken tijdens je vakantie in Zürich met kinderen dan is het Kunsthaus een aanrader. Er is niet speciaal iets bijzonder te doen voor kinderen tenzij je deelneemt aan een kinderworkshop (alleen in het Duits). Maar het soort grote werken dat ze hier hebben hangen spreekt ook kinderen tot de verbeelding. 

Wij gaan eigenlijk nooit een volledig kunstmuseum rond met onze dochter. Dat zijn te veel indrukken. In plaats daarvan kiest ze zelf iets dat ze mooi of interessant vindt en gaat daar rustig voor zitten. Hier was dat een werk met olifanten en straaljagers. 

zurich met kinderen kunsthaus

Dit museum heeft een hele afwisselende collectie. Met moderne kunst maar ook diverse Vlaamse meester. Natuurlijk komen Zwitserse schilders aan bod maar er hangen ook werken van bekende en geliefde schilders zoals Monet, van Gogh en Gauguin.

zurich met kinderen kunsthaus

Kulturama museum van de mens

Kulturama is echt een leuk museum voor nieuwsgierige jonge kinderen. Dat vinden wij niet alleen maar andere ouders ook. Waar het in alle andere musea (vast mede door het mooie weer) heel rustig was is het hier druk. Rennende kindjes die allemaal zo hard mogelijk hun best deden een lichaam uit elkaar te trekken. “Zie ik er van binnen ook zo uit?” vraagt onze dochter zich af. 

zurich met kinderen kulturama

Dit museum gaat over het menselijk lichaam maar dan op een hele toegankelijk manier. Met Playmobil poppetjes en veel interactieve displays. Zo zijn er allemaal geuren die je kunt ruiken. De teksten zijn in het Duits dus je zult wel moeten vertalen voor je kind. Het museum is niet heel groot maar er is genoeg te doen. 

zurich met kinderen kulturama

In de kelder van het gebouw zit nog een apart gedeelte wat niet helemaal bij de rest lijkt te horen. Dit heeft meer weg van het Natuurhistorisch museum met vooral opgezette dieren en zelfs een dinosaurus-skelet. 

zurich met kinderen kulturama

Museum Muhlerama

Het molenmuseum, toch zeker een van de favoriete kindvriendelijke musea in Zürich van onze toen vijfjarige dochter. Maar zijn je kinderen wat ouder, dan zijn die denk ik minder onder de indruk. Bovendien moet je echt wel een tram of bus nemen om hier te komen.

zurich met kinderen molenmuseum

Wat het molenmuseum in Zürich zo leuk maakt is dat je er zelf meel kunt maken en dan een broodje (laten) bakken. Meel maken is nog niet zo makkelijk. Zeker niet omdat je allerlei historische werktuigen krijgt om dat mee te doen. “Dit lukt echt niet hoor, papa help!” Het is maar goed dan onze dochter niet in prehistorie woonde want met een steen over de korrels wrijven dat lukt niet. De middeleeuwen zou al wat beter gaan maar ook en in een moderne maalmolen gaat het echt.  Na een stuk over zevende verschillende methodes te proberen hebben we een zakje met zelf gemalen meel.

zurich met kinderen molenmuseum

Behalve meel maken en een broodje bakken kan je ook nog een rondje lopen door het oude gebouw. Met veel historische voorwerpen. Maar het allergaafste is toch wel de glijbaan. Waar vroeger de zakken graan omlaag werden gegooid kan nu zelf (in of op een graanzak) omlaag glijden! 

Honger gekregen na de inspanning? In de oude panden rondom het molenmuseum bevinden zich diverse hippe tentjes en cafeetjes. Het is echt een klein gebiedje in Zürich met een eigen sfeertje. 

zurich met kinderen molenmuseum
zurich met kinderen molenmuseum

Zürich Speelgoedmuseum

“Het heet het speelgoedmuseum maar je kunt er niet spelen hoor.” We lichten onze dochter goed in om teleurstelling te voorkomen. Het speelgoedmuseum in Zürich heeft wel wat weg van een hobby project. Een oudere sympathieke dame die enthousiast vertelt over het speelgoed van vroeger. Twee verdiepingen, klein en vol met oud speelgoed achter glas. Toch een meevaller: voor de kinderen is er een klein hoekje ingericht waar ze mogen spelen. Onze dochter was er helemaal blij mee.

Het Zürich speelgoedmuseum is geen plek om speciaal op te zoeken maar mocht je in de buurt zijn wel aardig om tien minuten binnen te kijken. 

zurich met kinderen speelgoedmuseum
zurich met kinderen speelgoedmuseum

Swiss Finance museum

We bezochten ook nog het het Swiss Finance museum, Zwitserland is is toch het land van het bankgeheim. Het museumpje ziet er heel goed uit. Er zijn veel displays en heel veel informatie. Wij vonden het wel interessant om bijvoorbeeld de hele oude originele aandelen te zien van Hugh Hefner of  van andere historische figuren. Jammer genoeg is er voor jonge kinderen weinig te doen. 

zurich met kinderen geldmuseum
zurich met kinderen geldmuseum

Dierentuin van Zürich en overige kindvriendelijke musea

Wat we niet deden tijdens onze stedentrip Zürich was een bezoekje aan de dierentuin. De dierentuin in Zürich staat prima aangeschreven maar is ook weer niet zo bijzonder dat je deze zult terugzien in lijstje met beste dierentuinen. Daarom zijn we hier door tijdgebrek niet heen gegaan. Ook het tram museum en het FIFA-museum hebben we niet bezocht maar zijn volgens Zürich toerisme wel leuk voor kinderen.  Collega blogger Saskia van KidsErOpUit ging wel naar het FIFA-museum en schreef er dit blog over.

Kindvriendelijk hotel Zürich

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Zürich. Indien de kosten er niet zo toe doen dan heb je keuze genoeg.

Wij verbleven zelf in het Novotel Zurich City West, één van de meest betaalbare kwalitatieve hotels in Zürich die geschikt zijn voor gezinnen. Met een ruime kamer met twee-tweepersoonsbedden. Een fijne badkamer. Beneden in de lobby een leuke speelhoek voor kinderen. Onze dochter was vooral gek op de interactieve tafel waar je allerlei spellen op kunt spelen. Haar favoriet is “recyclen” waarbij je een strand of bos moet opruimen. De locatie is ook prima, je zit niet in het centrum maar wel vlakbij de tram, supermarkt en restaurantjes. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid. In hetzelfde pand zit ook een Ibis Budget en een regulier Ibis hotel. Met deze laatste deelt het een tuintje met schommel. 

Speelt budget wel een rol dan kan je veel beter kiezen voor een appartement. Jammer genoeg liepen wij ertegen aan dat de meeste appartementen zowel via de grote boekingswebsites als via Airbnb een minimum hebben van twee of drie nachten. Veel appartementen zijn self-serviced wat betekent dat je een code krijgt en hiermee een kluisje opent bij de deur van het appartement. Daar zit dan de sleutel in. Bekijk hier een aantal kindvriendelijke appartementen in Zurich.

novotel zurich west
zurioch kindvriendelijk hotel

We ontvingen een Zurich City Pass, alle overige activiteiten, accommodatie en maaltijden bezochten we op eigen initiatief en kosten. 

1 gedachte over “Zürich met kinderen, stedentrip in de zomer”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top