Home / Voorbereiding / Overnachten / Logeren bij de boer in het Sauerland, Schmallenberger Kinderland

Logeren bij de boer in het Sauerland, Schmallenberger Kinderland

Soms verblijf je tijdens de vakantie met je gezin bij een accommodatie en dan willen je kinderen eigenlijk niet meer naar huis. Birkenhof in Schmallenberg, Duitsland is zo’n plek. Wat hebben onze kinderen genoten van het logeren op een boerderij, te helpen bij het verzorgen van de dieren en van het buiten spelen. Het cliché ‘kind blij, ouders blij’ ging bij deze vakantieboerderij dan ook zeker op.

Schmallenberger Kinderland

De regio Sauerland in Duitsland is in zo’n drie uur rijden met de auto vanaf Utrecht bereikbaar. De toeristische regio Sauerland komt je misschien al bekend voor doordat Winterberg daar ligt (meer lezen over Winterberg met kinderen), maar uiteraard omvat deze regio veel meer mooie plekken. Je leest er meer over in ons blog over het Sauerland met kinderen.

Schmallenberger kinderland

Wil je ook logeren bij de boer in het Sauerland? Vlakbij Winterberg in de plaats Schmallenberg en rondom die stad zijn een aantal boerderijen te vinden onder de noemer ‘Schmallenberger Kinderland’. Bij al deze vakantieboerderijen kun je met je kinderen logeren op een boerderij en het boerenleven van dichtbij beleven. Daarnaast is er op meerdere manieren aan kinderen gedacht, bijvoorbeeld door het aanleggen van een speeltuin of het organiseren van pony tochten.

Je kunt er dan ook van uitgaan dat accommodaties die zijn aangesloten bij Schmallenberger Kinderland kindvriendelijk zijn. Wij logeerden met onze kinderen van 4 en 1,5 jaar oud drie nachten op de Birkenhof, een vakantieboerderij die is aangesloten bij Schmallenberger Kinderland.

Schmallenberger kinderland

Vakantieboerderij Birkenhof

Er zijn dus meerdere opties voor een boerderijvakantie in het Schmallenberger Kinderland. Wij sliepen bij vakantieboerderij Birkenhof. Vlakbij Schmallenberg op een rustige plek op een bergheuvel. Op het terrein van de Birkenhof zijn aangrenzend aan de uitgestrekte tuin een aantal appartementen gelegen, waar gezinnen kunnen logeren. Vanaf de tuin heb je een weids uitzicht over de heuvelachtige omgeving. En er is voldoende gelegenheid om je auto te parkeren.

Schmallenberger kinderland

De Birkenhof blijkt een familiebedrijf te zijn. De grootouders van de gastvrouw zijn de Birkenhof ooit begonnen en op dit moment runt de gastvrouw als derde generatie de accommodatie samen met haar man en haar ouders. Handig is dat de gastvrouw ook Nederlands spreekt.

Naast de appartementen, runt de Birkenhof een eigen landcafé met een terras op de knusse binnenplaats en is er een koffiebranderij, waar zij hun eigen koffiebonen bewerken. Het landcafé is vijf dagen per week open. Op het lunchmenu vind je onder andere diverse heerlijke flammkuchen en wat je zeker moet proberen tijdens je verblijf is één van de zelfgemaakte taartjes. Grappig weetje hierbij is dat de gastvrouw ‘s ochtends met haar moeder beslist welke taarten haar vader die dag moet bakken. En dat kan hij heel goed!

Schmallenberger kinderland
Schmallenberger kinderland

Accommodatie van de Birkenhof

Wij logeren tijdens onze boerderij vakantie in het Sauerland in het appartement genaamd ‘de Pferdestall’, oftewel de Paardenstal. Dit huisje is onlangs gerenoveerd, wat je vooral merkt in de woonkeuken. Het huisje heeft twee aparte slaapkamers met elk een tweepersoonsbed, een badkamer en een woonkeuken.

vakantieboerderij de Birkenhof
vakantieboerderij de Birkenhof

Het weidse uitzicht vanuit de woonkeuken over de tuin met aangrenzend de paardenweide is prachtig! Dat vinden de kinderen ook, die elke avond de paarden voor het naar bed gaan uitzwaaien. De woonkeuken is sfeervol ingericht in landelijke stijl met ramen met plissé gordijnen, knusse sfeerverlichting, een eethoek met bank en twee relaxte fauteuils met voetenbankje.

De groen geverfde keuken is gerenoveerd en beschikt over een vaatwasser, een koelkast met vriesvak, een magnetron en een koffiezetapparaat. Verder is er een televisie aanwezig en een gratis WiFi-verbinding, met niet het beste bereik. Het spreekt ons dan ook aan dat er in het huisje te lezen valt dat de eigenaren op de hoogte zijn van de matige Wi-Fi verbinding, maar dat zij er vanuit gaan dat de gasten niet voor de Wi-Fi zijn gekomen.

vakantieboerderij de Birkenhof

Vanuit de tuindeur in de woonkeuken loop je je eigen terras met zitje op, welke grenst aan het gemeenschappelijke grasveld met verschillende speeltuinen.

De badkamer is ietwat verouderd. De douche heeft een hoge bak, die wij tijdens ons verblijf als een klein badje voor de kinderen hebben gebruikt.

Wat opvalt, is hoe kindvriendelijk de accommodatie is ingericht. Een kinderkapstok in de gang, een opstapje bij de wastafel in de badkamer, kinderservies in de keuken en je vindt er zelfs een commode met aankleedkussen. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van een babybed en een kinderstoel.

vakantieboerderij de Birkenhof
vakantieboerderij de Birkenhof

Activiteiten van Birkenhof

Op de vakantieboerderij de Birkenhof vind je paarden, pony’s, schapen, een geit, kippen, konijnen en katten. Elke ochtend kunnen kinderen zich met hun ouders om half negen verzamelen in de paardenstal om mee te helpen bij het voeren van de dieren. Allereerst krijgen de paarden stro en vervolgens de pony’s, dan worden de konijnen gevoerd en vervolgens eten de schapen en geit letterlijk uit je hand.

Tot slot mogen de kinderen de verse eieren uit het kippenhok halen en naar het landcafé brengen. Het dieren voeren werd al snel een hoogtepunt van de vakantie voor onze kleuter, vooral als hij de eer had om een nog warm ei voorzichtig te vervoeren naar het café.

Schmallenberger kinderland

In het landcafé is het mogelijk om te ontbijten na het voeren van de dieren. Natuurlijk is daar koffie van de eigen geroosterde koffiebonen en verder vind je er verse broodjes met beleg, yoghurt met jam en muesli en een eigengebakken zoetigheid.

Ook is het mogelijk om verse broodjes te bestellen bij de bakker, die dan ‘s ochtends op je staan te wachten bij de speelkamer. Ook is het mogelijk om een ontbijtkist te bestellen, zodat je in je appartement kunt genieten van een boerenontbijt.

Schmallenberger kinderland

Daarnaast is er een koelkast aanwezig met lokale producten zoals bier en jam, die je tegen een kleine prijs kunt pakken als je op een lijstje bijhoudt wat je meegenomen hebt.

Buiten is er heel veel plek om te spelen voor de kinderen. Zo zijn er verschillende speelmogelijkheden voor zowel kleinere als grotere kinderen zoals een zandbak, schommels, klimmuur aan een huisje en speelhuisje met glijbaantje. Bij alle speelplekken is divers speelmateriaal aanwezig zoals graafmachines, grote bouwblokken, emmertjes en schepjes.

Schmallenberger kinderland

Ook zijn er diverse traptraktoren, skelters en loopautootjes om op te rijden. In de paardenstal zijn ook nog een aantal speelplekken te vinden. Bovenop een aantal strobalen vind je een glijbaan, achter een deur in de paardenstal is een zandbak met onder andere een speelgoed-cementmolen en je kunt er rijden op hobbelpaarden.

Schmallenberger kinderland

Naast de speelplekken vind je verspreid over het terrein een aantal picknicktafels, loungebanken en overdekte eetplekken. Genoeg opties dus voor de ouders om even te ontspannen.

Op het terrein van de Birkenhof is ook een binnenspeelkamer aanwezig, geschikt voor dagen met slecht weer of gewoon ter afwisseling. In de speelkamer vind je onder andere een tafelvoetbalmeubel, een speelhuisje, boeken en spelletjes.

Schmallenberger kinderland

Het leuke van logeren bij de boer in Duitsland is dat je de hele dag naar de verschillende dieren toe kunt. Je merkt dat de dieren zo gewend zijn aan mensen en dat ze nieuwsgierig zijn en al snel bij je komen kijken als je aan het hek staat. Bij het konijnenverblijf is een speciale konijnenknuffeltuin waar je als je geduldig bent de konijnen kunt aaien.

Schmallenberger kinderland

Een aantal ochtenden per week kun je voor een bijdrage van zes euro een rondje rijden op een paard of pony. Om veilig deel te kunnen nemen aan het paard/pony rijden, is het aan te raden om de kinderen dichte schoenen te laten dragen en om een goed passende (fiets)helm te dragen. De Birkenhof beschikt ook over een aantal caps in kindermaten, die geleend kunnen worden. Allereerst kun de kinderen meehelpen bij de verzorging van het paard of de pony door deze te borstelen.

Vervolgens lopen alle verschillende paarden en pony’s een rondje van een half uur om het erf van de boerderij heen. Het was de eerste keer dat onze dreumes van 1,5 jaar op een pony zat. Ik maakte mij zorgen of zij het half uur wel zou volhouden, maar sterker nog; zij wilde na de wandeling niet meer van de pony af! 

Daarnaast nog een tip voor na kinderbedtijd: bezoek in de late avond de tuin en verwonder je over de donkere nacht met nauwelijks omgevingslicht en (als je gelukt hebt) de heldere sterrenhemel.

Schmallenberger kinderland

Activiteiten in de omgeving

Heb je zin om de vakantieboerderij te verlaten voor een activiteit met je gezin in Sauerland zoals een beleveniswandeling, op safari in een reservaat of een park? Lees in dit blog wat je kunt in de regio Sauerland met kinderen.

Schmallenberger kinderland

Ook op boerderijvakantie in Duitsland?

De Birkenhof is een geschikte accommodatie als je met je gezin wilt logeren op een boerderij en als je van de heuvelachtige landschappen van Sauerland houdt. De Birkenhof richt zich met name op jonge kinderen (van een leeftijd tot ongeveer zeven jaar).

Door alle mogelijkheden waar kleine kinderen op een veilige manier buiten kunnen spelen en kunnen meehelpen op de boerderij, is het ook voor ouders een plek om bij te komen en te genieten van een vakantie met hun gezin. Het verblijf op de Birkenhof voelde voor ons knus, kleinschalig en relaxt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top