Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Sauerland met kinderen, tips voor een toffe vakantie

Sauerland met kinderen, tips voor een toffe vakantie

Voor een weekendje of een langere vakantie naar het Sauerland met kinderen? In de zomer, lente of herfst. In zo’n drie uur autorijden vanaf Utrecht ben je in de heuvelachtige Duitse regio Sauerland. Het is een landelijk gebied met kleine dorpjes en veel natuur. Voor gezinnen zijn er in het Sauerland o.a. leuke beleveniswandelingen, dierenparken en mooie meren.

Wanneer er sneeuw ligt in de winter, is het een fijn gebied zowel qua reisafstand als moeilijkheidsgraad om met kinderen kennis te maken met wintersport (lees hier meer over Winterberg met kinderen). Echter, ook in de andere seizoenen is er genoeg te beleven in Sauerland.

Sauerland met kinderen

Wat te doen in het Sauerland met kinderen

Het Sauerland ligt deels in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en deels in Hessen. Binnen het Sauerland zijn ook weer deel regio’s zoals o.a. Hochsauerland, Soest en Märkisches sauerland. Hoewel de afstanden niet groot zijn, is er zoveel te doen in het Sauerland met kinderen dat je zelfs in een week nog keuzes moet maken.

Blogger Elke bezocht de regio rondom Schmallenberg (Hochsauerland) voor een lang weekend en ontdekte wat deze omgeving te bieden heeft voor kinderen. Dit is een gebied dat heel geschikt is voor gezinnen met jonge kinderen. Ga je juist met oudere kinderen naar het Sauerland, kijk dan naar activiteiten zoals Fort Fun avonturenland, Aquamagis zwempark in Plettenberg en Science museum Phänomenta.

Sauerland met kinderen

Wandelen bij een Erlebnispad

In de omgeving van Schmallenberg zijn een aantal Erlebnispaden te vinden. Een Erlebnispad is een wandeling, waar ook voor kinderen onderweg wat te beleven valt, zoals een speeltoestel. We kozen in verband met de leeftijd van onze kinderen (4 en 1,5 jaar oud) voor het Holzerlebnisparcours, een wandeling van drie kilometer. De wandeling is een rondje en onderweg kom je negen keer een bezienswaardigheid of een speeltoestel tegen, die allen te maken hebben met het thema ‘Hout’. Door het heuvelachtige landschap en de stops liepen wij deze wandeling in zo’n anderhalf uur, waarbij wij zelfs nog een stukje de verkorte route hebben genomen (na het ‘Ökosystem’ heb je de mogelijkheid om een stukje van de lus over te slaan, terwijl je geen van de negen attracties misloopt). De wandeling is niet in zijn geheel buggyproof, vooral niet als je besluit de ‘short cut’ te nemen. 

Holzerlebnisparcours,

Wij parkeerden onze auto in Schmallenberg bij het Holz en Touristik Zentrum en na een stop bij het kleine speeltuintje in de voortuin van het toeristenbureau, liepen we in zo’n tien minuten richting de start van het Holzerlebenisparcours. Het begin van de route is het pad voor zowel fietsers als voetgangers, dus dat is met kinderen even opletten.

Holzerlebnisparcours,

Een aantal van de dingen die je onderweg tegenkomt, zijn aan een onderhoudsbeurt toe. Desondanks is het een leuke wandeling door met name bosachtig gebied en met een aantal keer een mooi uitzicht over de omgeving van Schmallenberg. Het is een wandeling die ook geschikt is om met jonge kinderen te maken. Een grote xylofoon van houten hangende palen en een zogenaamde boomtelefoon waren voor onze kinderen de hoogtepunten van deze wandeling.

Holzerlebnisparcours,

Op zoek naar wisenten in Wisent-Wildnis

Het uitje naar de Wisent-Wildnis was voor ons de meest bijzondere activiteit van ons lange weekend in Schmallenberg. In dit reservaat kun je een wandeling maken en heb je de kans om wisenten tegen te komen. De wisent is de Europese variant van de bizon en was oorspronkelijk een bewoner van dit gebied. Door dit reservaat zijn de wisenten weer terug in hun oude omgeving, waar zij nu beschermd worden.

Wisenten Welt

Er loopt een wandeltocht door het reservaat waar wij met diverse stops zo’n twee uur over gedaan hebben. Tijdens de wandeling wisselt het landschap zich af; er zijn bosrijke stukken, gedeeltes met rotsen en af en toe is er een pittige klim of afdaling. Bereid je goed voor op de wandeling met stevige wandelschoenen, eventueel een drager voor je kind (de wandeling is zeker niet buggyproof) en voldoende proviand voor onderweg.

Wisenten Welt

Een kudde met wisenten woont wild in het uitgestrekte bosgebied vlakbij het reservaat en is dan ook moeilijk vindbaar. In het reservaat zelf woont ook een kudde met wisenten. Als je geluk hebt, kun je deze kudde tegenkomen die woont in een gebied waar de wandeling zich omheen kronkelt. Dit gebied is, voor de veiligheid van zowel mens als dier, afgezet met een hek, dus je zult de wisenten altijd op een veilige afstand tegenkomen.

Wisenten Welt
Sauerland met kinderen

Wij kregen de tip om goed te zoeken bij het riviertje, omdat de wisenten zich daar vaak bevinden omdat het hun drinkplaats is. Tijdens de wandeling zoeken we de hele tijd naar wisenten. Dat maakt de wandeling een stuk avontuurlijker. Onze kleuterzoon heeft het gevoel dat hij op safari is zoals Freek Vonk en is heel gemotiveerd om de wisenten te vinden. En na zo’n vijf kwartier lopen, zien we vanaf verte de wisenten in het grasveld bij het riviertje staan.

Wisenten Welt

De wisenten zijn indrukwekkende runderen met hun harige vacht en hun hoorns. We kunnen vrij dichtbij de kudde komen en omdat het wandelpad om de grasweide heen kronkelt, kunnen we de kudde een tijdje bestuderen. De kudde bestaat uit zo’n tien wisenten, waarvan er een paar nog redelijk jong zijn en daardoor ook wat actiever zijn. Zoals bij elk reservaat of safari ben je er vooraf nooit van gegarandeerd dat je dieren ziet, dus we zijn blij dat we deze beesten hebben mogen bekijken.

Wisenten Welt

Weer terug bij het begin van de wandeling, maken we nog een kleine stop bij de natuurspeeltuin bij de entree. Hier vind je onder andere waterpompen en speelplekken met hout. Er is zelfs een mogelijkheid om regenlaarzen te lenen als je deze nodig hebt. Bij de entree is ook een horecagelegenheid met binnen- en buitenterras en daar bevinden zich de toiletten.

Wisent-Wildnis bevindt zich op zo’n veertien kilometer van Schmallenberg. Handig om te weten, is dat de openingstijden van het park in het winterseizoen korter zijn en dat het park niet dagelijks open is. Kijk voor de actuele openingstijden op de website. www.wisent-welt.de

Bewegen in het Talvital park

Op zo’n twaalf kilometer vanaf Schmallenberg, vind je het kuuroord Lennestadt. Wij bezochten deze plaats om een bezoek te brengen aan het park Talvital, wat een zogenaamd “vital und bewegungspark” is. Aan het begin van het park zijn een aantal terrasjes aan het water. Vervolgens kom je in het grote, groene park met hoge, oude bomen. Het park is mooi aangelegd en wisselt groen en water met elkaar af.

Talvital park
Talvital park

In Talvital vind je een aantal speelmogelijkheden voor kinderen. Zo is er een speelboot, een klein wandelpaadje over een watertje, een ondiep riviertje met een waterschepmachine en klimtoestellen . Ook is er een klein Blotevoetenpad te vinden, waarbij je met je blote voeten door ijskoud water loopt en over houten palen, houten snippers, kiezelstenen en (als je voeten het aan kunnen) het pad zelfs een stukje over dennenappels gaat.

Talvital park

Verspreid over het park vind je allerlei plekken om even te gaan zitten, zoals op steigers aan het water en op loungebanken. Het is een ideaal park om te picknicken met je kinderen. Of combineer je bezoek aan het park met een bezoek aan het kleine centrum van Lennestadt en zoek in één van de typische vakwerkhuisjes een plek om wat te eten of drinken.

Het viel ons overigens op dat er weinig parkeergelegenheid is in Lennestadt. Probeer je bezoek daarom te plannen op een doordeweekse dag of houd er rekening mee dat jullie een eindje moeten lopen.

Talvital park

Binnen en buiten spelen bij Thikos Kinderland

Mocht het weer op een dag wat tegenzitten, dan zul je je kinderen waarschijnlijk blij kunnen maken met een bezoek aan de indoor speeltuin van Thikos Kinderland. Al blijkt deze speeltuin ook heel leuk met warm weer, want er is een buitengedeelte met een zwembad en waterfietsen. In het binnengedeelte is het verplicht om je schoenen uit te doen en om sokken te dragen (dus geen blote voeten).

Thikos Kinderland

In een grote hal zijn er allerlei speelmogelijkheden. Zo is er een hoek met verschillende trampolines, een klimparcours met glijbanen en een sportveld voor voetbal of basketbal, verschillende klimmuren en een luchtkussen. Tegen een kleine betaling kun je in een elektrische auto rijden. Ook is er Thikos Babyland: een omheind gedeelte met kleine speeltoestellen en een ballenbak speciaal voor de allerkleinsten. 

Thikos Kinderland
Thikos Kinderland

Wij waren er direct naar openingstijd en op dat moment was het heerlijk rustig en konden de kinderen op hun gemak alles ontdekken. Zij vonden de hoek met de rode ballen erg interessant; met een machine die de ballen kon opzuigen, eentje die ballen liet zweven en machines waarmee je de ballen kon schieten. Ook de glijbaan met een rubberen opblaasband en een soort kleine rodelbaan in een plastic sleetje vielen erg in de smaak.

Nadat de kinderen binnen alles geprobeerd hadden, vonden zij het tijd om naar buiten te gaan. In het zonnetje hebben zij gespeeld in het kindvriendelijke zwembad met een glijbaan en sproeiers. Ook het varen in de bootjes viel bij zowel onze kleuter als onze dreumes in de smaak. Naast deze twee speelgelegenheden met water, is er buiten een speeltuin, trampolines en een parcours waar je met skelters kunt rijden.

Thikos Kinderland

Zowel binnen als buiten is er voldoende plek voor ouders om te zitten. Ook is er een horecagelegenheid aanwezig. Thikos Kinderland geeft een veilige indruk, speeltoestellen lijken vrij nieuw of goed onderhouden en het ziet er schoon en hygiënisch uit.  

Thikos Kinderland is onderdeel van Freizeitwelt Sauerland en in de gebouwen ernaast vind je nog meer entertainment voor (oudere) kinderen. Zo is er zowel een klim- als een springhal en kun je er bijvoorbeeld micro-bowlen met kleine bowlingballen.

Bezoek de website voor de actuele prijzen en openingstijden. Daar lees je ook of het nog nodig is om je bezoek vooraf te reserveren.

Thikos Kinderland

Varen op stuwmeer de Hennessee

Op zo’n dertig kilometer vanaf Schmallenberg bevindt zich de Hennesee, een stuwmeer waarop je een boottocht kunt maken. De boottocht duurt een uur en de boot vertrekt elk anderhalf uur vanaf 10u ’s ochtends vanaf de aanlegsteiger van de Hennedam, aan het noorden van het meer.

Hennesee
Hennesee

De boot heeft zowel binnen als buiten zitplekken en er is een kleine horecagelegenheid aan boord aanwezig. Er is niet veel ruimte om een kinderwagen mee te nemen, dus voor kleine kinderen kun je beter kiezen voor een drager. Tijdens de boottocht vaar je allereerst langs de stuwdam waar tijdens onze vaart verschillende kranen en tractoren aan het werk waren en hard voor ons toeterden. Vervolgens vaart de boot een stuk over het stuwmeer en weer terug. Dit uitje is vooral geschikt voor kinderen, die het leuk vinden om op een boot te varen.

Hennesee

Accommodaties in het Sauerland

Schmallenberger Kinderland

Birkenhof is een leuke boerderij in Duitsland waar gezinnen met kinderen van de natuur kunnen genieten. Kinderen kunnen er dieren voeren en buiten spelen. Er zijn gezellige appartementen met mooi uitzicht. Het is een fijne plek voor een familievakantie. Wil je meer weten? Lees onze blog over Birkenhof of bekijk hier de prijzen en beschikbaarheid van Birkenhof.

Schmallenberger kinderland

Vakantiepark Landal Winterberg

Landal Winterberg is niet alleen in de winter een topbestemming voor skiliefhebbers, maar ook buiten het skiseizoen een fantastische plek voor gezinnen. In de lente en zomer verandert het gebied in een prachtige groene omgeving, ideaal voor wandelen, fietsen en genieten van de natuur.

De comfortabele chalets en de faciliteiten zoals het zwembad en het restaurant blijven beschikbaar voor een ontspannen verblijf. Of je nu komt voor de sneeuw of de zon, Landal Winterberg biedt het hele jaar door plezier voor het hele gezin. Voor meer informatie over wat Landal Winterberg te bieden heeft in elk seizoen, lees de volledige blog hier.

Bekijk hier direct de prijs en beschikbaarheid van Landal Winterberg

Center Parcs Hochsauerland

Center Parcs Hochsauerland, gelegen in het prachtige Sauerland, is een favoriete bestemming voor gezinnen het hele jaar door. In de zomer is het ideaal voor wandelingen en mountainbiketochten door de groene heuvels, terwijl in de winter het nabijgelegen Winterberg perfect is voor beginnende wintersporters.

Aqua Mundo Center Parcs Hochsauerland

De recent gerenoveerde cottages bieden comfort en gezelligheid, met opties voor grote groepen en speciale kindercottages met leuke extra’s zoals een glijbaan in de tuin. Het park heeft Europa’s langste speeltuin en een interactieve minigolfbaan, naast een Aquamundo met spannende glijbanen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid voor Center Parcs Hochsauerland.

AVENTURA 2.0

Eurocamping Brilon

Camping & Ferienpark Brilon ligt op slechts drie uur rijden van de Nederlandse grens en is een ideale bestemming voor actieve vakantiegangers. Deze camping biedt een mooi panorama-uitzicht op de bergen en bossen, perfect voor wandelaars en fietsers.

Voor kinderen is er volop plezier met speeltuinen en een zwembad. Het terrasvormige terrein maakt het ook in de winter aantrekkelijk voor wintersporters. De ruime plaatsen liggen direct aan het bos, waardoor je midden in de natuur verblijft. Met moderne faciliteiten en een Nederlands-Duitse leiding, combineert Camping & Ferienpark Brilon het avontuur van de buitenlucht met het comfort voor een onvergetelijke vakantie. Bekijk de prijzen en beschikbaarheid van Eurocamping Brilon.

Kortingskaarten voor het Sauerland

Afhankelijk van waar je verblijft in het Sauerland met kinderen kun je wellicht gebruik maken van een hele handige kortingskaart. Op dit moment (eind 2020) zijn er twee kaarten in de zomer. De Sauerlandzomerkaart, welke je krijgt bij aangesloten accommodaties in Winterberg en Hallenberg, en de Schmallenberger Sauerland Kaart welke je krijgt bij aangesloten accommodaties in dat deel van het Sauerland.

Onze ervaring met de Schmallenberger Sauerland Kaart

Wij verbleven bij een hele fijne en kindervriendelijke vakantieboerderij van Schmallenberger Kinderland. Hier ontvingen we tijdens ons verblijf een Schmallenberger Sauerland Kaart. Met deze kaart kun je gratis met de bus in de regio en kun je tegen een laag tarief gebruikmaken van de zogenaamde wandelbus. Met de wandelbus kun je heen met de bus, terug wandelen of ergens de wandelbus terug nemen; ideaal om een wandeling in de regio ook haalbaar te maken voor jonge kinderen.

Zo kun je tegen een bedrag van slechts twee euro per volwassene en één euro per kind vanaf 13 jaar (prijspeil oktober 2020) een bezoek brengen aan Thikos Kinderland, Wisent Welt of een boottocht maken over één van de vier meren in de regio zoals de Hennesee. Ook één van de vier verschillende zwembaden in de regio kun je met de kaart tegen bovenstaande lage bedragen bezoeken. Daarnaast kun je met de Schmallenberger Sauerland kaart enkele musea gratis bezoeken, zoals bijvoorbeeld een museum over stoomtreinen, één over modeltreinen en één over de geschiedenis van maken van bestek.  

Informeer vooraf of jouw accommodatie ook een samenwerking heeft met de Schmallenberger Sauerland kaart. Kijk voor actuele acties en aanbiedingen met de Schmallenberger Sauerland kaart op de website.

Sauerland met kinderen

Sauerlandzomerkaart

De Sauerlandzomerkaart (Sauerland Sommercard) krijg je wanneer je verblijft bij deelnemende accommodaties in Winterberg of Hallenberg. Met deze kaart kun je gratis of met korting naar meer dan vijftig activiteiten en bezienswaardigheden in de regio. Bekijk hier het complete aanbod van de Sauerland Sommercard.

Sauerland met kinderen

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Sauerland-Tourismus, check hun website voor meer tips in de regio.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top