Home / Nederland / Noord-Holland / Op avontuur in de Schoorlse Duinen met kids, kabouterpad, speelbos en strand

Op avontuur in de Schoorlse Duinen met kids, kabouterpad, speelbos en strand

In Noord-Holland kun je heerlijk wandelen in Natuurpark de Schoorlse Duinen. Op een steenworp afstand van het strand kun je bijvoorbeeld de hoogste duin van Nederland beklimmen, op zoek naar Elfendeurtjes of verken op de mountainbike één van de mooiste mountainbike routes van Nederland.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Schoorlse Duinen

Vroeger was dit gebied één grote zandbak, inmiddels bestaat het gebied van 60 kilometer uit bossen met stuivende duinen. Staatsbosbeheer plantte honderd jaar geleden veel bomen om het zand te laten vastleggen, inmiddels stuiven de duinen juist weer vrij. Zo komt het water van de Noordzee op sommige plaatsen tot aan de duinvalleien. Hierdoor is er een interessante flora en fauna te zien in de Schoorlse Duinen.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Vanuit het Buitencentrum Schoorlse Duinen kun je verschillende routes lopen. Met kinderen kun je bijvoorbeeld kiezen voor de gele route (4,4 km) of koop bij de balie een boekje met de Elfendeurtjesroute, de kabouterroute of sporenroute waarin leuke activiteiten zijn opgenomen. Dat maakt wandelen in de Schoorlse Duinen extra boeiend voor kinderen.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Met een kaboutermuts of toverstof ga je op zoek naar sporen, knutsel je onderweg met dennenappels en ontdek je de natuur door middel van een vergrootglas of spiegel. Elk kwartaal zijn er wisselende opdrachten die passen bij het seizoen. Natuurlijk zit er ook wat lekkers bij (inclusief vuilniszakje voor het afval) én ontvang je na afloop een diploma of een verrassing. Onze zoon van 5 jaar vond de Kabouterroute erg leuk: de route was niet te lang en de opdrachten waren uitdagend en origineel.

Ga je voor een langere wandelroute? Verwacht dan veel klim- en klauterwerk, dit natuurgebied is namelijk behoorlijk heuvelachtig (en dus niet geschikt om met de kinderwagen te bewandelen).

Buitencentrum Schoorlse Duinen

In het buitencentrum vind je originele cadeautjes en streekproducten, maar je kunt er ook wandelkaarten kopen. Check vooral van tevoren de website voor mogelijke activiteiten waaraan je kunt deelnemen, zoals wandelingen met de boswachter en kindertheater. Tip: sluit je bezoek hier af met een heerlijk biologisch taartje of ijsje van brasserie IJGenweis. Hier zijn ook toiletten te vinden.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Soms zijn er ook exposities te bewonderen of speciale activiteiten voor kinderen. Zo was Tikva met haar gezin in Schoorl terwijl er een speciale activiteit was voor kinderen, namelijk ‘Op stap met de boswachter’. Samen met de boswachter maakten de kinderen een korte wandeling door het bos. Ondertussen leerden ze over het bos en het werk van de boswachter.

Schoorl buitencentrum

Daarna kon er geknutseld worden met materialen uit het bos en vervolgens boven een open vuurtje zelf popcorn poffen. Dit soort activiteiten kosten meestal maar een paar euro en zijn hartstikke leuk om te doen.

Schoorl buitencentrum
Schoorl buitencentrum

Speelbos Zandspoor

Nog een reden waarom de Schoorlse Duinen met kinderen de moeite waard is, is speelbos Zandspoor. Elke wandeling eindigt bij ons standaard met een bezoek aan het speelbos. Vooral de houten waterbaan is favoriet bij onze zoon. Bouw bruggen, pomp water door de baan en maak de beste modder. Is het te koud om met water te spelen?

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Kies dan voor het vernieuwde zandspoor waar kinderen met houten treintjes zand kunnen verplaatsen van de ene kant naar de andere kant. Er is bovendien ook nog een (kort) blotevoetenpad waar je naar hartenlust kunt spelen en ontdekken hoe bepaalde materialen voelen.

Speelbos Zandspoor

Klimduin

Wil je klimmen en klauteren op de hoogste klimduinen van Nederland? Ga dan naar de Klimduin, waar je naar hartenlust kunt rennen, klimmen en spelen in het zand van deze duin die maar liefst 51 meter hoog is.

Verwarrend genoeg zijn er twee duinen die deze naam dragen. De Klimduin zit niet standaard in de wandelroutes, het bevindt zich namelijk middenin het gezellige dorp van Schoorl. Hier kun je overigens ook leuke kindvriendelijke restaurantjes vinden, zoals de Zilte Zoen en Honkey Tonk. Om de hoek van de Klimduin zit overigens ijssalon Pinoccio, een aanrader!

Wat verder naar het noorden vind je nog een duin die op de kaart ook Klimduin of Catrijpernok wordt genoemd. Hier vind je echter geen dorp en ook geen parkeerplekken. Met 54,4 meter hoog is dit officieel de hoogste duin van Nederland. Er staat ook een bordje van Natuurmonumenten bij.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Fietsen in de Schoorlse Duinen

De mountainbikeroute in de Schoorlse duinen is lekker pittig en daardoor minder geschikt met jonge kinderen. Gelukkig zijn er ook diverse reguliere fietspaden in het gebied. Vanaf het buitencentrum naar het strand is toch zeker een uur lopen, dus twee uur retour. Omdat de Schoorlse duinen zo groot zijn, heeft fietsen hier ook echt wel meerwaarde.

fietsen schoorlse duinen

Extra leuk om te doen in de winter is fietsen over het strand. Dan zijn de strandtenten weg en kun je gerust hier fietsen. Of je nu gaat wandelen of fietsen, beide is extra leuk met de Perfect Earth Animals app. Op heel veel plekken in de Schoorlse duinen liggen dierenkaarten om te verzamelen.

Fietsen schroorlse duinen

Mountainbiken in de Schoorlse Duinen

Een paar jaar na ons eerste bezoek aan Schoorl zijn we terug. Nu is onze dochter wel oud genoeg voor de mountainbike route in Schoorl. Wil je ook mountainbiken in Schoorl met kinderen? Kies dan de noordelijke lus en sla de zuidelijke lus over. In de zuidelijke lus zitten namelijk de meest heftige beklimmingen en afdalingen. De noordelijke route is niet alleen makkelijker, maar deze is ook nog eens veel mooier.

Je komt hier namelijk niet alleen door het bos, maar ook door de duinen en zandverstuivingsgebieden. Regelmatig zijn er ook mogelijkheden om over te stappen op het fietspad, mocht je toch wat rustiger aan willen doen. Ondanks dat er af en toe een stukje gelopen moest worden, vond onze toen 9-jarige dochter het een hartstikke leuke route!

Mountainbiken Schoorl

Speelschip Camperduin

Het Schoorlse duingebied eindigt bij Camperduin. Hier ligt een bijzondere plas met water binnen de duinen: de lagune van Camperduin. Deze locatie is extra leuk om te bezoeken met kinderen omdat er een grote speeltuin ligt in de vorm van een schip. Hier kan je klimmen, klauteren en natuurlijk piraat spelen.

Landal Berger Duinen Speelschip

Vakantiehuisje bij de Schoorlse Duinen

Op zoek naar een leuk plekje om te overnachten in de buurt van de Schoorlse Duinen?

Tijdens ons laatste bezoek aan Schoorl verbleven we bij Landal Berger Duin, een park dat in de zomer van 2021 geopend werd. Er is zelfs nog een tweede Landal Parkje in Schoorl Residence Berger Duinen met maar vijftien woningen. Het fijne aan de Landal Parken in Schoorl zijn de ruime en luxe huisjes, welke echt sfeervol en fris zijn ingericht. Je kunt kiezen voor extra luxe wellness woningen, kinderwoningen of woningen met een Green Egg en overkapping in de tuin. Daarnaast is de ligging ook gewoon goed, op een paar minuten fietsen naar het centrum van Schoorl. Die fietsen kun je huren bij Landal. Bekijk hier het aanbod of lees onze uitgebreide review van Landal Berger Duinen.

Landal Berger Duinen
Residence Berger Duinen

Vanuit Roompot Park Scorleduyn loop je zo de Schoorlse duinen in, ideaal natuurlijk. Bekijk hier de woningen. In de regio vind je ook ook veel hotels, bekijk hier het hele aanbod.

Een andere goede optie is EuroParcs Molengroet, met een ruim aanbod van verschillende type woningen. Bekijk hier de accommodaties. Ook kun je avontuurlijk verblijven in het Blooming hotel, lees hier onze blog!

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Noord-Holland met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top