Home / Nederland / Noord-Holland / Op avontuur in de Schoorlse Duinen met kids, kabouterpad, speelbos en strand

Op avontuur in de Schoorlse Duinen met kids, kabouterpad, speelbos en strand

In Noord-Holland kun je heerlijk wandelen in Natuurpark de Schoorlse Duinen. Op een steenworp afstand van het strand kun je bijvoorbeeld de hoogste duin van Nederland beklimmen, op zoek naar Elfendeurtjes of verken op de mountainbike één van de mooiste mountainbike routes van Nederland.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Schoorlse Duinen

Vroeger was dit gebied één grote zandbak, inmiddels bestaat het gebied van 60 kilometer uit bossen met stuivende duinen. Staatsbosbeheer plantte honderd jaar geleden veel bomen om het zand te laten vastleggen, inmiddels stuiven de duinen juist weer vrij. Zo komt het water van de Noordzee op sommige plaatsten tot aan de duinvalleien. Hierdoor is er een interessante flora en fauna te zien in de Schoorlse Duinen.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Vanuit het Buitencentrum Schoorlse Duinen kun je verschillende routes lopen, met kinderen kun je bijvoorbeeld kiezen voor de gele route (4,4 km), of koop bij de balie een boekje met de Elfendeurtjesroute, de kabouterroute of sporenroute waarin leuke activiteiten zijn opgenomen. Dat maakt wandelen in de Schoorlse Duinen extra boeiend voor kinderen.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Met een kaboutermuts of met een toverstof ga je op zoek naar sporen, knutsel je onderweg met dennenappels en ontdek je de natuur door middel van een vergrootglas of spiegel. Elk kwartaal zijn er wisselende opdrachten die passen bij het seizoen. Natuurlijk zit er ook wat lekkers bij (met vuilniszakje voor het afval) én ontvang je na afloop een diploma of een verrassing. Onze zoon van 5 jaar vond de Kabouterroute erg leuk: de route was niet te lang en de opdrachten uitdagend en origineel. Ga je voor een langere wandelroute? Verwacht dan veel klim- en klauterwerk, dit natuurgebied is namelijk behoorlijk heuvelachtig (en dus niet geschikt om met de kinderwagen te bewandelen).

Buitencentrum Schoorlse Duinen

In het buitencentrum vind je originele cadeautjes en streekproducten, maar je kunt er ook wandelkaarten kopen. Check vooral van tevoren de website voor mogelijke activiteiten waaraan je kunt deelnemen, zoals wandelingen met de boswachter en kindertheater. Soms zijn er ook exposities te bewonderen. Tip: sluit je bezoek hier af met een heerlijk biologisch taartje of ijsje van brasserie IJGenweis. Hier zijn ook toiletten te vinden.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Speelbos Zandspoor

Nog een reden waarom de Schoorlse Duinen met kinderen de moeite waard is, is speelbos Zandspoor. Elke wandeling eindigt bij ons standaard met een bezoek aan het speelbos. Vooral de houten waterbaan is favoriet bij onze zoon. Bouw bruggen, pomp water door de baan en maak de beste modder. Is het te koud om met water te spelen?

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Kies dan voor het vernieuwde zandspoor waar kinderen met houten treintjes zand kunnen verplaatsen van de ene kant naar de andere kant. Er is bovendien ook nog een (kort) blotevoetenpad waar je naar hartenlust kunt spelen en ontdekken hoe bepaalde materialen voelen.

Speelbos Zandspoor

Klimduin

Wil je klimmen en klauteren op de hoogste Klimduinen van Nederland? Ga dan naar de Klimduin, waar je naar hartenlust kunt rennen, klimmen en spelen in het zand van deze duin die maar liefst 51 meter hoog is.

Verwarrend genoeg zijn er twee duinen die deze naam dragen. De Klimduin zit niet standaard in de wandelroutes, het bevindt zich namelijk middenin het gezellige dorp van Schoorl. Hier kun je overigens ook leuke kindvriendelijke restaurantjes vinden, zoals de Zilte Zoen en Honkey Tonk. Om de hoek van het Klimduin zit overigens ijssalon Pinoccio, een aanrader!

Wat verder naar het noorden vind je nog een duim die op de kaart ook Klimduin of Catrijpernok wordt genoemd. Hier geen dorp en ook geen parkeerplekken. Met 54,4 meter hoog is dit officieel de hoogste duin van Nederland. Er staat ook een bordje van Natuurmonumenten bij.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Fietsen in de Schoorlse Duinen

De mountainbikeroute in de Schoorlse duinen is lekker pittig en daardoor minder geschikt met jonge kinderen. Gelukkig zijn er ook diverse reguliere fietspaden in het gebied. Vanaf het buitencentrum naar het strand is toch zeker een uur lopen, dus twee uur retour. Omdat de Schoorlse duinen zo groot zijn, heeft fietsen hier ook echt wel meerwaarde.

fietsen schoorlse duinen

Extra leuk om te doen in de winter is fietsen over het strand. Dan zijn de strandtenten weg en kun je gerust hier fietsen. Of je nu gaat wandelen of fietsen, beide is extra leuk met de Perfect Earth Animals app. Op heel veel plekken in de Schoorlse duinen liggen dierenkaarten om te verzamelen.

Fietsen schroorlse duinen

Vakantiehuisje bij de Schoorlse Duinen

Op zoek naar een leuk plekje om te overnachten in de buurt van de Schoorlse Duinen?

Landal Berger Duin is een park dat in na de zomer van 2021 geopend wordt. Met luxe en extra luxe woningen. Bekijk hier het aanbod.

Vanuit Roompot Park Scorleduyn loop je zo de Schoorlse duinen in, ideaal natuurlijk. Bekijk hier de woningen. Er worden in de regio ook veel particuliere huisjes verhuurd, bijvoorbeeld Villa Kakelbond, een super knus ingericht huisje op een klein vakantieparkje. Met voor de kids een kamer met een stapelbed. Bekijk hier natuurhuisjes in de buurt van Schoorl.

Een andere goede optie is EuroParcs Molengroet, met een ruim aanbod van verschillende type woningen. Bekijk hier de accommodaties.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Noord-Holland met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top