Home / Nederland / Noord-Holland / Met een fluisterboot door pittoresk waterland vanuit theetuin Overleek

Met een fluisterboot door pittoresk waterland vanuit theetuin Overleek

Een heerlijk uitje vanuit de gezellige theetuin Overleek. Varen met een fluisterboot door de natuur en pittoreske dorpjes zoals Broek in Waterland.

Theetuin Overleek

We starten onze dag in theetuin Overleek. Een heerlijk rustig plekje op maar een half uurtje rijden van Amsterdam. Kippen en konijnen scharrelen over het terrein en we zijn onze peuterdochter dan ook direct kwijt. Door de regen is het gras erg zompig, maar er staan ook een aantal leuke speeltoestellen. In de theetuin drinken we een lekkere thee met een luxe zelfgemaakte taart.

Theetuin Overleek
Theetuin Overleek
Theetuin Overleek

Fluistervaren waterland

Bij theetuin Overleek worden verschillende fluisterboten verhuurd. Wij zijn een weekend op pad met andere bloggers in de regio Laag Holland en daarom kiezen we voor de grote boot met plek voor 25 personen, incl. kapitein. Met je gezin zijn er ook kleinere boten te huur voor maximaal 5 personen of maximaal 10 personen die je zelf vaart.

Eerder dit weekend gingen we al zeilen van Monnickendam, naar Marken en Volendam, maar dat is een heel ander soort ervaring dan varen met de stille en platte fluisterboot. Hier varen we op een snelheid van maximaal 6 km per uur door de smalle kanaaltjes en wuivende rietvelden. Schipper Tom geeft alle kinderen aan boord de mogelijkheid om ook even kapitein te zijn. Onze dochter voelt zich maar wat trots en neemt de taak van sturen erg serieus.

fluisterboot waterland
waterland laagholland

We stoppen bij één van de groene oevers en verlaten de boot. Dan is het tijd om te springen en we voelen het land onder onze voeten bewegen. Een hele vreemde ervaring. Dit komt doordat het land hier bestaat uit veen. Doordat het veen hier zo diep is kunnen we deze sponsachtige grondsoort echt ervaren.

We varen niet alleen door natuur, maar komen ook door diverse dorpen zoals het heel pittoreske Broek in Waterland. Vanaf het water kiezen we allemaal ons droomhuis. Daar moeten we dan wel met meerdere gezinnen gaan wonen wat dit is eersterangs vastgoed. Vroeger was dit het dorp waar zeekapiteins woonden en veel van de mooie huizen uit voorbijgaande eeuwen zijn bewaard gebleven. Daarom is het nu een beschermd dorpsgezicht.

fluistervaren waterland
zwanen laagholland
broek in waterland

We hebben van Theetuin Overleek ook een lunchpakket meegekregen. Net als de taart van de ochtend is ook nu alles weer zelfgemaakt. Met lekkere verse broodjes en fruit kijken we nog maar eens even goed rond naar deze droomhuizen totdat we het dorp weer zien verdwijnen tussen de weilanden.

Het zonnetje werkt goed mee en we worden er helemaal loom van. Onze dochter heeft haar plekje gevonden. Languit relaxen op de fijne kussens en dan weer even op de voorplecht liggen. Op zoek naar zwaantjes en eendjes die voorbij zwemmen. Er is genoeg te zien op onze boottocht van 2 uur. Met recht een fijn ontspannen uitstapje voor het hele gezin. Dat zo’n plek zo vlakbij Amsterdam kan bestaan is echt een aangename verassing.

Meer tips lees ons blog over Noord-Holland met kinderen.

fluistervaren waterland
broek in waterland
zwaan laagholland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top