Misschien herken je het, de drang naar verre en exotische bestemmingen. Inmiddels kan blogger Esmeralda al best wat afstrepen van haar wensenlijst en heeft haar kleuter Cas ook al aardig wat vlieguurtjes gemaakt. Maar pas ontdekte ze dat ze helemaal niet ver weg hoeft. Ze logeerden een weekend in Landal Resort Haamstede op schiereiland Schouwen-Duiveland en zagen een heel nieuwe kant van hun eigen provincie!
Blof zong het al en het is echt waar: wij wonen in de provincie waar je vanaf Pasen tot de herfstvakantie op sommige plekken in het Duits wordt aangesproken. Onze oosterburen zijn verliefd op Zeeland. En ik, geboren en getogen Zeeuwse, snap ze maar al te goed. Want Zeeland geeft je een instant vakantie gevoel met zon, zee en strand.
Tijd om dat met jullie te delen en daarom reden we begin juni “over de brug” naar Schouwen-Duiveland. Zo dichtbij en toch voelde het zo ver weg. In deze blog vertel ik je waarom Schouwen-Duiveland met kinderen altijd een goed idee is!
Schouwen-Duiveland met kinderen
Vanaf Rotterdam maar een uur en vanuit Utrecht rijd je met de auto in minder dan twee uur naar het uiterste puntje van schiereiland Schouwen-Duiveland, waar onder andere Burgh-Haamstede en Renesse liggen. Wanneer je de Brouwersdam of de Zeelandbrug overrijdt zie je het al: water en groen. Je kan hier terecht voor een relaxte strandvakantie, maar er is ook meer dan genoeg te doen, zoals surfen, varen, klimmen, fietsen, wandelen en duiken.
Accommodatie is er in overvloed in heel Zeeland en Schouwen-Duiveland is geen uitzondering. Campings, hotels en vakantiehuisjes vind je langs de hele kust. Op de website van de VVV staat een overzicht van kindvriendelijke accommodaties op Schouwen-Duiveland.Wij logeerden in een luxe bungalow op Landal Resort Haamstede tijdens ons weekendje Schouwen-Duiveland. Landal heeft vijf parken op Schouwen-Duiveland, waarvan er vier in Burgh-Haamstede liggen. Alle parken zijn kindvriendelijk en ruim van opzet, met huisjes die van alle gemakken voorzien zijn. Een prima keuze als je Schouwen-Duiveland met kinderen bezoekt. In de blog over Resort Haamstede lees je alles over ons verblijf daar.
Boswachterij Westerschouwen
Het meest westelijke deel van het eiland Schouwen-Duiveland heet “de Kop van Schouwen”. Hier ligt Boswachterij Westerschouwen, het grootste bosgebied van Zeeland. Zo’n honderd jaar geleden was dit nog een grote vlakte met stuifzand en nauwelijks begroeiing. Vanaf 1920 zijn er steeds meer bomen aangeplant en nu is het een geweldig bos waar je kan wandelen, fietsen en zelfs paardrijden.
Er is een aantalleuke, gemarkeerde wandelroutes, deze staan goed aangegeven. De Excursieschuur van Boswachterij Westerschouwenis het startpunt, je kan hier terecht voor wandelroutes en informatie. Op de website van Staatsbosbeheer zijn de actuele openingstijden terug te vinden. Met kinderen is het familiepad de beste optie. De hele route is 8 kilometer lang, maar ook in te korten tot 3 kilometer. Toen Cas nog een baby was gingen we hier al regelmatig heen, want het is een verhard pad en dus ook prima toegankelijk met een kinderwagen, buggy of (loop)fietsje. De route gaat zowel over de duinen als door het bos en met een beetje geluk spot je onderweg reeën!
Tip check ook ons blog met kabouterwandelingen in Nederland.
Of kabouters, want die zitten er volgens de boswachter ook, dus dat moesten we natuurlijk even checken!Voor kinderen tussen de 2 en 7 jaar haal je in de Excursieschuur een rugzakje met route, puntmuts en wat lekkers voor onderweg (5 euro en 10 euro borg) en ga je langs de speciale korte wandelroute op zoek naar kabouters in het bos. Je krijgt ook een boekje mee met opdrachten die per seizoen verschillen, wij moesten onderweg bijvoorbeeld spoorzoeken, insecten vangen en zingen. Cas ging er helemaal in op en we moesten af en toe bijna sprinten om hem bij te houden. Het kabouterpad is overigens van het verharde pad af, dus niet geschikt met de buggy.
Is jouw kind een echte Freek Vonk in de dop? Check dan op de website van Staatsbosbeheer de activiteitenkalender! Hoe spannend is het om met een speciale “bat detector” samen met de boswachter op zoek te gaan naar vleermuizen? Of om als een echte strandjutter het strand af te speuren naar schelpen en zeedieren? De hele zomer en in de herfstvakantie zijn er wekelijks dit soort activiteiten, aanmelden kan via de website.Wanneer je Schouwen-Duiveland met kinderen bezoekt, is dit een fantastisch natuurgebied om op ontdekking te gaan en wat ons betreft een must!
Stranden van Schouwen-Duiveland met kinderen
Aan de andere kant van de duinen van de Boswachterij bij Burgh-Haamstede liggen misschien wel mooiste stranden van Zeeland. Schoon, breed en zelden echt druk, zelfs niet in het hoogseizoen. Of je kinderen nu zandkastelen willen bouwen, dol zijn op zwemmen of graag willen leren surfen, er is altijd wel een strand wat geschikt is.
Bij Burgh-Haamstede ligt een aantal familiestranden en op sommige mag je ook watersporten. Speelduin, grenzend aan de Boswachterij en De Punt aan de voet van de Oosterscheldekering, zijn geschikt met kleine kinderen. Het mooiste strand voor ons is De Domeinen, wat eigenlijk uit vier stranden aan elkaar bestaat. Ook bij de badplaats Renesse, ten noordoosten van Burgh-Haamstede, vind je meerdere familiestranden.
De meeste stranden hebben voorzieningen zoals strandpaviljoens, toiletten, buitendouches en strandwachten. Bij de VVV en op hun website is een overzicht te vinden van alle stranden op Schouwen-Duiveland, met parkeermogelijkheden en regels.
Klimbos Zeeuwse Helden
Voor de actieve kinderen vanaf 5 jaar en 1.15 meter en hun dappere papa’s en mama’szijn er in het bos van de Boswachterij Westerschouwen verschillende klimparcoursen uitgezet tussen de bomen. Voor de kleinsten van 5 tot en met 8 jaar is er een speciaal kinderparcours met loopbruggen, netten en klossen, wat maximaal twee meter hoog is. Oudere kinderen en volwassenen kunnen kiezen uit zes parcoursen die variëren in moeilijkheid.
Natuurlijk zit je goed vast met een speciaal kliksysteem met dubbele vergrendeling en is er professionele begeleiding. Cas was met zijn 4 jaar en 1.08 meter nog te klein, maar volgende zomer gaan we zeker terug want het zag er echt tof uit!
Tips lees ook ons blog over klimbossen in Nederland.
Deltapark Neeltje Jans
In het informatiecentrum bij de Neeltje Jans ligt sinds een aantal jaar een educatief waterpark. Met onder andere een gavewaterspeeltuin, een aquarium en een rondvaartboot mag dit niet ontbreken als je Schouwen-Duiveland met kinderen bezoekt.
We bezochten Deltapark Neeltje Jans ook tijdens ons weekendje Schouwe-Duiveland en leerden er vanalles over het leven met, op en onder water in de Oosterschelde. Vooral de waterspeeltuin en het aquarium vielen bij Cas erg in de smaak, zelf waren we erg onder de indruk van de levensechte simulatie van de Watersnoodramp. In de uitgebreide blog over Deltapark Neeltje Jans met kinderen lees je alles over dit leuke en leerzame waterpark.
Rondvaart Nationaal Park Oosterschelde
Ten zuiden van Schouwen-Duiveland ligt het grootste nationaal park van Nederland: de Oosterschelde. De Oosterschelde heeft een oppervlakte van 37.000 hectare, daarbij horenhet water en de gebieden die net achter de dijken liggen. Door de verschillen in eb en vloed én de combinatie van zoet en zout water, leven hier veel verschillende dieren boven en onder water. Tijdens ons bezoek aan Schouwen-Duiveland maakten we een boottocht over de Oosterschelde met de Ms. Onrust, op zoek naar zeehonden en bruinvissen. En dat was voor ons allemaal een belevenis!
Bij aankomst in de haven van Burghsluis zagen we de boot meteen liggen: je kan hem letterlijk en figuurlijk niet missen. Er kunnen zo’n 150 mensen aan boord, maar vergis je niet: dit is in de zomer een populaire activiteit dus boeken is handig. Zelfs op zondagmorgen begin juni zat de boot behoorlijk vol. We hadden dan ook echt geluk met het weer, strakblauwe lucht en een prima temperatuur, waardoor we lekker boven op het dek konden zitten. Bij het aan boord gaan kregen we een verrekijker mee, wat Cas helemaal geweldig vond, hij heeft hem niet meer losgelaten. Dat hij de helft van de tijd door de verkeerde kant keek mocht de pret niet drukken.
We hadden geluk met het getijde en het weer. Door het lage water en het zonnetje lagen er veel zeehonden te zonnen en te spelen op de zandbanken. Twee zwommen zelfs een tijdje mee met de boot, helaas (of eigenlijk ook goed) kwamen ze niet al te dichtbij. In de periode van januari tot en met april heb je hier ook goede kans om bruinvissen te spotten, maar die hebben we jammer genoeg niet gezien.
Onderweg vertelt een gids over de geschiedenis van de Oosterschelde en de dieren en planten die je er tegenkomt. In de kombuis kan je een drankje of wat te eten bestellen en er is op het benedendek ook een speelhoekje. De rondvaart duurt ongeveer anderhalf uur en gaat in langzaam tempo. Voor Cas precies lang genoeg om veel te zien, maar het niet beu te raken. Je kan de rondvaart het hele jaar door maken, maar het is natuurlijk het leukste als je lekker op het bovendek buiten kan zitten. Op de website van de Ms. Onrust kan je zien wanneer de afvaarten zijn en online reserveren. Hoewel ik ben opgegroeid aan de Oosterschelde, had ik hier nog nooit gevaren of zeehonden gezien. Echt op ontdekking in eigen provincie dus en we vonden dit echt één van de leukste activiteiten op Schouwen-Duiveland met kinderen.
Pannekoekenmolen De Graanhalm
Aan de rand van Burgh-Haamstede, dichtbij Landalpark Resort Haamstede, staat in het groen een grote rood-witte molen. Nu vind je op Schouwen-Duiveland wel meer molens en op het eerste gezicht is er niks bijzonders te zien, maar deze molen is echt wel een bezoekje waard!
De Graanhalm is gebouwd in 1847 en heeft jarenlang de omgeving van Burgh-Haamstede voorzien van meel en maalde ook het veevoer voor de koeien en varkens op het eiland. Tegenwoordig maalt de molenaar zelf verbouwde tarwe voor het bakken van de volkoren pannenkoeken, volgens hem zelf de lekkerste van Schouwen-Duiveland. Op aanvraag mag je ook een kijkje nemen binnen in de molen en laat de molenaar je alles zien. Cas klom vol enthousiasme helemaal naar boven!
Natuurlijk hebben we ook geproefd en ik moet zeggen: we waren het er alledrie over eens dat de molenaar niets teveel had gezegd want ze waren heerlijk! Er is genoeg keus op het menu, hartig of zoet en ook als je een glutenallergie hebt kan je hier eten.Je kan binnen zitten in de verbouwde schuur of als het lekker weer is een plekje zoeken in de tuin. Binnen in de schuur staan en hangen trouwens overal molentjes, waarvan de wieken draaien op de windenergie die de grote molen geeft! Zelfs de draaimolen voor de molen draait daarop, erg leuk bedacht!
Zierikzee
In Zierikzee loop je als het ware terug in de tijd. Met meer dan 500 monumenten is dit echt een historisch stadje. Er zijn leuke winkeltjes, een schattig haventje en wij konden bijna niet kiezen in welk kindervriendelijk restaurantje we gingen eten. Via de VVV kan je een begeleide stadswandeling doen die je langs alle bezienswaardigheden leidt.Ook vind je er twee leuke musea: het cameramuseum, een klein museum over de geschiedenis van fotografie en de camera. En het Stadhuismuseum, waar je kinderen aan de hand van een leuke speurtocht alles leren over de geschiedenis van Zierikzee.
Ben je op zoek naar bestemming met veel sportieve activiteiten, fijne stranden en ook nog een beetje historie en cultuur? Of je nu kiest voor een weekendje weg of voor een wat langer verblijf in de zomer, er is genoeg te zien en te beleven. Ik snap die Duitsers eigenlijk wel, want Schouwen-Duiveland met kinderen is altijd een goed idee!
Kindvriendelijk overnachten op Schouwen-Duivenland
Op zoek naar een kindvriendelijk vakantiepark op Schouwen-Duivenland? Je kan terecht bij Landal Burgh Haamstede. Een leuk kindvriendelijk vakantiepark met nette huisjes. Bekijk hier meer informatie over dit vakantiepark. Een ander goed vakantiepark op Schouwen-Duivenland is vakantiepark De Zeeuwse Kust een camping met huisjes en heel vele te doen voor gezinnen. Lees hier meer over park de Zeeuwse Kust.
Toch nog meer tips nodig? Hier kan je al onze blogs vinden over Zeeland.