Home / Nederland / Leukste klimbossen in Nederland

Leukste klimbossen in Nederland

Gaan jouw kinderen ook graag naar een klimbos? Onze dochter kan het niet hoog genoeg zijn. Ook diverse kids van onze vaste bloggers worden heel blij van een klimpark. Jammer genoeg zijn niet alle klimbossen in Nederland geschikt met jonge kinderen. Je moet echt even zoeken om een klimbos voor kleuters te vinden, terwijl er voor tieners natuurlijk keuze genoeg is. Daarom geeft ik je tips voor de leukste klimbossen in Nederland voor kinderen.

Klimbossen Nederland

Klimrijk Brabant – Veldhoven

Klimrijk in de bossen van Veldhoven is vinden wij het leukste klimpark in Brabant. Dit klimbos is ook geschikt met een kleuter. Voor kinderen vanaf 4 jaar tot 130cm is er een kinderparcours met twee verschillende routes. Daarnaast zijn er vijf verschillende routes voor kinderen en volwassenen vanaf 130cm.

klimbos nederland klimrijk brabant

Ook fijn, er zit een gezellig restaurant bij het klimpark. Vanaf het terras heb je zicht op het klimbos. Zo kunnen opa en oma wat drinken en op de spullen passen terwijl kinderen en kleinkinderen zich uitleven. Ook is er een leuke speeltuin, wat wel handig is voor kinderen die niet mee (willen) doen.

Behalve klimmen is er hier nog meer te doen. Zo is er een escape room en zijn er voor groepen activiteiten te boeken zoals lasergamen.

klimbos nederland klimrijk brabant

Klimbos Achterhoek – Ruurlo

Klimbos Achterhoek is mooi gelegen in het bos. Bovendien is het goed te combineren met de kabouterwandeling en een bezoek aan het doolhof. Zo maakten wij er dus echt een dagje Ruurlo van. Bij klimbos Achterhoek zijn kinderen vanaf 7 jaar welkom. Al komt het in de praktijk erop neer dat je met je armen minimaal 130 cm moet kunnen bereiken, dus iets om rekening mee te houden als je kind klein of juist groot is. Er zijn zes verschillende routes bij dit leuke klimbos in Gelderland.

Klimbos Achterhoek

Ben je toch met kleine kinderen, er is ook een demoroute waarbij je niet in een tuigje moet. Die mogen jonge kinderen wel zelf doen.

Klimbos Achterhoek

Klim Kong – Sevenum

Op zoek naar een klimbos in Limburg, ga dan naar Klim Kong in Sevenum. Dit is een tof klimbos voor kleuters en voor volwassenen. Kinderen vanaf 4 jaar zijn namelijk als welkom om samen met hun papa of mama te klimmen.

Klimkong sevenum

Onze dochter vond dit echt een super tof klimbos. Het enige nadeel is dat jonge kinderen dus maar één niveau kunnen doen. Pas als je groter bent mag je op de hogere niveau’s. In totaal zijn er vijf niveau’s waarvan de hoogste op 13 tot 15 meter wel echt voor hele stoere mensen is. We zagen de meeste volwassen afhaken na niveau drie.

Klim Kong is echt een klimpark aangezien de routes boven elkaar aangelegd zijn en je dus niet bij zoals bij een traditioneel klimbos routes hebt in een bos tussen de bomen. In Sevenum is nog veel meer te beleven voor gezinnen en een klimpark is best vermoeiend iets om tijdens je weekend planning rekening mee te houden.

klimkong sevenum

Klimbos Zeeuwse Helden – Burgh-Haamstede

Ook Klimbos Zeeuwse Helden in Burg Haamstede is een klimbos voor jonge kinderen. Vanaf 5 jaar en 1.15 meter mag je mee doen. Er is dan een speciaal kinderparcours op maximaal twee meter hoog. Voor oudere kinderen en volwassenen zijn er nog zes andere parcoursen om uit te kiezen.

De moeilijkste route van Klimbos Zeeuwse Helden “zwart” is vanaf 150 cm en heeft onder andere een ongelijke trap, verspringende netten en een tarzan jump. Dit klimbos in Zeeland is ook mooi gelegen in de bossen. Wij vonden de begeleiding erg vriendelijk en professioneel over komen.

Schouwen-Duivenland met kinderen

Klimbos Klimdaris – Terschelling

Klimbos Klimdaris is het enige klimbos op Terschelling maar niet het enige klimbos op de waddeneilanden. Op Texel zit ook nog klimbos Klimmen EnZo.

Bij Klimdaris hebben ze wel een hele bijzondere activiteit: avond klimmen in het donker. Uiteraard kun je er ook gewoon overdag terecht. Klimdaris is een van de kleinere klimparken in Nederland met drie verschillende routes. Het juniorenparcours is voor kinderen vanaf 4 jaar, bovendien is het maar op één meter hoogte dus je kunt je kind vanaf de grond makkelijk helpen. De andere routes zijn vanaf 130cm.

Terschelling met kinderen

Klimpark Uden – Uden

Een hotel met klimpark in de achtertuin, waar vind je dat nu in Nederland? Bij Teugel Resort Uden! Een 4-sterren hotel met ruime familiekamers, waar gastvrijheid en gezelligheid de boventoon voeren. Het hotel ligt aan de rand van het uitgestrekte natuurgebied De Maashorst en is een hele fijne, gezinsvriendelijke uitvalsbasis om dit oergebied eens goed te ontdekken

Om mee te mogen doen, moet je minimaal 8 jaar oud en 125 cm groot zijn. Voor de zwarte route moet je minimaal 10 jaar en 140 cm groot zijn.

klimbos uden

Cindy’s kinderen (11 en 10 jaar) zijn fan! De 4 routes variëren van in lengte, moeilijkheidsgraad en hoogte: van 1 meter tot maar liefst 14 meter hoogte. Onderweg kom je allerlei obstakels tegen, zo’n 40 klimelementen tot een tokkelbaan van wel 100 meter lang. Het spannendst vonden mijn kinderen toch wel de fiets op de zwarte route. Dit klimpark ligt niet in de bossen, maar aan het water, waardoor je de hoogte van het parcours nog beter beleeft, extra spannender dus.

Dit klimpark ligt op het terrein van het fijne familiehotel Teugel Resort, aan het grote buitenterras. Ideaal, want vanaf dit terras hebben ouders perfect zicht op de capriolen die hun kinderen uithalen in het klimpark. Ouders hoeven namelijk niet verplicht mee te klimmen. Aan het terras ligt ook een klein kinderparcours voor jongere kinderen, hiervoor hebben ze geen tuigje nodig. Bij De Mastworp, waar dit klimpark bij hoort, kun je ook fietsen en tandems huren om het uitgestrekte natuurgebied De Maashorst te verkennen. Behalve midgetgolf kun je ook discgolf kiezen, een combinatie van golf en frisbee, waarbij je de disc in zo min mogelijk worpen in een basket moet gooien.

Klimpark-Uden

Belevenissenbos – Lelystad

Een gratis klimbos in Nederland? Wat ook nog eens geschikt is voor jonge kinderen? Ja, het bestaat. Belevenissenbos in Lelystad heeft heel veel gelijkenissen met de betaalde klimparken in Nederland. Via een net klimmen, een route volgen over bewegende balkjes of over een dun touw.

Belevenisbos Lelystad,

Het grote verschil is dat je hier natuurlijk niet in een tuigje gaat. Bovendien blijf je hier vlak boven de grond. Je kunt hier niet vanuit de bomen vallen, maar als je niet oplet krijg je wel een nat pak. Weet je niet of een betaald adventure park iets is voor jullie gezin, probeer dan eerst eens het Belevenissenbos in Lelystad.

Klimbos Fun Forest Almere

Klimbos Fun Forest in Almere is het leukste met kinderen vanaf 8 jaar en 130 centimer al is er ook een route vanaf 7 jaar en 120cm. Dit is een heel veelzijdig klimbos met zoveel verschillende routes dat je nooit alles kunt doen in twee uur.

Fun Forest Almere

Ben je fan van ziplines dan ga je heel blij worden van route drie die bijna volledig bestaat uit echt lange gave ziplines. Waar routes twee en vier weer meer evenwichtselementen hebben. De eerst vier routes zijn voor kinderen van 130cm te doen. De andere routes mogen ze eventueel wel doen met een volwassene maar dan volgt eerst extra uitleg. Een van deze routes heeft de langste zipline van Nederland maar liefst 160cm en aan het einde ga je naar beneden met een vrije val. Ook voor stoere tieners is het spannend genoeg.

Het leuke van dit klimbos is dat er ook een speelbos bij is en een goede horeca gelegenheid. Wil niet de hele familie naar het klimbos dan kunnen ze zich hier ook prima vermaken.

fun forest almere

Klimbos FunForest Venlo

Klimbos FunForest in Venlo heeft een Mini-Monkey trail voor kinderen van 5-7 jaar die minimaal 100 cm zijn. Wij doen zelf het Monkey Trail voor kinderen vanaf 7 jaar. Zodra je kind 130 cm is, is er nog een aantal andere routes, waaronder eentje die 16+ is.

klimbos venlo

Het fijne van Klimbos Fun Forest is dat je hier een permanente zekering hebt. Die hoef je niet telkens open en dicht te doen. Dat scheelt toch weer de helft van het werk. Het parcours is lekker afwisselend met een zipline en grappige voorwerpen zoals een autootje.

Het is ook mooi gelegen midden in het bos. Dat maakt het voor toeschouwers alleen wel wat lastiger om te kijken. Onze dochter heeft zich weer uitstekend vermaakt!

klimbos venlo

Klimbos Veluwe – Apeldoorn

Veel klimparken in Nederland bevinden zich op of rondom de Veluwe. Klimbos Veluwe in Apeldoorn is met 9 verschillende routes zeker een van parken die strijdt om grootste klimbos in Nederland.

Dit klimpark in Gelderland is vooral gericht op oudere kinderen en volwassenen. Er vinden ook altijd veel teambuilding activiteiten plaats. Vanaf 130cm (ongeveer 7 jaar) kunnen je kinderen hier mee doen in het juniorenbos. Hoewel je er naar mijn mening meer aan hebt als ze nog wat groter zijn en ook de andere routes kunnen doen. Dit is namelijk een van de duurdere klimbossen in Nederland. Je hebt dan wel 3,5 uur, wat wel langer is dan bij veel andere klimbossen. Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelfstandig klimmen.

apeldoorn bos

De moeilijkste route is de zwarte route “No Limit” op 18 meter hoog. Die sla ik zelf met alle liefde over. Zoekt je tiener echt een uitdaging, dan is dit het klimbos voor jullie gezin. De ligging is bovendien ook erg mooi in de bossen vlak naast de Apenheul in Apeldoorn.

Klimbos Garderen – Garderen

Klimbos Garderen is geleden tussen Apeldoorn en Amersfoort. Dit is het klimpark met de hoogste route in Nederland. Op maar liefst 25 meter hoog kun je laten zien hoe stoer je bent.

Klimbos Garderen

Maar dit klimpark in Gelderland denkt ook aan de kleintjes. Die kunnen heel veilig beginnen met een netventure. Niet aan een tuigje maar een parcours met netten. Vanaf 120cm kunnen ze echt leuk mee doen en hebben ze direct al acht parcoursen die ze samen met hun ouders kunnen doen. Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelfstandig klimmen. Wat ik erg leuk vind aan dit klimbos zijn de originele routes, zo eindig je met een glijbaan.

Klimbos Garderen

Waar veel klimparken een aantal maanden per jaar dicht gaan, is Klimpark Garderen het hele jaar door (als de weersomstandigheden het toelaten) in ieder geval in het weekend open. Wel moet je van tevoren reserveren via de website. Lees hier de uitgebreide blog over het klimpark Garderen, voor meer informatie en tips.

Klimbos Ermelo – Ermelo

Klimbos Ermelo ook op de Veluwe en zo’n 30 minuten vanaf Apeldoorn en 15 minuten vanaf Garderen is een leuk klimpark in Gelderland met jonge kinderen. Er is ook een nettenparcours voor de kleintjes (100-130cm).

Er zijn zeven verschillende routes waarvan er twee geschikt zijn vanaf 120cm en nog eens vier extra vanaf 130cm. De moeilijkste route was hier nooit super uitdagend maar het klimbos is vernieuwd en nu is het volgens het klimbos zelf de moeilijkste klimbosroute van Nederland. Ik heb me er niet aan gewaagd en onze dochter was nog te klein voor deze route. Mijn man wel en hij was zeker erg moeilijk maar in andere landen zoals Zweden kom je wel moeilijkere routes tegen.

Klimbos Ermelo

Wat ik zelf ook fijn vind, is dat het niet verplicht is om als ouder met je kind mee te klimmen. Mijn dochter is namelijk een stuk sneller, en eerlijk is eerlijk, ook handiger dan ik zelf ben. De laagste route zit net boven de grond, de hoogste route op 10 meter. Er is een parcours met veel ziplines. Over het algemeen ben je zo’n 20 tot 30 minuten per parcours bezig en je hoeft ook niet telkens te wisselen want er is een doorlopend circuit. We hadden een kaartje voor 2,5 uur en konden daarin 5 verschillende routes uitproberen en namen tussendoor nog even pauze. Er staan picknicktafels en je kunt wat te drinken en te snacken kopen.

Kortom, een erg leuk klimpark voor het hele gezin en ook nog eens echt in de natuur.

Klimbos Ermelo

SnowWorld Outdoor Park Landgraaf – Landgraaf

Bij Snowworld denk je waarschijnlijk net als ik in eerste instantie aan een indoor skihal. Die is er in Landgraaf zeker, maar buiten is ook nog een klimpark en een bobsleebaan. Het grappige is dat de bobsleebaan door het klimpark heen gaat.

Snowworld is volgens hun eigen website het grootste klimpark van Europa. Klimpark Snowworld in Landgraaf is ongeveer 25.000m² groot. Toch heeft het maar een tweetal klimroutes. Er is ook een toffe zipline van 1000m lang.

Om mee te mogen doen moet je minimaal 120cm zijn. De routes bevinden zich wel op 8 en op 12 meter. Dit zou dus niet mijn keuze zijn wanneer je voor de eerste keer naar een klimpark gaat met kinderen. Het is wel een leuk klimpark zeker in combi met de bobsleebaan.

klimbos nederland snowworld

Klimpark outdoor Grolloo – Grolloo Klimbos

Een van de leukste klimparken in Nederland met kids kun je vinden in Drenthe. Grolloo ligt niet al te ver vanaf Assen. Dit klimpark in Drenthe heeft zes verschillende parcoursen.

Voor de jongste kinderen is er het “Kleintje klimpark”, vanaf 4 jaar tot en met 135cm. Hier betaal je dan ook een gereduceerde prijs voor. Wat wel zo netjes is want de andere routes starten pas vanaf 8 jaar en 130 cm. Sommige routes zijn pas vanaf 10 jaar en 140 cm.

Het klimpark is onderdeel van het outdoorbelevingspark en ligt bij recreatieplas De Kleine Moere. Er is dus nog veel meer te doen zoals vlotten bouwen, boogschieten of mountainbiken. Ook is er een leuke speeltuin waar kinderen ook lekker kunnen spelen. Het is ook mogelijk een combiticket te kopen voor het outdoorbelevingspark en het klimpark.

Klimeiland Vlietland – Leiden

Op zoek naar leuk klimpark in Zuid-Holland, wij tippen Klimeiland Vlietland. Niet voor de hele kleintjes, want je moet wel minimaal 140cm zijn. Leonie’s tiener dochter ging met vriendinnen.

Klimeiland Vlietland klimbos

Het klimparcours op het klimeiland heeft zes verschillende routes. De makkelijkste op 1 meter hoogte voor de echte beginners en de moeilijkste op 11 meter voor wie al meer ervaring heeft. Het is een leuk afwisselend klimbos met bijvoorbeeld ook een zipline. Bij dit klimpark kun je ook avondklimmen.

Klimeiland Vlietland klimbos

Klimbos Avatarz – Deurningen

Nog niet door ons bezocht, maar wel op de wensenlijst. Klimbos Avatarz in Deurningen. Naast de zes routes voor kinderen vanaf 10 jaar is er een speciale route voor kids van zes tot negen jaar. Hier hebben ze 30 hindernissen en vier ziplines.

Adventure Valley – Zoetermeer

Leonie’s tieners gingen klimmen in het vernieuwde klimpark van Adventure Valley Zoetermeer en vonden het er erg tof. Het klimpark is wel 12 meter hoog, heeft 4 klimroutes met meer dan 20 obstakels zoals touwbruggen, klimnetten en evenwichtsbalken en heeft daarnaast ook nog 4 ziplines.

klimpark zoetermeer
klimpark zoetermeer

Je bent met het “one-click” zekersysteem tijdens het klimmen gezekerd en je hoeft je tussentijds niet los te koppelen. Kinderen met een lengte vanaf 1.25 meter hebben toegang tot het klimpark. Je kunt met je ticket 1,5 uur klimmen in het klimpark. Adventure Valley Zoetermeer vind je tegenover de indoor skibaan Snowworld in Zoetermeer.

klimpark zoetermeer
klimpark zoetermeer

3 gedachten over “Leukste klimbossen in Nederland”

  1. Klimbos Gooi-Eemland in Lage Vuursche is ook leuk met jonge kinderen. Vanaf 130 cm zijn er al routes in het juniorbos. Klimmen EnZo op Texel is ook de moeite waard, het onderste parcours kan vanaf 130 cm. Beide gedaan met onze zoon, die wat minder van grotere hoogtes is, maar het wel leuk vond.

  2. Mbt zuid Limburg is klimops het plateau in Brunssum, op geen 10 minuten rijden van Snowworld een veel leukere keuze voor kinderen! Vanaf vijf jaar in het bos.
    Op steenworp afstand ligt het blote voeten pad, Heel geschikt voor gezinsleden die niet graag in bomen hangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top