Home / Nederland / Zeeland / Leerzaam en leuk Deltapark Neeltje Jans met kinderen

Leerzaam en leuk Deltapark Neeltje Jans met kinderen

Wie Zeeland bezoekt kan er niet omheen: overal is water. Zeeland met kinderen betekent dus zwemmen, varen en watersporten, bijvoorbeeld in de Oosterschelde of op de stranden van Schouwen-Duiveland. In Deltapark Neeltje Jans leren jij en je kinderen alles over de natuur in de Oosterschelde en de Deltawerken. Blogger Esmeralda bezocht Deltapark Neeltje Jans met haar nieuwsgierige peuter en ze hielden het letterlijk en figuurlijk niet droog!

Deltapark Neeltje Jans met kinderen

Na de Watersnoodramp in 1953 is er hard gewerkt aan een oplossing om Zeeland en Zuid-Holland te beschermen tegen het water. Uiteindelijk is er de Stormvloedkering er gekomen, een 9 kilometer lange dam tussen de eilanden Walcheren en Schouwen-Duiveland. In de dam zitten schuiven die kunnen worden afgesloten bij hoog tij of storm, waardoor het water uit de Noordzee niet meer de Oosterschelde in kan stromen. Halfverwege de dam ligt het voormalig werkeiland Neeltje Jans, vernoemd naar een boot met dezelfde naam die in de buurt van het eiland vastliep en naar de beschermgodin van de zeelui, Nehalennia.

Tot 1986 was op Neeltje Jans een bezoekerscentrum te vinden waar alles over de bouw van de Oosterscheldekering te zien was en waar voorlichting werd gegeven over de natuur in de Oosterschelde en de Deltawerken. Na de opening van de Oosterscheldekering is het informatiecentrum uitgebreid met een aantal attracties, zoals een waterspeeltuin, een aquarium en een rondvaartboot en werd het Deltapark Neeltje Jans. Een prima park om te bezoeken tijdens een weekendje of vakantie in Zeeland met kinderen.

Dierenshows Deltapark Neeltje Jans

Waterglijbanen en leren van water

Wij bezochten Deltapark Neeltje Jans in het eerste weekend van juni. De temperatuur was prima, maar het zonnetje wilde helaas niet doorbreken. De Aquasplash, een verzameling glijbanen zoals je die misschien wel kent van de grote waterparken in Spanje, moesten we daardoor tot groot verdriet van Cas overslaan. Gelukkig maakte de waterspeelplaats veel goed, hier was hij niet weg te slaan. Logisch ook, want eigenlijk is dit gewoon een hele grote versie van de waterbaan die hij thuis in de achtertuin heeft, alleen dan met zout water rechtstreeks uit de Oosterschelde. Compleet met bruggetjes, sluisjes en pompen. Door zelf te trappen in een tredmolen of te pompen gaat het water stromen en dat was natuurlijk reuze interessant. Ook leuk, maar op eigen risico: de wiebelende stenen in het water!

v
Dierenshows Deltapark Neeltje Jans
Dierenshows Deltapark Neeltje Jans

Dierenshows Deltapark Neeltje Jans

Vooropgesteld dat we geen fan zijn van shows waarin dieren kunstjes vertonen, bezochten we toch de zeehonden- en de zeeleeuwenshow in Deltapark Neeltje Jans. De zeehonden die in de show te zien waren, zagen er allemaal goed uit en zijn opgevangen omdat ze niet meer in het wild in de Oosterschelde kunnen overleven. Eentje is bijvoorbeeld bijna blind. Tijdens de show krijg je uitleg over hoe de dieren leven en wordt ook de link gelegd met de zorg voor het milieu en het leefgebied van de zeehond.

De zeeleeuwenshow was meer gericht op entertainment dan op educatie. De dieren zagen er ook hier goed verzorgd uit, de verzorgers zijn enthousiast en de show was komisch met veel interactie met het publiek. Maar toch vraag ik me altijd af in hoeverre dit nog van deze tijd is om wilde dieren kunstjes te laten doen, ook al is het deels educatief. Vandaar dat ik jullie erover vertel, maar het aan ieder voor zich laat om te beslissen of je deze show wil bezoeken.

Dierenshows Deltapark Neeltje Jans

Roggen aaien en een kijkje binnenin een walvis

Deltapark Neeltje Jans heeft het grootste zeeaquarium van Zeeland. Je ziet er onder andere verschillende soorten haaien en veel zeedieren die in de Oosterschelde leven, bijvoorbeeld kreeften en zeepaardjes. Cas vond vooral de roggen interessant, tot ze met hun kop boven water kwamen in ieder geval. Voor de echte durfals is er in het aquarium ook de mogelijkheid om in een kooi tussen de haaien te duiken, dit moet je wel van tevoren boeken!

Naast het aquarium staat een bijzonder gebouw in de vorm van een walvis. Binnenin leer je alles over walvissen en dolfijnen, je ziet er bijvoorbeeld een skelet van wel 22 meter lang en dolfijnen met geluid op ware grootte. Cas vond het allemaal wel een beetje spannend hier binnen en de uitleg over Greenpeace en de walvisvaart was een beetje te moeilijk voor hem, maar voor oudere kinderen is dit echt een leerzame plek met veel interactieve uitleg.

Ook in de buurt van het aquarium staat de orkaanmachine van Deltapark Neeltje. Hier kan je meemaken wat het is om in windkracht 12 te staan en omver geblazen te worden. Helaas stond er een toen wij er waren zo’n lange rij dat we geen tijd meer hadden om te testen of het écht zo hard waaide, dus die houden we nog tegoed voor de volgende keer.

Dierenshows Deltapark Neeltje Jans

Deltawerken en de watersnoodexperience

Cas is nog maar vier en weet van de Watersnoodramp en  de Deltawerken nog helemaal niets. Wij als Zeeuwen zijn opgegroeid met de verhalen uit 1953 en weten heel goed dat de zee hier niet alleen maar leuke stranduitjes en lekkere mosselen brengt. Deltapark Neeltje Jans was tot de opening van de Stormvloedkering bedoeld als informatiecentrum over de Deltawerken en dat is het deels nog steeds.

De kering heeft 65 pijlers en één reservepijler die bij Deltapark Neeltje Jans staat. Je kan de pijler van binnen bekijken of hem beklimmen. Dat hebben wij maar even gelaten voor wat het was, maar mocht je willen genieten van een uitzicht over de Noordzee vanaf 30 meter hoog dan moet je het zeker doen! Er zijn verschillende niveaus en kinderen vanaf 7 jaar kunnen meedoen. Op de website van het klimcentrum lees je alle informatie.

Dierenshows Deltapark Neeltje Jans

Sinds een paar jaar kan je in Deltapark Neeltje Jans ook ervaren waarom de Deltawerken voor Zeeland zo belangrijk zijn. Daarvoor is de Delta Experience geopend, een 4D animatie die je meeneemt in de nacht van 31 januari 1953. Je staat als het ware op de dijk terwijl het water aan alle kanten stijgt en je hoort en ziet de angst van de mensen. Als de storm gaat liggen zie je een film met archiefbeelden. We zijn er om beurten, zonder Cas ingegaan want de adviesleeftijd hiervoor is 8 jaar en dat is niet voor niets. Het is levensecht en best eng, ik moest er een traantje van wegpinken.

Naast de Delta Experience is er ook een ruimte waarin je de Deltawerken in het klein kan zien en precies kan ontdekken hoe alles werkt. Zo staat er een simulator waarmee je kind de schuiven van de Oosterscheldekering zelf in het klein dicht kan doen en kan zien wat er dan gebeurt met het water. Cas was vooral fan van de andere simulator waar hij zelf een boot kon besturen en door de sluizen kon laten varen, overigens met wisselend succes.

Dierenshows Deltapark Neeltje Jans
Dierenshows Deltapark Neeltje Jans

Iets wat ons alledrie ook bijgebleven is, is de belevingszuil, een grote ronde zuil met een heleboel deurtjes. Achter ieder deurtje zit een voorwerp of beeld over de Watersnoodramp, met bijbehorend geluid, bijvoorbeeld kinderstemmen die vertellen over hun angst of kerklokken die je hoort luiden. Cas vond het heel spannend om alle deurtjes open te doen en wij vonden het indrukwekkend omdat het een heel indringend beeld gaf.

Wil je de Oosterschelde ook vanaf de boot zien? Ook dat kan in Deltapark Neeltje Jans. De rondvaartboot die vanaf de steiger in het park vertrekt laat je in een uur kennismaken met het grootste nationale park van Nederland. Met een beetje geluk zie je zeehonden op de zandbanken liggen! Let wel op: de rondvaart kost wat extram kaartjes koop je aan de kassa.

Dierenshows Deltapark Neeltje Jans

Deltapark Neeltje Jans met kinderen praktisch

Deltapark Neeltje Jans is het hele jaar door geopend vanaf 10 uur ’s morgens tot 17 uur ’s middags. In juli en augustus is het park enkele weken langer open, check voor de zekerheid de openingstijden op de website.

Wij vonden de entree voor Deltapark Neeltje Jans met kinderen niet goedkoop maar je hebt er wel een leuke en educatieve dag voor. Tip: voor leden van de ANWB is er deze zomer een kortingsactie als je online via de ANWB betaalt. Online je tickets bestellen is sowieso het voordeligst! Als je een museumkaart hebt krijg je ook korting.

Je vindt Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder, op de website staat een uitgebreide beschrijving hoe je er kunt komen. Verblijf je op Schouwen-Duiveland, bijvoorbeeld in Landal Resort Haamstede? Dan kan je ook de hop on-hop off bus nemen die over Schouwen-Duiveland rijdt, want die stopt ook bij Deltapark Neeltje Jans.

Dierenshows Deltapark Neeltje Jans

In het hoofdgebouw van Deltapark Neeltje Jans is een zelfbedieningsrestaurant gevestigd waar je prima kunt lunchen. Er is keuze uit een aantal warme en koude gerechten. Buiten bij de Aquasplash vind je ook nog een terras met kiosk waar je ijsjes, drankjes en friet kunt kopen.

Wij vonden Deltapark Neeltje Jans een leuk en leerzaam dagje uit. Door de interactieve speeltuin, de verschillende attracties en het stukje educatie in het park is dit een prima dagbesteding als je in Zeeland bent voor een korte of lange vakantie en wat meer te weten wil komen over de Oosterschelde en de Deltawerken.

Dierenshows Deltapark Neeltje Jans

Meer tips lees ook

We bezochten Schouwen-Duiveland en Deltpark Neeltje Jans op uitnodiging van de VVV Zeeland en Landal Green Parks. Zoals je van ons gewend bent gaan we alleen samenwerkingen aan met partners die ons volledige vrijheid geven, zodat we eerlijk onze ervaringen kunnen delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top