Home / Reisinformatie / Azie / Indonesie / Op ontdekking in historisch Semarang, Java

Op ontdekking in historisch Semarang, Java

In het noorden van Midden-Java ligt Semarang, een van de grotere steden van Java, maar toch komen er weinig toeristen. Eerlijk is eerlijk, de bezienswaardigheden in Semarang zijn ook niet heel spectaculair. Al is er een binnenstad die vooral voor ons Nederlanders leuk is vanwege de vele historische gebouwen.

Semarang oude stad

Wij reisden naar de Karimunjawa eilanden. Nadat onze tijd op de eilanden erop zat, besloten we een nachtje in Semarang te blijven. Zo voorkwamen we dat we een hele lange reisdag hadden. Er zijn vanuit Semarang snelle treinverbindingen met Jakarta, Surabaya en Bandung. Dit maakt het een prima bestemming om tijdens een rondreis op Java een nachtje door te brengen.

Semarang oude stad

Aan de ene kant heb je het opgeknapte stukje oude stad, een paar blokken verderop bladderen de huizen af. Kleine uit stukken hout bestaande woningen in de schaduw van een modern hotel of winkelcentrum.

Bezienswaardigheden Semarang

Historisch centrum Semarang

Het leukste aan Semarang? Het historische stadgedeelte waar veel gebouwen uit de 18e eeuw nog goed bewaard zijn gebleven. In Semarang noemen ze het ’the old city’ of ‘de oudstad’ waar je dus ook een koffiehuis en andere cafés en restaurants tegenkomt met Nederlandse namen.

Semarang oude stad

Zelfs de naambordjes van de straten hebben naast de Indonesische naam daaronder de Nederlandse naam staan, zoals de ‘Zwaluwenstraat’.

Semarang old city

Dit gedeelte van Semarang is autoluw en wanneer dat niet zo is, zorgen Amsterdammertjes voor een echte stoep. Dus je kunt ook prima wat rondslenteren. Zeker als je Semarang met kinderen bezoekt, is dat wel zo fijn. Er zijn ook enkele kerkjes te vinden, zoals de protestantse Blenduk kerk. Als je gelukt hebt, kun je binnen kijken.

Semarang oude stad

Er zijn verschillende galerijen en kunstprojecten in de oude stad. Zo bezochten we een tentoonstelling van studenten in de Semarang Creative Hub. Ik vond het vooral boeiend om in een van de oude Nederlandse historische gebouwen te kunnen kijken, maar heb natuurlijk braaf geluisterd naar wat de studenten te vertellen hadden.

Semarang oude stad

Mocht je iets leuks willen doen in Semarang met kinderen, dan is het ‘Old City 3D Trick Art Museum’ een optie. We hebben in Azië ook diverse soortgelijke musea bezocht en onze dochter vind het altijd grappig op dit soort plekken foto’s te maken.

3D Art in Paradise museum.

Lawang Sewu

Het meest interessant gebouw van Semarang is Lawang Sewu, wat in het Javaans “duizend deuren” betekent. Het zijn er in het echt geen duizend, maar 342. In de tijd dat het werd gebouwd, was dat al heel veel. Lawang Sewu werd tussen 1904 en 1907 door de Nederlanders gebouwd en deed tot 1942 dienst als hoofdkantoor van de Nederlands-Indische Spoorweg Maatschappij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw gebruikt als Japanse Militair hoofdkwartier.

Semarang Lawang Sewu

Het is natuurlijk lastig een functie te vinden voor zo’n enorm gebouw. Het is nu een museum, hoewel maar enkele ruimtes echte tentoonstellingen hebben. Vooral het gedeelte met oude foto’s vond ik best interessant of het gedeelte waar uitleg werd gegeven over hoe de bijzondere glas in lood ramen hier helemaal naartoe zijn gehaald.

Semarang Lawang Sewu

Wat we echter het allerleukste vonden, was de levendige lokale bevolking. Op het binnenplein van het museum werd muziek gemaakt. We konden wat eten kopen bij kraampjes en het was duidelijk een weekend uitje voor de aanwezige lokale bewoners. Wij als westerse toerist waren zeker de uitzondering en moesten dan ook regelmatig poseren voor een foto.

Semarang Lawang Sewu

Semarang Regenboogdorp

Net als in Malang is er in Semarang tegenwoordig ook een regenboogdorp. Oftewel, een arme wijk die met behulp van een heleboel potten verf is getransformeerd tot een kleurig geheel. Daardoor is de wijk niet alleen leefbaarder geworden, maar er komen nu ook graag toeristen. De wijk Kampung Pelangi Kalisari is gelegen op een heuvel. Van boven heb je het beste uitzicht.

Semarang

Niet overal zijn de schilderingen even goed onderhouden maar het is nog steeds een aardig plek om doorheen te lopen en foto’s te maken als je tijd hebt. Ga je ook nog naar Malang, dan kun je beter kiezen voor de regenboogwijken daar.

Sam Po Kong tempel

Neem een taxi of een Grab naar de Sam Po Kong tempel. Deze tempel bestaat uit verschillende gebouwen. Na de entree betaald te hebben, kun je rondkijken bij deze Chinese tempel. Deze historische tempel is een paar honderd jaar oud en werd gesticht door een Chinese admiraal die op expeditie was met zijn schip.

Semarang Tempel

Hotel in Semarang

De keuze aan leuke hotels met familiekamers in Semarang is vrij beperkt. Uiteindelijk kozen we voor het Quest Hotel Simpang Lima, vooral vanwege de ligging. Relatief dichtbij het treinstation, al moet je nog steeds een taxi nemen. Het hotel is ongeveer een kwartier lopen van het oude centrum, wat ook prima te doen is.

Semarang hotel

Het is een prima hotel met een ruime kamer waar een bed bijgeplaatst kan worden. Er is een klein zwembad en een restaurant. De kamers zijn wel toe aan een verfbeurt, maar voor de prijs vonden we het een goede optie.

Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Een ander hotel met familiekamers in Semarang is het Awann Sewu Boutique Hotel.

Semarang hotel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top