Home / Reisinformatie / Afrika / Senegal / Rondreis Senegal, 2 weken route van dag tot dag

Rondreis Senegal, 2 weken route van dag tot dag

Wil je een rondreis maken door Senegal? Op basis van mijn eigen ervaringen en tips van andere ouders heb ik een route voor Senegal gemaakt waarbij je langs veel van de hoogtepunten van het land komt.

Je kunt met het openbaar vervoer door Senegal reizen. Echter, je moet er wel rekening mee houden dat dit niet snel gaat. Bussen vertrekken meestal pas als ze vol zijn en dus niet op een specifieke tijd. Sowieso is dit voor lange afstanden vaak alleen in de ochtend. Daarnaast zijn er minibusjes en auto’s die ook als openbaar vervoer worden ingezet. Die zijn vaak wat sneller en zitten eerder vol, maar racen wel over de wegen. Het helpt zeker als je Frans spreekt, zodat je in ieder geval kan checken waar je moet zijn. Ook bij accommodaties geven ze graag tips hoe je het beste verder kunt reizen of ze helpen je aan een taxi met chauffeur. Dat is duurder, maar geeft je wel meer vrijheid. Ik zou je niet aanraden om zelf te rijden in Senegal.

Vind je het toch lastig om alles zelf te regelen, dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een georganiseerde rondreis Senegal. TUI heeft een 8-daagse rondreis Senegal waarbij je heel veel ziet en ook combinatie rondreizen voor Senegal en Gambia. Bekijk hier de TUI rondreis Senegal.

Senegal reisroute

Rondreis Senegal, route dag tot dag

Dag 1: Dakar

Na de lange vlucht kom je aan in Senegal. Slaap eerst een nachtje in de hoofdstad Dakar. Dakar heeft best wat attracties om te bezoeken, bijvoorbeeld het enorme Monument de la Renaissance Africaine. Je klimt naar boven en hebt daar een goed uitzicht over Dakar. Dit is echt een mega bouwwerk.

Loop langs de Avenue des Nations Unies voor koloniale architectuur en lokale cafeetjes. Je kunt ook naar de drukke Kermel-markt gaan, waar je kunt ronddwalen tussen kraampjes met handwerk, textiel en exotische spullen. Of bezoek de Dakar Grand Mosque (Grande Mosquée de Dakar).

Dakar

Dag 2: Dakar, dagtrip naar Gorée eiland

Een plek waar je sowieso heen moet tijdens een rondreis door Senegal is Gorée eiland. De boten naar dit eiland gaan vanaf Dakar. Het kleine eiland voor de kunst van Dakar is ontzettend charmant. Je vindt er pastelkleurige gebouwen in Europese stijl, weelderige bougainville, palmbomen, autovrije zandwegen en de blauwe zee. Des te onbegrijpelijker dat deze plek, die nu bij mij direct blijheid oproept, voor zoveel Afrikaanse slaven het laatste stukje Afrika was dat ze zagen. Lees hier mijn uitgebreide blog over Gorée eiland.

goree eiland

Dag 3: Slapen in de Lompoul woestijn

Er is geen openbaar vervoer tussen de Lompoul woestijn en Dakar. Je kunt wel een bus nemen tot Kébémer en dan het laatste stukje met een taxi naar Lampoul, waar je opgehaald wordt met een 4×4 om naar het tentenkamp te gaan. Je kunt ook via je tentenkamp in de woestijn een taxi regelen om je op te halen in Dakar of in Kébémer.

Een nachtje slapen in de woestijn van Senegal is een bijzondere ervaring, zeker als je nog nooit eerder een nacht in de woestijn hebt doorgebracht. Je hebt hier een super sterrenhemel. Je geniet van een maaltijd samen, traditionele muziek en een kampvuur. Lees ook mijn blog over slapen in de woestijn in Senegal.

lampul woestijn

Dag 4-6: Saint Louis

De volgende ochtend na het ontbijt laat je jezelf afzetten bij het busstation in Kébémer. Nu is het wachten op een bus of minibus onderweg naar Saint Louis. Dit is vanaf hier nog zo’n twee uur reizen. Het komt altijd wel goed, pas je vooral aan op de Afrikaanse tijd.

saint louis

Saint Louis is naar mijn mening de meest interessante bestemming in Senegal voor zelfstandige reizigers. Het staat ook niet voor niks op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Veel historische Franse gebouwen in meer of mindere mate van verval. Je ziet gewoon dat als het hier eenmaal gerestaureerd is, dit echt een toeristentrekpleister kan worden, maar nu is het nog echt authentiek. Neem de tijd om een paar dagen door het stadje te slenteren en even wat rust te pakken in je rondreis door Senegal. Of doe een kookworkshop of andere leuke activiteit.

Als je een vogelliefhebber bent, dan moet je vanuit Saint Louis zeker een (halve) dagttour maken naar het  Djoudj Nationaal park, een van de beste plekken ter wereld om volgens te spotten. Je kunt ook een dagtrip naar het Barbarie Nationaal Park maken.

saint louis

Dag 7 – 9: Saly en Bandia Reserve

Neem de (mini)bus terug naar Dakar en vanaf daar naar Saly. Dit is de meest populaire badplaats van Senegal. Tijd om een of twee dagen gewoon leker te chillen op het strand en bij het zwembad van je hotel. Lees hier mijn blog over Saly.

Maak wel tijd om een ochtend of middag naar het Bandia Reserve te gaan. Dit is de plek in Senegal om op safari te gaan en dieren zoals giraffen, neushoorns en apen te zien. Vanuit Saly kun je prima een taxi of tour regelen die je hiernaartoe kan brengen en halen. Lees ook mijn blog over Bandia Wildlife Reserve.

Bandia

Dag 10 – 11: Ndangane en Saloum Delta

Vanuit Saly kun je een dagtrip maken naar de Saloum Delta. Je ziet dan echter maar een heel klein stukje van deze indrukwekkende wetlands. Een betere optie is om met een taxi/bus naar Ndangane te gaan en daar dan twee nachten te slapen. Zo kan je echt een volledige dag in de Saloum Delta doorbrengen. De meeste hotels in Ndangane kunnen een tour voor je regelen. Dit is een opkomende toeristische bestemming en heeft een selectie kleinschalige hotels vaak met zwembad.

Saloum Delta

De Saloum Delta staat bekend om zijn unieke ecosysteem, bestaande uit mangrovebossen, zoutpannen, lagunes en een verscheidenheid aan flora en fauna. Het gebied herbergt talrijke vogelsoorten, waaronder pelikanen, flamingo’s en aalscholvers. Ook komen er verschillende soorten vissen, krokodillen en andere wilde dieren voor.

Saloum Delta

Dag 12: Joal-Fadiouth

Neem een minibus/taxi naar Joal-Fadiouth (vaak moet je dan via M’Bour en daar overstappen). Je hebt dan nog de hele middag om hier door te brengen. Er zijn een handjevol kleinschalige guesthouses in deze bestemming.

Joal en Fadiouth zijn twee eilanden die met elkaar verbonden zijn door een houten brug. Het eiland Fadiouth is uniek omdat het grotendeels is opgebouwd uit schelpen. De huizen, wegen en zelfs begraafplaatsen bestaan uit een mengsel van schelpen en cement, waardoor het een uniek uiterlijk heeft. Je bezoekt dit eiland met een gids, maar die kun je gewoon ter plekke regelen.

Mocht je een eigen taxi met chauffeur hebben, dan zou je ook eerst nog een stukje verder kunnen rijden dan Joal. Ongeveer acht kilometer na Joal, net voor Fadial Village, staat een enorme Baobab. Deze boom zou de grootste van Senegal zijn.

Baobab Senegal

13: Dakar/ Saly

Neem de bus naar Dakar of naar Saly voor een laatste middag. Met het openbaar vervoer in Senegal is het niet slim om op de dag dat je vlucht gaat nog een eind te moeten rijden. Daarom kun je beter vandaag al terug gaan, ook als je pas een late vlucht hebt. In Dakar en in Saly kun je ook prima nog wat laatste souvenirs kopen.

Saly Senegal

Dag 14: Terug naar huis

Meer tips nodig? Lees al mijn blogs over Senegal met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top