Home / Voorbereiding / Producten / Veilig (leren) skiën met een skituigje

Veilig (leren) skiën met een skituigje

Ga je voor het eerst skiën met kinderen en vind je het toch een beetje spannend? Dan is een skituigje wellicht een fijn hulpmiddel voor jou en je kind. Hiermee voorkom je dat je kleine die nog bezig is te leren skiën opeens de pizzapunt vergeet en knetterhard die piste afgaat en je hem of haar beneden pas weer (hopelijk in een stuk) terug kunt vinden.

Wellicht heb je het zelf trouwens al wel eens gezien, zo’n kind aan een lijntje op de piste. Je kunt een skituigje zelf maken, maar makkelijker en niet duur is om een skituigje te kopen bij de Decathlon.

Skituigje

Skituigje kind

Wat is een skituigje?

Een skituigje is een oefentuigje dat om het middel van een kind zit. Met behulp van twee lijnen heb je tijdens het skiën je kind aangelijnd. Het skituigje wordt meestal gebruikt bij jonge kinderen die nog niet zo goed zelf kunnen remmen en sturen.

Met het skituigje kun je je kind helpen met sturen en als het nodig is gebruiken om te stoppen. Sommige ouders lopen achter hun kind, anderen skiën samen met hun kind. Het is wel belangrijk dat je in dat geval zelf wel een ervaren skiër bent. Het skituigje gebruik je op pistes voor beginners, dus de oefenpiste of blauwe piste.

Het oefentuigje kan trouwens ook gebruikt worden om je kind op sleeptouw te nemen. Stel je hebt een stukje vlakke piste te overbruggen dan ga je zelf voorop en trek je het kind mee aan het skituigje.

Skituigje decathlon

Waarom gebruik je een skituigje

  • Je kunt samen nog even makkelijk oefenen voor en na de les
  • Het is veilig, geen zorgen dat je kind er opeens vandoor gaat
  • Het is veel minder zwaar voor jezelf dan skiën met een kind tussen je benen.
  • Je kunt gezellig samen skiën op routes die anders wellicht nog niet kunnen
  • Je kind heeft toch het idee echt zelf te skiën wat ze niet hebben wanneer je ze vasthoudt
  • Je kunt je kind makkelijk een stukje op sleeptouw nemen
  • Je kunt je kind makkelijker weer rechtop zetten na het vallen
Skituigje decathlon
Skiën met een kind tussen je benen is zwaar

Lezer Sandra: “Toen onze dochter van 5 een paar dagen skiles had gevolgd, wilden we haar graag meenemen naar een echte piste. In het skigebied waar wij zaten waren er alleen maar vrij steile blauwe pistes. Om haar los te laten skiën vonden we daarom wat te gevaarlijk, dus toen hebben we een skituigje gebruikt. Zo konden we toch lekker en veilig met elkaar skiën”

Oefentuigje is geen vervanging voor skiles

Een skituigje als een handig hulpmiddel om je kind zelf te leren skiën. Het is echter in mijn optiek geen vervanging voor skiles voor kinderen. Zeker niet voor onze Nederlandse kindjes. Als je zelf in Oostenrijk of Frankrijk woont en elk weekend naar de piste gaat, is het wellicht anders.

Tijdens skiles leert je kind echte technieken. Zelf sturen, de pizza punt, patatjes (oftewel rechte ski’s). Onze dochter vond het ook altijd gewoon heel gezellig samen met de andere kinderen in mooie bochten achter de leraar aan.

Met een skituigje kun je een noodstop maken maar dat is natuurlijk een ongewenste situatie. Het is beter als je kind zelf kan remmen. Het zou dom zijn om te denken dat je met een skituigje kunt besparen op de les.

Skituigje decathlon

Tips voor het gebruik van een skituigje

Wil je gaan oefenen met een skituigje? Doe eerst zelf een rondje zodat je weet hoe de conditie op de piste is. Ik ben zelf geen hele zekere skiër dus ik neem mijn dochter dan ook niet op sleeptouw. Mijn man wel, die gaat zonder nadenken de zwarte pistes af. Het nadeel daarvan is dat hij wel eens vergeet dat skiën niet voor iedereen zo makkelijk is. Kortom, je moet zelf een goede skiër zijn om een skituigje te gebruiken maar overdrijf het niet en blijf met je kind op de oefen- of blauwe pistes.

Ga je oefenen, kies dan een rustig moment van de dag. Je neemt met zo’n tuigje toch een flink stuk piste in gebruik. Het is logisch dat je vooral bezig bent met je kind, maar je wil voorkomen dat je andere skiërs tot last bent.

Je moet je kind niet strak houden, de lijn moet juist los zijn zodat ze zelf bochten kunnen maken en kunnen remmen. Wij vonden het makkelijk om onze eigen skistokken niet mee te nemen omdat je je handen toch vol hebt met het tuigje. Jonge kinderen leren altijd skiën zonder stokken.

Natuurlijk zorg je dat je kind warm is aangekleed en met alle veiligheids hulpmiddelen zoals een skibril en een skihelm. Je leest hier alles over in ons blog skikleding voor kinderen.

Skituigje decathlon

Skituigje van de Decathlon?

Wij hebben geoefend met het skituigje van de Decathlon. Hoewel je ook wel ouders ziet die zelf een skituigje maken, voelt het voor mij veiliger er een te kopen. Bovendien zijn ze echt niet duur.

Het skituigje van de Decathlon is bedoeld voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar met een aanbevolen lengte van 90-124cm en gewicht van 10-30kg.

Skituigje decathlon
Skituigje decathlon

Dit oefentuigje van de Decathlon is heel veilig. Je kind zit vast met een klittenband sluiting met daaroverheen nog een klip sluiting. Aan de voorkant zit ook nog een vakje met een ritsje waar je bijvoorbeeld wat geld of een skipas in kunt stoppen. De koorden die je als ouder gebuikt om je kind vast te houden zijn fel oranje. Zo’n kleur waarbij je in de witte sneeuw duidelijk opvalt. Het zou natuurlijk heel vervelend zijn als iemand tussen jou en je kind probeert door te skiën omdat ze niet hebben gezien dat er een touw tussen jullie in zit.

Verder zit er ook nog een handvat aan de achterkant. Op die manier houdt je je kind echt direct op de rug vast. Dit vinden wij vooral handig als je zelf achter je kind loopt. Of wanneer je kind gevallen is en je hem of haar snel weer rechtop wil zetten. Lees hier meer reviews van het skituigje van de Decathlon.

Skituigje decathlon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top