Je kent het vast wel, zo’n kleuter op de piste welke je voorbij komt racen en waar je alleen maar met open mond naar kunt kijken. Misschien vraag je je af: Kan mijn kind dat ook? Vanaf welke leeftijd kan een kind leren skiën? En wat kan ik verwachten van skilessen voor kinderen? Hoe groot is het groepje? Wat als ze het echt niet leuk vinden? Wat als mijn kinderen onderweg vallen/gewond raken? Of naar het toilet moeten?
Skilessen voor kinderen vanaf 2 jaar? Wintersport met peuter of kleuter
Die hele jonge peuters en kleuters die je als volleerde alpine master voorbij ziet komen, zijn altijd lokale kids. Die al vanaf heel jong spelenderwijs door hun ouders mee zijn genomen de sneeuw in. Die vanaf het moment dat ze kunnen lopen al van papa en mama les hebben gekregen. Vaak gewoon even een uurtje op de piste. Je ziet deze kids ook vaak met een skituigje.
Het is niet realistisch om te verwachten dat Nederlandse of Belgische kinderen dat ook kunnen. Maar kinderen pakken skiles vaak wel sneller en makkelijker op dan volwassenen. Veel kinderen kennen ook nauwelijks angst.
Er zijn skischolen in sommige gebieden die dan ook al skiles aanbieden voor kinderen vanaf 2 jaar. Soms met echte ski’s voor peuters anderen keren hebben ze een soort onderbind ski’s beschikbaar. Het is echter gebruikelijker dat de klasjes voor mini’s starten vanaf 3 jaar.
Zelfs dan is het meestal een mix van kinderopvang en een beetje spelen in de sneeuw. Een beetje glijden, je evenwicht vinden en misschien de eerste kleine afdaling. Kinderen van die leeftijd blijven eigenlijk altijd in het kinderland of beneden aan de berg of op een plek die goed te bereiken is met de gondel. De betere kindvriendelijke skibestemmingen hebben vaak heel veel te doen in het kinderland. Van sleetje rijden tot draaimolens. Bijkomend voordeel is dat kinderen dicht bij de toiletten blijven. Bij de meeste skischolen kan je kind sowieso pas terecht als ze zindelijk zijn.
Sommige kinderen vinden het hartstikke leuk in de sneeuw terwijl anderen er echt niks van moeten hebben. Wil je kind niet skiën, dan is het echt op deze leeftijd niet de moeite er drama van te maken. Ze leren het later wel. Over het algemeen is het zo dat kinderen die al gewend zijn naar een kinderopvang te gaan ook minder moeite hebben met de skiles. Verder is het heel belangrijk dat je kind het niet koud heeft, want dan is de lol er heel snel vanaf. Benieuwd wat je nodig hebt aan kleding? Lees ons blog over wintersport kleding voor kinderen of check direct goedkope skikleding voor kids van de Decathlon. Minimaal heb je nodig een broek, jas, helm en bril.
Vanaf welke leeftijd op skiles? Echt leren skiën vanaf 4 of 5 jaar
De meeste skischolen bieden echte lessen aan vanaf 4 jaar. Soms ook vanaf 3 jaar. Zit je kind hoog in de energie en is het sterk, dan kan dit zeker. De meeste kinderen van drie jaar hebben echter nog niet voldoende kracht en coördinatie in hun lichaam om echt te kunnen leren skiën. Dan blijft het toch bij een beetje glijden en remmen. Onze dochter had haar eerste skiles toen ze vier jaar was.
Als je mij vraagt wat de beste leeftijd is voor een eerste skiles voor je kind, dan zou ik zeggen vijf jaar. Op die leeftijd snappen ze de theorie veel beter en kunnen ze dat lichamelijk uitvoeren. Ze maken dan ook veel grotere sprongen. Een kind van vijf of zes dat nog nooit op de ski’s heeft gestaan, heeft natuurlijk wel een achterstand ten opzichte van kinderen die met vier en vijf jaar al les hebben gehad. Tijdens een week wintersport zie je alleen dat ze dit heel snel inlopen.
Reserveer tijdig de skiles voor je kind
Ga je in de kerstvakantie of de voorjaarsvakantie op wintersport dan kun je er niet zomaar vanuit gaan dat je ter plekke wel les kunt regelen. Dit moet je echt van tevoren boeken. Vaak kun je ook nog even mailen met de skischool, mocht je nog vragen hebben. Vragen waaraan je kunt denken, zijn:
- Zijn er Nederlandse of Nederlandssprekende leraren
- Hoe groot zijn de groepen normaal gesproken (minder dan 8 vinden wij ideaal, maar in sommige gebieden kom je wel groepen van 14 kids tegen)
- Wat zijn de tijden van de lessen (dat staat vaak wel op de website)
- Wat zijn de kosten van de lessen (staat ook vaak op de website)
- Waar vinden de lessen plaats
- Stel dat de kids samen eten en je kind heeft een allergie, overleg dit dan van tevoren
- Wil je minder dan de standaard dagen, check dit vooraf. Zeker in de vakanties kan dit niet altijd
Hele of halve dag les?
Tijden van skilessen zijn afhankelijk van de bestemming. In het Suaerland zie je vaak tijdslots worden aangeboden van 2 uur, terwijl het in Oostenrijk veel normaler is als een skiles voor kinderen van 10.00-15.00 uur duurt.
Kies je voor skiles voor een kind van drie jaar, dan zou ik zeker geen les kiezen die langer duurt dan 2 uur. Ook voor veel kinderen van vier of vijf jaar is een volle dag skiles vaak wel erg veel en zijn twee uur voldoende. Mocht je de keuze hebben, dan is een tijdslot eerder op de dag beter dan later op de dag. We hebben met beide ervaring en merkten dat onze dochter in de ochtend niet alleen meer energie had, maar dat ook de omstandigheden op de piste dan nog beter zijn.
Voor kinderen vanaf zes jaar is les van 10.00-15.00 uur prima, al merk je ook dan naarmate de week voortduurt dat het best veel energie kost. Plan dus ook een keer een rustige middag in.
Hoeveel dagen les?
Ga je een weekendje skiën, bijvoorbeeld in Winterberg of de Harz, dan is het gebruikelijk dat je twee dagen les hebt op zaterdag en zondag.
Ga je naar Frankrijk of Oostenrijk, dan starten de lessen vaak twee keer per week. Je kunt instromen op zondag of op maandag. Skischolen vinden het vaak fijn als kinderen dan 5 dagen les hebben, maar vaak is er ook een optie voor 3 dagen les. Het grappige is dat juist veel Nederlandse ouders hiervoor kiezen, terwijl ouders uit andere landen eerder gaan voor de hele week. Zou het aan de kosten liggen? Of vinden wij het gewoon fijn om ook nog even samen met ons kind de pistes op te gaan?
Hoe ziet een skiles voor kinderen eruit?
Vaak beginnen skilessen voor kinderen heel rommelig. Allemaal kindjes, heel veel leraren en weinig duidelijkheid. Gelukkig hebben we gemerkt dat dit snel goed komt.
Je laat als ouder je telefoonnummer achter. Mocht je kind het echt niet leuk vinden of mocht er toch iets gebeuren, dan word je gebeld. Er worden groepjes gevormd en je kind wordt gekoppeld aan een leraar of lerares. Daarmee starten ze met de lessen.
De regels voor skileraren verschillende per land, maar je mag er vanuit gaan dat een leraar in bijvoorbeeld Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Frankrijk of Duitsland niet alleen getraind is in skitechnieken, maar ook klassen heeft gevolgd in “kinderonderwijs” en een (soort) EHBO cursus heeft gevolgd. In Frankrijk zijn de eisen het hoogste, maar daardoor zijn er ook minder Nederlandse skileraren. In Oostenrijk kom je meer Nederlandse jongeren tegen die voor een seizoen les geven.
Zit je bij een grotere school met meerdere groepen die tegelijk les hebben dan is het heel normaal dat er nog wisselingen plaatsvinden. Zelfs bij het niveau “beginners” zijn er natuurlijk gradaties. Veel skischolen in Oostenrijk beginnen de dag dan ook met voorskiën, waarbij alle kindjes laten zien wat ze de dag ervoor geleerd hebben. Op basis daarvan kan besloten worden dat je kind naar een andere leraar of lerares gaat. Dat klinkt misschien niet leuk, maar voor de ontwikkeling van je kind is het wel heel fijn als ze in een groep zitten met ongeveer hetzelfde niveau.
De eerste dag blijven kinderen vaak nog dichtbij. Daarna kunnen ze echt wel langere tochten gaan maken. De skileraar kan je aan het einde van de dag meer vertellen over de planning voor de volgende dag.
Welke skiles niveau’s zijn er?
Helaas is er niet een duidelijke indeling die skischolen in alle landen hanteren. In Oostenrijk werken ze wel vaak met groen (de echte mini’s), blauw, rood en zwart, maar ook daarbinnen zijn gradaties.
Zo kan blauw betekenen dat je een echte beginner bent die nog nooit op de ski’s heeft gestaan, maar ook dat je prima zelfstandig de blauwe piste af kunt. Vaak vul je dus van tevoren online een aantal vragen in en/of wordt op basis van voorskiën bepaald waar je thuishoort. Hoe groter de skischool hoe meer verschillende klasjes ze hebben. Bijvoorbeeld blauw 1, blauw 2 en blauw 3. Mocht je kind het bij het voorskiën nou niet zo goed hebben gedaan, maar blijkt in de praktijk het niveau toch hoger dan kan er gedurende de week alsnog gewisseld worden. Andersom komt natuurlijk ook voor, kinderen die een niveau lager worden geplaatst.
Is het eigenlijk belangrijk dat je kind een Nederlandssprekende skileraar heeft?
Is het eigenlijk belangrijk dat je kind les heeft van een Nederlandse leraar? Of is een Duits of Frans sprekende leraar ook wel voldoende? In onze optiek hangt dit heel erg van het kind af. Kinderen zijn makkelijker in het communiceren met handen en voeten dan wij volwassenen.
Zeker als ze nog 4 zijn is het heel veel spelen. Ploegje oefenen, beetje remmen, al is het dan wel handig als een leraar in ieder geval het woord “plassen’ begrijpt. Wij vonden zelf dat op het moment dat er echt met techniek werd begonnen een Nederlandssprekende leraar wel echt meerwaarde heeft. Achter iemand aan gaan die iets voordoet is toch anders dan wanneer je ook echt 1-op-1 tips krijgt.
Hoe hoger het niveau van je kind, hoe kleiner trouwens de kans op een Nederlandssprekende leraar.
Wanneer heeft een kind skistokken nodig?
Kinderen leren skiën zonder skistokken. Ze zijn vaak maar onhandig en nog een extra ding om op te letten. Kinderen beginnen toch met remmen en bochten draaien in ploeg. Pas wanneer kinderen verder zijn met skiles en bezig gaan met parallelle bochten is de skistok nodig. Die helpt bij de techniek. Over het algemeen hebben kinderen vanaf 7 jaar skistokken nodig. Vaak is dit in het derde jaar dat ze gaan skiën waarbij de spelende lessen voor 4 jaar en jonger niet meetellen.
Samen eten of lunchen met je skigroep?
Bij sommige skischolen lunchen alle kinderen samen. Soms is dit inbegrepen in de prijs, in andere gevallen moet je zelf je kind geld meegeven. Een andere optie is dat je zelf je kind ophaalt en na de lunch weer terugbrengt.
Wij vinden het zelf fijner als ze met de skischool eten. Dan blijft ze in het ritme en heb je zelf ook meer tijd om samen te skiën.
Hoe bedoel je dat precies? Er is altijd een leraar bij. Natuurlijk kan je kind altijd vallen met skiën maar dat is ook als je zelf met ze op pad gaat.