Home / Voorbereiding / Overnachten / De 9 leukste kasteel overnachtingen met kind (in Nederland & België)
header slapen kasteel

De 9 leukste kasteel overnachtingen met kind (in Nederland & België)

Een paar jaar geleden sliepen we in het kasteel van Doornroosje met onze dochter. De voorpret begon al weken van tevoren en ik weet niet wie er enthousiaster was, ik of mijn dochter. Overnachten in een echt kasteel, het blijft een meisjesdroom. Met zulke hoge verwachtingen kan zo’n kasteel overnachting in het echt wel eens tegenvallen, maar in dit geval was het nog beter dan verwacht.

Daarom ging ik voor je op zoek naar nog meer kindvriendelijke kastelen waar je kunt overnachten. In Nederland en in België. Er zijn zelfs diverse jeugdherbergen die gevestigd zijn in een kasteel. Dus slapen in een kasteel met kinderen hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Hoewel je dan binnen natuurlijk niet dezelfde ervaring hebt als bij een kasteel dat nog ingericht is in historische sferen.

NaamLocatie Bijzonderheden
Kasteel WesthoveDomburgStayokay
Château HoltmühleTegelenLuxe hotel
Kasteel DoorwerthDoorwerthAppartement
Kasteel SterkenburgDriebergen-RijsenburgMax. 2 personen
Kasteel KerckeboschZeistLuxe hotel
Kasteel HeemskerkHeemskerkStayokay
Kasteel AnthisnesOnder LuikKasteeldomein
Kasteel Ooidonk Deinze (Gent)Historisch

Slapen als een prinses bij het Doornroosje kasteel

Wij sliepen in het Doornroosje Kasteel in Duitsland. Overgroeid door rozenstruiken en de natuur zag het er in de tijd dat het kasteel een ruïne was precies uit als een plek waar al honderd jaar niks meer gebeurd was. Een plek die de gebroeders Grimm als inspiratie gebruikt zouden hebben voor het schrijven van het verhaal van Doornroosje. De broers woonden immers in de buurt, namelijk in Kassel.

Sababurg kasteel
Sababurg kasteel

Wanneer we in het laatste zonlicht bij het kasteel aankomen, worden we vriendelijk welkom geheten en krijgen we de sleutel voor onze kamer. Deze ligt niet in het hoofdgebouw maar in de aparte toren. Zodra we de deur van de toren openen, wanen we ons in middeleeuwse sferen. Er staat een hele oude stoel gemaakt uit hertengeweien en een verdieping hoger een maliënkolder.

Sababurg kasteel

Wij hebben de “eenhoorn” kamer op de tweede verdieping. De naam van de kamer zien we terug in de inrichting, van wandkleden en schilderijtjes met een eenhoorn tot het borduursel op de kussens van ons hemelbed. Een heel gaaf hemelbed met kleine ledlampjes waardoor het lijkt alsof je onder de sterren ligt.

slapen kasteel

Omdat een torenkamer nou eenmaal niet enorm is, is ons bed niet kingsize en het extra bed voor onze dochter maakt het wel wat vol. Maar het past bij de ruimte, lekker romantisch. Net als de badkamer, met niet alleen een bubbelbad maar vol met kleine details, zoals een spons in de vorm van een roos en LED-kaarsjes.

Het hotel in Doornroosje-kasteel in Duitsland is inmiddels helaas gesloten vanwege renovatie.

Sababurg kasteel
slapen kasteel

Kasteel overnachting met kind in Nederland

Benieuwd waar je kunt overnachten in een kasteel met kinderen in Nederland? Ik heb een aantal leuke opties voor je in diverse budget categorieën.

Kasteel Westhove – Zeeland

In kasteel Westhove in Domburg is tegenwoordig een hostel van Stay Okay gevestigd. Zijn je kids echte ridder- en prinsessenfans? Dan is een nachtje hier slapen natuurlijk helemaal te gek! Er zijn familiekamers voor 4 en 6 personen met een eigen badkamer. De kamers zelf hebben geen bijzondere kasteel uitstraling, maar een aantal andere ruimtes wel. Check hier de beschikbaarheid voor Kasteel Westhove.

Slapen Kasteel Westhove - Zeeland

Bilderberg Château Holtmühle – Noord-Limburg

In Noord-Limburg is Château Holtmühle omgetoverd tot een luxe kasteelhotel met familiekamers met zwembad. In de meeste ruimtes proef je echt nog de historische sfeer van het kasteel. De slaapkamers zijn wel allemaal modern en luxe ingericht. Enkele hebben nog wel de houten balken, maar andere zijn net als elk ander hotel. Dit is een fijne regio om te verblijven met veel te doen voor gezinnen. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Slapen Bilderberg Château Holtmühle - Noord-Limburg

Kasteel Doorwerth – Gelderland

Kasteel Doorwerth is niet alleen een heel leuk kasteel om te bezoeken met kinderen maar je kunt er ook overnachten. In het poortgebouw zit nu een luxe ingericht appartement voor vier personen. Behalve de stevige muren en houten balken aan het plafond heeft het appartement geen historische uitstraling. Deze wordt verhuurd via buitenlevenvakanties.

Kasteel Doorwerth

Kasteel Sterkenburg – Utrecht

Zoek je nou echt een prinsessen overnachting voor je dochter en lijkt het je leuk om dit te doen tijdens een moeder-dochter weekend, dan is Kasteel Sterkenburg een goede optie. Je mag hier namelijk met maximaal met 2 personen overnachten. Je kunt slapen in een van de kamers in het tuinmanshuis, het koetshuis of voor de ultieme kasteel overnachting in de ronde toren. Deze kamers worden verhuurd via Airbnb.

Slapen Kasteel Sterkenburg - Utrecht

Kasteel Kerckebosch – Zeist

Kasteel Keckebosch is een sfeervol kasteeltje in Zeist. Het gebouw komt uit 1904 en is dus zeker niet zo oud als sommige andere middeleeuwse kastelen in deze lijst. Het hotel heeft twee uitstekende restaurants. De kamers zijn luxe ingericht, maar zonder echte kasteelsfeer. Tenzij je kiest voor de suite met historisch hemelbed.

Diverse van de kamers hebben de mogelijkheid een babybed of regulier bed bij te plaatsen. Ook kinderen zijn hier dus welkom om in het kasteel te overnachten. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Kasteel Heemskerk – Midden-Kennemerland

Ook in Kasteel Heemskerk zit tegenwoordig een Stayokay. Ook dit is dus een goede optie voor als je een betaalbare kindvriendelijk kasteel overnachting zoekt. “Mijn kinderen vonden het super leuk.

Slapen Kasteel Heemskerk - Midden-Kennemerland

Wij hadden de kamer boven de ophaalbrug, dus als je dan ’s ochtends de gordijnen opende, zag je dat als eerste” vertelde de lezeres die dit kasteel tipte. Er is zelfs nog een prachtige kasteeltuin. De kamers zelf zijn gewoon normale hostel kamers zonder kasteel thema. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Slapen Kasteel Heemskerk - Midden-Kennemerland

Kasteel Anthisnes

Waarom zou je die prinsessen overnachting voor jezelf houden als je het ook met al je vrienden kunt huren. In België kun je gewoon een heel kasteel huren via Airbnb met 7 slaapkamers. Er is zelfs een zwembad. Het kasteel is van binnen natuurlijk gerenoveerd, maar er is nog veel sfeer bewaard gebleven.

Slapen Kasteel Anthisnes

Kasteel Ooidonk – Deinze

Kasteel Ooidonk wordt beschouwd als een van de mooiste kastelen van België. Dat je er nu niet alleen terecht kunt voor een rondleiding, maar er ook kunt overnachten is best bijzonder. Het kasteel is nog steeds bewoond. Drie kamers zijn nu klaar gemaakt voor gasten. Wil je met je gezin hier overnachten dan zijn er geen familiekamers, je kunt natuurlijk wel meer dan één kamer huren. Kinderen onder de 2 jaar zijn niet welkom.

Slpaen Kasteel Ooidonk - Deinze

Dit lijkt mij zelf echt een hele toffe kasteelovernachtingen met kind om te doen in België. Ook voor een moeder-dochter nachtje weg. Slapen in een historisch ingerichte kamer, maar wel gewoon met moderne badkamer in een super mooi kasteel. Prijzen vallen mij enorm mee.

Meer tips nodig? Lees ook ons blog met bijzondere overnachtingen met kinderen.

Bron foto’s Airbnb’s eigenaren.

1 gedachte over “De 9 leukste kasteel overnachtingen met kind (in Nederland & België)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top