Home / Voorbereiding / Tips / 5 smoesjes om niet te reizen met kinderen ontkracht

5 smoesjes om niet te reizen met kinderen ontkracht

Over de afgelopen jaren hebben we veel redenen gehoord van ouders waarom ze niet zouden kunnen reizen met jonge kinderen. Of het nou backpacken met een baby is door Azie of een Europese stedentrip, eigenlijk willen ze ook wel maar er is altijd een reden waarom het niet kan.

Het herinnerde me aan de tijd dat ik zwanger was en zeker een keer per week te horen kreeg dat het reizen nu wel over zou zijn. Nog steeds snap ik niet waarom het voor sommige mensen een sadistisch genoegen leek om te vertellen dat mijn grootste hobby voorbij was.

Maar raad eens? We hebben de eerste twee jaar nadat onze dochter geboren was nog wel meer gereisd dan in de twee jaren ervoor. Natuurlijk is de ervaring anders maar wij zijn het bewijs dat reizen met kinderen echt kan. Tijd om af te rekenen met deze 5 veelgehoorde smoesjes.

reizen met baby

Je kunt beter wachten tot je kind de reis kan herinneren

Natuurlijk zal onze dochter zich niet veel herinneren van de reizen die we nu maken. Maar wees eerlijk: hoeveel details weet je zelf nog van reizen van 10 jaar geleden, of de reizen die je zelf maakte als kind. Ik ben mijn ouders dankbaar dat ik op mijn 12e naar Israël mocht, maar meer dan wat vlagen weet ik ook niet meer.

Onze peuter kijkt nu met veel plezier naar alle filmpjes en foto’s van haarzelf. Ze heeft het nog regelmatig over “vliegtuig” “Panama” en als ze foto’s van het strand ziet over “vieze voetjes”.

Ik ben ervan overtuigd dat onze reizen onze dochter vormen. Hopelijk tot net zo’n reisliefhebster als wij maar anders toch op zijn minst tot een flexibel persoon die open staat voor andere culturen. Bovendien reizen we niet alleen voor haar maar ook voor ons eigen plezier. Het zou toch zonde zijn om zoveel mooie bestemmingen te laten liggen alleen omdat maar omdat je hoopt dat je kind zich kan herinneren het Vrijheidsbeeld gezien te hebben.

New york met kinderen ellis island

Reizen met jonge kinderen is te moeilijk

Reizen met kinderen is zeker anders dan reizen zonder kinderen. Ook wij hebben moeten leren dat dingen nu anders moeten. Die lange busritten met een meisje dat wil lopen, zijn een drama, je moet zorgen dat je op tijd ergens kunt eten en je kunt niet meer op warp speed een land door trekken. Als ik eerlijk ben heb ik er zeker tijdens een korte stedentrip nog steeds moeite mee om niet te veel te willen.

Wanneer je je verwachtingen en wensen wat aanpast, is reizen met kinderen helemaal niet moeilijk. Kies een land, boek een vlucht, print een inpaklijst, regel een hotel voor je eerste paar dagen en haal een Lonely Planet. Er zijn genoeg ouders die het doen. Lees bijvoorbeeld onze inspirerende interviews met ouders die langere of kortere tijd op reis gingen. Luister naar de tips van deze ouders en niet naar de negatievelingen die alleen maar zeggen dat het te moeilijk is.

vliegen met een baby

Baby’s huilen altijd in het vliegtuig

Misschien wel de grootste mythe die je als nieuwe ouder te horen krijgt is die over huilende baby’s in het vliegtuig. Van alle hoeken worden verhalen aangedragen over horror baby’s die medepassagiers uren gevangen hielden in het gekrijs. Zo’n ouder wil jij toch niet zijn. O. en als baby’s erg zijn wat denk je dan van peuters.

Die hollen gillend door het gangpad en schoppen de stoel voor zich constant.  Allemaal onzin, natuurlijk er zullen zeker baby’s en kinderen zijn die zich misdragen in het vliegtuig. Maar er zijn ook volwassenen die dat doen. Denk aan de stinkerd op de stoel naast je of de backpacker die het ene blikje bier na het andere wegtikt.

Met een goede voorbereiding is vliegen met een baby echt heel goed te doen. We namen onze dochter met 10 weken mee op haar eerste intercontinentale vlucht. Nu ze 2 is heeft ze al 14 keer gevlogen. Ze heeft 1! keer 15 minuten gehuild en verder altijd heerlijk geslapen en gespeeld. 

vliegen-met-kinderen

Je moet naar een bestemming speciaal voor kinderen

Zodra je zwanger bent, word je gebombardeerd met aanbiedingen van gezinsvriendelijke vakantieparken. Er gaat een wereld voor je open van kidsclubs tot sprookjescampings. Prima als je dat wil, maar alleen omdat het bestaat hoef je er nog niet heen te gaan. Dat je een kind hebt betekend echt niet dat je veroordeeld bent tot een leven van all-inclusieve kindvriendelijke resorts.

Kinderen zijn uit zichzelf super nieuwsgierig en een boeddha in Thailand is minstens zo interessant als de mascotte van een of ander kinderpark. Kinderen willen niet alleen maar naar Disneyland: in een echt oud kasteel kan je ook op ontdekkingstocht.

Zoveel bestemmingen hebben tegenwoordig kindvriendelijke activiteiten. Je kunt prima een stedentrip met kinderen maken waarbij je historie combineert met een speeltuin of leuke dierentuin. Veel musea hebben vaak speciale activiteiten voor kinderen.

Barriles Panama

Reizen met kinderen is te duur

Voor ons is het zeker waar dat we nu een stuk meer uitgeven aan onze vakanties dan toen we nog met zijn tweeën waren (zie bijvoorbeeld onze blogs Budget vakantie Panama, budget vakantie Azië). Gelukkig hebben we die luxe. We weten ook dat als we nog een keer langer op reis gaan met onze dochter we dan een heel ander uitgavepatroon moeten kiezen. Wanneer reizen belangrijk voor je is zijn er altijd mogelijkheden om de kosten te beperken.

Tot 2 jaar vliegt je kindje sowieso nog gratis. Voor een extra bed op de kamer betaal je zeker buiten Europa vaak ook weinig extra. Binnen Europa kan je met wat research attracties met korting bezoeken via sites zoals Groupon. Via Airbnb verblijf je in een appartement en kan je zelf koken.  Langer op een plek blijven betekend minder vervoerskosten en meer tijd voor quality time samen. Speeltuinen zijn gratis en voor kinderen echt niet minder leuk dan een duur pretpark.

Atlantic Hotel Universum

Reizen met kinderen is niet iets om bang voor te zijn of te ontlopen. Je hoeft niet te stoppen met reizen omdat je kinderen hebt gekregen. Elke leeftijd heeft zijn eigen uitdagingen maar elke fase gaat voorbij. Straks is je kind een tiener die niet eens meer met je mee wil. Nu is altijd een geschikte tijd om samen de wereld te ontdekken. 

23 gedachten over “5 smoesjes om niet te reizen met kinderen ontkracht”

 1. Hoi!

  Ik ben er van de week achter gekomen dat ik in verwachting ben van een kleintje. Ik heb altijd een grote kinderwens gehad, maar sinds ik samen ben met mijn ondertussen echtgenoot is dat naar een lager pitje gezakt omdat we samen de wereld aan her ontdekken zijn, heerlijk!

  Nu is het dan echt zo ver en lijkt het dat we onze trip naar zuid Amerika dit jaar nog heel even moeten uitstellen, haha.

  Een van mijn grootste angsten is dat we gaan stoppen met reizen, omdat we zullen vallen voor alle smoesjes of omdat we een “lastig” kind zullen krijgen. Het lezen van deze blog maakt me wat rustiger en het is fijn om te lezen dat als je je kindje de tijd geeft om te leren dat het “lastige” niets meer is dan iets dat ze niet kennen.

  Dankjewel hiervoor, ik zal zeker deze website gaan uitpluizen voor tips en ideeën!

 2. Wat een mooi artikel!
  En zeer interessante onderwerp voor mij. Ik en mijn man hebben een mooi dochter van 11 maanden oud. Wij zijn nog nooit met haar langer dan 2 uur van huis geweest. Ze is niet moeilijk of huilerig maar ze slaapt niet buiten s huis. Als ze moe wordt gaat ze enorm tekeer en huilt heel hard. Ik weet dan niet wat ik moet doen en raak in paniek. Dan is het naar huis rennen. Nu zijn we uitgenodigd door onze vrienden bij hun in Kopenhagen en eigenlijk zou ik het geweldig vinden om een weekendje met ons drietjes daar naartoe te gaan. Maar ik ben ook bang dat het een ramp wordt en dat ik hellemaal niet er van zou kunnen genieten. Vooral weet ik niet hoe mijn dochtertje kan de dag indeling bieden die ze gewend is. Hoe moet ze twee keer slapen als we onderweg zijn? Hoe moet ze eten als er geen magnetron is om haar eten op te warmen? Wat als ze wilt kruipen en bewegen en dat kan niet? Dan zit ik hele dagen met een ontevreden en huilend kindje en ik wil haar dat niet aan doen. Hoe lossen ervaren ouders/reizigers dat soort dingen op? Zijn er nog handige tips? Ik hoor het zo graag:)))

  1. Marcel - Gezin op Reis

   Wat vervelend Sasha. Als ik je verhaal zo lees krijg ik ook het gevoel dat je dochter zo gewend is thuis te slapen dat ze niet weet hoe het anders moet. Ook voor jezelf vervelend als je dan in paniek raakt. Ga op pad met iemand die je vertrouwd en een vriendin. Je dochter moet net als andere kindjes leren dat ze ook in een wiegje of kinderwagen kan slapen. Huilen hoort daar in het begin bij. Zie het niet als ontevreden maar als leren. Ik had ook heel lang het gevoel dat mijn dochter heel lang huilde maar met een telefoon erbij bleek het vaak maar 10 minuten te zijn. Het geeft jullie beide zoveel meer rust als ze ook leert in de kinderwagen of drager te slapen. Eten kan je overal opwarmen, doen ze ook graag voor je in een restaurantje. Kruipen kan soms inderdaad even niet maar als ze altijd haar zin krijgt is dat op lange termijn ook niet goed.

 3. Wat een leuk blog!!
  Wij zijn met onze dochter van 2 ook al naar wat verdere bestemmingen geweesr. (Canada, Thailand) Nu over 2 maanden naar Zuid Afrika!! 🙂
  Het aller,- aller grootste voordeel van reizen met een kind, is dat ze je tempo wat verlagen.. en dat kan zeker voordelen hebben zo’n “rem”!!

 4. Ik denk dat het helemaal waar is, alleen met drie kleine kinderen wordt het wel wat lastiger en veeelll duurder.

 5. Zo waar! Wij zijn ook altijd (intercontinentaal) blijven reizen met onze kinderen en eerlijk waar, ik vind een vlucht met de kinderen beter te doen dan naar zuid Europa rijden met de auto! Het met zijn vieren samen op avontuur gaan geeft voor ons veel meerwaarde, qualitytime met het gezin. Zoon van inmiddels 10 geeft zelf aan liever op rondreis te gaan dan een strandvakantie waar veel andere kinderen zijn. Reizen met kinderen is absoluut anders maar zeker niet minder leuk. Op naar Madagascar van de zomer!

  1. Wat fijn dat je kind er ook zo over denkt en Wow Madagascar dat klinkt echt heel gaaf en onbekend! Als je na de zomer zin hebt in een interview of gastblog dan hoor ik het graag.

 6. Wat is dit allemaal herkenbaar! Onze dochter wordt bijna 6 en wij zijn ook niet gestopt met reizen. Ja, het is iets anders (rustiger tempo en ietsje meer planning), maar stoppen met reizen? No way! Gelukkig merkten we al snel dat Z. ook de reismicrobe heeft. Ze kan niet wachten om weer het vliegtuig op te stappen en we zijn nog maar net terug van Thailand 😉

 7. mooi omschreven. Wij zijn voor drie maand naar australie en Singapore geweest en ook 4 weken canada. daarnaast binnen Europa naar noorwegen en italie. Reizen met kinderen maakt het zoveel mooier. je kunt minder grote afstanden afleggen maar daarnaast krijg je veel meer contact met locale bevolking. Vergeet vooral niet het contact met je kinderen als je wat langer op vakantie gaat. Niks geen kids club. Gewoon lekker met je gezin. Geen werk, geen oppas, geen drukte. gewoon quality time met elkaar en doen wat we allemaal leuk vinden. heerlijk.
  Over drie weken gaan we weer…. naar Florida dit keer.

 8. Ja herkenbare vragen! Vooral dat je kind er toch niks aan heeft omdat hij/zij niks herinnerd. Maar ik vind positieve ervaringen op doen samen net zo belangrijk, als ouders genieten geniet ook het kind want relaxte en blij ouders zijn de basis!

 9. Wat mooi geschreven en ontkracht. Wij hebben zelf geen kinderen, dus hoeven er zelf geen rekening mee te houden..
  Wel gaan we beide richting de 30 en komen er inderdaad steeds vaker reacties als “nu kan het nog, als je aan kinderen begint niet meer”. Ik zeg altijd dat we dan ook zeker zullen blijven reizen en ik word dan vrijwel atijd aangekeken alsof ik gek ben.
  Tsjah, we zullen het zien. In ieder geva super gaaf dat jullie lekkerde wereld blijven ontdekken!

 10. Zelf ben ik geen grote reiziger en ik heb nog lang geen kinderen (lees: single en student) maar ik vind dit echt heel leuk geschreven en ik sluit me eigenlijk bij je aan. Top dat je dit deelt!

 11. Zeker niet wachten!!! want, er is te veel om te reizen. dus als ze het niet herinneren maakt niet uit. Moeilijk ook niet, echter als je weet dat je kind altijd huilt in vliegtuig dan dat niet doen. Rondrennende kinderen heb ik ook een hekel aan en mijn kids hebben er ook een hekel aan. (we zijn niet streng hoor). Bestemming, we gaan veel cultuur doen altijd; echter is er altijd iets voor de kids. Hoe meer ze zien, hoe groter hun denkbeeld hoe meer ze ook meekomen op school. Zoon spreekt sinds 9 jaar engels super goed, en leert nu Chinees. dochter engels ook perfect. En weten super veel van de wereld. dit is een pré op school. Ze (vanaf 7-8 jaar) blijven ook gerust een dacht in het hotel, eten en drinken er zelf, als ik bv een business meeting heb. Vinden ze prachtig. Duur is hoe duur je het zelf maakt natuurlijk!

 12. Mooi geschreven Tikva! En het is zó waar. Hoewel ik ook hou van resorts en kindervermaak (sorrynotsorry) kunnen onze kinderen zich ook prima vermaken in interessante steden en musea. Ik voel me daar zo rijk mee. Dat we ze dat kunnen laten zien. En inderdaad… dat ze zich er niets van herinneren, het gaat er toch om dat je samen avonturen beleeft en dat dat nu leuk is. De beste herinneringen sla je evengoed wel op. Of dat nu in Bakkum om de camping of bij het Vrijheidbeeld is ;-).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top