Home / Reisinformatie / Europa / Slovenie / Paradijselijk Slovenië: de Soča rivier

Paradijselijk Slovenië: de Soča rivier

Houden jullie van de natuur, rust en avontuur dan is omgeving van de Soča rivier een echte aanrader. Blogger Vera over waarom dit deel van Slovenië met kinderen zo leuk is! Wil je ook hierheen? Check het reisaanbod van Alpenreizen speciaal voor gezinnen inclusief activiteiten zoals raften.

Soca rivier

Door Slovenië loopt een prachtige rivier, namelijk de Soča rivier. De Soča is ongeveer 137 km lang en begint bij de Trenta-Vallei en eindigt bij de golf van Triëste. De rivier loopt dus door Slovenië en Italië en is een van de mooiste rivieren van Europa.

De Soča rivier staat bekend om zijn mooie heldere smaragdgroene kleur. Op internet hadden we voor de reis prachtige plaatjes gezien van de rivier en in werkelijkheid is hij net zo mooi. Het is echt paradijselijk mooi. Behalve als je pech hebt dat het veel geregend heeft want dan blijft er van de kleur weinig over en wordt de rivier bruin.

Soca rivier
Soca rivier

Wat interessant is om te weten is dat de Soča rivier direct uit de bergen komt en dus nog ijzig koud is. Op internet heb ik gelezen dat het water niet warmer is dan 15 graden. En ik kan je vertellen: het water is echt koud. Om pootje te baden is het water al koud, laat staan om er in te zwemmen. Mocht je van een uitdaging houden en wil je toch gaan zwemmen vergeet dan niet een wetsuit mee te nemen.

De Soča rivier is vanaf verschillende plekken in Slovenië te bewonderen. Wij hebben gekozen om tijdens onze reis te verblijven in het plaatsje Soča gelegen in het Triglay National Park. Dit is een goede uitvalbasis om verschillende leuke uitstapjes te maken, zoals een wandeling naar het mooiste kerkje van Slovenië, en de beauty van de Soča rivier te bewonderen.

Soca rivier

Wil je de mooiste plekjes van de rivier spotten, dan kun je het beste de auto pakken en stoppen op de kleine parkeerplekken naast de weg. Deze kom je met enige regelmaat tegen waar je ook heen rijdt. Na een kleine beklimming tussen de rotsen kun je genieten van een zelf meegebrachte picknick, een mooie omgeving en vooral heel veel rust met af en toe een groep rafters die voorbij komt. En mochten de kinderen het leuk vinden dan kunnen ze zelf een vishengel maken om proberen een vis te vangen (een leuke bezigheid).

Uitstapjes in de omgeving van de Soča rivier

Op slechts een paar kilometer afstand van het plaatsje Soča zijn verschillende watervallen te bezoeken. En deze zijn geheel gratis toegankelijk.

Virje waterval

Op ongeveer 7 kilometer rijden van het plaatsje Soča ligt deze prachtige waterval. Het is raadzaam om hier in de ochtend heen te gaan omdat het dan nog redelijk rustig is en omdat er maar een paar parkeerplekken zijn. De weg naar de waterval toe is vanaf de parkeerplaats ongeveer 15 minuten lopen. Dit is voor kinderen prima te doen alhoewel de terugweg een aardige klim is. Stevige schoenen zijn een vereiste.

De waterval zelf is niet heel groot maar prachtig om te zien en om te genieten van de ongerepte omgeving en de rust.

Virje waterval

Boka waterval

De Boka waterval ligt eveneens op ongeveer 10 kilometer rijden van het plaatsje Soča. Het water valt 106 meter omlaag en dan nog eens 30 meter. Je kunt kiezen om twee verschillende paden te bewandelen. Wij hebben ervoor gekozen om de waterval van een afstand te bezichtigen. Ongerepte natuur en een prachtig uitzicht dat is wat je hier te zien krijgt. De route is goed toegankelijk alleen vergt het ongeveer een uurtje tijd om dit pad te bewandelen. De andere route naar de bron van de waterval hebben wij niet gelopen maar ook dat zal een prachtig uitzicht opleveren.

Raften op de Soca rivier

Er zijn verschillende aanbieders rafttochten op de Soča rivier. Kijk goed naar welke tochten geschikt zijn voor de leeftijd van de kinderen want de rivier is op sommige stukken een stuk wilder en dus minder geschikt voor jonge kinderen. De meeste aanbieders adviseren raften pas vanaf 8 jaar.

Raften op de Soca rivier

De rafttochten zijn aan de prijzige kant rond de € 50 p.p. en voor kinderen geldt een kleine korting van maximaal € 5. Aangezien wij al vaker hebben geraft en het vrij prijzig is hebben wij besloten om dit over te slaan. Omdat de kinderen toch graag over de rivier wilden dobberen hebben wij voor een alternatieve raft gekozen namelijk een luchtbed. Wat hebben wij hiervan genoten en de kinderen konden er geen genoeg van krijgen.

Wandelingen

Omdat je in Soča dichtbij de bergen zit zijn er genoeg opties om mooie wandelingen te maken.. Aan de overkant van de rivier zit je meteen in een mooi wandel/ fietsgebied uit, alhoewel fietsen een echte uitdaging is.

Soca rivier

Het plaatsje Bovec

Op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Soča ligt een van de grotere dorpen in de buurt namelijk Bovec. Wij hadden er grote verwachtingen van maar voor Nederlandse begrippen is het een klein dorpje. Het is leuk om daar een lekker hapje te eten of een drankje te doen maar meer dan een paar uurtjes hoef je hier niet voor uit te trekken.

Ben je op zoek naar een leuk hotel in Bovac? Hotel Mangart is een fijn kindvriendelijk hotel in Bovac. Met een hele goede ligging en een zwembad. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs.  Verder worden er in Bovac veel appartementen verhuurd en is er ook een de goed bekend staande Adrenaline Check Camping. Bekijk hier de opties.

De eerstvolgende grote plaats is Kobarid op ongeveer 40 minuten rijden.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top