Home / Reisinformatie / Europa / Slovenie / Secret forest Kočevsko, op zoek naar beren en mountainbiken

Secret forest Kočevsko, op zoek naar beren en mountainbiken

Tijdens mijn reis door Slovenië ontdekte ik al snel dat het land perfect is voor natuurliefhebbers. Hoewel er maar één officieel nationaal park is, zijn er veel mooie groene plekken in de natuur te bekennen: van bergen, meren tot bossen. In Secret forest Kočevsko kun je op zoek naar beren, bijvoorbeeld op de mountainbike.

Kocevsko

In het oosten van Slovenië, op slechts 1 uur rijden vanaf Ljubljana, ligt een mooi gebied genaamd Kočevsko. Dit natuurgebied is perfect voor activiteiten in de natuur. In deze blog neem ik je mee op avontuur en laat ik je zien wat je allemaal kunt doen en zien in dit geweldige gebied. 

Secret forest Kočevsko

Zodra je aankomt in het charmante stadje Kočevje, word je meteen omringd door een gevoel van rust en een groene omgeving. Dit gebied is door UNESCO erkend en bestaat voor maar liefst 80% uit bossen. Het is dan ook geen verrassing dat de bruine beer dit gebied als thuis heeft gekozen. Hier vind je meer dan 70% van de totale berenpopulatie van heel Slovenië.

Kasteel Kostel Kocevsko

Het is logisch dat ze het gebied ‘Secret Forest’ noemen, aangezien het meerendeel van dit gebied nog ongerept is. Het gebied heeft veel gave activiteiten die je kunt doen. Of je nu van adrenaline of een rustige wandeling houdt, in Secret Forest kan het allemaal.

Beren en wilde dieren spotten

Doordat dit gebied nog zo ongerept is, leven hier veel wilde dieren. Zo kun je op zoek gaan naar de ‘Big 3’. De ‘Big 3’ bestaat uit de bruine beer, de lynx en de wolf, die hier allemaal in het wild leven. Slovenië heeft momenteel een probleem met teveel beren in het gebied, dus de kans op het spotten van een beer tijdens je bezoek aan Secret Forest Kočevsko met kinderen is erg groot.

Beren Kocevsko

Momenteel leven er rond de 1500 bruine beren, wat voor een klein land als Slovenië een hoge berendichtheid geeft. Je kunt via het toeristenbureau een berentocht boeken, waar je samen met een gids een wandeling maakt op zoek naar sporen van beren.

Berentocht Kocevsko

Onderweg leer je veel over de beren en andere dieren en planten die je hier tegenkomt in het gebied. De beste periode voor deze tochten is tussen half april en oktober. Naast beren kun je er ook herten, uilen, wolven, lynxen en reeën spotten. Door het bos heen staan verschillende houten huisjes opgesteld voor mensen die wildlife willen spotten.

Berenhut in bos Kocevsko

Ik had het geluk tijdens het mountainbiken dat onze gids redelijk verse sporen zag van 2 beren en nog geen 10 minuten later stopte er weer iemand van mijn groep, omdat ze weer sporen tegenkwam op de mountainbike baan. De beer hebben we zelf helaas niet gezien, maar misschien heb jij meer geluk.

Berensporen Kocevsko

Mountainbiken

Een echte trekpleister in dit gebied is het MTB Center Kočevje, het grootste mountainbikecentrum van Slovenië. Het centrum heeft maar liefst 11 routes van verschillende moeilijkheidsgraden, die samen ongeveer 20 km aan parcours bieden. De routes worden aangegeven in de kleuren: groen, blauw, rood en zwart, zodat je er zeker van bent dat je de juiste route voor jouw niveau blijft volgen. 

MTB Kocevsko

Wij stapten onderaan de berg naast het Kočevje meer in een busje waarvan de stoelen helemaal ingepakt waren met vuilniszakken, waar we allemaal een beetje om moesten lachen.

Maar na het mountainbiken snapten we heel goed waarom, we zaten allemaal van top tot teen onder de modder. Het had het die dagen ervoor ook flink geregend, wat het parcours net iets uitdagender en natter maakte. 

MTB Kocevsko
MTB Kocevsko

Mocht je trouwens liever zelf omhoog fietsen of lopen met je fiets, dan kan dit ook, daarvoor is een speciale route op de kaart aangegeven. Wij gingen met het busje en ik moet zeggen, met de hoogtemeters vond ik dat niet zo heel erg.

Shuttle MTB Kocevsko

Nadat het busje bovenaan de Stojna Mountain was aangekomen, stapten we allemaal op een mountainbike en na een korte instructie over hoe downhill mountainbike verloopt, begon het avontuur. Samen met onze gids deden we de easy en moderate routes, wat in het begin nog best pittig was. Ga je mountainbiken met kinderen in Slovenië? Begin dan met de Flow Trail Veronika, dit is de makkelijkste route. Daarna kun je beslissen of je nog een van de moeilijkere routes wil doen.

MTB Kocevsko

Maar al snel was ik vertrouwd genoeg met de fiets en ging ik steeds wat harder. Er zijn prachtige routes waar je over houten bruggen, onder tunnels en over andere obstakels fietst. 

Funpark Kocevsko

Onderweg word je beloond met een mooie groene omgeving en soms open stukken, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. Onderaan het parcours vind je een skill park, een pumptrack en een restaurant met leuke speeltuin met uitzicht over de Stonja Mountains. 

Wandelen

Het gebied is ook erg populair voor wandelingen met het hele gezin, voornamelijk vanwege de leuke themawandelingen, zoals de Eagle Trail, de Lynx Educational Trail en natuurlijk een Bear Trail. De wandelingen met thema duren allemaal gemiddeld 1 uur en leren je veel over het betreffende dier en de omgeving.

Wandelen Kocevsko

Naast de themawandelingen zijn er veel wandelingen onder de 10 kilometer die leuk zijn voor het gezin om af te leggen. De wandelingen zijn verdeeld in niveaus en lopen allemaal dwars door de mooie natuur. Op de website van kocevsko vind je een overzicht van fiets en wandelpaden in de regio.

Fietsen

Naast het downhill mountainbiken heeft deze regio zo’n 450 km aan fietspaden voor de e-bike en gewone fiets. Je kunt je eigen fiets meenemen of een fiets huren op verschillende plekken rondom het meer Kočevje. Als je het niet gewend bent om op heuvels en bergen te fietsen, is een e-bike een echte aanrader.

Fietsen Kocevsko

Lake Kočevje

Als ik aan Slovenië denk, is het eerste wat me te binnen schiet Lake Bled, dat in het westen van Slovenië ligt. Tijdens mijn reis in het oosten ontdekte ik Lake Kočevje, dat bekendstaat als het schoonste en diepste meer van Slovenië.

Lake Kocevsko

Het meer is eigenlijk een oude mijn die vol water is gelopen, waardoor het wel 40 meter diep is. Naast de vele watersportmogelijkheden die het meer biedt, is het ook een belangrijke broedplaats voor meer dan 65 vogelsoorten en kun je er talloze verschillende plantensoorten vinden.

Lake bij Kocevsko

Het meer is erg populair onder vissers en zo kwam ik tijdens het wandelen meerdere tentjes tegen waar vissers hun hele opstelling hadden staan. Je kunt hier vissen met een vergunning die je in het toeristencentrum kunt kopen. Het meer staat bekend om de grootste karpers van Europa.

Lake Kocevsko

Naast het vissen kun je het water ook verkennen met een zeilboot of een sup, die je kunt huren langs het meer. Vanaf de steigers zie je de zeilboten al liggen in het water, ook kun je er zeilles krijgen. Ook is het een perfecte plek om te windsurfen en om te duiken. 

Kasteel Kostel 

Hier in de omgeving vind je ook kasteel Kostel. Dit kasteel is het tweede grootste kasteel van Slovenië dat boven de Kolpa rivier echt prachtig is om te zien. Wij hadden helaas geen tijd voor een bezoek aan kasteel Kostel.

Kostel Kasteel Kocevsko

Bunker Skrilj

Op een diepte van ongeveer 72 meter onder de grond kun je een rondleiding krijgen in de Skrilj-bunker. Tijdens deze rondleiding leer je over het gebruik van de bunker tijdens de Koude Oorlog en hoe je hier 100 dagen lang kunt overleven dankzij alle faciliteiten en ruimtes die onder de grond zijn gebouwd.

Bunker Kocevje

Tot 2017 was de toegang tot deze bunker niet openbaar en bleef het een goed bewaard geheim.

Kindvriendelijke accommodatie in Kočevsko

Tri Lučke

Op zo’n 1 uur en 15 minuten vanaf Kočevsko vind je het geweldige hotel Tri Lučke, waar je naast het hotel ook zeven gave cabins kunt boeken die worden omringd door wijngaarden en een waanzinnig uitzicht. Ik had een cabin met een tweepersoonskamer en een extra kamer met een slaapbank voor twee kinderen.

Tri Lučke

De cabin is modern ingericht en heeft een ruim balkon waar je kunt genieten van het mooie uitzicht. Het hotel heeft ook een infinity pool waar je tijdens het zwemmen omringd bent met geweldige landschappen. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen voor Tri Lučke.

Kocevsko Tri Lučke

Bearlog Hostel

Bearlog Hostel in Slovenië is een unieke accommodatie waar avonturiers en natuurliefhebbers een onvergetelijk verblijf kunnen ervaren. Gelegen in het prachtige bosrijke gebied van Kočevsko, biedt dit hostel verschillende opties voor families om te overnachten. 

Bearlog Hostel Kocevsko

Met zijn gastvrije sfeer en aandacht voor duurzaamheid is Bearlog Hostel de perfecte uitvalsbasis voor een avontuurlijke en ecologisch verantwoorde vakantie in Slovenië. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen voor het Bearlog Hostel.

Kelly bezocht dit deel van Slovenië in samenwerking met I Feel Slovenia. Op hun site vind je nog meer tips voor deze regio. Onze blogger Tikva bezocht Oost-Slovenië op eigen gelegenheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top