Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Sparkoh!, een paspoort naar de wetenschap
header sparkoh!

Sparkoh!, een paspoort naar de wetenschap

SPARKOH! (voorheen Le Pass) staat voor ‘het Verleden’, maar dit museum is het paspoort naar niet alleen het verleden, maar zeker ook naar de toekomst. Wat is dit voor science center in de buurt van Mons?

Oude steenkolenmijn

Als je op twintig minuten van Mons in het dorpje Framieres de schachtlift ziet staan, rijd je zo linksaf de parkeerplaats van deze oude steenkolenmijn op. Op de parkeerplaats staan in gekrakeleerd cijfers afstanden aangegeven.

Sparkoh!

Aan het einde van de parkeerplaats loop je een rollerband op, waar een rood balletje je begeleidt naar de ingang. Zoek zelf maar uit wat deze cryptische aanwijzing inhoudt.

Sparkoh!

Gebouwd op, in en om zo’n oude steenkolenmijn maakt het een interessant gebouw. Nou staat België niet echt bekend om zijn vooraanstaande architectuur de laatste eeuw (de architecten van het Atomium zijn geboren in Zwitserland), maar dit gebouw mag er zeker zijn. De virtuele mijngang brengt je naar de kassa, waar de kluisjes chaotisch zijn opgesteld als bankjes. Een trap brengt je naar de laagste verdieping waar het avontuur kan beginnen.

Sparkoh!
Sparkoh!

Voor de allerkleinsten

Het complex is opgebouwd uit verschillende afdelingen, opgedeeld in leeftijdscategorieën. Zo is een speelhol voor kinderen van 3-6 jaar, een sportplaats voor 6- tot 12-jarigen en een apenkooi voor 6+.

Sparkoh!

We beginnen met onze dochter bij de allerkleinsten: een plek waar een mollengang, een spinnenweb en een glijbaan uitnodigen tot klauteren en verstoppen. Op een aantal plekken kun je interactief leren hoe een vlieg ziet of wat een eland eet. Erg vermakelijk, ook voor papa’s!

Sparkoh!

Het volgende gebied is de tentoonstelling “Licht!”. Kleuren, schaduwen en projecties prikkelen de ogen en de hersenen. Via de regenboog kom je in een plek waar je een iglo kan bouwen of een stad kan ontwikkelen. Bijzonder leuk om samen met je dreumes een eigen plekje te maken.

Sparkoh!
Sparkoh!

Voor de iets oudere kindjes

Materi’oh! Een vreemde naam voor een grote wand met allerlei objecten. Er hangt een oude bakelieten telefoon, een LP van vinyl en een helm van carbon. Dit gaat over materialen: je kunt hier quizjes spelen over wat metalen zijn, wat je moet doen met een oude koelkast en hoe zwart of wit voelt.

Sparkoh!

Alles wordt uitgelegd, maar het moet hier zeker niet te druk zijn. Ga dan zeker door naar het Sportlab. Probeer sneller te sprinten dan Usain Bolt, zie jezelf en profil een basketbalshot proberen of test je reactievermogen. Als je nog energie over hebt, probeer dan de übervette apekooi!

Sparkoh! apenkooien

Historie

Onze dochter vond het een beetje eng, maar het is een essentieel onderdeel van deze plek: de steenkoolmijn. In een donkere omgeving worden beelden van kompels geprojecteerd op grote schermen. Je ziet ze werken, voetballen en het familieleven meemaken. In 2016 zal ook het kabelrad op tientallen meters hoogte open gaan.

Sparkoh! geschiedenis

De toekomst

Maar hoe zit dat nou met die reis naar de toekomst? Aan de overkant van de tuin vind je een oude loods met daarin drie tentoonstellingen: water, energie en genetica. Energie en genetica proberen je zelfs kernfusie, kernsplitsing en robotica bij te brengen.

Sparkoh!

Misschien een beetje te lastig voor basisschoolkinderen, maar zeker een uitdaging voor papa’s en mama’s om het proberen uit te leggen. De proefjes zijn simpel, interessant en vermakelijk. Wij vonden de watertentoonstelling iets minder interessant, maar gelukkig is er genoeg te doen in de loods. 

Slenteren door de tuin en klimmen op de heuvel

De tuin heeft allerlei leuke plekjes die je kunt ontdekken: de vijver, het uitgebreide weerstation en de speeltuin. Ga als ouders lekker onderuit hangen op het terras en laat je kinderen gaan!

Sparkoh! speeltuin

Voordat je in de auto stapt, kun je nog even de terril opklimmen. Dit zou een bijzondere berg zijn, omdat het zwarte gesteente zorgt voor een microklimaat. Het uitzicht wordt een beetje verstoord door de struiken, dus we zijn er nog niet uit of het echt de moeite is.

Sparkoh! uitzicht

Dus, hoe lang trek je uit voor SPARKOH!?

Een dag. En dan heb je nog tijd voor een ijsje op de markt van Mons. Nog beter kies voor een lang weekend in Mons en ga de ook naar de vette dierentuin Pairi Daiza. Trek zeker 4-5 uur uit voor SPARKOH!, met het risico dat het hoofd van je kinderen ontploft van de ervaringen..

Le Pass

Deze erg leuke plek, mag  je niet missen als je je kinderen allerlei experimenten wilt laten doen. Het is zelfs mogelijk om animaties te boeken zodat je robots kan bouwen, een film kan opnemen of een animatiefilm kan maken. Neem voor meer info contact op met SPARKOH!.

Sparkoh!
Sparkoh!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top