Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Briljante dierentuin Pairi Daiza
Paira Daiza header

Briljante dierentuin Pairi Daiza

Dierentuin Pairi Daiza in België heeft ons echt omvergeblazen: wat een briljante plek. De term “dierentuin” doet de plek eigenlijk tekort als beschrijving van wat Pairi Daiza is. Zelf noemen ze het een “buitengewone tuin” of een “tuin van de wereld”. Wij houden het maar op een topattractie die je zeker een keer met je kinderen moet bezoeken.

Paira Daiza is meerdere keren uitgeroepen tot “Beste Zoo van Europa” en wij snappen helemaal waarom. Tijdens je reis door de werelddelen kun je meer dan 7000 tegenkomen.

Onze kennismaking met Pairi Daiza

Bij binnenkomst denken we nog: mwah best wel duur deze dierentuin. We lopen het terrein op en een van de eerste stops is een vogelshow. We besluiten niet naar binnen te gaan, want wij hebben verschillende shows gezien zoals bij het Ribe Vikingecenter in Denemarken.

Paira Daiza roofvogel

De deuren sluiten zich en wij blijven buiten. We horen muziek, we zien van een afstand de roofvogels, niet één maar tientallen. Ze zijn getraind om te bewegen op de muziek. Dit is onze eerste hint: niets is wat het lijkt hier in dierentuin Pairi Daiza.

Paira Daiza gezin

Ik ruik wierook, ik zie Azië, ik hoor een gong en gillende kinderen. De kinderen filter ik even uit en ik laat me door de geuren meenemen. Het lijkt op Japan, of nee, toch niet. We zijn in China beland.

Paira Daiza olifant

We lopen over een pad met de poëtische naam “Het Pad der Genezing”, grote kraanvogels mengen zich moeiteloos met het houtsnijwerk. De mozaïeken en kalligrafieën: wat een aandacht voor details. Alsof we vanuit Mons via een timewarp echt in China beland zijn.

Paira Daiza gebouw

Weer een heel ander pad neemt me mee de hoogte in. Het is niet heel geschikt voor peuters, dus onze dochter blijft beneden. Er zijn zoveel dieren te zien: ze kijkt haar ogen uit. De loopbrug neemt me meer over een deel van het park, ik kijk en kijk nog eens.

Paira Daiza tempel

Daar in de verte is de Bayon, onze favoriete tempel van Angkor Wat. Ergens anders een complete Chinese tempel, verderop een Afrikaans dorp. Vanaf bovenaf zie ik duidelijk hoe de werelden compleet zijn doorgevoerd, inclusief de passende vegetatie.

Paira Daiza pelikaan

Verwondering en respect als ik dan lees dat een man dit met zijn visie bedacht heeft. Die hier 1994 begon met alleen wat ruïnes van de voormalige abdij van Cambron, een vogelpark startte wat nu is uitgegroeid tot dit. Verbazing ook dat op maar een paar uur rijden van ons huis zo’n geweldige bestemming is.

Het park is opgedeeld in 8 verschillende werelden, elk met hun eigen unieke attracties. Of je nu houdt van exotische dieren, zoals slangen en vogels of van prachtige landschappen, zoals jungle of woestijn, elk werelddeel heeft iets bijzonders te bieden. Ontdek de werelden hieronder!

Cambron – Abbey

Direct nadat we door de poorten lopen van Paira Daiza kwamen we in de eerste wereld terecht, namelijk Cambron – Abbey. Heerlijke geuren en prachtige bloemen zullen je een warm welkom heten in onder andere de rozentuin en de Andalusische tuin. Naast de prachtige bloemen kom je in de tuinen ook mooie witte zuilen en fonteinen tegen.

Stokstaartjes

Natuurlijk is een tropische tuin niet compleet felgekleurde vogels die je laten genieten van hun gezang. Naast de vogels heeft dit werelddeel ook andere dieren die je kunt tegenkomen, namelijk: stokstaartjes, beerkoeskoes en de kleine Pinchéaapjes.

The Land Of The Cold

Ook gingen we op avontuur in de wereld genaamd The Land of The Cold, waar je pinguïns, walrussen, ijsberen en prachtige Siberische tijgers kunt spotten. Je kunt ervoor kiezen om je ontdekkingstocht per voet, paard of per watervliegtuig af te leggen. Wij hebben echt genoten van het verkennen van de reusachtige gebieden, koninkrijken van ijs, arctische toendra’s en donkere bossen van zwarte sparren.

In Pairi Daiza wonen (2023) 4 ijsberen, namelijk 2 vrouwtjes en 2 mannetjes. Naast de dieren biedt deze wereld ook een erg leuke interactieve tentoonstelling, deze wordt gehouden in een ondergrondse gang in de buurt van de ijsberen. Tijdens de tentoonstelling leer je veel over de ijsberen en voornamelijk over de gevaren die zij lopen en wat wij als mensen hieraan kunnen doen.

The Middle Kingdom

We kunnen het niet over dierentuin Pairi Daiza hebben zonder ook de panda’s te noemen, deze vind je in de wereld “The Middle Kingdom”. De panda’s wonen sinds 2014 in het Chinese gedeelte. De komst was in België niet zonder controversie, er was in de media zelfs een battle tussen de panda’s van het Wallonische Pairi Daiza en de pinguïns van het Vlaamse Planckendael.

Paira Daiza pandaberen

Onze dochter vond de panda’s geweldig. Ze had het er al dagen van tevoren over pandabeertjes en nog dagen daarna had ze het over ’twee pandabeertjes”. Ze was zeker niet het enige kindje waarop de panda’s een onuitwisbare indruk maakten.

In deze wereld kom je ook de volgende dieren tegen: de Ring-necked bear of Asian black bear, de schattige Himalaya rood panda, de acrobatische yellow-cheeked gibbon, de prachtige Mandarin eend en de Once en de majestueuze sneeuw leeuw. Er is voor ieder wat wils!

Dat is dan ook gelijk het nadeel van een bezoek in de zomervakantie, op sommige plekken was het echt te druk. Tientallen kinderen die zich voor de ramen verdringen. Ondanks dat er duidelijk staat “niet flitsen” toch de ene flits na de andere en kinderen die op de ramen slaan om, maar wat actie te krijgen uit de slome beren.

Cambron by the Sea

De hele dag was het weer al wat wisselvallig en wanneer het echt begint te gieten gaan we snel het aquarium in. Een wat bizar aanvoelende combinaties van aquaria in een oud abdij gebouw, waarbij de oude trapleuningen zich om de bassins heen krullen.

Paira Daiza aquarium

Leuk om te zien maar geen echte must. De laatste kamer in het aquarium is dan wel weer heel bijzonder. Het skelet van een Siamese foetus-tweeling, een Inca-mummie en een gekrompen hoofd van de koppensnellers.

Je kunt hier dansende zeepaardjes zien, clownvissen en zelfs grote, angstaanjagende murenen. Hoewel vissen de sterren zijn in deze fantastische wereld, mag je de zeeanemonen, kwallen, zeesterren en prachtige koraal niet vergeten. Het koraal, dat oorspronkelijk uit de Zuiderzeeën komt, maakt het beeld van een lagune met haaien compleet!

The Land of Origins

We gaan door naar Afrika, waar we lunchen met een typisch Afrikaans gerecht, maar waar gelukkig ook gewoon frietjes te krijgen zijn voor de kids. Natuurlijk zijn er hier olifanten, leeuwen, zebra’s en giraffen. Dit deel van Pairi Daiza heeft nog het meest weg van een reguliere dierentuin.

Paira Daiza giraffe

We leren ook over de Afrikaanse kunst zoals textiel, juwelen en maskers. Ook kun je een kijkje nemen in het paaldorp waar je een kijkje neemt in het dagelijkse leven van de cultuur.

Southern Cape

Na je reis door Amerika, Azië en Afrika is het nu tijd voor Oceanië, hier hebben we kennisgemaakt met de Aboriginalcultuur (Australië) en de kunst van de Maori afkomstig uit Nieuw-Zeeland.

Australie kangeroe

De dieren die je in deze wereld vooral tegenkomt zijn: de mierenegel, wombat, Tasmaanse duivel, rode reuzenkangoeroe, moeraswallaby, emoe, de edelpapagaai en nog veel meer.

The Kingdom of Ganesha

Het mooiste en meest indrukwekkende gedeelte van dierentuin wij de Balinese tempel “Royaume de Ganesha”. Hier kun je de waterbuffel, aziatische olifant, komodovaraan en de indische antilope tegenkomen. Naast de Balinese tempel vind je hier ook een Indiase tempel en een Khmer tempel met exotische bloemen.

Paira Daiza tempel

Het is geweldig hoe in het binnenste van zo’n tempel witte tijgers wonen. Het heet heel toepasselijk de Tiger Temple. Hoe de Aziatische olifanten spelen met een tempel in de achtergrond.

Paira Daiza

Onze dochter is zwaar onder de indruk van de dieren waar wij met open mond kijken naar de details. Zelfs de steensoorten zijn uit Azië gehaald, net als de artiesten die het bewerkt hebben.

Paira Daiza azie

Voor reislustige mensen zoals wij is dit echt een paradijsje, een feest van herkenning. Een boost voor nieuwe avonturen.

Paira Daiza

The Last Frontier

Kom mee op avontuur naar Brits-Columbia en zuidelijk Alaska! Daar staan prachtige totempalen met beelden van dieren zoals bruine en zwarte beren, poema’s, elanden, wolven, bevers of zeeleeuwen.

hert po delta

Er zijn speciale hotels waar je in het hart van Moeder Natuur kunt verblijven. Zo voel je je net een echte burger van Pairi Daiza, een plek waar de natuur nog ongerept is en waar je de bewoners van de ‘The Last Frontier’ van dichtbij kunt zien!

Overnachten in Pairi Daiza

Droom je ervan om naast een ijsbeer te slapen? Of wil je oog in oog staan met een bruine beer die in het water speelt? In Pairi Daiza kan het! Hier kun je een superleuk verblijf hebben, waarbij je heel dichtbij de dieren bent. Je kunt kiezen uit verschillende accommodaties, waar we je hieronder meer vertellen. Helaas hebben wij er niet geslapen, maar de onderstaande informatie wilde we toch graag met je delen. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen voor de accommodaties.

Full Moon Lodge

Kom logeren in onze supermooie lodge met een prachtig uitzicht op grote dieren zoals beren en wolven! De Full Moon Lodge is speciaal voor 6 volwassenen, 1 kind en 1 baby en heeft alles wat je nodig hebt voor een leuke vakantie.

The White Bear House

In het White Bear House kun je een nachtje slapen met de grootste landdieren ter wereld, de ijsberen! Het zijn echte reuzen en ze zijn al eeuwenlang heel fascinerend voor mensen. Er zijn drie soorten kamers waar je uit kunt kiezen, welke neem jij?

Native Village

Kom logeren in onze speciale huisjes! Je kunt naar de beren en damherten kijken vanuit je raam. De huisjes zijn gemaakt van hout en zijn geïnspireerd op de woonhuizen van indianen. Je kunt er met maximaal 6 volwassenen, 2 kinderen en 1 baby verblijven.

Tiger House

Heb jij ooit wel eens gedroomd om een face-to-face ontmoeting te hebben met een Siberische tijger? De grootste katachtige ter wereld? In Pairi Daiza kan het!

Paddling Bear Hotel

Er is een supergaaf hotel waar je kunt logeren! Er zijn 18 kamers voor gezinnen (tot 4 personen en 1 baby) en 8 kamers voor stelletjes (tot 3 personen + 1 baby). Wat het hotel zo bijzonder maakt, is dat je heel dichtbij de grote zeeleeuwen kunt zijn. Je kunt ze zien en horen terwijl je in bed ligt!

Walrus House

In Pairi Daiza kun je logeren in een speciale kamer waar je door een raam onder water kunt kijken. Daar zie je de reusachtige walrussen! Het zijn echt indrukwekkende dieren en in deze kamers voel je je net of je samen met de dieren in het water zwemt.

Paddling Bear Lodges

De lodges zijn luxueus ingericht, met veel natuurlijke elementen en authentieke details. Je hebt een fijne woonruimte, een eigen sauna en een groot terras met uitzicht op de grote zeeleeuwen.

Penguin House

Ook kun je logeren in een speciale kamer waar je heel dichtbij de pinguïns kunt zijn. Pinguïns zijn echt bijzondere vogels. Er zijn twee soorten kamers waar je uit kunt kiezen, waar je de pinguïns op hun ijsschotsen kunt zien.

Pairi Daiza, ook bij regen

Tot slot duiken we nog even de vleermuizengrot in waar de klappende vleugels zorgen voor dansend haar.

Paira Daiza

Ook zeker niet missen, want er is geen andere plek waar vleermuizen als kolibries voor je neus blijven wapperen. Er is zelf een grote indoor speeltuin die niet onderdoet voor een speelparadijs.

Paira Daiza speeltuin

Onze kleine dame kan alleen bijna niet meer op haar beentjes staan. Het is al heel wat uren na haar slaaptijd, maar ze heeft het zo geweldig dat ze vrolijk en wakker blijft. 

Paira Daiza

We gingen naar dierentuin Pairi Daiza toe met het idee 2-3 uurtjes wat te gaan bekijken en gingen zes uur later weg omdat het echt moest, maar we hebben hele delen nog niet gezien.

Paira Daiza speeltuin

Om nog maar niet te spreken van de verschillende activiteiten zoals het wassen van de olifanten of het voeren van de dieren. Pairi Daiza: wij komen zeker nog eens terug.

Kende jij dierentuin Pairi Daiza al?

Lees ook ons blog met de leukste dierentuinen van België. We bezochten deze Pairi Daiza in samenwerking met België toerisme

Over de auteur

9 gedachten over “Briljante dierentuin Pairi Daiza”

    1. Als fervente Pairi Daiza bezoeker heel aangenaam verrast door je prachtige recensie. Eergisteren terug geweest en eris weer heel veel veranderd: een gigantische vulkaan met een groot buitenverblijf voor de gorilla’s. Een enorm berenpark waar een 12 tal zwarte beren verblijven, ook de massa bruine beren hebben veel plaats. Er zijn ook 4 enorme walrussen, zeeleeuwen, ijsberen, elanden erbij gekomen. Achter de tempel van Shiva ( de Indische tempel) is nu een enorm olifantenreservaat waar er ongeveer 14 olifanten liepen. Een kleiene aantekening: Het pad der genezing is het Japanse gedeelte, ook het theehuis: eigenlijk alle witte gebouwen met de typische groene daken is Japans. De grote Boeddha tempel is dan inderdaad weer Chinees. dus eigenlijk kom je in China en Japan tegelijkertijd. En zoals je schreef Pairi Daiza blaast je omver 😉

  1. We zijn afgelopen zomer in Pairi Daiza geweest; dit is echt de mooiste dierentuin met wereldtuinen en mega speelterrein. Te veel om op één dag te kunnen bekijken.
    We moeten wel nog een keer terug om echt alles te zien (de kinderen zijn niet eens op de speeltuin geweest !).
    tip: in augustus zijn er 2 weekenden waarbij het park tot 23:00 uur open is en er vanaf 18:00 uur overal artiesten en extra voorstellingen shows zijn (acrobaten, tovenaars, paarden-show, muziek-bandjes, danser etc etc) Wat een geweldige ervaring dit Pairi Daiza!

    En inderdaad kun je dit het beste combineren met een volgende dag naar Pass Science Centre, dat vonden de kinderen (7, 10 en 12) ook heel erg leuk en leerzaam !

  2. Wat een mooi verslag! Geweldig. Ik heb de naam echt al vaak voorbij horen komen, maar op een of andere manier trok het me nooit zo. Nu ik dit heb gezien, wow!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top