Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Briljante dierentuin Pairi Daiza

Briljante dierentuin Pairi Daiza

Dierentuin Pairi Daiza in België heeft ons echt omvergeblazen: wat een briljante plek. De term “dierentuin” doet de plek eigenlijk tekort als beschrijving van wat Pairi Daiza is. Zelf noemen ze het een “buitengewone tuin” of een “tuin van de wereld”. Wij houden het maar op een topattractie die je zeker een keer met je kinderen moet bezoeken.

Onze kennismaking met Pairi Daiza

Bij binnenkomst denken we nog: mwah best wel duur deze dierentuin. We lopen het terrein op en een van de eerste stops is een vogelshow. We besluiten niet naar binnen te gaan want wij hebben verschillende shows gezien zoals bij het Ribe Vikingecenter in Denemarken. De deuren sluiten zich en wij blijven buiten. We horen muziek, we zien van een afstand de roofvogels, niet één maar tientallen. Ze zijn getraind om te bewegen op de muziek. Dit is onze eerste hint: niets is wat het lijkt hier in dierentuin Pairi Daiza.

Pairi Daiza
pairi daiza


pairi daiza

Ik ruik wierook, ik zie Azië, ik hoor een gong en gillende kinderen. De kinderen filter ik even uit en ik laat me door de geuren meenemen. Het lijkt op Japan, of nee, toch niet. We zijn in China beland. We lopen over een pad met de poëtische naam “Het Pad der Genezing”, grote kraanvogels mengen zich moeiteloos met het houtsnijwerk. De mozaïeken en kalligrafieën: wat een aandacht voor details. Alsof we vanuit Mons via een timewarp echt in China beland zijn.

Weer een heel ander pad neemt me mee de hoogte in. Het is niet heel geschikt voor peuters, dus onze dochter blijft beneden. Er zijn zoveel dieren te zien: ze kijkt haar ogen uit. De loopbrug neemt me meer over een deel van het park, ik kijk en kijk nog eens. Daar in de verte is de Bayon, onze favoriete tempel van Angkor Wat. Ergens anders een complete Chinese tempel, verderop een Afrikaans dorp. Vanaf bovenaf zie ik duidelijk hoe de werelden compleet zijn doorgevoerd inclusief de passende vegetatie.

Pairi Daiza
Pairi Daiza
Pairi Daiza
pairi daiza

Verwondering en respect als ik dan lees dat een man dit met zijn visie bedacht heeft. Die hier 1994 begon met alleen wat ruïnes van de voormalige abdij van Cambron, een vogelpark startte wat nu is uitgegroeid tot dit. Verbazing ook dat op maar een paar uur rijden van ons huis zo’n geweldige bestemming is.

De Pandaberen van Pairi Daiza

We kunnen het niet over dierentuin Pairi Daiza hebben zonder ook de panda’s te noemen. Deze wonen sinds 2014 in het Chinese gedeelte. De komst was in België niet zonder controversie er was in de media zelfs een battle tussen de panda’s van het Wallonische Pairi Daiza en de pinguïns van het Vlaamse Planckendael. In dit geval geen slechte publiciteit want beide dierentuinen hadden vorig jaar recordaantallen bezoekers.

Onze dochter vond de panda’s geweldig. Ze had het er al dagen van te voren over pandabeertjes en nog dagen daarna had ze het over ’twee pandabeertjes”. Ze was zeker niet het enige kindje waarop de panda’s een onuitwisbare indruk maakten. Dat is dan ook gelijk het nadeel van een bezoek in de zomervakantie, op sommige plekken was het echt te druk. Tientallen kinderen die zich voor de ramen verdringen. Ondanks dat er duidelijk staat “niet flitsen” toch de ene flits na de andere en kinderen die op de ramen slaan om maar wat actie te krijgen uit de slome beren.

panda belgie

Afrikaans dieren

We gaan door naar Afrika, waar we lunchen met een typisch Afrikaans gerecht maar waar gelukkig ook gewoon frietjes te krijgen zijn voor de kids. Natuurlijk zijn er hier olifanten, leeuwen, zebra’s en giraffen. Dit deel van Pairi Daiza heeft nog het meest weg van een reguliere dierentuin.

pairi daiza

Tempels van Cambodja en Indonesië

Het mooiste en meest indrukwekkende gedeelte van dierentuin Pairi Daiza vonden wij de “Royaume de Ganesha” met Balinese tempel, compleet met exotisch bloemen, een Indiase tempel en het beste van allemaal de Khmer tempels.

Het is geweldig hoe in het binnenste van zo’n tempel witte tijgers wonen. Het heet heel toepasselijk de Tiger Temple. Hoe de Aziatische olifanten (met baby jong) spelen met een tempel in de achtergrond. Onze dochter is zwaar onder de indruk van de dieren waar wij met open mond kijken naar de details. Zelfs de steensoorten zijn uit Azië gehaald net als de artiesten die het bewerkt hebben. Voor reislustige mensen zoals wij is dit echt een paradijsje, een feest van herkenning. Een boost voor nieuwe avonturen.

Pairi Daiza
Het origineel en de dierentuin versie

Pairi Daiza, ook bij regen

De hele dag was het weer al wat wisselvallig en wanneer het echt begint te gieten gaan we snel het aquarium in. Een wat bizar aanvoelende combinaties van aquaria in een oud abdij gebouw, waarbij de oude trapleuningen zich om de bassins heen krullen. Leuk om te zien maar geen echte must. De laatste kamer in het aquarium is dan wel weer heel bijzonder. Het skelet van een Siamese foetus-tweeling, een Inca-mummie en een gekrompen hoofd van de koppensnellers. Dan duiken we nog even de vleermuizengrot in waar de klappende vleugels zorgen voor dansend haar. Ook zeker niet missen, want er is geen andere plek waar vleermuizen als kolibries voor je neus blijven wapperen. Er is zelf een grote indoor speeltuin die niet onderdoet voor een speelparadijs.

Dierentuin belgie
Dierentuin belgie

Onze kleine dame kan alleen bijna niet meer op haar beentjes staan. Het is al heel wat uren na haar slaaptijd maar ze heeft het zo geweldig dat ze vrolijk en wakker blijft. We gingen naar dierentuin Pairi Daiza toe met het idee 2-3 uurtjes wat te gaan bekijken en gingen zes uur later weg omdat het echt moest, maar we hebben hele delen nog niet gezien. Om nog maar niet te spreken van de verschillende activiteiten zoals het wassen van de olifanten of het voeren van de dieren. Pairi Daiza: wij komen zeker nog eens terug.

Kende jij dierentuin Pairi Daiza al?

Lees ook ons blog met de leukste dierentuinen van België.

Dierentuin belgie
pairi daiza
pairi daiza
dierentuin belgie
pairi daiza


We bezochten deze Pairi Daiza in samenwerking met België toerisme

9 gedachten over “Briljante dierentuin Pairi Daiza”

    1. Als fervente Pairi Daiza bezoeker heel aangenaam verrast door je prachtige recensie. Eergisteren terug geweest en eris weer heel veel veranderd: een gigantische vulkaan met een groot buitenverblijf voor de gorilla’s. Een enorm berenpark waar een 12 tal zwarte beren verblijven, ook de massa bruine beren hebben veel plaats. Er zijn ook 4 enorme walrussen, zeeleeuwen, ijsberen, elanden erbij gekomen. Achter de tempel van Shiva ( de Indische tempel) is nu een enorm olifantenreservaat waar er ongeveer 14 olifanten liepen. Een kleiene aantekening: Het pad der genezing is het Japanse gedeelte, ook het theehuis: eigenlijk alle witte gebouwen met de typische groene daken is Japans. De grote Boeddha tempel is dan inderdaad weer Chinees. dus eigenlijk kom je in China en Japan tegelijkertijd. En zoals je schreef Pairi Daiza blaast je omver 😉

  1. We zijn afgelopen zomer in Pairi Daiza geweest; dit is echt de mooiste dierentuin met wereldtuinen en mega speelterrein. Te veel om op één dag te kunnen bekijken.
    We moeten wel nog een keer terug om echt alles te zien (de kinderen zijn niet eens op de speeltuin geweest !).
    tip: in augustus zijn er 2 weekenden waarbij het park tot 23:00 uur open is en er vanaf 18:00 uur overal artiesten en extra voorstellingen shows zijn (acrobaten, tovenaars, paarden-show, muziek-bandjes, danser etc etc) Wat een geweldige ervaring dit Pairi Daiza!

    En inderdaad kun je dit het beste combineren met een volgende dag naar Pass Science Centre, dat vonden de kinderen (7, 10 en 12) ook heel erg leuk en leerzaam !

  2. Wat een mooi verslag! Geweldig. Ik heb de naam echt al vaak voorbij horen komen, maar op een of andere manier trok het me nooit zo. Nu ik dit heb gezien, wow!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top