Home / Nederland / Noord-Holland / Speelbos Purmerbos, spelen langs het water en kabouterpad

Speelbos Purmerbos, spelen langs het water en kabouterpad

Op zoek naar een leuk speelbos in Noord-Holland? Bij Purmerend vind je in het Purmerbos een speelbos. Wij hebben inmiddels al veel speelbossen in Nederland bezocht en zeker bij de plekken van Staatsbosbeheer is het altijd weer een verassing wat er precies te doen is.

In het Purmerbos zijn meerdere wandelroutes te volgen. Waaronder het Phoenixpad, een route van 4km waarbij je letters op de bomen en gedichten in het bos tegenkomt. Vertel je kinderen wel dat ze goed op de paden moeten blijven. Grote delen van het Purmerbos zijn een hondenlosloopgebied en helaas ruimen niet alle baasjes even netjes op. In het speelbos gedeelte zijn honden niet toegestaan. Wil je wandelen met een peuter of kleuter? Kies dan voor het kabouterpad Purmberbos. Een leuke, korte wandeling van een kilometer.

Speelbos purmerbos

Speelbos Purmerend

Het Purmerbos speelbos is vrij uitgestrekt en bestaat uit verschillende delen. We parkeren de auto bij parkeerplaats “De Populier”, waar we met moeite nog een plekje kunnen vinden. We lopen het bos in en dan over een bruggetje het speelbos gedeelte in. Dit is duidelijk aangegeven met een bordje en ook de grote kabouter geeft aan dat we hier het kindergedeelte binnenlopen. We lopen eerst nog door een wilgentunnel.

Speelbos purmerbos

We zijn in de winter in het Purmerbos en het is flink modderig. We hebben hier geen rekening mee gehouden en onze dochter heeft niet de meest handige schoenen aan. We komen een aantal speelplekken tegen waar je van boomstam naar boomstam kunt springen, maar het is eromheen super modderig. Ook de hutten die andere kinderen al hebben gebouwd, zijn zonder laarzen niet meer fatsoenlijk te bereiken. We lopen dan toch maar even door om te kijken wat er nog meer te doen is.

Speelbos purmerbos

Al snel lopen we het speelbos weer uit, maar dit blijkt slechts een deel te zijn van wat hier te doen is. We komen langs een kunstwerk met een gedicht. Onze dochter blijft geïnteresseerd staan om het verhaal te lezen. Iets verderop komen we nog een soortgelijk werk tegen, beiden zijn onderdeel van het Phoenixpad. Wij volgen echter een beetje de kabouterpaaltjes en zijn benieuwd wat er nog meer te zien is in het Purmerbos.

Speelbos purmerbos

Het speelbos blijkt verder te gaan. Nog een tweede bosgebied waar kinderen zelf hutten kunnen bouwen en waar houten kunstwerken staan.

Het leukste vindt onze dochter echter de speelplaats waar we daarna langs lopen. Dit is een omheind gebied, maar desondanks moet je met jonge kinderen wel opletten, want er is een riviertje en waterplas. Die maken ook deel uit van het speelgedeelte. Met een touw over het water lopen en via stap stenen weer terug naar het vaste land.

Speelbos purmerbos

Het is nat geweest en het water staat hoog. Samen met wat andere meiden gaat onze dochter op ontdekkingstocht. Wat niet helemaal goed gaat, op een plek valt er eentje in de modder. Een ander haalt natte voeten bij de stapstenen. Op het moment zelf super grappig vinden de kinderen, maar toch wel koud. We hebben ze niet nodig, maar ik ben blij dat we droge kleding in de auto hebben liggen. Dat speelt toch een stuk lekkerder.

Binnen de omheining kun je ook een glijbaan, klimrekken en een picknicktafel vinden. Ik kan me voorstellen dat het in de zomer bij mooi weer een heerlijke plek is om (met water) te spelen.

Speelbos purmerbos

Kabouterpad Purmerbos

Zoals bij wel meer Staatsbosbeheer locaties is er ook in het Purmerbos een kabouterpad. Dit pad is ongeveer 1 kilometer lang en dus vooral leuk met jonge kinderen. Bij de VVV museumwinkel in Purmerend kun je voor 3,50 een kabouterpakket ophalen. Met opdrachten en een leuke kaboutermuts. Per extra kind betaal je 1,50 voor een muts. De opdrachten zijn elk seizoen anders. Je kunt de route natuurlijk ook lopen zonder kabouterpakket als je alleen een korte wandeling wil maken.

Speelbos purmerbos

Wat is er nog meer te doen in de omgeving

Meer tips nodig naast het speelbos Purmerbos? Lees ook ons uitgebreide blog over Noord-Holland met kinderen of over Amsterdam met kinderen. Vanuit Purmerend kun je natuurlijk ook super makkelijk een uitstapje maken naar Volendam en Monnickendam. Een andere wandel en speelplek in de buurt is bijvoorbeeld speelbos Waarderhout.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top