Ken je dat, thuis je backpack of koffertje netjes gepakt? De laatste stress van het huis achterlaten zit erop “waar is de kat, hij zit toch niet opgesloten op de slaapkamer”,” heb jij de iPhone oplader?” etc. De treinrit naar Schiphol is ook goed gegaan, ingecheckt, bagage afgeleverd en dan komt nog de handbagage controle. Ik heb echt een hekel aan dit stukje van vliegen, zo erg dat ik al zenuwachtig ben voor we erdoorheen zijn.
Sta ik daar weer te hannesen om de laptop uit de tas te krijgen. Ondertussen stapt ons dametje vrolijk door. Als volleerd reiziger loopt ze door de metaaldetector heen. Even blijven staan en armpjes omhoog. Dit tot hilariteit van de security beambten in Zuid-Amerika die natuurlijk helemaal niet zo’n geavanceerde full body scanner hebben als hier in Nederland. Maar ja, dan is ze er dus wel door terwijl ik nog op de tas sta te wachten en Marcels riem piept en hij weer opnieuw moet. Mijn schoenen probeer ik weer aan te doen, waar is mijn dochter? “Dametje zitten, NU!”.
Deze zomer wordt het extra druk op Schiphol en per dag en dagelijks lees je op het nieuws over geannuleerde vluchten. Wat een gedoe. Natuurlijk wordt er extra veel personeel ingezet maar dan nog kan je er vanuit gaan dat je langer dan normaal in de rij staat. Help dus zelf mee door je goed voor te bereiden met onze tips en door de speciale pagina zomer op Schiphol te checken. Hier zie je o.a. hoe druk het is op de dag dat jij gaat vliegen.
Tips om zonder met minder stress door de bagagecontrole te gaan
Vloeistoffen in een apart tasje waar je makkelijk bij kunt
Iedereen kent wel de regels dat je niet meer dan 100ml aan vloeistoffen mee mag nemen in je handbagage. Dus tandpasta, shampoo, zonnebrand, deet en lotions. Doe ze allemaal in een doorzichtig tasje, maar stop ze ook op een plek in je handbagage waar je er makkelijk bij kan. Ik zie vaak dames die het in hun toilettas stoppen maar dat is juist niet handig want dat is weer een extra tas om open te maken.
Je hoeft het tasje lang niet meer altijd te laten zien er zijn gelukkig veel scanners waarbij alles in je koffer mag blijven. Toch beter om geen risico te nemen en alles bij de hand te hebben.
Ken de regels voor babyvoeding
Gelukkig gelden de regels voor vloeistoffen niet voor gezinnen met jonge kinderen en is er voor babyvoeding een uitzonder gemaakt op de 100ml regel. Dit is in ieder geval zo voor Schiphol maar ook op de meeste andere vliegvelden. Wel moet je kunnen aantonen dat je de babyvoeding nodig hebt. Het gaat dus om een kleine hoeveelheid die je mee kunt nemen en alleen als je ook echt gaat vliegen met een baby.
Er is geen hele duidelijke leeftijdseis tot welke leeftijd babyvoeding meegenomen mag worden. Wij hebben wel eens gehad dat we per ongeluk nog een flesje water bij ons hadden maar dat de securitymedewerker aangaf dat het voor “the little one” wel mocht. Onze dochter was toen bijna 4 jaar dus echt niet meer zo little…
Mij tip: zorg ervoor dat je babyvoeding bij elkaar verpakt hebt en bij voorkeur in de originele en dichte verpakking zodat je dit kunt laten zien voor controle. Dus ook als je normaal geen kant en klare potjes geeft aan je kind is het wel makkelijk om nu een uitzondering te maken. Ook handig neem een lege thermosfles mee. Die kan je na de controle eenvoudig (laten) vullen met heet water. Zo kan je achter de paspoortcontrole maar ook in het vliegtuig eenvoudig een flesje maken.
Laptop niet onderin de tas
Als we op een verre reis gaan dan hebben we een handbagage rugzak mee. De logische plek voor de laptop is dan tegen de achterkant van de rugzak. In mijn handbagage koffer is de logische plek onderin. Beide natuurlijk totaal niet praktische voor bij de security. Er zijn ook dagrugzakken met laptopvak. Bedenk bij het inpakken dus dat je laptop niet onderin de koffer gaat en de rugzak niet zo overvol zit dat de laptop er niet meer in en uit kan.
Opladers, powerbanks etc in een los tasje
Niet slim, vergeten dat er nog een powerbank in de dagrugzak zit. Deze zat niet in het hoofdvak maar had ik onder de klep gestopt. Toen de machine wat zag moest ik dus mee naar een kamertje waar ze met zo’n staafje kijken of er geen explosieven in de tas zitten. We reizen ook met zoveel elektronica. Een laptop, camera, GoPro, tablet voor onze dochter en twee telefoons. Met ook nog een heleboel opladers en dus een powerbank.
Oplader in koffer of handbagage? Voor je telefoon en laptop mag je zelf kiezen. Het is handig om alle opladers op een plek te bewaren en alleen in de handbagage te stoppen wat je echt onderweg nodig hebt. Dus in ons geval gaat de telefoon oplader in de handbagage en de oplader van de camera en ons sporthorloge in de koffer.
Een powerbank moet dan weer in de handbagage (let ook even op de capaciteiten, sommige megagrote batterijen, bijvoorbeeld voor elektrische fietsen, mogen zelfs helemaal niet mee).
Draag handige kleding
Over het algemeen is het prettig om op reis veel laagjes te dragen. Sommige vliegtuigen hebben de airco op ijskoud staan waar het bij andere veel te heet is, hoewel ik vermoed dat lowcost airlines express de verwarming hoog hebben staan zodat ze meer drinken verkopen. Die laagjes die in het vliegtuig zo handig zijn, zijn bij de controle juist een last. Sjaaltje af, vestje uit etc. Daarom draag ik tegenwoordig de extra laagjes vaak om mijn middel.
Een van de voorwerpen die het vaakst gedoe geeft is een riem. Ik draag dan ook nooit een riem als ik ga vliegen en mijn dochter ook niet. Maar helaas Marcel wel, als je vaak vliegt kom je er vanzelf achter welke riem wel een reactie geeft en welke niet. Tip: doe voor je aankomt bij de controle alles in je (afsluitbare) jaszakken. Denk aan telefoons, sleutels, riem, portemonnee, los geld, pakje kauwgom. Op die manier hoef je alleen maar je jas uit te doen en niet alles los in de bakken neer te leggen en er weer uit te halen.
Tenslotte zijn schoenen nog een issue. Nu gaan schoenen ook vaak door de scanner maar toen we een paar jaar geleden naar de USA gingen was er een man die bij iedereen in de schoenen moest kijken. Wat een verschrikkelijke baan en hopelijk krijgt hij een stanktoeslag want de geur van sommige voeten na 10+ uur in een vliegtuig is vast niet prettig. Wanneer je schoenen aan hebt met een dunne zool of tot onder de enkels hoef je die meestal niet uit te doen. Soms is dit echter geen optie maar je kunt er wel voor zorgen geen dubbele knoop hebt gemaakt in je wandelschoenen.
Ben je eenmaal door alle controle’s heen en heb je nog tijd over dan is er op Schiphol meer dan genoeg te doen, zoals lekker spelen bij Nemo op Schiphol. Lees voor alle tips ons blog Schiphol met kinderen en vliegen met kinderen.
Dit blog is een samenwerking met Schiphol maar alle tips en ervaringen zijn van ons.
Alle opladers en andere kleine elektrische zooi stoppen wij in een ziplon zakje. Samen met de tablet en camera in 1 tas. Hierin stoppen we ook de vloeibare spullen. We hebben dan maar 1 tas die leeg moet en 1 persoon die zich daar mee bezig houdt. De ander schuift de tas erop en kan meteen met dochter verder en wacht de spullen op.