Home / Oceanie / Australie / K’Gari met kinderen (Fraser eiland), handige tips

K’Gari met kinderen (Fraser eiland), handige tips

Dingo’s zien, zwemmen in een kraakhelder meer met superwit strand, regenwoud en heen en weer schudden tijdens het rijden. Dat allemaal is K’Gari, het grootste zandeiland ter wereld, wellicht nog beter bekend onder de oude naam Fraser eiland. Wil je naar K’Gari met kinderen? Ik geef je een aantal tips die ik zelf graag van tevoren had gehad.

k'gari Lake McKenzie

K’Gari met kinderen, wel of niet doen?

K’Gari was een lastminute toevoeging aan onze roadtrip langs de Oostkust van Australië.  Een bezoek aan K’Gari is duur en naast de vele lyrische verhalen van mensen, kreeg ik ook verschillende reacties dat het de kosten eigenlijk niet waard is. Uiteindelijk besloten we er toch tijd voor te maken en het zelf te ontdekken. Daardoor hadden we maar één dag op het eiland.

Kgari met kinderen

We hebben wel een geweldig leuke dag gehad. Achteraf gezien zou ik ook graag voor een overnachting of twee op het eiland hebben gekozen.

Aan de andere kant snap ik de opmerkingen wel. Onze dochter was tien jaar tijdens haar bezoek en vond het heel leuk, maar je kleuter zal het waarschijnlijk al snel saai vinden. Zeker zo’n dagtour is toch een hele lange dag waarbij je veel tijd onderweg bent. Ik zal ook niet ontkennen dat een bezoek aan K’Gari zeker een aanslag is op je budget. Twijfel je tussen de Whitsundays en K’Gari dan zou ik voor die eerste gaan, zeker als gezin. Meer tips lees je ook in ons blog ‘Wat kost Australië?’.

Kgari met kinderen

Wat is er te doen op K’Gari eiland?

Een aantal bezienswaardigheden op het eiland zijn Eli Creek, Lake McKenzie, Central Station, The Maheno Shipwreck en 75 Mile Beach Highway. Wanneer je een dagtrip doet, is de kans groot dat je naar al deze plekken heen gaat. De volgorde waarin je de plekken bezoekt, gooien ze vaak wel wat om zodat niet alle tours op dezelfde tijd op dezelfde plek zijn.

k'gari Lake McKenzie

Wij begonnen onze dag bij Lake McKenzie. Een super fotogeniek meer wat heel erg blauw is en omgeven door wit zand. Jammer genoeg wilde de zon tijdens onze trip naar K’Gari eiland niet echt meewerken. Na enige twijfel gingen we toch zwemmen, het was koud, maar toch ook lekker. Daarna voelde onze huid zijdezacht. Dit is is een bijzonder meer, omdat het volledig bestaat uit regenwater.

k'gari Lake McKenzie

Central Station is waar vroeger een dorpje was op het eiland. Hier woonden de houthakkers en hun kinderen. Nu mag het dan een natuurgebied zijn, nog helemaal niet zo lang geleden werd het eiland gebruikt voor bosbouw. Een paar plekken zijn gespaard gebleven en hier kun je de enorme bomen zien die ooit op het eiland groeiden. Vanuit Central Station maakten we een korte wandeling langs Wanggoolba Creek. Het water is ook hier weer extreem helder, zo erg zelf dat het in eerste instantie lijkt alsof we naar een modderstroom kijken, maar dat is de bodem. De korte wandeling is prima te doen voor kinderen. We hebben ook geluk met een gids die zijn verhaal met veel enthousiasme en grapjes weet te vertellen.

Wanggoolba Creek
Wanggoolba Creek

Voor de lunch stoppen we in Eurong Township en dan door naar de 75 Mile Beach Highway. De laatstgenoemde vind je aan de oostzijde van het eiland en is een natuurlijk geen echte snelweg, maar gewoon het strand. Dit is een toffe rit waarbij van alles te zien is, zoals verschillende dingo’s. We stappen niet uit, want in recente jaren zijn er een aantal incidenten geweest met deze wilde honden.

kgari dingo

Opeens komt een een klein vliegtuigje over en die gaat landen op het strand. De piloot komt de bus in en wie wil kan nu ter plekke een tochtje boven het eiland boeken. De mensen die dit doen, pikken we later weer op.

The Pinnacles Coloured Sands

Langs het strand zijn verschillende plekken te bezoeken, zoals het Maheno scheepswrak. Het luxe passagiersschip The Maheno is rond het jaar 1935 terecht gekomen aan de kust van 75 Mile Beach highway. Inmiddels is het schip een wrak en van dichtbij te bewonderen. Als we de andere kant op kijken zien we de The Pinnacles Coloured Sands. Zandbergen met verschillende tinten zand. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ze er op de drone foto’s beter uitzien dan in het echt.

Maheno scheepswrak

Onze laatste stop van de dag bij Eli Creek is zo leuk dat we eigenlijk niet meer weg willen. Hier kun je door een stromend watertje wandelen, zwemmen of (als je een opblaasband bij je hebt) drijven. Heel chill om te doen en ook nog eens in een mooie omgeving.

Eli Creek Kgari

Bij een meerdaagse tour ga je ook nog naar een aantal extra plekken, zoals Lake Wabby en de Champagne Pools, die dan ook direct een stuk rustiger zijn.

De verschillende manieren om K’Gari eiland te bezoeken

Om bij het K’Gari eiland te komen, neem je de ferry. Dit kan vanaf Hervey Bay of vanuit Rainbow Beach. Je betaalt per persoon als een voetpassagier. Maar neem je een 4×4 auto mee, dan betaal je uiteraard meer. Er zijn seizoenen waarin het duurder is, houd daar rekening mee als je tickets boekt. Met een gewone auto kun je niet rijden op het eiland, dus het heeft geen zin deze mee te nemen.

kgari Ferry

Heb je een tour geboekt, dan is de ferry eigenlijk altijd inbegrepen en kun je ervoor kiezen om opgehaald te worden bij je accommodatie.

Voor een bezoek aan K’Gari eiland heb je verschillende opties. Je kunt, zoals wij deden, kiezen voor een dagtour. Ook daarin heb je dan weer gradaties. Je kunt kiezen voor een kleinschalig dagtour met een jeep. Die waren, omdat we redelijk laat besloten K’Gari in onze route op te nemen, al uitverkocht. Of je kan kiezen voor een dagtour met een 4×4 bus. Dit deden wij dus en het fijne van een bus is (naast de prijs) dat je hoger zit, daardoor kunnen kinderen makkelijker naar buiten kijken. Met een bus heb je ook minder last van de enorm slechte wegen dan met een jeep.

Bekijk hier de verschillende tours naar ‘K’Gari.

Kgar tour

Wil je meer van het eiland zien en niet alleen de populairste en drukste plekken, dan kun je beter een meerdaagse tour boeken. Zo zijn er tours voor 2 of voor 3 dagen. Dit kan ook met de bus, maar er zijn ook self-drive tours waarbij je met een jeep achter een gids aanrijdt. Deze tours zijn alleen vaak gericht op backpackers en kinderen zijn niet toegestaan.

Kgar tour

Wil je het eiland echt ontdekken zonder dat overal andere mensen zijn of juist naar die plekken gaan waar niet iedereen komt, dan kun je ook zelf een 4×4 huren. Het is dan wel handig als je wat ervaring hebt met offroad rijden, want de wegen hier zijn echt heel slecht. We hebben verschillende mensen gezien die vast zaten.

Kgar tour

De volgende keer zou ik zelf geen dagtour nemen, maar toch een of twee nachten op het eiland verblijven. Dan kun je vroeg vertrekken en al naar de populairste plekken voordat alle dagjes mensen aankomen. Bovendien zijn de hotels op het eiland ook echt relaxed. Met zwembad en in een mooie omgeving. Ook met jonge kinderen zou dit volgens mij een betere optie zijn dan een drukke dagtour. Bovendien kun je dan altijd op de relax dag nog een korte activiteit doen, zoals een nachtsafari of kajaktocht.

Kingfisher Bay Resort

Overnachten op K’Gari eiland

Er zijn verschillende opties om te overnachten op het eiland. Het goedkoopste zijn de kampeerplekken. Sommige, vooral de kleinschaligere kampeerplekken, zijn regelmatig niet toegankelijk door problemen met agressieve dingo’s op het eiland. Zorg dus dat je vooraf en tijdig een plek regelt en niet in het donker nog op zoek moet.

Daarnaast zijn er een aantal hotels. Direct bij de ferry naar Hervey Bay vind je het Kingfisher Bay Resort. Het fijne van dit resort is dat je er te voet naar toe kan lopen. Je hebt dus niet direct vervoer nodig. Fijn als je bijvoorbeeld in de middag naar het eiland gaat en eerst even een middag wil chillen bij het mooi aangelegde zwembad en de groene tuinen. Dit resort heeft villa’s en hotelkamers voor gezinnen.

Kingfisher Bay Resort

Je zult uiteraard dan wel in het hotel moeten eten, al is er naast de pier ook een kleine, maar gezellig bar. Een perfecte plek om aan het einde van de dag met de zakkende zon een drankje te doen. De bar kijkt uit op het strand en omdat het hier vaak druk is met mensen kun je hier ook prima een stukje lopen langs het strand. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Kingfisher Bay Resort

Het andere hotel is het K’gari Beach Resort in Eurong Township. Dit is het enige echte dorpje op het eiland. Het dorpje is helemaal rondom afgezet met een hek tegen de dingo’s. Het strand is vlakbij, maar buiten het dingo hek. Zeker een plek om alert te blijven en je kind niet zomaar alleen een zandkasteel te laten bouwen. Bekijk hier de kamers, prijs en beschikbaarheid.

 K'gari Beach Resort

Voordeel van hier verblijven is dat er meer faciliteiten zijn, zoals verschillende eetmogelijkheden, een bakkerij en de supermarkt. Je moet er rekening mee houden dat de supermarkt klein is en geen uitgebreid assortiment heeft. Producten zijn hier ook duurder. Ga je naar Australië met een baby? Luiers zijn er te koop, maar je moet geluk hebben om de goede maat tegen te komen. Je kunt dus beter vooraf op het vasteland boodschappen doen. Er zijn ook geen apotheken op het eiland, dus zorg voor voldoende voorraad aan medicijnen, mocht je die nodig hebben.

Eurong Township

Je zou het misschien niet verwachten, maar er zijn ook best wat vakantiewoningen op K’Gari die door de eigenaren ook worden verhuurd op Airbnb. Let op, je moet dan wel zelf een 4×4 hebben om naar de woning toe te rijden.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Australië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top