Home / Reisinformatie / Azie / Myanmar / 10 tips voor je vakantie in Myanmar

10 tips voor je vakantie in Myanmar

Vakantie Myanmar? Zeker doen! Wij zijn net terug en geven je 10 tips die het plannen van een geweldige rondreis door Myanmar nog makkelijker maken.

Vakantie Myanmar

Wij bezochten Myanmar in februari 2016. We spraken diverse mensen o.a. een meisje dat 2 jaar geleden ook door het land reisde en buitenlanders met een restaurant in Myanmar. Ja, er komen zeker meer toeristen maar vooral in Bagan, Yangoon, Mandalay en Inle Lake. Hier zijn er meer hotels bijgekomen en waar er vroeger misschien 2 snelle directe busverbindingen per dag waren zijn dat er nu wel 4 of 8, wat het reizen natuurlijk ook een stuk makkelijker maakt. Buiten deze grote plaatsen is er weinig nieuws en om alles nog maar even in perspectief te zetten: anno 2016 krijgt Myanmar nog altijd minder dan 2 miljoen toeristen. 

Dit is ongeveer net zoveel als Cambodja in 2006 en 7% van het aantal toeristen in Thailand. De officiële overheidscijfers zijn 3 keer zo hoog maar volgens lokale media zijn dit gehypte cijfers waarbij 2/3 minder dan 24 uur in het land blijft zoals toeristen op een visum–run, buitenlanders uit de buurlanden die even goedkoop gaan shoppen en vrachtwagenchauffeurs die goederen doorvoeren van en naar China en Thailand.

nantha pagoda

Pak lange luchtige broeken, slippers en een warme trui

Inpakken voor een vakantie in Myanmar? Zorg voor lange luchtige broeken en slippers. Bij elke tempel en pagoda (en dat zijn er nogal wat) moet je je schoenen uitdoen en je knieën bedenkt hebben. Voor de dames, een knielengte rok lijkt handig tot je erachter komt dat de pagoda’s in Bagan steile trappen hebben. De typische backpackerbroeken, luchtig met vrolijke kleurtjes, zijn in Myanmar ook overal te koop. Kost niks en zit prima. Volgens Marcel zien ze er ook niet uit, maar dat terzijde.

Vergeet ook zeker je warme trui niet want in Myanmar koelt het verrassend snel af. Bovendien zien er genoeg keren dat het echt koud is zoals ’s ochtends vroeg met een boot op het Inle meer of in de hoger gelegen plaatsjes zoals Kalaw.

bagan escooter

Pinnen in Myanmar is geen enkel probleem

Anno 2016 zijn er echt ruim voldoende pinautomaten in Myanmar in ieder geval in alle grote plaatsen maar ook in grensplekken zoals Tachiliek. Je hele vakantiebudget in dollars meenemen is echt niet meer nodig. Bovendien worden dollars als betaal middel nauwelijks geaccepteerd, zelfs de midrange hotels die hun prijzen in dollars weergeven hebben liever betaling in Kyats of met creditkaart dan in dollars.

Aan een kleine hoeveelheid dollars als back-up of in te ruilen in kleine plekken waar geen pinautomaat is heb je voldoende. Zorg wel dat de dollars in goede conditie zijn. Exemplaren met scheurtjes worden niet geaccepteerd. De dollars uit de pinautomaten in Amerika zijn dus eigenlijk allemaal waardeloos in Myanmar.

Kalaw15

Boek je hotel voor Bagan online

Je kunt in Myanmar prima reizen op de bonnefooi. Twee jaar geleden was er in het hoogseizoen een tekort aan hotels maar inmiddels is er voldoende bijgebouwd. De uitzondering is Bagan waar met name de betere midrange hotels snel vol zitten. Je kunt dan op de bonnefooi nog wel wat vinden maar zult meer moeten betalen of genoegen nemen met lagere kwaliteit-prijs verhouding. Voor deze bestemming is het dus aan te raden enkele maanden van te voren alvast online te boeken.  Ook in Yangon zitten de betere hotels snel vol en betaal je in het hoogseizoen last-minute een stuk meer via booking.com dan een paar maanden van te voren.

Bagan

WiFi is matig

Er is in Myanmar gewoon internet en ook sites zoals Facebook zijn normaal bereikbaar. Het internet is alleen erg langzaam en beperkt beschikbaar. Zo werkte het in Kalaw bijvoorbeeld alleen in de avond van 19-20 uur. Zorg dus dat je geen dingen hoeft te doen waar je van internet afhankelijk bent. Print alles wat je nodig hebt gewoon uit.

inlelake04

Verblijf aan de randen van de stadjes en dorpen

De steden en dorpen in Myanmar zijn lelijk. Zo simpel is het, Zelfs de vele pagoda’s veranderen daar niks aan. Het is druk, heel stoffig, viezig en er is veel herrie. Winkels die een dikke speaker buiten hebben hangen en op vol volume muziek draaien, vrachtwagens die al om 4:00 door de smalle straatjes karren en blaffende honden. Als je aan de randen van de stadjes zit dan is de herrie opeens een stuk minder. Ons hotel in Nyaung Shwe keek bijvoorbeeld uit over de velden. Rondom ons heen deden vrouwen de was in de rivier, kindjes speelden op straat en toch was het maar in de 6 minuten lopen naar het centrum.

nantha myanmar

Bezoek minimaal 1 plek buiten Bagan, Yangoon, Mandalay en Inle Lake

Nog een tip: plan in je vakantie minimaal 1 bestemming buiten de grote 4. Hier ben je met een stuk minder toeristen en ervaar je Myanmar nog beter. Wij kozen zelf voor Kalaw maar andere opties die makkelijk in je route in te passen zijn, zijn o.a. Bago en Monya. Ook over Hpa-an hoorden we lovende verhalen.

Kalaw08

Boek je ballonvlucht van te voren online

Je hebt besloten de 320 dollar ervoor over te hebben om een ballonvlucht te maken over de tempels van Bagan. Dan kom je aan in Bagan en de eerst volgende mogelijkheid is over 2 weken… Ja het overkwam  reizigers afgelopen februari serieus. Alles volgeboekt door vooral Chinezen die gebruik maakte van de Chinese New Year vakanties. Ga je dit jaar nog naar Myanmar in het hoogseizoen (nov-feb) en wil je niet teleurgesteld worden boek dan online.

tips myanmar

Veel zien? Neem een binnenlandse vlucht

De afstanden binnen Myanmar zijn enorm en de bussen niet erg snel. De meeste steden hebben een vliegveld en binnenlandse vluchten zijn heel betaalbaar. Het is dus echt de moeite creatief te zijn met je route en van te voren een of meerdere binnenlandse vluchten te boeken.

vliegen in myanmar

Er is geen 7-Eleven

Wat betreft winkels is Myanmar echt nog onontwikkeld. Er is geen 7-Eleven zoals in Thailand waar je gekoelde producten kunt krijgen en even snel een broodje. Wat je vooral tegen komt zijn de mama en papa winkeltjes met van alles en nog wat in een kleine ruimte. Soms staat er een koelkast met frisdrank. Stel je hier op in, en zorg dat je bijvoorbeeld een goede EHBO-kit mee hebt en ter plekke niet op zoek hoeft naar simpele dingen als aspirines of pleisters.

yangon

Myanmar gewoon doen!

Onze laatste Myanmar tip, Myanmar gewoon doen het is echt prachtig!

10 gedachten over “10 tips voor je vakantie in Myanmar”

  1. Stéphanie | Expeditie Aardbol

    Leuk om te lezen! De kans is groot dat ik in het najaar naar Thailand vlieg en vanaf daar verder ga reizen. Twijfel momenteel nog tussen Laos en Myanmar, dus leuk om jullie ervaringen te lezen :)!

    1. Oh lastige keuze. Laos is wel ons favoriete land in zuidoost azie voor de mensen en het sfeertje. Maar Myanmar heeft veel meer te bieden wat betreft attracties.

  2. Handige tips! Ik heb zelf ook plannen om einde van het jaar maar Myanmar te gaan dus hier heb ik zeker wat aan! De ballonvlucht overweeg ik ook te doen (veeeel geld) maar als je zo lang vantevoren moet reserveren en het is slecht weer die dag… Zou wel heel zuur zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top