Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Duisburg met kinderen: industrieel erfgoed en dierentuin

Duisburg met kinderen: industrieel erfgoed en dierentuin

Duisburg is een veelzijdige stad in het Ruhrgebied. Duisburg met kinderen biedt meer gezinsuitjes dan je wellicht denkt. De Industriekultur spreekt volwassenen aan, maar kan ook voor kinderen interessant zijn. In dit blog deel ik al onze tips voor een stedentrip Duisburg met kinderen. Trek voor de stad zelf een dag uit, maar in de omgeving is nog meer dan genoeg te doen om je langer te vermaken.

Lees ook ons uitgebreide blog over het Ruhrgebied met kinderen.

Wat te doen in Duisburg met kinderen?

Dierentuin Duisburg

De Duisburg Zoo is een van de populairste bezienswaardigheden in Duisburg om met kinderen te bezoeken. Wij hadden persoonlijk wat gemengde gevoelens tijdens ons bezoek aan deze dierentuin.

Duisburg dierentuin

Positief is de ruime opzet van de dierentuin. Er zijn veel verschillende dieren, waaronder olifanten, leeuwen, en apen. De aanwezigheid van een Chinese tuin voegt een exotisch tintje toe en de koala’s vormen een bijzondere attractie.

Koala Duisburg zoo

Voordeel van deze dierentuin is dat de prijzen van de dierentuin een stuk lager liggen dan de prijzen van de dierentuinen in Nederland. Er zijn voldoende plekken om iets te eten en ook zijn er verspreid over de dierentuin meerdere speelplekken. Dit is echt wel een uitje in Duisburg waar je een halve dag kunt doorbrengen.

Duisburg Zoo

De belangrijkste reden dat ik minder positief ben over de Duisburg Zoo is het dolfinarium. Wat ons betreft horen activiteiten met dolfijnen echt niet meer thuis in een moderne dierentuin. De dolfijnen hier moeten ook optreden voor bezoekers. De dolfijnen die je nu ziet, zijn het nageslacht van dolfijnen die in het wild gevangen zijn. Ook zijn hun verblijven volgens dierenrechten activisten te klein.

Een ander nadeel aan deze dierentuin vind ik dat er precies door het midden een drukke autoweg loopt. Daardoor hoor je vrijwel overal in de dierentuin het geluid van auto’s. Onveilig is het niet, want via een loopbrug worden de twee delen van de dierentuin met elkaar verbonden.

Landschaftspark Duisburg

Houd jij er van om verlaten gebouwen te bezoeken met je gezin? Dan is Landschaftpark Duisburg iets voor jou! Deze verlate staalfabriek is omgetoverd tot een stadsoase en inmiddels is dit industriële erfgoed een wereldberoemd natuur- en cultuurlandschap in de regio geworden.

In 1901 werd dit hoogovencomplex opgericht door Thyssen-Eisenwerk. De hoogovens verwerkte ijzererts tot staal, een belangrijk bedrijf midden in het Ruhrgebied van Nordrhein Westfalen in Duitsland. In 1985 werd de fabriek gesloten en kreeg het na negen jaar een nieuwe bestemming. In dit gebied komt nu cultuur, natuur en industrieel erfgoed op een bijzonder mooie manier samen.

Het gebied is nu een stadsoase geworden, genaamd ‘Landschaftspark.’  Het is 24 uur per dag gratis toegankelijk en ook parkeren is kosteloos. Eenmaal op het terrein kun je helemaal zelf op ontdekkingstocht gaan. Bij de ingang bevindt zich het bezoekerscentrum waar je informatie kunt krijgen over het gebied en alle attracties die er zijn. Je kunt ook de app downloaden zodat je tijdens het wandelen kunt zien waar je bent op de plattegrond en alle informatie over de gebouwen kunt lezen. Bij het bezoekerscentrum bevindt zich ook een horecagelegenheid en kun je gratis gebruik maken van de openbare toiletten.

Hoogoven 5

Allereerst bezochten wij Hoogoven 5. Bij deze hoogoven kun je helemaal naar boven lopen en genieten van het panoramische uitzicht over het gebied. Het park is prima te bezoeken met een buggy of kinderwagen, maar wanneer je deze hoogoven wilt beklimmen, moet je je kind in een draagzak meenemen. Daarnaast adviseren we om deze hoogoven te bezoeken wanneer je kind goed stabiel kan wandelen en klimmen. De treden zijn soms open, waardoor het voor sommige kinderen best spannend kan zijn, daarnaast is het klimmen ook best uitdagend. Wanneer je deze hoogoven beklimt kom je onderweg allemaal informatieborden tegen, zodat je weet wat er vroeger op deze plek gedaan werd. Zo liepen we door het koelsysteem en de vuurplaats heen. Ben je goed bestand tegen hoogtevrees, dan is deze toren makkelijk te beklimmen. Toch hebben wij het niet helemaal gered tot het uiterste puntje op ruim 70 meter. Door de regen, harde wind en toch wel een beetje knikkende knietjes bij een paar van ons, hebben we de laatste 10 meter gelaten voor wat het was. Maar ook op 60 meter was het uitzicht super mooi.  

Klimwanden

Nadat we Hoogoven 5 beklommen hadden, liepen we door naar de klimwanden. Op het terrein kun je vele oude muren van het complex beklimmen. In de oude ijzeropslag, de ‘Mollerbunker’, is een alpine klimtuin aangelegd, vroeger werd op deze plek ijzererts opgeslagen. Tegenwoordig kan iedereen hier lekker actief klimmen, beginner of gevorderde, voor elk niveau wat wils.

Duisburg Klimwand

Klimmen in de klimtuin is alleen mogelijk op reservering. Naast deze klimtuin is er ook nog een touwenparcours aangelegd in het oude giethuis. Dit parcours is op 50 meter hoogte en minimale leeftijd is 16 jaar.

Duikcentrum

In het Landschaftspark bevind zich ook het grootste overdekte duikwater van Europa. Het gebouw heet de Tauchgasometer en bevindt zich in de oude gashouder. Houd je van duiken, dan is dit natuurlijk wel een bucketlistdingetje. Je kunt hier tot 13 meter diep duiken met een diameter van 45 meter.

Duisburg Landschappark duiken

Je duikt tussen de oude wrakken van vliegtuigen, jachten en er is een kunstmatig rif aangelegd. In de oude gashouder zit 21 miljoen liter water. Ook wanner je nog nooit gedoken hebt, kun je hier je eerste meters maken en een les boeken.

Natuur

De natuur woekert door het leegstaande complex en dat geeft een mooie sfeer. Achter het hoogovencomplex is een grote weide waar de kinderen kunnen spelen. Het is voor kinderen een groot avontuur om hier rond te lopen. Er zijn watertoestellen, een voetbalveld, een speeltuin, een glijbaan tussen twee ijzerbunkers, en je kunt skaten op de skatebaan en rondfietsen.

Fietsen zijn te huur bij het bezoekerscentrum of je neemt je eigen fiets mee achter op de auto. Naast dat je zelf op ontdekkingstocht kan gaan op het terrein, kun je ook georganiseerde rondleidingen boeken bij het bezoekerscentrum. Iets buiten het complex ligt nog een kinderboerderij, genaamd Ingenhammshof.

Duisburg-Landschappark-02 natuur

Het 180 hectare grote gebied leent zich ook goed voor diverse evenementen. Zo zijn er in de zomer geregeld concerten en theatervoorstellingen in het amfitheater. Ook is het in de avond gaaf om dit complex te bezoeken, want dan worden de gebouwen uitgelicht en is er een heus lichtspektakel te bewonderen.

Bereikbaarheid

Het park is goed te bezoeken met de auto, er zijn gratis parkeermogelijkheden aan de overkant van het terrein. Ook kun je er met het openbaar vervoer goed komen. Vanuit het centrum brengt de bus je naar de wijk Duisburg Meiderich, waar het park ligt.

Het park is 24 uur per dag geopend, houd er alleen rekening mee dat de activiteiten, zoals klimmen en duiken, beperkte openingstijden hebben en gereserveerd moeten worden. Voor meer informatie kijk je op de website van Landschaftspark Duisburg-Nord.

Binnenscheepvaartmuseum

Het Binnenschiffahrtmuseum, gevestigd in een voormalig badhuis en zwembad, biedt een unieke kijk op de binnenscheepvaart in Duitsland.

Een van de schepen die je hier kunt zien, is het schip ‘Goede Verwachting’. Hier leer je ook meer over de band tussen Duisburg en Nederland, dankzij de Rijn als belangrijke vaarroute. Het contrast van het schip in het drooggelegde zwembad is best interessant en je kunt een schip hier dichterbij bekijken dan normaal.

Het is een verder een vrij traditioneel museum, maar heeft wel een speurtocht voor kinderen. Waar de informatiebordjes vooral in het Duits zijn, is de speurtocht ook in het Nederlands. Verder is er in de tuin een leuke speelplek voor jonge kinderen, natuurlijk in het scheepsthema. Ook binnen is er een speelschip, maar deze is niet altijd toegankelijk want hier worden ook kinderfeestjes gegeven.

Wat is er nog meer te doen in Duisburg met kinderen?

Het Explorado Duisburg Kindermuseum, wat je op veel websites nog als tip tegenkomt, is permanent gesloten. Je kunt wel een Instragrammable foto maken bij het kunstwerk Tiger and Turtle. Het kunstwerk lijkt op een achtbaan en is van twee kanten te beklimmen.

Oberhausen kaisergarten

Verder wordt Duisburg dus vaak ook gebruikt als basis voor uitstapjes in de omgeving. Zo maak je makkelijk een uitstapje naar Oberhausen met kinderen, waar onder andere een Legoland, Sealife en een leuk klimbos te bezoeken zijn. Of ga naar Essen met kinderen, voor nog meer industriekultur en voor wetenschapsmuseum Phänomania. Ook Movie Park Duitsland, een tof pretpark, is goed te bezoeken vanuit Duisburg.

Kindvriendelijk hotel in Duisburg

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel met familiekamer in Duisburg? Er zijn verschillende opties, zoals het Mercure Hotel in het centrum van Duisburg. Ze hebben hier ruime tweepersoonskamers waar één of twee bedden bijgeplaatst kunnen worden. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Mercure Hotel Duisburg.

Een betaalbare optie is het Hotel Am Sportpark, maar wel met binnenzwembad. Bekijk hier meer informatie over Hotel Am Sportpark.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top