Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Wat te doen in Aalen? Van Romeinen tot moderne wetenschapsmusea

Wat te doen in Aalen? Van Romeinen tot moderne wetenschapsmusea

Aalen is een van de steden die we bezochten in de Schwäbische Alb. Het stadje is niet zo mooi als veel andere vakwerksteden in de regio, maar er zijn wel veel bezienswaardigheden in Aalen. In een regio met veel natuur zijn er in Aalen diverse musea die maken dat je hier ook prima een regenachtige dag kunt doorbrengen. Wat Aalen met kinderen leuk maakt, is bijvoorbeeld het moderne science museum.

Aalen ligt aan de rand van de Schwäbische Alb, ongeveer een uur onder Ulm. Alle attracties de we bezochten in de stad waren gratis dankzij de AlbCard. Een kaart waarmee je meer dan 120 bezienswaardigheden in de regio kunt bezoeken. Je kunt deze kaart niet kopen, maar krijgt deze gratis als je minimaal 1 nacht overnacht bij een aantal geselecteerde accommodaties in de Schwäbische Alb.

Aalen duitsland

Bezienswaardigheden Aalen

Limes Museum

Het Limes museum is een museum over de Romeinse linies in dit deel van Duitsland. Het is een ruim en modern opgezet museum. Het museum is eind 2018 weer geopend na een verbouwing van twee jaar. Geen enorme hoeveelheden voorwerpen, maar verschillende (fictieve) personen die hier in die tijd gewoond hebben die door beeld en geluid wat vertellen over hun leven. Zo blijft iets niet gewoon een voorwerp in een museum, maar wordt het echt een gebruiksvoorwerp dat voor iemand een functie had.

Aalen limes museum
Aalen limes museum

Dankzij deze manier van tentoonstellen is dit museum over de Romeinen in Aalen ook voor kinderen interessant. Diverse voorwerpen uit het dagelijks leven zijn nagemaakt en die kun je nu aanraken, zoals Romeinse sandalen met spijkers eronder voor extra grip.

Aalen limesmuseum

In het buitengedeelte is een nagebouwde woning te zien. Daarnaast kun je hier een rondje lopen tussen de opgravingen. De opgravingen zelfs zijn trouwens niet zo bijzonder. Wat lage muurtjes, maar meer is er niet over van wat ooit een Romeins kamp was. Het is dat we in het Limes museum uitleg hebben gekregen over wat er te zien is, want anders is het lastig een voorstelling te maken.

Aalen limesmuseum
Aalen limesmuseum

Urweltmuseum Aalen

Het Urweltmuseum in Aalen is een klein natuurhistorisch museum boven het toerisme office. De manier van tentoonstellen is niet heel boeiend. Veel fossielen in glazen bakken en het hoogtepunt van de collectie is een dinosaurusschedel.

Er staat ook nog een microscoop waardoor je microfossielen kunt bekijken. Als je toch met kinderen in Aalen bent, is het best aardig om even binnen te kijken, maar we stonden met een half uurtje ook weer buiten.

Aalen museum
Aalen natuurhistorisch museum

Explorhino Aalen

Het leukste museum in Aalen voor kinderen is zonder twijfel Explorhino, een modern wetenschapsmuseum waar je zelf allerlei testjes kunt doen en leren over de wetenschap. Onze dochter was tijdens dit bezoek aan Aalen zeven jaar, een perfecte leeftijd voor dit science museum dat gericht is op kinderen die op de basisschool zitten.

Explorhino Aalen

Laat een voorwerp vliegen in de wind. Schuif spiegeltjes zo dat je met een laserstraal op bepaalde punten uitkomt. Maak bellen met een enorme bellenblaas. Of trek jezelf op met behulp van katrollen. We herkenden een aantal van de opstellingen van andere soortgelijke musea, maar er waren zeker ook diverse originele testjes. In een hoek kun je allemaal puzzels maken met voorwerpen. Ook als volwassene echt enorm lastig. Passen en meten en pas na tien minuten lukte het mij om een grote piramide te maken uit vier kleinere stukken.

Explorhino Aalen
Explorhino Aalen

Het museum is niet groot genoeg om een hele dag door te brengen, maar we konden ons hier wel prima een paar uur vermaken met de meer dan honderd experimenten. Er zit in hetzelfde gebouw ook een museumcafé, mocht je wat willen drinken of eten.

Explorhino Aalen

Tiefer Stollen mijn

Aan de rand van Aalen kun je de Tiefer Stollen mijnen bezoeken. Tijdens een rondleiding leer je meer over de geschiedenis van de mijnbouw. Wat dit wel een heel bijzonder bezoek maakt, is dat je ook een stukje mag rijden met het treintje dat vroeger werd gebruikt om mijnwerkers naar locatie te brengen.

Limes Thermen Aalen

Tijdens ons bezoek aan Aalen waren de Limes Thermen vanwege de maatregelen nog gesloten. Bekijk de website voor actuele informatie. Deze thermen zijn ook toegankelijk voor kinderen vanaf drie jaar en badkleding is verplicht. Het is natuurlijk geen zwembad, maar je kunt er wel lekker ontspannen. Lees ook onze tips voor een bezoek aan de sauna met kinderen.

Hotel Aalen

Op het moment van het schrijven van dit blog waren er nog geen hotels in Aalen waar je de AlbCard kreeg. Een van de dichtstbijzijnde opties die dit wel aanbied, is Hotel Hirsch in Heidenheim an der Brenz, ongeveer halverwege tussen Aalen en het Archäopark Vogelherd.

Liever een hotel in Aalen? Er zitten meerdere uitstekende ketenhotels. Het Ibis Styles vinden wij zelf altijd fijn. Goed ontbijt, nette kamers en een prima prijs-kwaliteit verhouding. Direct in het centrum van de stad. Check hier de prijs en beschikbaarheid. Liever wat meer luxe en rust, kies dan bijvoorbeeld voor Hotel Limes Thermen Aalen naast de Thermen.

Aalen duitsland

Wat is er nog meer te doen rondom Aalen

Zin om te wandelen? Je kunt naar de Aalbaeumle Aussichtsturm lopen middels een wandeling van een klein uur in de heuvels rondom Aalen. In de winter is dit een heel kleinschalig skigebied.

Een kwartiertje met de auto buiten Aalen in het dorpje Fachsenfeld kun je het kasteel bezoeken. Het oorspronkelijke kasteel brandde af, maar nu staat er een landhuis met mooie tuinen. Check van tevoren de website, want het is lang niet altijd open.

Archäopark Vogelherd,

Het Archäopark Vogelherd ligt een half uur buiten Aalen met de auto. Hier kun je een van de grotten bekijken waarin enkele van de oudste prehistorische voorwerpen van Europa zijn gevonden. Er is ook een boeiend museum over de prehistorie. Wat het archeopark echt de moeite waard maakt, is dat je tijdens een rondwandeling naar de grot op verschillende plekken zelf kunt ervaren hoe het leven in die tijd was. Probeer maar eens met een speer op een mammoet te gooien. Wist je dat ze zelfs toen al een speerwerper hadden bedacht om verder mee te gooien? Hoe zag zo’n woning er eigenlijk van binnen uit? Op welke manier vervoerden ze hun spullen? Loop zelf maar eens een stukje met een baar achter je aan, dat is echt pittig. Het is dus echt een belevenismuseum. Je moet echt wel een paar uur uittrekken voor een bezoek aan het Archäopark.

Archäopark Vogelherd,

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Duitsland met kinderen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top