Sababurg, Duitsland is een sprookjesbestemming

2

Wil je een sprookje zelf beleven, heel veel pret met het gezin en hou je van natuur? Wij wel en we vonden dit allemaal in Sababurg, Duitsland.

Op donderdagmiddag vertrokken we na een weekje hard werken met de auto richting Duitsland. Drie uur later verlaten we de Autobahn en in de laatste goudgele avondzon zien we het wijde Duitse landschap. Nog een lange oprijlaan en daar is zien we onze slaapplek voor vannacht: “het kasteel van Doornroosje”. Nee niet Disneyland, cultuurbarbaar, maar het ‘echte’ slot uit het sprookje van de gebroeders Grimm.

Sababurg Doornroosjekasteel

Het kasteel van Doornroosje

Gelegen op een rots zie je het al van een afstandje liggen, al in 1334 stond hier vanwege de strategische ligging een burcht. Deze verdween weer en andere namen de plek in tot het laatste jachtslot in verval raakte en overgroeid door klimop en wilde bloemen er precies uitzag als na een “100 jarige slaap”. De voorouders van de huidige eigenaar kochten het slot en verbouwden het tot een romantisch hotel met heel fijn restaurant. Het ‘Doornroosjekasteel” is tegenwoordig een geliefde stop op de Duitse Sprookjesroute.

Als bezoeker kan je hier heerlijk lunchen maar ook (tegen betaling) een wandeling maken door de bloementuin waar rozen natuurlijk in grote getallen aanwezig zijn. Tijdens ons bezoek waren de meeste rozen uitgebloeid maar in het juiste seizoen zie je hier zelfs één van de hoogste rozenstruiken ter wereld. Verschillende speelse elementen zoals een stilistische prinses en een stukje van het kasteel dat nog een beetje in ruïnestaat is gelaten brengen het verhaal tot leven. En voor ouders die niet meer helemaal weten hoe het zat “was het nou iets met een appel in je keel”, krijg je een handig boekje mee met het hele verhaal van Doornroosje.

In het slot zijn regelmatig concerten en andere bijzondere activiteiten. Als je de kans hebt, moet je op zondag gaan want elke zondagmiddag geven Doornroosje en haar prins zelf acte de présence. Dit willen je kinderen mee maken! wij werden in ieder geval nog dagen daarna “wakker gekust” door onze peuter.

Doornroosje kasteel

Doornroosje kasteel

Doornroosje kasteel

Doornroosje kasteel

Doornroosje kasteel

Nog leuker dan alleen de rondwandeling maken is om te overnachten in dit kasteel. Wij zeggen: doen! We sliepen in één van de torenkamers die compact maar zeer sfeervol was ingericht. De mooie mix van stevige natuurlijke materialen en veel aandacht voor detail zorgde voor een prettige ambiance waar we ons geen zorgen hoefden te maken over te nieuwsgierige kinderhandjes. Zoals je hoopt in een kasteel hebben we een hemelbed, een hele bijzondere met ledlampjes die je doen denken aan een nacht onder de sterren. Een fijne badkamer met bad maakte het geheel af. Het restaurant is uitstekend en hoewel je hier ook prima met kinderen kunt eten, konden wij de verleiding niet weerstaan om de kleine dame na het voorgerecht in bed te stoppen en dan een ontspannen diner samen te hebben. Binnenkort een hotel review met nog meer informatie.

Sababurg restaurant

Sababurg hotelkamer

De oeroude bomen van het Urwald Sababurg

Op slechts 2 kilometer van Sababurg ligt het Urwald Sababurg (Reinhardswald). Het bos staat vol met reusachtige bomen van 1000 (!) jaar oud, die zelfs indruk maken op volwassenen. Aan de grote weg van Hofgeismar naar Sababurg ligt een parkeerplaats vanwaar 8 wandelroutes beginnen, waaronder een korte route van 2,5km die ideaal is met kleine kinderen. Voor de extra magische sfeer bezoek je dit bos in de mistige ochtend of in de namiddag wanneer de zonnestralen door de toppen komen. De routes lopen over de drassige grond, maar gelukkig zijn er een aantal vlonders aangelegd. De rottende boomstammen, die bruggen en tunneltjes vormen, zijn overgroeid met allerlei verschillende zwammen en paddenstoelen. De Kamineiche is een holle eik waar een volwassene makkelijk in kan klimmen door een gat zo groot als een putdeksel. Er passen zeker vier mensen in, maar de eik schijnt er geen last van te hebben. Margaretha is een reusachtige meerstammige beuk. Daartussen staan metershoge varens, die het hele bos een zweverig karakter maken. Als er ergens mysterieuze wezens wonen, is het hier wel.

Urwald Sababurg

Urwald Sababurg Urwald Sababurg Urwald Sababurg Urwald Sababurg Urwald Sababurg De dieren in Tierpark Sababurg

Aan de voet van het Doornroosjekasteel (je kunt sommige dieren uit je raam zien), ligt het Tierpark Sababurg. Een dierentuin die heel ruim is opgezet met enorme verblijven voor bijna alle diersoorten. Behalve dat we een stuk te voet verkennen, kiezen we om tijd te besparen ook voor een rondrit van 45 minuten met de bus door het park. Onderweg stoppen we kort bij de verblijven van de wolven en de elanden. Deze wolven zijn echt indrukwekkend, groot, gezond en stoer. Gelukkig zitten ze achter een hek. Voor ons was het de eerste keer dat we elanden zagen in het echt en deze dieren zijn groter dan een volwassene,imponerend.

Tierpak Sababurg

Tierpak Sababurg

De favoriete dieren van onze dochter zijn echter een stuk kleiner. De pinguïns: hier was ze echt niet weg te slaan, vooral bij het onderwaterraam. De nieuwsgierigheid leek niet alleen van haar te komen maar ook de pinguïns vonden zo’n kindje de moeite van het bekijken waard. In het buitengedeelte lopen deze vrolijke waggellaars gewoon los tussen de bezoekers.

dierentuin pinguins

dierentuin sababurgDiverse andere dieren kan je van wel heel dichtbij zien. Er is een kinderboerderij met bijvoorbeeld konijnen. Een volière met vogels waar je tussendoor loopt en je kunt zelfs vlakbij de kangoeroe’s komen. Dan zijn er ook nog veel show met roofvogels en verschillende voedermomenten waarbij je kunt helpen. Het grootste deel van de 80 diersoorten die in Sababurg dierentuin wonen zijn kuddedieren zoals verschillende soorten herten, geiten, buffels, en oerpaarden. In Duitsland zijn dierentuinen in onze ervaring altijd een stuk leuker geprijsd dan in Nederland of België. Tierpark Sababurg heeft een entreeprijs van minder dan 10 euro en ook eten en drinken in het park is vriendelijk geprijsd. Je kunt makkelijk een halve dag doorbrengen met je kinderen in het park. Meer weten: bezoek de website.

dierentuin sababurg

Sababurg wij vonden het echt helemaal top! Een betere start van ons lange weekendje in Nord-Hessen hadden we niet kunnen wensen. Onze volgende stop is vakwerkstadje Hann. Munden.

dierentuin sababurg

Wij bezochten de regio NordHessen in samenwerking met Kassel Marketing. We delen onze eigen ervaringen en mening. 

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

2 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.