Lekker de natuur in: Kellerwald National Park

1

Het Kellerwald National Park is één van de 16 nationale parken in Duitsland. Dit park staat zelfs op de werelderfgoed lijst van de oude beukenbossen. Gelegen aan de Edersee ben je er vanuit Nederland snel. Wij bezochten dit park dan ook tijdens ons weekendje weg in Noord-Hessen.

Het bezoekerscentrum

Dit park heeft een modern visitors centrum waar je op een boeiende manier meer leert over dit park. Je begint met een aantal kleine ruimtes waar om je heen van alles gebeurt. De vier ruimtes starten elke twee minuten het programma waarbij het licht aan wordt gedaan, dus je weet wanneer je naar de volgende ruimte moet. De eerste ruimte heeft vlindertjes, die op je komen zitten als je stil staat, in de tweede ruimte is onweer en bliksem met een salamandertje en in de derde ruimte kom je in het water van het park. Je kunt de fonteinen zelfs met je handen besturen! De laatste ruimte brengt je in een holle boom.

Kellerwald

Vervolgens kom je in de belangrijkste ruimte van het bezoekerscentrum. Je kunt het park ontdekken, bekijken waar je naar toe wilt gaan en wat er voor dieren er leven. Op een aantal plekken kun je klikken op het logo van het bezoekerscentrum.Afhankelijk van het soort display zoom je bijvoorbeeld in op bomen of ontdek je plekjes in het bos. In de zitjes die uitkijken over het park kun je dierengeluiden ontdekken of interviews beluisteren. Het is wel nodig om er de tijd voor te nemen en een nieuwsgierige inborst te hebben: niet alle informatie staat zo ‘klaar’ om gelezen te worden. Zeker voor kinderen kan het best wel ingewikkeld zijn.

Kellerwald

Kellerwald National ParkWil je gewoon wat passiever natuur beleven in het bezoekerscentrum, dan neem je plaats in het 4D cinema. De 3D-film wordt door ventilatoren, water (!) en andere effecten ondersteund. Het is af en toe een beetje vergezocht en het verhaal van twee tieners die mega-geïnteresseerd zijn in de natuur van het Kellerwald is onwaarschijnlijk, maar de beelden zijn mooi en onze dochter vond het geweldig!

Kellerwald

Het bezoekerscentrum heeft een goed restaurant, waar je kan opladen om naar buiten te gaan. Dat heb je wel nodig, want je kunt hier flinke wandelingen maken. Er zijn goed bewegwijzerde routes die kort kunnen zijn (vanaf 3,4 km), maar je ook bezig kunnen houden voor een hele week (Urwaldsteig-route van 70 km). De routes hebben figuurtjes (bijvoorbeeld een zwijn of een blaadje) en kinderen kunnen dus op zoek gaan naar de bordjes. Wij liepen de Hagensteinroute die ons eerst naar het uitzichtpunt over de Eder bracht en vervolgens door een spannend bos. De omgevallen bomen, geveld door de boktor, vormen samen met het pad een survivalbaan waar je de ene keer onder bomen door moet sluipen en de andere keer over de bomen heen moet stappen. De route bovenop is geschikt voor grotere wandelwagens, maar sommige stukjes op de hellingen zijn te smal voor elke buggy. In het bezoekerscentrum is een handig kaartje mee te nemen.

Kellerwald

KellerwaldKellerwaldHet bezoekerscentrum heeft geregeld evenementen, zoals een workshop Land-Art, waar wij aan mee hebben gedaan. Met onze dochter gingen we op zoek naar mooie blaadjes, bloemen en bessen die we vervolgens op een kaartje plakten. Onze kleine meid deed echt haar best om de mooiste dingetjes te vinden. Het is een activiteit die erg specifiek is, en het wordt ook maar twee keer per jaar gegeven.  Er zijn ook wild-diners, verhaalvertellingen bij het kampvuur, knutselmiddagen en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Veel van deze evenementen zijn in het Duits, maar er zijn ook Nederlandstalige rondleidingen. Je kunt alle informatie vinden op de website.

Kellerwald

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

1 reactie

  1. Ik was tot een aantal jaar geleden nog nooit in het Kellerwald geweest, maar wat een leuke plek is dat zeg. Kom er inmiddels graag om te wandelen én om de Nederlanders te ontlopen, die vaak toch meer richting Sauerland trekken. Dit gebied verdient echt meer aandacht vind ik!

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.