Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Lekker de natuur in, Kellerwald National Park

Lekker de natuur in, Kellerwald National Park

Het Kellerwald National Park is één van de 16 nationale parken in Duitsland. Dit park staat zelfs op de werelderfgoed lijst van de oude beukenbossen. Gelegen aan de Edersee is het vanuit Utrecht ongeveer vierenhalf uur rijden. Wij bezochten dit park dan ook tijdens ons weekendje weg in Noord-Hessen.

Kellerwald National Park

Bezoekerscentrum Kellerwald Edersee Nationaal Park

Nationaal Park Kellerwald-Edersee heeft een modern visitors centrum waar je op een boeiende manier meer leert over dit park. Je begint met een aantal kleine ruimtes waar om je heen van alles gebeurt. De vier ruimtes starten elke twee minuten het programma waarbij het licht aan wordt gedaan, dus je weet wanneer je naar de volgende ruimte moet.

bezoekerscentrum Kellerwald National Park

De eerste ruimte heeft vlindertjes, die op je komen zitten als je stil staat, in de tweede ruimte is onweer en bliksem met een salamandertje en in de derde ruimte kom je in het water van het park. Je kunt de fonteinen zelfs met je handen besturen! De laatste ruimte brengt je in een holle boom.

bezoekerscentrum Kellerwald National Park

Vervolgens kom je in de belangrijkste ruimte van het bezoekerscentrum. Je kunt het park ontdekken, bekijken waar je naar toe wilt gaan en wat er voor dieren er leven. Op een aantal plekken kun je klikken op het logo van het bezoekerscentrum.

Afhankelijk van het soort display zoom je bijvoorbeeld in op bomen of ontdek je plekjes in het bos. In de zitjes die uitkijken over het park kun je dierengeluiden ontdekken of interviews beluisteren. Het is wel nodig om er de tijd voor te nemen en een nieuwsgierige inborst te hebben: niet alle informatie staat zo ‘klaar’ om gelezen te worden. Zeker voor kinderen kan het best wel ingewikkeld zijn.

bezoekerscentrum Kellerwald National Park

Wil je gewoon wat passiever natuur beleven in het bezoekerscentrum, dan neem je plaats in het 4D cinema. De 3D-film wordt door ventilatoren, water (!) en andere effecten ondersteund. Het is af en toe een beetje vergezocht en het verhaal van twee tieners die mega-geïnteresseerd zijn in de natuur van het Kellerwald is onwaarschijnlijk, maar de beelden zijn mooi en onze dochter vond het geweldig!

bezoekerscentrum Kellerwald National Park

Het bezoekerscentrum heeft een goed restaurant, waar je kan opladen om naar buiten te gaan. Dat heb je wel nodig, want je kunt hier flinke wandelingen maken. Er zijn goed bewegwijzerde routes die kort kunnen zijn (vanaf 3,4 km), maar je ook bezig kunnen houden voor een hele week (Urwaldsteig-route van 70 km).

De routes hebben figuurtjes (bijvoorbeeld een zwijn of een blaadje) en kinderen kunnen dus op zoek gaan naar de bordjes.

bezoekerscentrum Kellerwald National Park
bezoekerscentrum Kellerwald National Park

Wandelen in het Kellerwald

Wij liepen de Hagensteinroute die ons eerst naar het uitzichtpunt over de Eder bracht en vervolgens door een spannend bos. De omgevallen bomen, geveld door de boktor, vormen samen met het pad een survivalbaan waar je de ene keer onder bomen door moet sluipen en de andere keer over de bomen heen moet stappen. De route bovenop is geschikt voor grotere wandelwagens, maar sommige stukjes op de hellingen zijn te smal voor elke buggy.

Wandelen in het Kellerwald

In het bezoekerscentrum is een handig kaartje mee te nemen van de verschillende wandelingen in het gebied. Vanuit het bezoekerscentrum starten een aantal routes maar er zijn ook nog diverse parkeerplekken in het park waarvandaan je een wandeling kunt starten. Daardoor zijn er meer dan twintig routes in het gebied.

Wandelen met kinderen in het Kellerwald kies dan voor de Elsebach-route een 5,2km lange route met onderweg informatieborden over het bos en de dieren die er leven. Of kies voor de Heide-Erlebnispfad van 4,2km met onderweg belevingsstations.

Wandelen in het Kellerwald
Wandelen in het Kellerwald

Evenementen bij het bezoekscentrum Kellerwald-Edersee

Het bezoekerscentrum heeft geregeld evenementen, zoals een workshop Land-Art, waar wij aan mee hebben gedaan. Met onze dochter gingen we op zoek naar mooie blaadjes, bloemen en bessen die we vervolgens op een kaartje plakten. Onze kleine meid deed echt haar best om de mooiste dingetjes te vinden.

Kellerwald

Het is een activiteit die erg specifiek is, en het wordt ook maar twee keer per jaar gegeven.  Er zijn ook wild-diners, verhaalvertellingen bij het kampvuur, knutselmiddagen en lezingen over uiteenlopende onderwerpen. Veel van deze evenementen zijn in het Duits, maar er zijn ook Nederlandstalige rondleidingen. Je kunt alle informatie vinden op de website.

Kellerwald speeltuin

1 gedachte over “Lekker de natuur in, Kellerwald National Park”

  1. Ik was tot een aantal jaar geleden nog nooit in het Kellerwald geweest, maar wat een leuke plek is dat zeg. Kom er inmiddels graag om te wandelen én om de Nederlanders te ontlopen, die vaak toch meer richting Sauerland trekken. Dit gebied verdient echt meer aandacht vind ik!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top