Home / Reisinformatie / Europa / Spanje / Leuke dagtrip, met de historische trein van Palma naar Sóller

Leuke dagtrip, met de historische trein van Palma naar Sóller

Ga jij op vakantie naar Mallorca en wil je even wat anders dan relaxen aan het strand? Neem dan het historische treinritje van Palma naar Soller voor een leuke en afwisselende dagtrip. Je rijdt op een langzaam tempo door een mooi stuk natuur, komt in een gezellig stadje waar je goed kunt winkelen en kan daarna door naar de mooie baai en het strand van Port de Sóller.

Soller

Sóller en Port de Sóller

Ik bezocht Mallorca in november en dan is het erg rustig. Ik koop mijn kaartje een kwartier van tevoren en slechts een paar stoelen zijn bezet. We hobbelen het station uit en rijden in eerste instantie door een niet zo aantrekkelijk stukje Palma.

Soller

Gelukkig komt na enige tijd dan toch de beloofde natuur. Bebouwing maakt plaats voor weidse uitzichten en af en toe een klein dorpje of een boerderij. Ik zie rijen en rijen met olijfbomen en in de achtergrond de hoge bergen. Ik tref het niet met het weer, het regent en het is best fris in de trein. De laaghangende bewolking zorgt dan wel weer voor mooie plaatjes.

Soller

Op een gegeven moment komen er een aantal elkaar snel opvolgende tunnels. Vlak voordat we aankomen bij Sóller maakt de trein nog een stop bij het uitkijkpunt Mirador del Pujol de’n Banya. Hier kunnen we even uitstappen om foto’s te maken. Daarna is het nog een klein stukje rijden naar het dorpje.

Soller

Aangekomen in Sóller ben ik aangenaam verrast door dit stadje. Knusse straatjes en heel veel leuke winkeltjes. Sóller is niet heel groot, maar ik slenter hier toch met gemak een uur rond. De bekende bezienswaardigheden van Sóller, het museum Can Prunera met moderne kunst en het natuurhistorisch museum met daarnaast de botanische tuin, waren tijdens mijn bezoek allemaal gesloten. Ga je in het hoogseizoen naar Sóller met kinderen, dan is het wel leuk om ook even een uurtje uit te trekken voor het natuurhistorisch museum en de botanische tuin.

Soller

Nadat ik heb geluncht in Sóller neem ik de hobbelende tram naar Port de Sóller. Gelukkig begint dan opeens het zonnetje te schijnen. Hoewel de meeste restaurants en winkels langs de lange boulevard in het laagseizoen dicht zijn, is er in het hart van het stadje wel leven. Precies waar de tram stopt, zijn een aantal restaurantjes open.

Soller

Zowel aan mijn rechterkant als aan de linkerkant zie ik een vuurtoren. Bij de vuurtoren rechts kun je niet komen, want die ligt in een gebied dat van het leger is. Je kunt wel bijna bij de Far des Cap Gros vuurtoren komen. Hier heb je een heel mooi uitzicht en er start een wandelroute. Check walkingmallorca voor kaarten.

Soller

Toevallig kom ik in Port de Sóller een fietswinkel tegen die wel open is. Ik huur een fiets en rijd daarom de berg op naar de vuurtoren. Jammer genoeg kun je vanuit Port de Sóller verder weinig andere kanten op dan de weg omhoog naar het stadje. Wel zijn er meerdere mountainbikeroutes rondom Sóller die je zelf of met een gids kunt rijden.

Soller

Praktische informatie trein Palma naar Sóller

De historische trein tussen Palma de Mallorca en Sóller gaat meestal vier keer per dag. In de ochtend en aan het einde van de dag gaat de trein op en neer. Zo kun je dus zowel vanuit Palma als vanuit Sóller de trein gebruiken voor een dagtrip. In het hoogseizoen gaat de trein vaker. In januari en februari, wanneer er vaak sneeuw ligt, gaat de trein helemaal niet. Bekijk de website voor de exacte vertrektijden.

Soller trein

Voor het mooiste uitzicht zit je op de route van Palma naar Sóller aan de linkerkant. Op beide stations in zowel Palma als Sóller zijn nette gratis toegankelijke toiletten. Die zijn alleen open direct voor en na vertrek van de trein.

Goed om te weten: je kunt een ticket online kopen of ter plekke. Hier accepteren ze geen pinpas en heb je contact geld nodig. De trein vertrekt in Palma vanaf Plaza de Espana aan de rand van het oude centrum. Veel bussen stoppen hier ook.

Soller

De trein tussen Palma en Soller bestaat als sinds 1912. De historische trein doet ongeveer een uur over de route. Vanuit Sóller kun je vervolgens nog een historische tram nemen die je in twintig minuten naar Port de Sóller aan de kust brengt. De tram gaat meerdere keren per dag.

Soller

Zoals je kunt verwachten, is de eerste tram na aankomst van de trein altijd heel erg druk. Mijn advies is dan ook om niet direct door te reizen maar eerst lekker rond te kijken in Sóller en pas later de tram te nemen.

Het is goedkoper om een combi-ticket te kopen voor zowel de historische trein als voor de tram van Sóller naar port de Sóller. Een retourticket is aanzienlijk goedkoper dan twee enkeltjes. Toch zou ik je aanraden om, wanneer je deze dagtrip vanuit Palma maakt, te kiezen voor een enkeltje. Met de tram en de trein en de overstaptijd ben je toch wel zo’n anderhalf uur onderweg, terwijl er vanuit Port de Sóller ook een bus naar Palma gaat en die doet er maar 45 minuten over en kost een paar euro.

Soller

Mijn ideale route ziet er dan als volgt uit. Je neemt de trein van Palma naar Sóller. Daar kun je lekker rondkijken, winkelen en lunchen. Neem vervolgens de tram naar Port de Sóller. Als het weer mooi genoeg is, kun je hier zwemmen of wandel naar het hooggelegen uitzichtpunt. Langs het strand zijn ook veel gezellige terrasjes. Ben je klaar, neem dan de bus van Port de Sóller terug naar Palma. De bus vertrekt niet vanuit het centrum, maar van een rotonde net buiten het stadje (op loopafstand).

Meer tips? Lees ook ons uitgebreide blog over Mallorca met kinderen of check onze tips voor kindvriendelijke hotels in Mallorca.

1 gedachte over “Leuke dagtrip, met de historische trein van Palma naar Sóller”

  1. Hartelijk dank voor deze goed verwoorde info. We gaan van de prima tips zeker gebruik maken komende week.
    Met vriendelijke groet, Jack

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top