Home / Reisinformatie / Europa / Slovenie / Tržič met kinderen, een paradijs in het noorden van Slovenië

Tržič met kinderen, een paradijs in het noorden van Slovenië

“Discover a crowdless paradise”, zo luidt de slogan van Tržič, gelegen in het noorden van Slovenië. Wij bezochten deze regio met onze kinderen en na ons verblijf begrijpen we wel waarom er voor deze slogan gekozen is. In dit blog vertel ik je wat er in Tržič met kinderen te doen is.

Ligging van Tržič

Tržič is nog niet zo bekend en zal dus niet de eerste plek zijn waar je aan denkt bij het plannen van een vakantie in Slovenië met kinderen. Tržič ligt in het noorden van Slovenië, tegen de grens met de Oostenrijkse deelstaat Karinthië. De Sloveense hoofdstad Ljubljana ligt op een half uur afstand met de auto en Bled ligt op zo’n twintig minuten rijden.

Wij bezochten Tržič in de zomer, maar een bezoek aan deze omgeving in de winter kan natuurlijk niet zonder dat je de skipistes rondom Tržič op gaat. Tržič claimt zelfs de beste poedersneeuw van het hele land te hebben!

Trzic museum

Wat te doen in Tržič?

Wanneer je de stad Tržič inrijdt, zie je al snel een grote ijzeren draak. Volgens een oude legende heeft de draak, die geboren is uit een hanenei, een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de stad op deze plek. De hele legende over deze draak kun je hier lezen; jouw kinderen vinden het vast ook een interessant verhaal!

Trzic

Rijd je vervolgens verder het stadje in, dan steek je met één van de bruggen de rivier Tržiška Bistrica over en kom je in één van de smalle straatjes van het oude stadscentrum terecht. In het noorden van de stad vind je de weg, die in vroegere tijden de enige route in de omgeving was om via het Karawankengebergte naar Oostenrijk te reizen. Op deze plek is in de Tweede Wereldoorlog door dwangarbeiders een bergpas gemaakt. In sommige woningen zie je nog steeds de aanpassingen die nodig waren om het grote materiaal van het Duitse leger door de smalle straatjes te kunnen vervoeren.

Trzic museum

In Tržič zijn er verschillende stadswandelingen te maken, zoals de wandeling ‘Ik kom uit Tržič’, die je langs de voormalige huizen of werkplekken van beroemde inwoners van Tržič voert. De wandeling start bij de vroegere katoenspinnerij en weverij van Tržič en duurt zo’n anderhalve uur. De volledige routebeschrijving vind je hier.

Ook vind je op diverse plekken in Tržič voetafdrukken op de grond. Tržič heeft een rijke historie in de schoenmakerij, ooit stond er één van de grootste schoenenfabrieken van Joegoslavië. Wanneer je de metalen voetafdrukken op de grond volgt, loop je in ongeveer een uur door Tržič langs de sporen van de schoenenindustrie. Wanneer je de afdrukken van schoenen met houten pinnen volgt, wandel je langs de toeristische punten van Tržič. Meer informatie over beide wandelingen vind je hier.

Trzic wandeling

Het Tržič museum

Het Tržič museum vind je in het oude centrum van de stad Tržič in een oud huis uit 1811. In het Tržič museum kom je meer te weten over de ambacht van het schoenen maken, maar ook over de andere ambachten waar Tržič bekend staat, zoals de ambacht van het leerlooien, een speciale vorm van textielbewerking en verven en zelfs de ambacht van het sokken maken. Door de ligging aan de enige bergpas naar Oostenrijk van de omgeving was het een bedrijvige handelsplaats met veel ambachten.

Trzic museum

Daarnaast vind je in het Tržič museum ook het nationale Sloveense Ski Museum. In Tržič bevindt zich namelijk een internaat wat zich heeft gespecialiseerd in het opleiden van topsporters in diverse wintersporten. Er is een expositie waar je kunt ontdekken hoe skiën zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld, welke belangrijke rol dit voor Slovenen heeft gespeeld na hun onafhankelijkheid en hoeveel Sloveense kampioenen zijn opgegroeid in deze regio.

Het Tržič museum

Wat leuk is, is dat het museum onlangs gerenoveerd is en er goed is nagedacht over wat kinderen leuk vinden om te zien, horen, voelen of doen. Wanneer er in het museum een afbeelding te zien is van Jaka het hert, betekent dat dat er iets te ontdekken is voor kinderen. Zo vinden onze kinderen het leuk om bij het leerlooien de huid en vachten van verschillende diersoorten te voelen en te raden, om met koptelefoon naar de Sloveense liedjes te luisteren, om een poging te doen een stukje breien aan de ‘neverending sock’ en om op een aambeeld te slaan als een echte smid.

Het Tržič museum

Tevens is er een speciale kinderkamer te vinden, waar je de draak van Tržič kunt voeren met ballen, zijn er miniatuurberoepen die je kunt laten bewegen en je kunt er knutselen. Daar is ook een schoenenkast gevuld met bijzondere modellen, die kinderen mogen passen. Hier komen we zelfs de Nederlandse klomp tegen.

Momenteel is er een speurtochtboekje voor kinderen door het museum beschikbaar, die nog enkel in het Sloveens is uitgegeven. Er wordt gewerkt aan een Engelse vertaling.

Het Tržič museum

Het Tržič museum hanteert een aparte, kleine entreeprijs voor het museum en het gedeelte van het Slovenian Skiing Museum. Het is mogelijk om beide te combineren en daarvoor betaal je slechts € 4 per volwassene voor (prijspeil 2021). Meer informatie vind je op de website.

Brood bakken in Kurnikova hiša

Kurnikova hiša is één van de oudste huizen van Tržič en is, na een stadsbrand, opnieuw opgebouwd in het midden van de 18e eeuw. Het huis is ingericht zoals het er in de 19e of begin 20e eeuw uit zou hebben gezien.

 Kurnikova hiša

Een aantal keer per week kun je hier een workshop volgen om brood te maken op traditionele wijze in een zogenaamde zwarte keuken. Tijdens ons verblijf vond het broodbakken alleen op de maandag plaats. Na het maken van het brood in de keuken, gaat het deeg de oven in die midden in het huis te vinden is.

Er is een combinatieticket beschikbaar voor zowel Kurnikova hiša, het Tržič Museum en het Sloveense Ski museum voor de prijs van slechts € 4,50 per volwassene (prijspeil 2021).

 Kurnikova hiša

Bekijk de Dovžan kloof

Op zo’n drie kilometer afstand van Tržič vind je het beschermde natuurmonument Dovžankloof (in het Sloveens: Dovžanova Soteska). In de kloof is te zien hoe de rivier Tržiška Bistrica de rotsen van het Karawankengebergte over een tijd van miljoenen jaren heeft uitgeslepen. Dit maakt dat er hier veel fossielen te zien zijn. De meest spectaculaire vondsten zijn te zien in het expositie- en educatiecentrum in Dolina.

Dovžan kloof

De Dovžankloof is ongeveer 150 meter lang en is zo smal, dat er zo’n 120 jaar geleden een tunnel is gemaakt in de bergwand om er langs te kunnen reizen. Wanneer je rijdt van Tržič richting Jelendol kom je door deze spectaculaire tunnel.

Aan beide kanten van de tunnel is er de mogelijkheid om je auto even te parkeren en een kijkje te nemen bij de kloof en om de hangbrug over het snelstromende water te nemen. We nemen de hangbrug naar de overkant en onze kleuter test uit of hij de hangbrug kan laten wiebelen. Daar hoeft hij maar weinig moeite voor te doen, tot grote schrik van mijn peuter. Aan de overzijde van het water is het mogelijk om langs het water terug te wandelen naar Tržič.

Een kijkje nemen bij de Dovžan kloof en tunnel is al hartstikke indrukwekkend. Wil je nog meer zien van deze omgeving? Er zijn enkele wandeltochten in de omgeving van de Dovžan kloof mogelijk, zoals “de Dovžan kloof schilderachtige educatieve tocht; wie vindt het eerst een dinosaurus?”. Deze wandeling is geschikt voor gezinnen met oudere kinderen en duurt zo’n vier uur, dus bereid je goed voor op een lange wandeling. De wandeling begint op de parkeerplaats in het dorp Čadovlje bij Tržič. Eén gedeelte van de wandeling, waarbij er geklommen moet worden langs staalkabels en klimijzers, wordt bestempeld als moeilijk en is niet geschikt voor personen met hoogtevrees.

Meer informatie over deze wandeling kun je hier vinden.

Dovzan kloof

Wandelen in de omgeving van Tržič

Er is veel aanbod aan wandelingen in de groene bergachtige omgeving van Tržič. Wij kozen voor een wandeling vanaf Jelendol naar berghut Dolga Njiva. Hiervoor rijd je vanaf Tržič naar het dorpje Jelendol en vanaf dat dorpje volg je nog zo’n 20 minuten de bordjes Dolga Njiva via een slingerende, onverharde weg langs de rivier tot je niet verder kunt met de auto en uitkomt bij de parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats neem je het pad omhoog, volg je de bordjes en wandel je in zo’n half uur naar boven naar de berghut Dolga Njiva. Af en toe vonden we dit een flinke klim, maar door de duur van de wandeling is deze route ook zeker geschikt om te ondernemen met kleine kinderen.

Dolga Njiva

Aangekomen bij de berghut Dolga Njiva zien we niet alleen een gezellige berghut met een aantal warme gerechten, maar blijken er ook allerlei dieren te wonen. Zo zien de kinderen kalkoenen, geiten, varkens, koeien en ezels. De ezels lopen los rond en zijn zo tam dat ze zelfs naar je toe komen om geaaid te worden. We vullen onze magen met een goed gevulde soep als lunch, genieten van het mooie uitzicht en keren daarna weer terug naar beneden.

Dolga Njiva

Onze peuter zat de hele wandeltocht comfortabel in de Deuter drager, maar voor onze kleuter was de wandeling naar de berghut Dolga Njiva en weer terug al voldoende inspanning.

Dolga Njiva

Voor gezinnen met oudere kinderen kan het leuk zijn om vanaf berghut Dolga Njiva nog het Arendspad te wandelen, een educatieve route van 45 minuten. Tijdens deze wandeling kom je onder andere langs een jachttoren waarvandaan je op zoek kunt naar klimmende gemzen of het nest van de steenarend.

Dolga Njiva

Zwemmen bij Gorenjska Plaža in Tržič

Bij mooi weer is het goed om te weten dat Tržič beschikt over een heerlijk buitenzwembad. Het heet Gorenjska Plaža en bestaat uit een diep en ondiep bad. Vanuit het zwembad heb je een mooi uitzicht op de bergachtige omgeving en met name op de berg Kriška Gora. Het water wordt met behulp van zonnepanelen verwarmd tot 26 graden Celsius.

Onze kleuter springt het diepe bad met stroomversnelling in om te laten zien wat hij allemaal al geleerd heeft bij zwemles, terwijl onze peuter zich vermaakt in het ondiepe bad met de verschillende trapjes. Naast de baden is er op het terrein van het zwembad een houten speelschip te vinden.

Gorenjska Plaža

Bij het zwembad zijn verschillende ligstoelen en parasols beschikbaar en er is een klein schaduwrijk grasveldje waar je je handdoek kunt neerleggen. Het zwembad, de kleedkamers, toiletten en douches zien er goed onderhouden en schoon uit en schoonmakers zijn ook constant in de weer om het zo te houden.

Tegen een kleine borg is het mogelijk om een kluisje te huren.

In de omgeving zijn een aantal opties voor gratis parkeergelegenheid, al is de dichtstbijzijnde parkeerplaats vrij klein. Wij parkeren daarom iets verderop bij de Lidl.

Gorenjska Plaža

Er zijn verschillende toegangsbewijzen te koop. Een losse kaart voor een peuter kost € 2,00, voor kinderen van basisschoolleeftijd € 4,20 en voor een volwassene € 6,20 (prijspeil 2021). Er zijn ook gezinskaarten te koop. Bezoek de website voor actuele openingstijden en toegangsprijzen.

Handig is dat aangrenzend op het terrein van Gorensjka Plaža ook een restaurant te vinden is, namelijk restaurant Firbc’Okn. Dit restaurant is aan de ene zijde toegankelijk voor zwembadgasten en aan de andere zijde voor daggasten. Op de menukaart vind je grotere en kleinere gerechten van zowel Sloveense als Europese klassiekers. Om zeker te zijn van een plekje is reserveren aan te raden.

Gorenjska Plaža

Nog meer tips voor Tržič met kinderen

Bezoek de Sint Anna-mijn

Op 9 kilometer afstand van Tržič bij het dorpje Lajb vind je de Sint Anna-mijn. Een deel van dit 5 kilometer lange gangenstelsel van de inmiddels inactieve kwikmijn is te bezoeken, namelijk de Anton gang. De bezoeken aan de mijn zijn alleen op afspraak en altijd met gids, die iedereen zal voorzien van een helm en zaklamp. Het is aan te raden om stevige schoenen aan te doen. Tijdens een bezoek aan de Sint Anna-mijn kom je meer te weten over de vroegere mijnwinning en heb je de kans om vleermuizen, grotkevers of zelfs de grotkabouter Šentanček tegen te komen.

Bekijk de Stegovniški waterval

Rijd naar het dorpje Medvode, in de buurt van Dolina en Jelendol, en volg vanaf daar de beek Stegovnik, die je na een paar honderd meter naar de 15 meter hoge Stegovniški waterval leidt. De waterval schijnt in elk jaargetijde mooi te zijn om te bezoeken en is te voet of per mountainbike toegankelijk.

Maak een mountainbiketocht

Voor gezinnen met oudere kinderen is het ook goed mogelijk om in de omgeving van Tržič te mountainbiken. Er is een fietstocht ‘Ontspannen fietsen langs het drie-klokken-pad’, een eenvoudige tocht van zo’n tien kilometer in anderhalf uur tijd met nauwelijks hoogteverschillen. Onderweg kun je ook een stop maken bij het Blata Moeras en de 500 jaar oude lindeboom bekijken in het dorp Žiganja Vas.

Bezoek een evenement

Met een kalender met meer dan 100 evenementen gedurende het jaar, is de kans groot dat er ook iets te doen is tijdens je verblijf in Tržič. Denk aan evenementen zoals het jaarlijkse dansfestival ‘Dance without borders’ op de bergpas Ljubelj in de zomer, de Schoenmakerszondag en bergracen met oldtimers.

Restaurants in Tržič

De keuken van Tržič kenmerkt zich voornamelijk door vleesgerechten, zoals Tržič bržola, een stoofpot van lams- of schapenvlees en door eenvoudige gerechten van meel zoals štruklji, deegrolletjes gemengd met allerlei verschillende ingrediënten. Tijdens ons verblijf aten wij op een aantal kindvriendelijke locaties met onze kleuter en peuter.

Karavla 297

De herberg Karavla 297 (Gostišče Karavla 297)

Deze herberg ligt vlakbij de grensovergang Ljubelj richting Oostenrijk, in de buurt van het enige concentratiekamp in Slovenië, waar vanuit dwangarbeiders werkten aan een tunnel over deze bergpas.

Karavla 297

Op het menu staan allerlei typische Sloveense gerechten. Wij probeerden het stoofpotje van hertenvlees en de wilde zwijn medaillons met cranberry uit. Vooral die laatste viel erg in de smaak!

Buiten op het terrein zijn op twee plekken een houten speelhuisje te vinden en is een basketbalveld met hinkelpaden.

Karavla 297

Moji Štruklji Deteljica

Benieuwd naar verschillende soorten štruklji? Bij Moji Štruklji Deteljica heb je een ruime keuze aan zowel hartige of zoete en traditionele of moderne, handgemaakte gevulde deegrolletjes. Van de meer dan 20 soorten štruklji is er vast ook een soort die je kind lekker lijkt. Bij onze kinderen was de yoghurt-mango štruklji favoriet. Ideaal om daar te lunchen of om af te halen.

Moji Štruklji Deteljica

De herberg en pizzeria Smuk  (Gostišče Smuk)

Deze herberg ligt naast de rivier de Tržiška Bistrica en aan een grasveld met onder andere een schommel en zandbak. Nadat de kinderen even buiten gespeeld te hebben, ontdekken we binnen dat het de lokale traditie is om de gegevens van je baby te vereeuwigen aan de wand bij een borrel ter ere van de geboorte. Naast pizza’s staan er ook allerlei Sloveense en Europese gerechten op de menukaart.

pizzeria Smuk

Vervoer in Tržič

Er zijn minimale mogelijkheden voor openbaar vervoer in de regio Tržič, dus het is aan te raden om tijdens je vakantie in Tržič te beschikken over je eigen (huur)auto. Houd er rekening mee dat de straten van de oude binnenstad van Tržič veelal nauw zijn en dat je voor een aantal wandelingen of bezienswaardigheden ook deels over onverharde wegen moet rijden. Parkeerplaatsen zijn er soms in overvloed en soms juist moeilijk te vinden. Wij ontdekten dat Google Maps in veel gevallen niet helemaal up-to-date is, dus vertrouw daar niet blind op en maak eventueel gebruik van een papieren kaart.

pizzeria Smuk

Overnachten in Tržič

Wij logeerden op een heerlijke kindvriendelijke plek: glampen op een boerderij in knusse houten bungalows van Šlibar Organic Farm Glamping. Lees hier onze review over Šlibar Organic Farm Glamping of bekijk de prijs en beschikbaarheid.

De Organic Farm Šlibar Glamping is niet de enige de glamping die deze regio heeft. Ook de Fairy Tale Mountain Glamping is geschikt voor een bezoek met kinderen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Organic Farm Šlibar in Tržič

Wil je meer informatie?

Bezoek de website www.visittrzic.com voor meer informatie over de regio van Tržič.

Ons bezoek aan Tržič werd mede mogelijk gemaakt door Visit Tržič.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top