Home / Reisinformatie / Afrika / Zuid-Afrika / Tsitsikamma National Park, ziplijnen en meer..

Tsitsikamma National Park, ziplijnen en meer..

Tsitsikamma National Park is een van de mooiste nationale parken langst de tuinroute in Zuid-Afrika. Dit is geen park waar je komt voor de dieren, maar wel vanwege de mooie natuur en toffe activiteiten die je kunt ondernemen. Dat maakt Tsitsikamma National Park een ideale stop voor actieve gezinnen.

Tsitsikamma National park

Tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika hadden we een volledige dag in het Tsitsikamma National Park en die propten we helemaal vol. Gelukkig had Riksja Family de ziplijn tour alvast voor ons gereserveerd. Het Tsitsikamma National Park is onderdeel van de Tuinroute en ligt tussen Plettenberg Baai en Port Elizabeth. Bekijk hier de bouwsteen actief op de Tuinroute.

Wat te doen in Tsitsikamma National Park?

Ziplijnen in Tsitsikamma National Park

Een van de leukste dingen die je kan doen in het Tsitsikamma National Park met kinderen is een zipline tour. Deze tour start niet in het betaalde gedeelte van het nationale park, maar vanuit het dorpje Stormsrivier.

Tsitsikamma National Park Zipline

We melden ons hier netjes een kwartier voor de start van de tour voor de briefing. We kunnen nog even gebruik maken van de toiletten en krijgen dan uitleg over het ziplijnen in Tsitsikamma National Park. Vervolgens is het tijd om ons klaar te maken, we krijgen de een gordel aan en een helm op. Vervolgens moeten we nog een klein stukje rijden in een soort open safaritruck naar de start van het ziplijnen. Met elke tour, die bestaat uit maximaal 9 personen, gaan twee gidsen mee. Eentje voorop en eentje achteraan.

Zuid Afrika Tsitsikamma Ziplinen

Canopy Tour bestaat uit 10 ziplines en de langste is 91 meter lang. Voordat we daar komen, beginnen we met wat minder snelle en korte ziplines. We komen er al snel achter dat dit echt een zipline tour deluxe is. De gidsen klikken je zowel in als uit en er is zelfs een handig remsysteem, waardoor ze je af kunnen remmen. Als het nodig is of je vindt het fijn om zelf alle controle te hebben, kun je ook nog zelf remmen, dat doe je door de leren handschoen op de kabel te duwen. Echt nodig is het niet, zeker niet bij kinderen die toch al minder snel gaan.

Zuid Afrika Tsitsikamma Ziplinen

De minimum leeftijd voor deze tour is 5 jaar en juist omdat je zelf zo weinig hoeft te doen, is het ook voor jonge kinderen een makkelijke en toffe zipline tour. Mijn dochter van toen tien jaar vond het hartstikke leuk, maar voor de oudere tieners in onze groep had het wel wat spannender gemogen. Er is op de canopy tour een hangbrug waar je een klein stukje over loopt, maar er zijn geen obstakels zoals in een klimbos. Het is echt lekker vliegen tussen de bomen en je hebt alle tijd om rustig rond te kijken.

Zuid Afrika Tsitsikamma Ziplinen

De platforms in de bomen zijn ruim 30 meter boven de grond en je zit dan ook echt tussen de boomtoppen. Ze zijn gebouwd in kolossale Outeniqua Geelhout bomen en voelen heel stevig aan. We zien en horen regelmatig vogels, maar we zien tijdens onze tour geen andere dieren. Na de laatste lange, en voor mij gaafste en snelste, ziplines zijn we bij het eindpunt. Nu moeten we nog een stukje door het bos omhoog lopen om weer bij de truck te komen. We hebben allemaal een flesje water mee gekregen, welke via een slim systeem aan ons harnas bevestigd is. De tour duurt een ruime twee uur.

Tsitsikamma National park wandelen

Naast deze Canopy Tour zipline tour in het Tsitsikamma National Park, welke wij gedaan hebben, is er ook nog een andere tour. Dat is de Tsitsikamma Falls Adventures tour, waarvoor je minimaal 7 jaar moet zijn.

Wandelen in Tsitsikamma National Park

Na afloop van onze zipline tour en een lunch in Stormsrivier rijden we naar de meest bekende bezienswaardigheid van het Tsitsikamma National Park. We komen nu ook langs de officiële parkentree en hier moet je betalen voor je bezoek. Aan het einde van de weg is er een grote parkeerplaats en zijn er ook enkele faciliteiten, zoals een restaurant en toiletten.

Tsitsikamma National park wandelen

Er zijn verschillende wandelroutes in het Tsitsikamma National Park. Niet alle routes zijn even geschikt met kinderen. Tenminste, ik zie ons nog niet het meerdaagse Otter Trail lopen. Wij kiezen voor de korte en populaire Mouth Trail van ongeveer een kilometer lang.

Tsitsikamma National park wandelen

We lopen hier over een deels houten vlonderpad door het bos naar een aantal hangbruggen, waaronder de 77 meter lange hangbrug over de Storms Rivier.

Tsitsikamma National Park brug

Op de terugweg lopen we via een net wat hoger gelegen route voor een nog mooier uitzicht op de kust en op de hangbrug van bovenaf.

Tsitsikamma National park wandelen

Er zijn nog meer wandelroutes die je kan lopen met kinderen, zoals de minder dan 2km lange Viewpoint Trail of het eveneens korte Loerie Trail of kies het 5,5km lange Blue Duiker Trail. We misten zelf een duidelijke kaart, maar begrepen later dat we die bij het betalen van de entree hadden kunnen vragen. Handig om te doen als je meer tijd hebt dan wij en meerdere wandelingen wil maken. Voor de Mouth trail is dat niet nodig, volg gewoon de bordjes en de rest van de mensen.

Tsitsikamma National park wandelen

In de goede periode van het jaar (onze zomervakantie) kun je walsvissen spotten tijdens een kustwandeling in het Tsitsikamma National Park. Dolfijnen kan je het hele jaar door zien, maar daar moet je wel een beetje geluk voor hebben.

Kajakken of een boottocht in Tsitsikamma National Park

De kloof waar de Stormsrivier doorheen loopt en waar je vanaf de hangbrug een kleine glimp van krijgt, kun je ook verder verkennen. Dit kan met een kajak of met een bottocht. We besluiten spontaan om zo’n boottochtje te maken en hebben geluk dat we nog met de laatste optie van de dag mee mogen.

Tsitsikamma National park varen

De boottochten stoppen namelijk vrij vroeg en je moet ter plekke betalen (alleen cash). We varen eerst een klein stukje over open zee en dan de rivier op.

Tsitsikamma National park varen

De kloof wordt steeds smaller en het is indrukwekkend om tussen de enorme kliffen door te varen. We varen zelfs nog een klein stukje een grot in waar we heel veel vleermuizen zien die nog lekker slapen. De tocht duurt maar een half uur, omdat de kloof al snel te smal en ondiep wordt voor de boot, maar is ontzettend mooi!

Tsitsikamma National park varen

Wanneer je gaat kajakken, kun je ongeveer net zo ver varen als de motorboot. Hier hebben ze alleen iets slims op bedacht. Kajakkers stappen over op een soort luchtbed (dat noemen ze een Lilo) en dan kun je op je buik liggend en peddelend net nog een stukje verder varen in de kloof.

Tsitsikamma National park varen

Je kunt een Kayak & Lilo tour ter plekke boeken, maar vooraf reserveren is wel handig in drukke periodes van het jaar.

Wat kun je nog meer doen in het Tsitsikamma National Park?

Heb je behoefte aan meer adrenaline, bijvoorbeeld omdat je Zuid-Afrika met tieners bezoekt? Dan is bungeejumpen vanaf de Bloukransbrug misschien wel iets voor jou. Je hebt hier een val van 216 meter en dit is dan ook gelijk een van de hoogste bungeejumps ter wereld. Als een bungee jump net wat te spannend is, dan is er ook een skywalktour. Je ervaart dan ook hoe het is om zo ver omlaag te kijken. Voor de skywalktour moet je minimaal 12 jaar zijn, om te springen moet je minimaal 14 jaar zijn.

Wat mij ook nog wel leuk lijkt, is een combinatie tour van tuben en suppen. Deze activiteit wordt aangeboden door Black Water Tubing. Afhankelijk van hoeveel tijd je hebt en de leeftijd van je kinderen, kun je voor een makkelijkere of moeilijkere route kiezen.

Wij bezochten Tsitsikamma National Park vanuit Plettenberg baai. Voor meer tips in de omgeving, lees ook ons blog over de Tuinroute met kinderen.

Ook enthousiast geworden over Tsitsikamma National Park? Onze rondreis werd georganiseerd door Riksja Family, een reisorganisatie die gespecialiseerd is in reizen op maat. Wij deden een rondreis van twee weken in de meivakantie door Kaapstad en de Tuinroute, maar je kunt ook voor een langere reis kiezen of voor een ander deel van Zuid-Afrika. Bekijk hier verschillende voorbeeldreizen in Zuid-Afrika.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top