Home / Reisinformatie / Azie / Indonesie / Ubud met kinderen, wat te doen in de stad en omgeving
Ubud

Ubud met kinderen, wat te doen in de stad en omgeving

Ga ja naar Bali, dan ga je vast ook met je kinderen naar Ubud. Ubud wordt ook wel de culturele hoofdstad van Bali genoemd. Ubud ligt wat hoger en heeft daardoor een aangenaam klimaat. Je kunt goed eten en shoppen in Ubud. De omgeving met vele rijstvelden is prachtig en in en rondom Ubud kan je veel tempels vinden.

Ubud Bali

Aan ons laatste bezoek aan Ubud heb ik wel enigszins gemengde gevoelens overgehouden. “Vroeger was dit heel anders, veel mooier”, een zinnetje dat mijn man en ik toch regelmatig uiten richting onze dochter. Het is helaas waar, Ubud heeft last van haar eigen succes. Zo kun je niet meer in alle rust door tempels dwalen en dan spontaan op een groep kinderen stuiten die les krijgen in traditionele dans.

Ubud Bali

Nu zijn er in sommige tempels meer toeristen dan Balinezen, terwijl anderen ervoor kiezen het meest heilige gedeelte helemaal af te sluiten. Ubud is ook enorm gegroeid en het verkeer, zeker in de spits, is chaos. Verwacht dus geen rustig dorpje. Ook buiten Ubud moet je nu meer moeite doen om de mooie natuur te ontdekken. Op veel van de bekendere plekken vind je nu schommels om een Instagram foto te maken en moet je entree betalen. Zolang tijdreizen nog niet mogelijk is, veranderen we hier helaas niks aan en zal Ubud denk ik alleen nog maar drukker en voller worden.

Ubud Bali

Desondanks is het nog steeds mogelijk om een fijne tijd te hebben in Ubud met kinderen. Zeker als je je verwachtingspatroon aanpast. Ik vertel je graag welke plekken je wat mij betreft beter kunt vermijden en wat nog echt de moeite waard is. Ik adviseer je om twee tot vier dagen uit te trekken voor Ubud en omgeving.

Wat te doen in Ubud met kinderen?

Monkey Forest Ubud

De bekendste bezienswaardigheid in Ubud is het apenbos. Een stukje jungle midden in de stad. Hier wonen apen en die kun je natuurlijk bekijken. De apen die gewend zijn aan mensen kunnen agressief zijn, bovendien is het hier ook vaak erg druk. Om deze reden is lang niet iedereen enthousiast over het Monkey Forest in Ubud. Wij wel, we zorgden dat we direct bij opening in het bos waren en dat we geen eten of drinken in onze tas hadden zitten.

Ubud Bali

De apen lieten ons met rust en wij hen. Dus konden we op ons gemak en in alle rust rondkijken en dan is het Monkey Forest echt wel heel mooi. Het licht dat tussen de enorme bomen doorkomt, kleine tempeltjes en met regelmaat een fotogenieke aap.

Ubud monkey forest

Ubud Paleis

Het Paleis in Ubud is niet al te groot, maar wel gratis toegankelijk. Het heeft wat betreft uitstraling veel weg van de tempels die je elders op Bali ziet. Wil je een voorstelling van traditionele dans bekijken, dan is het paleis hiervoor de perfecte backdrop. Er zijn meerdere keren per week in de avond optredens.

Ubud Bali

Pura Tama Saraswati

Het waterpaleis in Ubud is een van de mooie plekken die nu haar deuren heeft gesloten voor toeristen. Een klein deel is nog toegankelijk. Voor de rest moet je geluk hebben dat er misschien net een festival plaatsvindt waarbij je ook even binnen mag kijken. Gedraag je in dat geval respectvol en blijf op de achtergrond.

Ubud Bali

Campuhan Ridge Walk

De Campuhan Ridge Walk start aan de rand van Ubud. Het is een wandeling die, zoals de naam al zegt, over een bergkam gaat. Aan beide kanten heb je een top uitzicht. De wandeling klimt aan het begin behoorlijk en heeft weinig schaduw. Neem voldoende water mee of nog beter, loop de route aan het begin van de dag als het nog niet zo warm is. Het pad is niet geschikt voor een buggy.

Ubud Bali

Na ongeveer een kilometer kom je de eerste restaurantjes en hotels tegen. Helaas was voor ons hiermee ook de aantrekkelijkheid van de wandeling voorbij. Je komt nog wel langs enkele rijstvelden, maar de meeste vormen inmiddels vooral de achtergrond voor een Instagramwaardig restaurant. De weg is hier ook weer breder, waardoor er auto’s en scooters rijden. Wij besloten hier dan ook om te draaien en het mooiste stuk nog een keer terug te lopen.

Shoppen, winkelen en spa’s in Ubud

Een van de belangrijkste redenen waarom Ubud zo populair is, is omdat je hier veel faciliteiten hebt. Je kunt in Ubud heel goed winkelen. Of je nu een sarong wil kopen bij een marktkraampje of bijzondere handgemaakte oorbellen. In Ubud kun je het allemaal vinden voor prijzen die een stuk lager liggen dan in Nederland.

Ubud Bali

Ook wat betreft leuke sfeervolle restaurantjes is de keuze in Ubud enorm. Je moet er wel rekening mee houden dat je voor westers eten in een restaurant met hippe uitstraling een stuk meer betaalt dan voor Indonesisch eten in een simpeler restaurant. Het is dus maar net waar je zin in hebt. Restaurantjes komen en gaan en wat nu goed is, kan over een half jaar weer anders zijn. Kinderen zijn eigenlijk altijd welkom, dus ik zou vooral aanraden de menukaart te checken en/of de mensen in het restaurant blij kijken.

Ubud Bali

Ook aan spa’s is er geen gebrek. Ook hier is het weer zo dat er simpele spa’s zijn. Vaak bij mensen thuis die dan in een kamer een massagetafel of massagestoelen hebben staan, maar ook luxe boutique spa’s. De kwaliteit van een massage is in die laatste vaak wel beter, maar uiteraard betaal je hier ook meer voor de sfeer en entourage.

Kindvriendelijk hotel Ubud

Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Ubud? In elke prijsklasse is er wel wat te vinden. Wij kozen er tijdens onze laatste reis naar Indonesië voor om een paar dagen een eigen huis met privé zwembad te boeken. Dat werd het Villa Cantik met twee ruimte slaapkamer een grote open woonkeuken en een eigen zwembad. Allemaal in een rustiger deel van Ubud op loopafstand van het Apenbos. In de ochtend wordt er ontbijt voor je gemaakt en de villa wordt schoongemaakt. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Ubud Bali

Je kunt er ook voor kiezen om juist buiten Ubud een villa te zoeken, dan heb je meer keuze en betaal je minder. Zo kwam familie Jager terecht bij Villa des Rizieres. Luxe, stilte, ontspanning, fijne bedden en een prachtige buitenbadkamer. Dit alles op een paar kilometer van Ubud. Hier krijg je een eigen villa met drie slaapkamers.

Omdat we uiteindelijk al wat eerder aankwamen in Ubud moesten we nog een nachtje overbruggen. Deze keer kozen we voor een kleinschalig lokaal gerund en goedkoop hotel, Mandia Bungalows. We hadden hier een hele nette driepersoonskamer en de eigenaren waren echt super vriendelijk. Er is zelfs een klein zwembadje en je zit heel centraal in Ubud, maar toch redelijk rustig. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Ubud Bali

Wat te doen in de omgeving van Ubud?

Scootertocht langs de mooiste tempels

De beste manier om mooie plekken te ontdekken in en rondom Ubud is wat mij betreft met de scooter. Natuurlijk kun je een auto met chauffeur huren, maar die neemt je niet mee langs de kleine smalle wegen waar je met een scooter wel kunt komen.

Ubud Bali

Er is een route waarbij je veel mooie tempels rondom Ubud bezoekt. Voor deze route heb je een volle dag nodig. Vertrek bij voorkeur vroeg (de eerste tempel gaat om 8:00 uur open) zodat je niet helemaal in de avonddrukte weer terugkomt in Ubud. Je kunt zelf een sarong meenemen, er ter plekke een kopen of gebruikmaken van de gratis leen sarongs die bij elke tempel worden aangeboden. Bij alle tempels betaal je entree.

Goa Gajah

Goa Gajah staat ook bekend als de olifantengrot. Het mooiste aan deze tempel is ook de grot met een uitgehakte olifant rondom de ingang. Verder is het een rustige tempel met een mooie groene tuin, diverse grote beelden en een beekje.

Ubud Bali

Air Terjung Bandung of Suwat waterval

Wil je tempels graag combineren met wat natuur? Op dit stuk van de route zijn er diverse zijwegen die je kunt nemen naar verschillende watervallen. Doe dit alleen als je op tijd vertrokken bent. Je kunt bijvoorbeeld naar Air Terjun Bandung, Goa Rang Reng, Taman Sari, Suwat of de Toya Selaka waterval.

Ubud Bali

Rijstvelden rondom Tampaksiring

Rondom Tampaksiring heb je nog echt mooie rijstvelden waar mensen gewoon aan het werk zijn. Rijd de route langs Subak pulagan voor een aantal echt mooie terrassen. Voor en na de brug over de rivier zijn hier ook enkele warungs. Een hele mooie plek voor een lunch of drankje.

Ubud Tanpaksiring

Candi Tebing Gunung Kawi

Ik vind de Candi Tebing Gunung Kawi echt een van de mooiste en zeker meest authentieke tempels rondom Ubud. Je moet er iets meer moeite voor doen, namelijk een stukje lopen, via een aantal trappen afdalen en later dus weer omhoog klimmen. Wellicht dat er daardoor een stuk minder toeristen komen en met jonge kinderen is het ook wel een uitdaging. Bovenaan de trappen zijn winkeltjes genoeg om nog wat water te kopen.

Ubud Bali

Aan de voet van de weelderige tropische vallei zijn in de rotswanden verschillende Candi’s uitgehakt. Het ziet er behoorlijk spectaculair uit, wat nog vertrekt wordt door de tropische omgeving, de bomen met lianen en het stromende water. Een fijne plek om in alle rust rond te kijken. Er zijn ook verschillende zijwegen naar nog meer verstopte Candi’s.

Pura Tirta Empul

De grootste teleurstelling van onze tijd op Bali was toch wel wat er is geworden van de Pura Tirta Empul. Het is een hele mooie watertempel, een heilige plek omdat helder water hier uit de grond omhoog komt. Hindoe’s komen hier dan ook om zich ritueel te wassen in het water, wat goed zou zijn voor je karma.

Ubud Bali

Dit eens bijzondere ritueel, wat je respectvol en van een afstandje kon bekijken, is nu een toeristenactiviteit geworden. Tegen betaling krijg je een groene sarong en mag je badderen in de tempel. Het wordt natuurlijk door veel bureau’s in Ubud ook verkocht als iets positiefs, maar denk alsjeblieft even na. Je bent toch geen Hindoe? Zou je je laten dopen in de kerk als culturele ervaring tijdens je vakantie?

Ubud Bali

Voor mij is deze eens zo serene en prachtige plek in ieder geval verpest voor de commercialisering. Een rij wachtende blanken die klaarstaat om een water in te gaan, is niet waarvoor ik naar een tempel op Bali gaan. Grote delen van het complex zijn daarnaast ook afgesloten zodat mensen hier nog wel in rust kunnen bidden. Verder staan er ook ontzettend veel shops en winkeltjes bij het hele complex.

I Made Ada Gallery

Voor de terugweg naar Ubud kun je de doorgaande weg nemen of juist de kleinere wegen. Doe dat laatste en dan kom je echt over het platteland met kleine dorpjes, loslopende kippen en spelende kinderen. Je kunt een korte stop maken bij I Made Ada Gallery, hier worden enorme houtsnijwerken gemaakt. Je kunt gewoon een rondje lopen door de galerij vol indrukwekkende beelden.

Ubud Bali

Tegalalang rijstvelden

De Tegalalang rijstvelden tenslotte zijn ook zo’n plek die eens echt bijzonder waren. De rijstvelden zijn nog steeds heel erg mooi, vooral omdat de terrassen hier een stuk hoger en indrukwekkender zijn dan je meestal ziet op Bali.

Ubud Bali

Het is een populaire plek, wat al blijkt uit de betaalde parkeerplekken in het dorp. Vrijwel alle uitkijkpunten op de velden zijn volgebouwd met restaurantjes. Wil je door de velden lopen, dan moet je tegenwoordig entree betalen. Ook kun je hier tegen betaling schommelen of op de foto in een vogelnest of hartje voor je Instagram. Tegen betaling kun je met een gids een wandeling maken door de rijstvelden van Tegalalang.

Ubud Bali

Fietsen rondom Ubud

Wil je geen scooter huren? Dan kun je ook kiezen voor een georganiseerde fietstocht rondom Ubud. Ook op deze manier kun je wat van het platteland rondom Ubud zien. Er worden verschillende fietstours aangeboden.

Met kinderen zou ik kiezen voor een tour waarbij je met de auto naar de Kintamani gaat en dan terug fietst. Je fietst dan namelijk voornamelijk bergaf. Dat maakt dat een fietsrit ook met een kindje achterop of voor je kind op een kinderfiets in de warmte goed te doen is. Of je kunt ook kiezen voor een fietstour door de rijstvelden met een e-fatbike, bijvoorbeeld met Baja Bikes die ook fietsen met een kinderzitje en kinderfietsen beschikbaar hebben. Tours met een gewone fiets die starten en eindigen in Ubud zou ik niet aanraden. Check hier de fietstours van Baja Bikes.

Rijstvelden ubud

Tegenungan Waterval

De Tegenugan waterval is een van de bekendste watervallen van Bali. Met de auto of de scooter zijn deze in een half uur bereikbaar. Tijdens het droge seizoen kun je hier ook zwemmen er zijn ook genoeg terrasjes.

Tegenungan Waterval bali met kinderen

Sangeh Monkey Forest & Pengempu waterval

Heb je nog niet genoeg van de apen? Dan kun je vanuit Ubud ook makkelijk een uitstapje maken naar het Sangeh Monkey Forest. Het bos is hier zelfs nog wel mooier dan in Ubud dankzij de enorm hoge en oude bomen. De apen zijn alleen nog brutaler. Dit komt ook mede door de mensen die hier werken. We willen de apen helemaal geen eten geven en we willen ook niet op de foto met een aap op ons hoofd. Daar kom je hier alleen niet mee weg. Er loopt altijd een begeleider mee, dat zit bij de entree in. Zodra de apen die man zien, komen ze er al aan. Uiteindelijk laten we de ervaring dan maar over ons heen komen en poseren we met de apen.

Ubud Bali

Vlak naast het Sangeh Monkey Forest ligt nog een mooi rijstveld en hier zijn ook wat restaurantjes te vinden. Het is ook maar een klein stukje rijden naar de Pengempu waterval. Een mooie waterval, maar wel een waar veel afval ligt.

Ubud Bali

Pura Taman Ayun

Pura Taman Ayun tempelomplex staat op de Unesco werelderfgoedlijst. Het is een van de plekken waar we tijdens een eerdere reis naar Bali nog niet geweest waren. Ook deze tempel is vanuit Ubud weer goed bereikbaar en als je er een scooter dagtrip van maat, zoals wij deden, is te combineren met het Sangeh Monkey forest.

Ubud Bali

Het is een erg mooie tempel, maar als toerist kun je alleen nog maar een rondje om de buitenmuren van de hoofdtempel lopen. Gezien de eerdere ervaringen op Bali is het logisch dat het binnen gedeelte echt voor het gebed wordt gehouden. Dat maakt het echter wel minder interessant om te bezoeken.

Meer tips lees ook ons blog over Bali met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top