Home / Nederland / Friesland / Wandelen langs het Witte Meer naar uitkijktoren Skarrekiker

Wandelen langs het Witte Meer naar uitkijktoren Skarrekiker

Wil je een mooie, langere wandeling maken met kinderen in Friesland? In de buurt van Drachten heb je het relatief nieuwe natuurgebied Hemrikkerscharren. Dit gebied maakt onderdeel uit van het beekdal van het Koningsdiep. Kinderen mochten zelf hun droomuitkijktoren bedenken en het resultaat hiervan is de in 2019 geplaatste uitkijktoren Skarrekiker.

Jammer genoeg staat deze toren vrij ver vanaf de centrale parkeerplaats voor dit natuurgebied. Vanaf de ruime parkeerplaats Poostweg kun je via het Witte Meer naar de uitkijktoren lopen en weer terug. Een wandeling van ongeveer 5 kilometer.

Hemrikkerscharren

Is dit nou te ver voor jouw kind? Er loopt ook een fietspad langs de toren. In het natuurgebied kun je ook een van de weinige mountainbike routes in Friesland vinden. De Beetsterzwaag route die met 31,7km te lang is voor veel kinderen, maar wel ook een lus heeft in natuurgebied Hemrikkerscharren die prima te doen is voor jonge kinderen. Mits het niet te nat is, want door de loop van de beek en de lage ligging is het hier snel modderig.

De wandelroute zelf was niet modderig. Ga in de herfst eens op pad met een paddenstoelengidsje. Van april tot september heb je kans op teken, gebruik tekenspray met deet.

Hemrikkerscharren

Wandelen natuurgebied Hemrikkerscharren.

Wij parkeren de auto bij parkeerplaats Poostweg, waar veel ruimte is voor auto’s maar het toch, ondanks dat het een doordeweekse dag is, best vol staat. Ik zie een wandelknooppunten kaart, maar die is nogal abstract. Jammer dat er geen kaart is met wat meer opties voor wandelingen is dit gebied.

Hemrikkerscharren

We besluiten maar gewoon te gaan lopen en worden aangenaam verrast wanneer we bij een vlonderpad over het Witte Meer komen. Dit mooie watert is omgeven door het bosgebied. We komen zelfs nog langs een klein stukje heide. De wandeling is dus lekker afwisselend.

Hemrikkerscharren witte meer

We lopen verder door de mooie bossen. Op de parkeerplaats mocht het dan druk zijn, eenmaal in het bos is dat het zeker niet. Op sommige stukken loopt het wandelpad parallel aan het fietspad en aan de MTB-Route, dus daar komen we wel meer mensen tegen, hoewel we daar geen last van hebben.

Hemrikkerscharren

Na een tijdje lopen we het bosgebied uit. We steken een beekje over en in de verte zien we de uitkijktoren al. Het is toch nog een stuk verder lopen dan het lijkt, mede door de flinke wind die inmiddels is opgestoken. We lopen stug door, maar zijn blij wanneer er eindelijk zijn. Opeens blijkt mijn dochter toch nog energie te hebben. Om te klimmen en te glijden dan.

uitkijktoren Skarrekiker

Uitkijktoren Skarrekiker heeft naast de glijbaan een net en een paal om mee omhoog en omlaag te klimmen. Onder de toren zijn twee bankjes waar je prima pauze kunt houden. De toren is niet zo hoog als veel andere uitkijktorens in Nederland, maar geeft toch een mooi uitzicht over het lage land.

uitkijktoren Skarrekiker

We lopen ongeveer dezelfde route terug. Naar het bosgebied is er sowieso maar één wandelroute. In het bos nemen we op goed geluk een zijweggetje, maar komen we al snel weer terug op het fietspad. Omdat het inmiddels is gaan regenen, lopen we door naar de parkeerplaats. Mijn horloge geeft aan dat we 4,5km gelopen hebben. Dit is wel een natuurgebied waar ik met beter weer nog een keer terug zou willen komen en dan echt een alternatieve route op de heen en terugweg wil lopen door het bos- en heidegebied en langs het mooie Witte Meer.

uitkijktoren Skarrekiker

Er zijn hier verder geen faciliteiten. Vanaf de parkeerplaats is het 5km rijden naar speelbos Sparjebird met blokhut Sparjebird. Hier kun je van donderdag tot en met zondag wel terecht voor takeaway of lunch. Lees hier meer over speelbos Sparjebird. Check ook onze andere wandelingen met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top