Home / Nederland / Limburg / Wat te doen in Maastricht met kinderen?

Wat te doen in Maastricht met kinderen?

Een weekendje naar Maastricht met kinderen? Misschien ken je de stad net als wij al uit de tijd dat jullie nog met zijn tweetjes waren. Voor ons was het zelfs een van de eerste weekendjes weg met zijn tweetjes. Bij Maastricht denken we dan ook gelijk aan een super gezellige stad. Knusse straatjes, leuke winkeltjes, erg lekker eten en lang op een terrasje zitten.

Maastricht met een kind is toch een iets andere ervaring. Tenminste, wel met onze kleuter die niet zo nodig hoeft te winkelen en waarmee we prima uit eten kunnen gaan maar niet urenlang mee kunnen tafelen.

De hoeveelheid typische kinderactiviteiten in de stad Maastricht is vrij bescheiden vergeleken met steden met een vergelijkbaar inwoneraantal zoals Leiden en Zwolle. We bezochten natuurlijk het natuurhistorisch museum maar vonden vooral onze tour door de grotten van Zonnenberg heel boeiend. Je bent tijdens een weekend natuurlijk niet gelimiteerd aan de stad Maastricht; er is ook genoeg te doen in de rest van Zuid-Limburg voor gezinnen.

maastricht at night

Wat te doen in Maastricht met kinderen

Kinderactiviteiten Maastricht

Kinderspeurtocht Maastricht

We kwamen op vrijdagavond aan in Maastricht en doken direct het centrum in. Je hebt steden die in de zomer geweldig zijn en de rest van het jaar verschrikkelijk koud en saai. Een weekendje Maastricht met kinderen kan echt het hele jaar door en dankzij alle lampjes en versieringen is de winter juist extra sfeervol. We waren zelf half november nog helemaal niet in de kerststemming maar zodra we in Maastricht aankwamen wel.

Maastricht at night

Bij het VVV-kantoor haalden we het boekje ‘Maoke en de Maastrichtse speurneuzen’ op. Dit is een stadswandeling voor kinderen van zes of zeven jaar. Onze dochter wordt over een paar maandjes zes en normaal is ze gek op speurtochten. Dankzij de kindspeurtocht kijken we omhoog en zien we details op de gevels waar we anders niet op gelet zouden hebben. We moeten opdrachten doen zoals het tellen van het aantal trappen.

Ik vind het wel leuk om op deze manier door een stad te lopen, maar naar een paar opdrachten geeft onze dochter aan het saai te vinden. “Wat had je dan verwacht van de kinderspeurtocht?” en “Ik wil met zo’n draakje op de telefoon!” Onze dochter is jammer genoeg een beetje verpest door de hi-tech speurtochten met een app die ze in sommige steden hebben.

De stadswandeling ‘Maoke en de Maastrichtse speurneuzen’ is verkrijgbaar bij de VVV voor 1,75 euro. Je kunt zelf het beste inschatten of dit iets is wat jouw kinderen aanspreekt. 

Maastricht met kids

Geocachen in Maastricht met kinderen 

“Wil je dan geocachen?” Dat wil ze wel en op die manier lopen we alsnog een mooie route door de binnenstad van Maastricht.

Geocachen met kinderen is leuk! Hierdoor komen we ook op een aantal plekken die we anders wellicht niet hadden gevonden. Zoals de Bisschopsmolen in het centrum van Maastricht. Niet alleen een nog steeds werkende watermolen maar ook een bakkerij. We lopen naar binnen en ik zie een bordje met daarop “trek een short aan en kom ons helpen”. We lopen de keuken in en hier kunnen we bekijken hoe een Limburgse vlaai met de hand wordt gemaakt. Het ruikt heerlijk en bij de bakker zit ook een restaurantje. 

Bisschopsmolen maastricht
Bisschopsmolen maastricht
Bisschopsmolen maastricht

We wandelen verder langs de oude stadsmuren van Maastricht en komen vanzelf weer bij de Onze Lieve Vrouwebasiliek uit. De kerk zelf is gratis toegankelijk en voor een paar euro kan je de schatkamer bezoeken. Hier zijn een aantal kronen tentoongesteld en vooral veel religieuze kunst. Het leukste vond onze dochter de maquette van het Onze Lieve Vrouweplein. Compleet met tafeltjes en mensjes net als in het echt.

Schatkamer maastricht
Romeins maastricht

Aan het plein zit het Derlon Hotel Maastricht. We lopen naar binnen en vragen of we een kijkje in de kelder mogen nemen. Dat mag. Hier waar de gasten ontbijten bevinden zich de resten van Romeins Maastricht.

Natuurhistorisch Museum Maastricht

Het Natuurhistorisch Museum Maastricht is het enige museum in Maastricht dat echt gericht is op kinderen. “We gaan naar een museum met een dinosaurus”, vertellen we aan onze dochter. Om er in het museum achter te komen dat de resten die ze hier in Maastricht hebben gevonden niet afkomstig zijn van een dinosaurus.

De zogenaamde Mosasaurus zwom in de zee en mag daarom niet zo genoemd worden. Niet dat dit wat uitmaakt voor kinderen, want die zien gewoon een enorm skelet met grote tanden. “Die zou mij wel op kunnen eten”, zegt ze.

Natuurhistorisch museum Maastricht

De Mosasaurus is niet het enige fossiel dat te zien is in het natuurhistorisch museum. De meeste resten zijn gevonden in de krijtgroeves en ik kan me voorstellen dat ze toen echt geen idee hadden wat ze tegenkwamen. Een bezoek aan het natuurhistorisch museum sluit mooi aan bij een bezoek aan de mergelgrotten. Beide zijn binnenactiviteiten dus wil je een dagje naar Maastricht met kids terwijl het regent dan kan je beide activiteiten ook prima combineren.

Natuurhistorisch museum Maastricht

Behalve uitgestorven dieren heeft het natuurhistorisch museum in Maastricht ook dieren van nu. Het is op het eerste gezicht een klassiek natuurhistorisch museum in de zin dat er vooral veel opgezette dieren te zien zijn die achter glas staan. We zijn dan ook verrast vissen te zien bewegen achter het glas. In enkele kleine aquaria zwemmen wat vissen rond. 

Een andere ruimte heeft een vossenhol waardoor kinderen van de ene kamer naar de andere kunnen klimmen. “Papa kom, schiet op!” en weer ergens anders heeft onze dochter levende bijen ontdekt in een kast. In een andere kamer staat een kist waarin een puzzel zit van een bij, een hommel en een wesp. Weet jij het verschil? Er is in de ruimtes van het Natuurhistorisch Museum Maastricht zeker meer te beleven dan je in eerste instantie zou denken. 

Natuurhistorisch museum Maastricht
Natuurhistorisch museum Maastricht

Rondvaart Maastricht met kids

De Maas is heel belangrijk voor Maastricht en natuurlijk willen we daar ook een stukje op varen. Een aantal jaar terug hebben we al een keer met de uitgebreide familie een boottocht van Maastricht naar Luik gemaakt. 

Nu kiezen we voor een kortere boottocht. Een rondvaart met grottenbezoek. Na twintig minuten worden we afgezet bij de grotten en op de terugweg varen we eerst nog een stukje verder voordat de boot draait en terugkeert naar Maastricht. Een relaxte manier om zonder de auto te nemen van hartje Maastricht naar de grotten te gaan. Het mooie rivierlandschap trekt voorbij en door de luidsprekers wordt in drie talen informatie gegeven over de bezienswaardigheden die onderweg te zien zijn. 

De opwinding bij onze dochter is groot als blijkt dat we niet zomaar op een boot zitten, maar op de boot van Sinterklaas! Wow, dat is nog een een gave verassing. We hebben een heel gelukkig meisje. In de sinterklaasperiode kan je op zaterdag en zondag met Sinterklaas op de Maas varen. Het onderste deel van de boot is helemaal in sinterklaasstemming terwijl boven gewoon de reguliere tour wordt gegeven. Je kunt je voorstellen dat wij met onze kleuter dus echt niet boven konden gaan zitten; wij liepen de polonaise met Sinterklaas. 

Op de website van rederij Stiphout kan je informatie vinden over al hun boottochten.

Rondleiding Grotten Zonnenberg

Vanaf de boot is het een klein stukje lopen naar de ingang van de grotten. Onze gids heeft drie lampjes in zijn hand en onze dochter kijkt daar al verlangend naar. Vol trotst neemt ze een lampje aan en parmantig loopt ze de donkere mergelgrot in.

Rondleiding Grotten Zonnenberg
Rondleiding Grotten Zonnenberg

Het donker schrikt haar in ieder geval helemaal niet af en regelmatig moeten we haar aanspreken dat ze echt bij de groep moet blijven. Dit zijn natuurlijk geen echte grotten maar een enorm gangenstelsel dat is ontstaan door de mergelwinning. Zelfs nadat grote delen zijn gebruikt om cement van te maken is er nog steeds zo’n 80km aan gangen over. Je kunt hier als je de weg niet weet makkelijk verdwalen.

Rondleiding Grotten Zonnenberg

Er is ook een kindergrottentocht in Maastricht, daarvoor kan je van maart tot en met oktober terecht bij de Grotten Noord. Dit is een ander stelsel dan degene die wij nu bezoeken. 

Onze gids betrekt de aanwezige kinderen echt super leuk bij de tour en die vervelen zich geen moment. Er is dan ook enorm veel te zien en te vertellen. Zo zijn er in de Grotten Zonnenberg heel veel muurschilderingen. Van in memoriam-tekeningen tot een tekening van hoe ze vroeger dachten dat de dieren eruit zagen van de botten die ze hier vonden.

Rondleiding Grotten Zonnenberg

De gids bood geen standaard tour maar paste de route aan op basis van de interesses van de volwassenen en kinderen in de groep. Zo kenden we het verhaal van de nachtwacht die hier verstopt lag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat we niet wisten is dat de Duitsers hiervan ook op de hoogte waren. Ze zijn er alleen nooit aan toe gekomen om deze en andere schilderijen op te halen en te vervoeren naar Duitsland. 

Ondanks dat de Duitsers op de hoogte waren van de tunnels konden ze toch door het verzet worden gebruikt, ook omdat er meerdere geheime in- en uitgangen waren waarvan de bezetters niet op de hoogte waren. Onze gids nam ons mee naar een van de ovens in de tunnels. In geval van nood konden hier tienduizenden mensen schuilen en kon er brood gebakken worden. 

Dankzij de boeiende verhalen vloog onze rondleiding voorbij. Helemaal aan het einde mochten alle kinderen zelf nog een stukje mergel zagen van een groot blok. “Het is een hartje!” Ongelooflijk maar waar, het stukje dat onze dochter heeft gezaagd en afgebroken vormt een driedimensionaal hartje. 

Bekijk de website Maastricht Underground voor informatie over deze en andere tours. 

Rondleiding Grotten Zonnenberg

Wandelroute op de Sint-Pietersberg

Wanneer je kiest voor een rondvaart heb je ook de mogelijkheid een latere boot terug te nemen en in die tijd een wandeling te maken over de Sint-Pietersberg. Of je kunt zoals wij deden met de auto naar een van de parkeerplekken rijden en vanaf hier de wandelroute starten. 

We starten bij Fort Sint Pieter, welke eventueel ook te bezoeken is met een rondleiding. Daar hebben we nu geen tijd voor dus we lopen verder. Het eerste gedeelte van de route is redelijk vlak met een aantal mooie uitzichtpunten. We kunnen zelfs België zien liggen. Na een tijdje komen we bij een van de uitkijkpunten op de ENCI-groeve. Een enorm gapend gat in de grond.

Wandelroute op de Sint-Pietersberg
Wandelroute op de Sint-Pietersberg

Ondanks dat het een koude dag is lopen we fijn in de zon. Het tweede deel van de route gaat omlaag en door het bos. We lopen langs een holle weg die misschien nog wel door de Romeinen gemaakt is. Hier kondig ze veilig lopen zonder dat de vijand ze zou kunnen zien. 

Wandelroute op de Sint-Pietersberg

We komen aan bij het restaurant Slavante, precies op tijd om te pauzeren met vlaai en warme chocomelk. Ben je op zoek naar een kindvriendelijk restaurant in Maastricht? Hier is een kleine speeltuin en binnen staan de mandjes met kleurtjes en kleurboeken klaar. Vol energie kunnen we nog het laatste klimmende stuk teruglopen naar de auto. 

Er zijn meerdere wandelroutes op de St. Pietersberg. Wij kozen voor de groene route van Natuurmonumenten. Dit is de kortst mogelijke wandeling, met een afstand van 5.15km. Met onze vijf jaar oude dochter was dit prima te doen. Er zijn genoeg bankjes en er is dus ook het restaurant onderweg om even te stoppen. Alleen aan het einde was er een pittig klimstukje. Download van tevoren de app want dan krijg je tijdens het wandelen informatie over de natuur en de omgeving.

Wandelroute op de Sint-Pietersberg

Er zit een kleine lus in deze route naar de ENCI-groeve en naar Hoeve Lichtenberg. De werkzaamheden in de groeve zijn in 2018 gestopt en je kunt nu met een trap naar beneden. Af en toe is deze echter afgesloten omdat er nog gewerkt wordt aan het toegankelijk maken van dit gebied. We hebben daarom deze lus eruit gelaten en dan is de route net wat minder dan 5km. Voor Marcel als wielrenner is het on-Nederlandse landschap rondom de stad een groot pluspunt. Er zijn hier ook mountainbikeroutes.

Wandelroute op de Sint-Pietersberg

Kindvriendelijk hotel Maastricht

Op zoek naar een betaalbaar hotel met kinderen in Maastricht? Wij kozen de afgelopen keer voor het vrij nieuwe Easyhotel Maastricht. De locatie is echt ideaal aan de Maas en om de hoek van de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Je zit hier echt direct in het gezellige centrum van Maastricht. 

Bij Easyhotel Maastricht kan je net als bij andere hotels van deze keten comfortabel en betaalbaar overnachten. Onze driepersoonskamer is zelfs wat ruimer dan we gewend zijn op andere locaties. Er is een bed met goed matras en fijn dekbed. Een compacte badkamer met douche. De kamer heeft ook een tv en een klein tafeltje. Wij hebben behalve door het dakraam geen natuurlijk licht maar er zijn ook kamers met uitzicht op de Maas. Wij kiezen juist zo’n hotel wanneer we weinig tijd op de kamer doorbrengen er er alleen komen om te slapen. Ze hebben drie- en vierpersoonskamers. Wat ons betreft een aanrader voor een weekendje Maastricht met kinderen. Bekijk hier de actuele beschikbaarheid en prijs. Ik zou geen ontbijt boeken en in plaats daarvan naar de markt lopen want daar zijn een heleboel fijne restaurantjes waar je vanaf 8:00 kunt ontbijten.

Kindvriendelijk hotel Maastricht

Een andere optie wanneer je een betaalbaar kinderhotel zoekt in Maastricht is het Stayokay Maastricht. Dit hostel is net wat simpeler. Zo moet je zelf je bed opmaken en een handdoek meenemen (of hiervoor bijbetalen tijdens het boeken). Een babybedje of kinderstoel is eventueel ook bij te boeken net als het ontbijt wat niet standaard inbegrepen is. In deze Stayokay hebben de vierpersoonskamers twee stapelbedden wat wij toch net wat minder fijn vinden dan de combinatie tweepersoonsbed met stapelbed. Bij Stayokay is de eigen badkamer simpel. Wat ik wel altijd heel kindvriendelijk vind bij Stayokay is de centrale ruimte. Waar je gezellig kunt zitten en spelletjes kunt spelen. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid

Van Stayokay Maastricht is het nog zo’n tien minuten lopen naar het centrum van Maastricht. Naast het hostel kan je de auto parkeren bij Park and Walk Kennedybrug voor maximaal zes euro per dag. 

Kindvriendelijk hotel Maastricht

Liever een wat luxer hotel met kinderen in Maastricht? Er zijn niet heel veel opties direct in het centrum. Je zou kunnen kiezen voor Urban Residences Maastricht: luxe appartementen in het hart van de stad. Of bijvoorbeeld voor Derlon Hotel Maastricht waar ze ook familiekamers hebben. 

Voor een echt kindvriendelijk hotel in Maastricht kom je dan al snel uit buiten het centrum terecht. Bijvoorbeeld bij Novotel Maastricht, dat naast familiekamers ook een zwembad, buitenspeeltuin en speelhoek herbergt. Bovendien verblijven kinderen jonger dan twaalf jaar gratis op de kamer van hun ouders. De superior-kamer heeft plek voor twee volwassenen en twee kinderen. Bekijk hier de actuele prijs van Novotel Maastricht.

Maastricht at night

Dormio Resort Maastricht, de ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in het zuiden van Nederland. Gelegen aan de rand van het historische Maastricht, vind je de perfecte combinatie van stadse gezelligheid en natuurlijke rust.

Dormio Resort Maastricht
Dormio Resort Maastricht

Het resort beschikt over prachtige, luxe accommodaties waar je heerlijk kunt ontspannen na een dag vol avontuur. Maastricht is een stad met een rijke geschiedenis, waar je kunt genieten van cultuur, winkels, restaurants en gezellige terrasjes. Verken de stad te voet of huur een fiets en ontdek de omgeving op een actieve manier.

Dormio Resort Maastricht
Dormio Resort Maastricht

Maar ook binnen het resort valt genoeg te beleven. Neem een duik in het zwembad of geniet van een massage in de wellnessruimte. Voor de kinderen is er een speelruimte waar ze zich volop kunnen vermaken. Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid van Dormio Resort Maastricht.

Dormio Resort Maastricht

Wij bezochten Maastricht op eigen initiatief en kosten. De kinderspeurtocht, boottocht en grotten wandeling werden ons aangeboden door bezoekmaastricht.

2 gedachten over “Wat te doen in Maastricht met kinderen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top