Home / Reisinformatie / Europa / Kroatie / Varaždin, sfeervol stadje met kasteel in het noorden van Kroatië

Varaždin, sfeervol stadje met kasteel in het noorden van Kroatië

Varaždin is een sfeervol stadje vol barokke gebouwen in het noorden van Kroatië. Het heeft meer weg van een stadje als Karlovac dan van de Middeleeuwste steden aan de kust. De stad wordt ook wel het ‘Kleine Wenen van Kroatië’ genoemd, vanwege de bouwstijl. Het was korte tijd de hoofdstad van Kroatië, maar nu is het een rustige stadje met een mooi kasteel en diverse musea.

Varazdin Kroatie

Varaždin is een stadje waar nog weinig toeristen komen. Het ligt niet aan de beroemde kust, maar een uur boven Zagreb en is dus ook prima als dagtrip vanuit de Kroatische hoofdstad te bezoeken. De dames van het toerisme office waren helemaal blij toen ze ons buiten op straat ontdekten terwijl we nog even een foto maakten voor hun kantoor. “Kan ik jullie helpen met een foto maken? Dat doe ik graag”.

Varazdin Kroatie

Wij kwamen zelf vanuit Trakošcan en hadden dan ook een volledige dag in Varaždin. Nu we er geweest zijn, kan ik zeggen dat dat eigenlijk net te veel tijd is. Een halve dag was namelijk ook genoeg geweest. Een volgende keer zouden we een bezoek combineren met Varazdinske Toplice, een 20 minuten verderop gelegen spa stadje. Je kunt hier zelfs de ruïnes van baden uit de Romeinse tijd bezoeken. Er zijn diverse hotels met zwembaden, waaronder hotel Minerva met diverse glijbanen. ’s Ochtends het stadje bekijken en dan in de middag zwemmen lijkt ons een mooie combinatie.

varazdin

Wat te doen in Varaždin

Varaždin is een compact stadje. Je kunt bij het tourist information point een kaartje halen, maar ook door gewoon wat rond te lopen, ontdek je genoeg mooie straatjes en steegjes. Kijk even binnen in de verschillende kerkjes en ontdek grappige kunstvoorwerpen in het stadje. Er zijn heel veel koffietentjes en barretjes in Varaždin, maar naar een echt restaurant moesten we even zoeken. Die zitten vooral in de zijstraatjes en bij het park.

varazdin

Stadmuseum en kasteel Varaždin

Het Middeleeuwse kasteel is de belangrijkste bezienswaardigheid van Varaždin. Het grote witgeschilderde kasteel is omgeven door een aardenwal. Je kunt hier een rondje over lopen en natuurlijk een mooie foto maken met het kasteel op de achtergrond. Het geheel doet nu dienst als mooi groen park.

kasteel Varaždin
kasteel Varaždin

In kasteel Varaždin zit tegenwoordig het stadsmuseum. We kopen een combinatie ticket voor dit museum en twee andere musea in de stad. Het stadsmuseum is een mix van voorwerpen. Een aantal historisch ingerichte kamers, een kamer met zwaarden en weer een andere kamer met potjes en andere archeologische vondsten. Vaak is er geen uitleg in het Engels of is deze zeer minimaal.

Stadmuseum en kasteel Varaždin

Desondanks is het ook voor kinderen best leuk om hier rond te kijken. “Kijk dit was de wc”, onze dochter heeft zo’n ouderwets gat in de muur gevonden. Ook op een hogere verdieping komen we er nog een tegen. Het is een beetje onlogische indeling, maar af en toe staat opeens een medewerker van het kasteel voor onze neus om ons te vertellen naar welk gedeelte we moeten.

Varazdin

Wereld van de insecten Varaždin

Naar Varaždin met kinderen? Breng dan een bezoekje aan het “World of insects” in het Hercer Paleis. Op de eerste verdieping zit het museum over insecten. Het is een historisch museum met vooral heel veel opgezette insecten, maar die zijn wel zo tentoongesteld dat onze dochter het interessant vindt om naar te kijken. “Kijk dat is een grote vlinder!”.

Wereld van de insecten Varaždin

Op de begane grond is een tijdelijke tentoonstelling en die is een stuk interactiever. Deze tentoonstelling gaat over het skelet van een wolharige neushoorn dat hier in de omgeving is gevonden. We horen de geluiden die het dier (waarschijnlijk) heeft gemaakt en zien hem rondlopen door het landschap. Zo komt een skelet toch echt tot leven.

Wereld van de insecten Varaždin

Kunstmuseum Varaždin

In het Sermage paleis zit het derde museum dat we met ons combiticket kunnen bezoeken. Dit is een kunstmuseum. Op de begane grond is er een tijdelijke expositie van moderne kunst van een lokale kunstenaar. Op de eerste verdieping hangen de historische schilderijen. Het zijn vooral heel veel portretten, wat ikzelf altijd wat minder boeiend vind om te bekijken. De kamers waar we doorheen lopen met hoge plafonds en kroonluchters zijn dan wel weer interessant.

varazdin kunstmuseum

Engelen museum Varaždin

Het Engelen museum zit niet op de combikaart, maar is ook nog een museum om te bezoeken in Varaždin. Het kleine huisje hangt helemaal vol met engelen figuren.

Varazdin engelen

Kerkhof Varaždin

“Waar lopen we naartoe?” “Naar het kerkhof”. Huh wat… Marcel wil dus naar het kerkhof, want hij heeft in de Lonely Planet Kroatië gelezen dat dit een toeristische attractie is vanwege de gemanicuurde bomen en bloemperken. Ik blijf het een beetje vreemd vinden. Het kerkhof ligt iets buiten het centrum en op weg daar naar toe komen we een speeltuin tegen met bankjes. Ik besluit hier te wachten met onze dochter.

varazdin kerkhof

Hotels in Varaždin

Wij sliepen een nachtje en Varaždin en kiezen voor het simpele en betaalbare Pansion Maltar Varaždin waar we ook de auto gratis kunnen parkeren.
Voor onze dochter hebben ze een bedbank. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Wil je wat meer comfort? Kies dan voor Park Boutique Hotel naast het park in het oude centrum. Met ruime moderne kamers en een goed restaurant. Het is het best beoordeelde hotel van de stad. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Varazdin hotel

Lees ook onze andere blogs over Kroatië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top