Home / Reisinformatie / Europa / Zwitserland / Wat te doen tijdens een vakantie aan het Vierwoudstedenmeer

Wat te doen tijdens een vakantie aan het Vierwoudstedenmeer

Het Vierwoudstedenmeer is een bekende Zwitserse vakantiebestemming, met fotogenieke stad Luzern, stadjes Weggis en Vitznau en de berg Rigi. Het meer is ook echt een plaatje. Super helder water, een groene omgeving en dan op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen. Luzern zelf is wel erg toeristisch en druk, maar verder kun je hier ook prima je rust vinden.

Vierwoudstedenmeer

Bezienswaardigheden Vierwoudstedenmeer

Luzern

Wij vonden Luzern echt een heerlijke stad. Supermooi, oude straatjes, houten bruggen en dan dat water! Deze stad is echt een plaatje. Dat niet alleen, er zijn ook nog een aantal toffe activiteiten voor gezinnen. Met als topattractie het Verkeershaus waar je je echt makkelijk een dag kunt vermaken. Lees ook ons uitgebreide blog over Luzern met kinderen.

luzern bezienswaardigheden

Vitznau

Vitznau is idyllisch gelegen aan het Vierwoudstrekenmeer. Dankzij het Rigi-gebergte heerst hier een mild klimaat. Er groeien zelfs palmbomen in Vitznau. Er wonen in het dorpje nog geen 1500 vaste bewoners. Er zijn een aantal hotels, een camping en natuurlijk restaurants.

Er is een klein strand in Vitznau en een haventje. Er start een kabelbaan direct in het dorpje die je de berg op kan brengen. Een andere bezienswaardigheid is het Vitznau-fort. Geen opvallend stenen gebouw, want dit was een geheim fort dat werd gebouwd in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een rondleiding kun je de ondergrondse en bovengrondse ruimtes bekijken en leer je meer over de historie van het fort.

Kabelbaan
kabelbaan vierwoudstedenmeer

Weggis

Ook Weggis is een populair dorpje om te verblijven tijdens een vakantie aan het Vierwoudstedenmeer. Er zijn in dit dorpje diverse wellnesshotels en toeristen komen hier vanwege het zachte klimaat.

Wat je sowieso moet doen, is een boottrip maken over het Vierwoudstedenmeer. De boten zijn ook een makkelijke manier om dag uitstapjes te maken naar Luzern en naar andere bestemmingen rondom het meer.

vierwoudstedenmeer boot
vierwoudstedenmeer boot

Mt. Rigi

Als je naar het Vierwoudstedenmeer gaat voor een vakantie, dan moet je natuurlijk ook de Rigi berg op voor een uitzicht over het meer en de hele omgeving. Tenminste, als je niet zoals ik pech hebt dat het helemaal dichttrekt.

Mt Rigi
Mt Rigi

Er zijn verschillende opties om de bergen in te gaan. Meerdere kabelbanen en twee tandradspoorbanen brengen je naar boven en weer naar beneden. Heel handig, want zo kun je zelf bepalen of je voor een langere of kortere route kiest. Er is meer dan 100km aan wandelpaden, dus keuze genoeg.

Voor gezinnen met kinderen zijn er diverse routes. Zoals het Gnome Trail, een redelijk vlakke route van 3,6km met kabouters. Een andere leuke route start bij de speeltuin en vertelt verhalen over de Rigi Wildmannli die hier volgens de legende woonden. Er is zelfs een route die je met een kinderwagen kunt lopen.

Mt Rigi
Mt Rigi
Mt Rigi

Kortingskaarten

Net als diverse andere Zwitserse regio’s en steden heeft Luzern een “gastenkaart” voor wie hier overnacht. Met deze kaart kun je gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer in de stad. Ook krijg je korting op verschillende bezienswaardigheden rondom het meer. Vooral de moeite is de 20-50% korting op de diverse kabelbanen. Ook als je in bijvoorbeeld Weggis of Vitznau overnacht, krijg je een soortgelijke kaart. Er zijn wel kleine verschillen, zo krijg je in Weggis ook nog gratis toegang tot het lokale zwembad.

Het is niet mogelijk deze kaarten los te kopen. Wel kun je voor alle kabelbanen op Mt. Rigi een dagkaart kopen. Wat, afhankelijk van de route die je gaat wandelen, goedkoper kan zijn dan losse kaartjes.

vierwoudstedenmeer

Accommodatie aan het Vierwoudstedenmeer

Landal Vierwoudstedenmeer

Op zoek naar een vakantiepark aan het Vierwoustedenmeer? Wist je dat Landal een park heeft aan het meer? Landal Vierwaldstättersee is een kleinschalig Landal vakantiepark met een gaaf binnen- en een buitenzwembad. Andere faciliteiten zijn o.a. de midgetgolfbaan, squashbaan en een aantal wellness-mogelijkheden. De ligging aan het meer is ook uitstekend!

Net als bij de Landal Parken in Oostenrijk is het ook in Zwitserland zo dat er een slaapbank is in de woonkamer. Een vier persoonsappartement heeft dus maar 1 slaapkamer. Wil je een eigen kamer voor je kind, dan moet je kiezen voor het zes persoonsappartement. Dit park heeft alleen appartementen voor 4, 6, 8 of 12 personen en geen huisjes. Bij vakantieparken in Zwitserland is dat heel gebruikelijk.

Bekijk hier de beschikbaarheid en de prijs van Landal Vierwoudstedenmeer.

Camping Vierwoudstedenmeer

Er zijn rondom het Vierwoudstedenmeer meerdere campings. Omdat vlakke grond rondom het meer schaars is, zijn de campings meestal ook niet te groot. Bekijk hier verschillende campings rondom het Vierwoudstedenmeer.

Hotel of Hostel aan het Vierwoudstedenmeer

Liever een hotel of een hostel? Wij verbleven bij Youth Hostel Luzern waar we (met Interrail korting van 15% en een Stayokay kaart) 68,- euro betaalden voor een drie-persoonskamer zonder eigen badkamer, maar inclusief ontbijt. Meestal zijn de Youth Hostels in Zwitserland echt wel goed, maar dit is een wat ouder gebouw met een minder gunstige locatie. Prima voor een of twee nachtjes, maar niet voor een hele vakantie.

De meeste hotels met familiekamer in Luzern rekenen prijzen vanaf 150,- per nacht. Ook is in de zomer vaak een minimaal verblijf van twee nachten verplicht. Bekijk hier het aanbod van kindvriendelijke hotels en appartementen in Luzern

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top