Home / Nederland / Noord-Holland / Monnickendam, Marken en Volendam met kinderen

Monnickendam, Marken en Volendam met kinderen

Een dagje in Monnickendam, Marken en Volendam met kinderen. Wij maakten kennis met dit traditionele stukje Nederland. Je kunt je natuurlijk met de auto of het openbaar vervoer verplaatsen tussen de verschillende stadjes maar met een boot is het extra gaaf of met oude kinderen met een e-fatbike.

boot met kinderen varen marken volendam

Er is een ferry tussen Marken en Volendam maar je kunt ook met een kleine of grote groep gaan zeilen. Wij gingen met de Lounge Klipper van Monnickendam naar Marken en daarna weer door naar Volendam. Een heerlijke boot met een vriendelijke crew die kinderen ook laten helpen met varen en bovendien een fijne lunch verzorgen.  Onze dochter vond “de grote boot” het leukste van het hele weekend.

Met de E-fatbike op pad

Onze blogger Leonie ging met haar tiener ook op ontdekken in Volendam en omgeving. Op wel een hele originele manier. Met een E-fatbike van Rent & Event vanuit Volendam. Tijdens deze tocht genoten ze van het mooie landschap en bezochten meerdere plekken zoals de biologische kaasboerderij Jacobs Hoeve van Henri Willig in Katwoude. Je leest er alles over in het blog met de E-fatbike Volendam en omgeving verkennen.

Monnickendam met kinderen

Monnickendam is een klein en rustig stadje waar je in tegenstelling tot Volendam en Marken weinig toeristen ziet. Het is een fijn plekje om lekker doorheen te slenteren en de verschillende gevels en bruggetjes te bekijken.

monnickendam met kinderen speeltorenmusem

Het leukste in Monnickendam met kinderen is het Speeltorenmuseum. Dit kleine museum van 4 verdiepingen is gehuisd in de toren van Monnickendam. Een toren heeft een valse klok. De Monnickendammers hadden namelijk geen geld meer om de klokken goed af te werken (te stemmen) en besloten de klokken toch maar in de toren te hangen. 

monnickendam met kinderen speeltorenmusem

Op de bovenste verdieping kan je zelf diverse klokken en muziekinstrumenten bespelen. Een verdieping lager zit de Juniorkamer waar van alles te doen is. Onze dochter van 3 jaar vond het hier fantastisch. Ze kon zich verkleden, winkeltje spelen, knutselen en schatgraven in een put. Iets oudere kinderen (4-7) kunnen ook nog mee doen aan een speurtocht door het Speeltorenmuseum. Op de lagere verdiepingen zijn een aantal opgezette dieren, oude walvisbotten en nog wat kunst te zien.

monnickendam torenmuseum
spelen monnickendam

Zoek je een leuke plek om wat te drinken in Monnickendam met kinderen dan raden we het voormalig Weeshuis uit de 16e eeuw aan. Je kunt je kinderen vertellen over hoe het vroeger was als je geen papa of mama had en binnen of in de tuin wat drinken. Een dagbesteding voor gehandicapten verzorgt de heerlijke taarten die ze hier serveren. Ook kan je hier een fiets of kano huren bij ZagZag om Monnickendam op een originele manier te ontdekken.

monnickendam
monnickendam met kinderen
monnickendam
monnickendam

Marken met kinderen

Voormalig eiland Marken heeft dat speciale eilandgevoel weten vast te houden. Het is echt een authentiek dorpje met pittoreske huisjes. Alle inwoners lijken er trots op te zijn hier te wonen. Ze hebben moeite gedaan om hun huisjes zo fotogeniek mogelijk aan te kleden met bloembakken en kleurige versieringen.

marken met kinderen
arken met kinderen bezienswaardigheden

Wanneer je Marken met kinderen bezoekt, kan je een speurtocht doen door het stadje en op dit manier lekker rondkijken. De speurtocht is jammer genoeg weinig uitdagend maar met wat creativiteit is er genoeg te ontdekken voor kinderen.

Neem ook een kijkje in het  Marker museum, een museumpje waar je onder andere kunt zien hoe mensen vroeger woonden in de kleine huisjes.

Marken museum met kinderen

Marken museum met kinderen

Volendam met kinderen

Volendam is de meest bekende en toeristische bestemming van de drie en dat merk je direct. Als je aankomt over het water zie je weinig anders dan souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Op de dijk kan je ook de attractie Experience Volendam vinden.

volendam experience

Door middel van moderne technologieën krijg je een kijkje in Volendam van vroeger. Hoe hele families in een bedje sliepen en de kleine huisjes ingericht waren. De hoofdattractie is de holografische bioscoop waar je door middel van een Oculus Rift bril een geromantiseerde versie te zien krijgt van Volendam ten tijde van de watersnoodramp 1916. Heel bijzonder! Wij vroegen ons af of dit wel geschikt zou zijn voor kinderen, maar deze attractie is niet eng en echt geschikt voor alle leeftijden.

volendam experience

Je zou verwachten dat er in Volendam met kinderen meer te doen is, maar wij vonden het verder toch een beetje tegenvallen. We maakten nog een wandeling door het Doolhof, het oudste stukje van het dorp waar wel wat grappige plekjes te vinden zijn maar kozen er daarna voor om verder te kijken in de regio.

volendam bezienswaardigheden
kerk volendam
Volendam huizen

In de avond gingen we nog een keer terug naar Volendam om te eten bij hotel Spaander. Een Volendams instituut met veel historie maar misschien bij sommige beter bekend van het tv-programma Herrie in Hotel Spaander.

In de avond hangt er in Volendam een veel gemoedelijker sfeertje als de vele dagjes mensen weg zijn. Kinderen spelen lekker op het Volendamse strandje en buurtbewoners maken grappen tegen elkaar op straat.

Volendam strandje

Je kunt natuurlijk niet naar Volendam gaan zonder een mooie foto van jezelf in klederdracht te maken. Een mooie herinnering aan een dagje of weekendje uit in dit traditionele stukje Nederland.

klederdracht volendam met kinderen

Landal Volendam

Overnachten in Volendam? Het kan vanaf de zomer van 2020 bij Landal Volendam. Een kleinschalig vakantiepark met comfort en luxe woningen. Op slecht minuten lopen van het centrum van Volendam. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

landal volendam

Katwoude

Tussen Monnickendam en Volendam aan de kust ligt het kleine plaatsje Katwoude. Dit is waar wij sliepen in een pipowagen in brocante stijl. Deze hoort bij het naastgelegen restaurant “het Hart van Katwoude”. Je kunt deze bijzondere accommodatie huren via airbnb maar je moet wel een eigen kinderbedje meenemen. Dit romantische plekje is meer geschikt voor een stelletje of als je met 1 kind op pad gaat. Het ontbijt hier was heerlijk en de eigenaren erg gastvrij. Je kunt ook bij het Hart van Katwoude terecht voor high tea, lunch en diner. De dijk tussen Volendam en Monnickendam heeft een leuk pad om overheen te wandelen.

pipowagen hart van katwoude
pipowagen hart van katwoude
onbijt hart van katwoude
schaap
hart van katwoude
volendam

We bezochten dit gebied op uitnodiging van Laag Holland. Lees ook onze andere blogs over Noord-Holland met kinderen of over andere traditionele dorpjes in Nederland:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top