Monnickendam, Marken en Volendam met kinderen

1

Een dagje in Monnickendam, Marken en Volendam met kinderen. Wij maakten kennis met dit traditionele stukje Nederland. Je kunt je natuurlijk met de auto of het openbaar vervoer verplaatsen tussen de verschillende stadjes maar met een boot is het extra gaaf.

Er is een ferry tussen Marken en Volendam maar je kunt ook met een kleine of grote groep gaan zeilen. Wij gingen met de Lounge Klipper van Monnickendam naar Marken en daarna weer door naar Volendam. Een heerlijke boot met een vriendelijke crew die kinderen ook laten helpen met varen en bovendien een fijne lunch verzorgen.  Onze dochter vond “de grote boot” het leukste van het hele weekend.

boot met kinderen varen marken volendam

monnickendam boot met kinderen varen marken volendammonnickendam boot met kinderen varen marken volendammonnickendam boot met kinderen varen marken volendammonnickendamMonnickendam met kinderen

Monnickendam is een klein en rustig stadje waar je in tegenstelling tot Volendam en Marken weinig toeristen ziet. Het is een fijn plekje om lekker doorheen te slenteren en de verschillende gevels en bruggetjes te bekijken.

Het leukste in Monnickendam met kinderen is het Speeltorenmuseum. Dit kleine museum van 4 verdiepingen is gehuisd in de toren van Monnickendam. Een toren heeft een valse klok. De Monnickendammers hadden namelijk geen geld meer om de klokken goed af te werken (te stemmen) en besloten de klokken toch maar in de toren te hangen. Op de bovenste verdieping kan je zelf diverse klokken en muziekinstrumenten bespelen. Een verdieping lager zit de Juniorkamer waar van alles te doen is. Onze dochter van 3 jaar vond het hier fantastisch. Ze kon zich verkleden, winkeltje spelen, knutselen en schatgraven in een put. Iets oudere kinderen (4-7) kunnen ook nog mee doen aan een speurtocht door het Speeltorenmuseum. Op de lagere verdiepingen zijn een aantal opgezette dieren, oude walvisbotten en nog wat kunst te zien.

monnickendam met kinderen speeltorenmusem monnickendam met kinderen speeltorenmusem monnickendam torenmuseum spelen monnickendam

Zoek je een leuke plek om wat te drinken in Monnickendam met kinderen dan raden we het voormalig Weeshuis uit de 16e eeuw aan. Je kunt je kinderen vertellen over hoe het vroeger was als je geen papa of mama had en binnen of in de tuin wat drinken. Een dagbesteding voor gehandicapten verzorgt de heerlijke taarten die ze hier serveren. Ook kan je hier een fiets of kano huren bij ZagZag om Monnickendam op een originele manier te ontdekken.

monnickendam monnickendam met kinderen monnickendam monnickendam

Marken met kinderen

Voormalig eiland Marken heeft dat speciale eilandgevoel weten vast te houden. Het is echt een authentiek dorpje met pittoreske huisjes. Alle inwoners lijken er trots op te zijn hier te wonen. Ze hebben moeite gedaan om hun huisjes zo fotogeniek mogelijk aan te kleden met bloembakken en kleurige versieringen.

marken met kinderen

arken met kinderen bezienswaardigheden

Wanneer je Marken met kinderen bezoekt, kan je een speurtocht doen door het stadje en op dit manier lekker rondkijken. De speurtocht is jammer genoeg weinig uitdagend maar met wat creativiteit is er genoeg te ontdekken voor kinderen.

Neem ook een kijkje in het  Marker museum, een museumpje waar je onder andere kunt zien hoe mensen vroeger woonden in de kleine huisjes.

Marken museum met kinderen

Marken museum met kinderenVolendam met kinderen

Volendam is de meest bekende en toeristische bestemming van de drie en dat merk je direct. Als je aankomt over het water zie je weinig anders dan souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Op de dijk kan je ook de in 2015 geopende attractie Experience Volendam vinden.

Door middel van moderne technologieën krijg je een kijkje in Volendam van vroeger. Hoe hele families in een bedje sliepen en de kleine huisjes ingericht waren. De hoofdattractie is de holografische bioscoop waar je door middel van een Oculus Rift bril een geromantiseerde versie te zien krijgt van Volendam ten tijde van de watersnoodramp 1916. Heel bijzonder! Wij vroegen ons af of dit wel geschikt zou zijn voor kinderen, maar deze attractie is niet eng en echt geschikt voor alle leeftijden.

volendam experience

volendam experienceJe zou verwachten dat er in Volendam met kinderen meer te doen is, maar wij vonden het verder toch een beetje tegenvallen. We maakten nog een wandeling door het Doolhof, het oudste stukje van het dorp waar wel wat grappige plekjes te vinden zijn maar kozen er daarna voor om verder te kijken in de regio.

volendam bezienswaardigheden kerk volendam Volendam huizen

In de avond gingen we nog een keer terug naar Volendam om te eten bij hotel Spaander. Een Volendams instituut met veel historie maar misschien bij sommige beter bekend van het tv-programma Herrie in Hotel Spaander.

In de avond hangt er in Volendam een veel gemoedelijker sfeertje als de vele dagjes mensen weg zijn. Kinderen spelen lekker op het Volendamse strandje en buurtbewoners maken grappen tegen elkaar op straat.

Volendam strandje

Je kunt natuurlijk niet naar Volendam gaan zonder een mooie foto van jezelf in klederdracht te maken. Een mooie herinnering aan een dagje of weekendje uit in dit traditionele stukje Nederland.

klederdracht volendam met kinderen

Katwoude

Tussen Monnickendam en Volendam aan de kust ligt het kleine plaatsje Katwoude. Dit is waar wij sliepen in een pipowagen in brocante stijl. Deze hoort bij het naastgelegen restaurant “het Hart van Katwoude”. Je kunt deze bijzondere accommodatie huren via airbnb maar je moet wel een eigen kinderbedje meenemen. Dit romantische plekje is meer geschikt voor een stelletje of als je met 1 kind op pad gaat. Het ontbijt hier was heerlijk en de eigenaren erg gastvrij. Je kunt ook bij het Hart van Katwoude terecht voor high tea, lunch en diner. De dijk tussen Volendam en Monnickendam heeft een leuk pad om overheen te wandelen.

pipowagen hart van katwoude pipowagen hart van katwoude

onbijt hart van katwoude

schaap hart van katwoude

volendam

We bezochten dit gebied op uitnodiging van Laag Holland.

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

1 reactie

  1. Erika van Koert on

    Een echt Hollandse bestemming in Nederland…
    Ik denk dat wij veel Nederlandse dingen doen met onze kinderen. We maken wandelingen in natuur gebieden, maken fiets tochten, gaan naar de kinderboerderij en staat dit jaar weer twee weken op een Nederlandse camping.
    Volendam staat zeker nog op ons lijstje

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.