Home / Nederland / Noord-Holland / Weekendje Alkmaar: dit zijn de leukste kinderactiviteiten

Weekendje Alkmaar: dit zijn de leukste kinderactiviteiten

Zin in een oer-Hollands uitstapje met je kinderen? Bezoek dan op vrijdag de kaasmarkt in Alkmaar. En plak er meteen een overnachting aan vast, want er is hier nog zoveel meer te ontdekken met kinderen.

Wat te doen in Alkmaar met kinderen

Say cheese! Alkmaar is dé kaasstad van Nederland. Jaarlijks trekt de stad miljoenen toeristen vanuit de hele wereld. Maar al die bezoekers komen zeker niet alleen voor de kaas hiernaartoe. De grachten, de smalle winkelstraatjes, eeuwenoude panden en verscholen hofjes geven de stad een heel eigen karakter.

Alkmaar met kinderen

Kinderactiviteiten in Alkmaar

  • Kaasmarkt van Alkmaar
  • Kinderkaasmarkt in de zomervakantie
  • Rondvaart
  • Kaasmuseum
  • Stedelijk Museum Alkmaar
  • Elfendeurtjesroute door de binnenstad van Alkmaar
  • Museummolen Schermerhorn

Als je met je gezin naar Alkmaar wilt gaan, raad ik je aan om op vrijdagochtend te gaan, naar de kaasmarkt. De grootste en oudste van Nederland, al sinds 1365. De kaasmarkt trekt veel bekijks, er is dan ook genoeg te zien. Om klokslag 10 uur wordt de kaasbel geluid en barst de handel los op het Waagplein. Keurmeesters nemen alle tijd om de kazen te beoordelen, een ouderwets potje handjeklap bepaalt de prijs en de kaasmeisjes (en sinds 2019 ook een enkele kaasjongen) verkopen intussen kaas aan het publiek.

Alkmaar met kinderen

Onze kinderen hebben vooral oog voor de kaasdragers. Zij rennen heen en weer naar het Waaggebouw met een volgeladen ‘kaasberrie’ om de kazen te laten wegen. Hun typische loopje (de kaasdragersdribble) ziet er grappig uit, maar is de enige manier om de zware kaasberrie met wel 100 kilo kaas goed stil te laten hangen tijdens het lopen.

De kaasmarkt is van begin april tot en met september, iedere vrijdagochtend. In de zomer is er op dinsdagavond ook een avondkaasmarkt. Check hier voor je bezoek de exacte data en tijden van de kaasmarkt.

Alkmaar met kinderen

Kinderkaasmarkt in de zomervakantie

Nóg leuker is de Kinderkaasmarkt in Alkmaar, een speciale rondleiding op de kaasmarkt voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Een gids van het VVV neemt een klein groepje kinderen mee de kaasmarkt op. Hier mogen ze al hun vragen stellen aan een echte keurmeester. Daarna krijgen ze een kijkje achter de schermen bij de kaasdragers en worden ze gewogen op de eeuwenoude waag. Met een weegcertificaat als blijvende herinnering.

Alkmaar kinderkaasmarkt

Enthousiast komen Niels en Fleur terug, ze kletsen honderduit: ‘Wist jij dat een kaas ogen heeft, mama? Echt hoor! Kijk, papa, die meneer is de kaasvader. En er is wel 10 liter melk nodig om 1 kilo kaas te maken!’. Ze raken niet uitgepraat over de bijnamen van de kaasdragers, de verschillende kleuren hoedjes en hoe je het best kaas proeft. Want dat hebben ze natuurlijk net geleerd van de keurmeester.

Goed om te weten: ouders mogen niet mee met de Kinderkaasmarkt. Deze rondleidingen zijn op vrijdagochtend, alleen in de zomermaanden. Hier bestel je de tickets voor de Kinderkaasmarkt.

Alkmaar kinderkaasmarkt

Een rondvaart door Alkmaar

De sfeervolle grachten van Alkmaar lenen zich perfect voor een tochtje met een rondvaartboot. De rondvaart duurt zo’n drie kwartier en eerlijk is eerlijk, dit is wel een standaard toeristenuitje. Je moet ervan houden. De schipper geeft een droge opsomming van wat er allemaal te zien is onderweg. En herhaalt dit in meerdere talen.

Een rondvaart door Alkmaar

Het leuke aan dit boottochtje is, dat je onder 22 bruggetjes doorvaart. Hele lage bruggetjes, waar de boot maar net onderdoor past. Stilzitten is dus zeker niet de bedoeling, het is regelmatig bukken geblazen! Soms hoeven we alleen even ons hoofd te buigen, maar vaker moeten we onszelf helemaal dubbelvouwen. Dat maakt dit een leuk uitje met kinderen. Geen zorgen, de schipper geeft ruim op tijd aan wanneer je moet bukken. En er is genoeg tijd over om te genieten van het uitzicht op de mooie grachtenpanden en pakhuizen.

Tussen april en oktober vertrekt er elk uur een rondvaartboot vanaf de Mient. Ook leuk: huur zelf een bootje of doe sportief en ga eens suppen door de grachten, staand peddelen op een board.

Een rondvaart door Alkmaar

Kaasmuseum Alkmaar

Breng ook even een bezoekje aan het Kaasmuseum in het monumentale Waaggebouw. Een leuke speurtocht voert je kinderen langs het hele proces van koe tot kaas. Er draait nog een leerzame film over het kaasmaken, al vinden kinderen waarschijnlijk vooral de grote koe bij de entree en de videospelletjes en filmpjes over kaas interessant. Aan een klein uurtje heb je wel genoeg in dit museum.

Alkmaar kaasmuseum

Stedelijk Museum Alkmaar

Vooraf vroeg ik me af of een museum over het Beleg van Alkmaar mijn kinderen van 10 en 8 zou weten te boeien. Nou, dit museum is daar perfect in geslaagd! De tentoonstelling ‘Victorie! Het Beleg van Alkmaar in 1573’ is helemaal ingericht voor kinderen.

Alkmaar stedelijk museum

Bij binnenkomst mogen Niels en Fleur bepalen welke held ze willen zijn: de Geus Jacob, protestantse dame Cornelia, katholieke boer Dirk of de Spaanse soldaat Juan. Gewapend met een Victorieboekje vol vragen en opdrachten en een stickervel met afbeeldingen van hun held lopen we het museum in.

We volgen een route langs alle mijlpalen in de zeven spannende weken van het Beleg van Alkmaar. De vier helden laten steeds hun eigen kijk op de strijd zien. Alkmaar stond namelijk voor een enorm dilemma: in opstand komen met Willem van Oranje en de Geuzen? Of de Spaanse landheer Filips gehoorzamen? Het blijkt een spannende race tegen de klok te worden. Via videoboodschappen, telefoongesprekken en uitdagende spelletjes worden Niels en Fleur het verhaal ingezogen. Met de brieven, schilderijen en wapens uit die tijd erbij wordt het allemaal levensecht. Dit voelt helemaal niet als een museumbezoek, het lijkt alsof we midden in een spannend avonturenboek zitten, onze kinderen kunnen haast niet wachten op de ontknoping.

Uiteindelijk zijn we ruim anderhalf uur bezig en zijn onze kinderen zwaar teleurgesteld als we moeten vertrekken omdat er nog meer op het programma staat. Voor de andere tentoonstellingen in het museum hebben we niet eens tijd! Kijk voor openingstijden en actuele prijzen van gezinstickets op de website van het Stedelijk Museum. Je vindt het museum tegenover De Grote Kerk, aan het Canadaplein, ook wel het cultuurplein genoemd.

Alkmaar stedelijk museum

Elfendeurtjestocht door de binnenstad van Alkmaar

Hoe karakteristiek de panden en boetiekjes ook zijn, kinderen hebben niet altijd zin om door een historische binnenstad te slenteren. Daarom combineerden we dit met de elfendeurtjestocht. In het historische centrum van Alkmaar zijn 23 bijzondere deurtjes verstopt, gemaakt door een kunstenares. Met grappige details zoals een badkuipje bij de sanitairwinkel, en mini-verfblikjes in de hobbywinkel. Dat sluit natuurlijk perfect aan bij de belevingswereld van kinderen.

Elfendeurtjestocht

Op een plattegrondje van Alkmaar onderstrepen we de straatnamen voor onze kinderen en hup, daar gaan ze hoor. Enthousiast struinen ze samen met ons door de smalle straatjes. Ik denk niet dat ze ooit zo nauwkeurig alle etalages hebben bestudeerd! Zelfs de bijzondere straatnamen vallen ze op: Payglop, Fnidsen, Wijde Glop. Intussen hebben wij mooi de tijd om de prachtige panden en het veelzijdige winkelaanbod te bewonderen. De grote winkelketens zijn in de smalle straatjes ver te zoeken, een verademing! Sommige deurtjes zijn trouwens best lastig te vinden, houd dus zelf wel even de huisnummers achter de hand om je kinderen op weg te helpen.

Elfendeurtjestocht

Museummolen Schermerhorn

Net buiten Alkmaar ligt het idyllische dorpje Schermerhorn. Hier brachten we een bezoekje aan de Museummolen, de perfecte afsluiting van ons typisch Hollandse weekendje Alkmaar. Er staan hier 3 molens op een rijtje, de middelste daarvan is vanaf 1 april tot 1 november dagelijks te bezoeken. Deze molen maalt nog steeds en is één van de 11 overgebleven poldermolens die hier in de Gouden Eeuw de polder droogmaalden.

Museummolen Schermerhorn

Je mag een kijkje nemen in de molen, om te zien hoe de molen werkt en hoe het molenaarsgezin vroeger woonde. Kleine meubeltjes in het keukentje, de twee bedstedes voor de hele familie, het lijkt wel een groot poppenhuis. Het is haast niet te geloven dat het molenaarsgezin echt zo leefde. We beklimmen de steile en smalle trappen naar boven, helemaal tot in de nok en zien van dichtbij hoe de molen werkt. Dit staaltje techniek maakt wel indruk op onze kinderen. Zelfs al maalt de molen nu ‘voor de prins’, voor de show dus. Op een bankje onder de molen genieten we nog even na van dit leuke weekend. Tussen de molens, wat een plaatje!

Museummolen Schermerhorn

Kindvriendelijke lunchlocaties in Alkmaar

Er zijn veel leuke restaurants en cafeetjes in Alkmaar. Deze sprongen er wat ons betreft uit. Niet alleen vanwege de lekkere gerechten, maar ook om de kindvriendelijke ontvangst.

Restaurant De Heeren van Sonoy

Restaurant De Heeren van Sonoy is gevestigd in een voormalig klooster in het centrum van Alkmaar, aan het knusse Hof van Sonoy. Alkmaar heeft een aantal van dit soort hofjes, een mooi stukje historie in de binnenstad van Alkmaar. Aan een van deze hofjes zit dit fijne restaurant met terras, dat bij goed weer gegarandeerd vol zit. Voor kinderen wordt direct een grote speelgoedbak tevoorschijn getoverd vol spelletjes, knutselspullen en stripboeken.

Restaurant De Heeren van Sonoy

Stadsstrand De Kade

Op loopafstand van de historische binnenstad ligt Overstad, het nieuwe stadsgebied van Alkmaar. Hier kun je heerlijk relaxen bij Stadsstrand De Kade. Bij mooi weer met je voeten in het zand genieten van een lekkere maaltijd terwijl je kinderen zandkastelen bouwen. Bij regenachtig weer zit je binnen ook heel leuk. Het houten strandpaviljoen is kleurrijk ingericht met een mix van allerlei stijlen en ook hier hoeven je kinderen zich niet te vervelen, er is een vrolijke speelhoek voor ze ingericht.

Alkmaar stadsstrand de kade

Kindvriendelijk overnachten in Alkmaar
Golden Tulip hotel Alkmaar

Wij verbleven tijdens ons weekendje Alkmaar in het Golden Tulip hotel aan de rand van het centrum. Het hotel is sfeervol ingericht, met een leuke loungehoek in de lobby, allemaal creatieve varianten op Het Melkmeisje van Vermeer in het trappenhuis en grote foto’s van Alkmaar in de liften. Ook onze ruime familiekamer heeft een kleurrijke print aan de muur en grappige details, zoals het stapeltje (nep)boeken waarbij de kinderen al snel de kaasencyclopedie ontdekken.

Alkmaar golden tulip hotel

De volgende ochtend worden we uitgerust wakker, de bedden liggen heerlijk. Eerst even een kopje espresso om wakker te worden en dan naar de ontbijtzaal. Het ontbijt wordt in een knusse keuken met zwart-witte tegeltjes gepresenteerd. Bacon en eieren liggen hier niet in een standaard rechaudschaal, maar staan gezellig in een pannetje te pruttelen. Als Niels ontdekt dat je hier ook zelf een omeletje kunt bakken, kan zijn dag niet meer stuk!

Alkmaar golden tulip hotel

Je kunt je auto hier gratis voor de deur parkeren en in 20 minuten wandel je naar de kaasmarkt op het Waagplein. Fietsen kan ook, het hotel stelt gratis fietsen ter beschikking. Informeer vooraf even of er tandems beschikbaar zijn, er zijn geen kinderfietsen of kinderzitjes. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs.

Meer kinderactiviteiten in de omgeving Alkmaar

Met de auto ligt Alkmaar maar 20 minuten van zee, een bezoek aan de stad is dus goed te combineren met een dagje naar het strand bij Bergen aan Zee of Egmond aan Zee. Verder liggen hier hele mooie fietsroutes dwars door de polder langs molens en pittoreske dorpjes. Het natuurgebied De Eilandspolder op 10 kilometer van Alkmaar leent zich bij uitstek voor een ontdekkingstocht in een fluisterboot of kano.

Alkmaar met kinderen

Praktische tips Alkmaar

Wij parkeerden onze auto bij het hotel en wandelden naar het centrum. In een klein kwartiertje wandel je van het Centraal Station van Alkmaar naar hartje centrum. Ook een ideaal uitje met de trein dus.

Meer tips voor de regio? lees ook ons uitgebreide blog over Noord-Holland met kinderen. Of over specifieke bestemmingen zoals Sprookjeswonderland Volendam met kinderen of Amsterdam met kids.

Cindy bezocht Alkmaar in samenwerking met Alkmaar Marketing. Zoals je van ons gewend bent, werken we alleen samen met partijen die ons volledige redactionele vrijheid geven.

1 reactie op “Weekendje Alkmaar: dit zijn de leukste kinderactiviteiten”

  1. Leuk te combineren met Stayokay Egmond. Een kindvriendelijk hostel met zelfs een familiekamer. Wij zijn er nu en vermaken ons hier prima. Vandaag het Stedelijk Museum is en/of het Molenmuseum en misschien een filmpje in de bios, want het is regenachtig. Bedankt voor de tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top