Home / Nederland / Overijssel / Giethoorn met kinderen, varen en leuke activiteiten

Giethoorn met kinderen, varen en leuke activiteiten

Een dagje naar Giethoorn met kinderen, zeker doen! Lekker varen met een fluisterbootje, een kijkje in een van de musea en je vergapen aan de oude huisjes aan het water. Wil je meer zien van de omgeving dan kan je er ook een weekend Giethoorn van maken.

Giethoorn met kinderen

Varen in Giethoorn met kinderen

De eerste keer dat we naar Giethoorn gingen was onze dochter nog klein. Hoewel ons huisje in het bos zo mooi was dat we er bijna niet weg wilden, besloten we toch een middagje naar Giethoorn te gaan. De bezienswaardigheden in Staphorst, waar we verbleven, zijn namelijk vrij beperkt. We waren zelf al een aantal keren in Giethoorn geweest en ik kon me herinneren dat ik het zelf als kind heel leuk vond en wilde dit nu graag ook aan onze dochter laten zien.

Giethoorn met kinderen

Hoewel ik me ook nog een keer kan herinneren dat we midden op het meer geen motor meer hadden. Al punterend duurde het uren (in mijn herinnering dan) voor we terug waren in het dorp. Hier riep mijn vader naar de verhuurder “de diesel is op” waarop de man vrolijk opmerkte “maar meneer u zit op de kabel”.. Oeps..

Giethoorn met kinderen

Nu geen motorproblemen tijdens ons dagje Giethoorn. Met een zonnetje, maar wolken op de achtergrond, voeren we het eerste stukje door het dorp. De mooie huisjes langs het water vormen een aantrekkelijk plaatje. Hoewel als je Giethoorn met kinderen bezoekt deze net als onze dochter waarschijnlijk vooral oog hebben voor de bruggen en alle eendjes op het water. Terwijl Marcel in de rol kroop van schipper, spelen wij het spel “wie spot de eend”. De schipper mocht namelijk niet afgeleid worden hier op de drukke waterweg.

Giethoorn met kinderen

Met onze dochter kozen we voor de route van 2 uur. Voldoende tijd om door het dorp te varen, een stukje door de natuur en over het meer. We laten het drukke dorp achter ons en gaan de natuur in. We zien zwanen en reigers, wuivend gras en rietvelden. Hoewel als je echt voor de natuur gaat we dan toch de Wieden en Weerribben adviseren, is het hier ook mooi.

Giethoorn met kinderen

Totdat de regen die ons al de hele tijd op de voet volgt, losbarst. Omdat we veel tegenwind hadden, deden we er uiteindelijk dan ook langer over dan 2 uur. Gelukkig waren we goed voorbereid. Zet je paraplu in de richting waar de regen vandaan komt, ga op de bodem van de boot zitten en je blijft relatief droog. Zeker nadat we het stukje over het meer over zijn en tussen de metershoge rietvelden terecht komen, werd het stukken beter.

Giethoorn met kinderen

Even later klaart het op juist als we bij het uitkijkpunt aan zijn gekomen. Hier heb je zicht op de uitgestrekte omgeving en zie je hoe het doorkruist wordt door de waterweggetjes. We blijven niet lang op de kant. Onze dochter vindt de vaartocht nog steeds leuk maar we zijn zelf blij om met het oog op de nog naderende donderwolken op de snelste stand terug te varen. Zelfs dan is de fluisterboot trouwens nog erg stil, zeker in vergelijking met de snelle motorbootjes waarin de dorpsjeugd ons voorbij vaart.

Giethoorn met kinderen

Zijn je kinderen eenmaal wat ouder of heb je mooi weer dan kan je natuurlijk ook kiezen voor een lagere tocht met een fluisterbootje.

Waterfietsen op een gave manier

Zijn je kinderen al ouder dan kan je in plaats van een fluisterbootje of een rondvaartboot ook kiezen voor waterfietsen. Onze blogger Nicky deed dit met haar gezin en hebben enorm genoten van hun tocht op de moderne waterfiets. We kennen allemaal de oude vertrouwde waterfiets waar je half liggend trapt om vooruit te komen. De moderne waterfiets oogt heel anders, het deed Nicky meer denken aan een spinningfiets op twee surfplanken. Ondanks dat het er niet erg stabiel uitziet, is omvallen bijna onmogelijk.

giethoorn waterfietsen

Als je de waterfietsen huurt bij Aqua Verhuur Giethoorn wordt alles netjes uitgelegd en na de uitleg voelt het al een stuk minder intimiderend. Met het opstappen krijg je wat hulp, maar na een paar meter fietsen krijg je het fietsen onder de knie en voelt het alles behalve onwennig. Je kunt kiezen uit diverse routes en Nicky koos om een 45 minuten te fietsen over de karakteristieke wateren van Giethoorn. Binnen 10 minuten stonden we oog in oog met het Giethoorn zoals we het kennen van de foto’s, De authentieke bruggetjes en sfeervolle boerderijen langs het water.

Rondvaart Giethoorn

De wateren van Giethoorn is eenrichtingsverkeer, wat ook wel echt nodig is aangezien het hier nogal druk kan worden. Wij waren hier goed op voorbereid en kozen er bewust voor om vroeg op de dag te starten met onze verkenning. Tijdens het waterfietsen merkte we al snel dat het drukker en drukker werd op het water. We trokken veel bekijks op deze moderne waterfiets en wees er dus op voorbereid dat mensen je zullen toejuichen en zelfs foto’s van je willen maken. Wij hebben er als gezien enorm van genoten en raden dit iedereen aan.

giethoorn waterfietsen

Giethoorn met kinderen, het dorp

Wanneer we onze boot hebben teruggebracht lopen we nog een rondje door het dorp Giethoorn. Nu zijn wij het die op de bruggetjes staan te zwaaien naar de bootjes met langsvarende gezinnen die Giethoorn met kinderen bezoeken.

Giethoorn met kinderen

We merken nu pas echt hoe populair Giethoorn is bij buitenlandse toeristen. Net als in andere bekende plaatsjes zoals Volendam en Marken loopt hier de ene na de andere groep Aziaten. Verzonken in hun audioguide hebben ze weinig ook voor een klein kind dat ook voorbij wil lopen. Het is dus even opletten geblazen want de vele bruggetjes hebben een reling waar een kind makkelijk doorheen past.

Er zijn in Giethoorn meerdere musea maar we hadden al gezien dat sommige meer een veredelde souvenirwinkel zijn voor de toeristen terwijl anderen gewoon niet zo interessant zijn voor kinderen. Een positieve uitzondering is Museumboerderij ’t Olde Maat Uus (gratis met Museumjaarkaart). ook museum de oude aarde is boeiend voor kinderen.

Museumboerderij ’t Olde Maat Uus

In een mooie gerenoveerd boerderij, ’t Olde Maat Uus, kan je zien hoe de mensen vroeger leefden. Het oude schooltje en speelgoed vond onze dochter leuk om te bekijken maar ook de kleine kamertjes met bedstee kregen een uitgebreid onderzoek.

Giethoorn met kinderen

Buiten waren er enkele dames in klederdracht die ter plekke gebakken kniepertjes verkochten omdat het huisvlijtdag was. We namen er een paar mee voor thuis maar ze haalden de auto niet.

Giethoorn met kinderen

Deze dag is natuurlijk wel extra leuk omdat er ook van alles gebeurd bij het museum. Ook zonder dat is het interessant vooral voor kinderen die zelf op de basisschool zitten. Die kunnen dan echt het leven van vroeger vergelijken met nu. In de kelder is er ook nog een film te zien die Giethoorn in 1920 laat zien. Rekenen op ongeveer een half uur tot maximaal een uur voor een bezoek aan dit museum.

Giethoorn met kinderen
Giethoorn met kinderen

Museum De Oude Aarde

Na het waterfietsen lopen we binnen 15 minuten over de sfeervolle promenade van Giethoorn en over diverse ruggetjes richting de volgende activiteit van de dag. We gaan namelijk fossielen, mineralen en prachtige edelstenen bewonderen in het museum De Oude Aarde. Naast de glinsterende edelstenen is de hoek met glow in the dark stenen en mineralen echt heel bijzonder om te zien. Iedere 3 minuten gaat het lucht aan in deze hoek om de stenen op te laden en te bewonderen.

Giethoorn oude aarde

Voor de kinderen is er een speurtocht die de kinderen spelenderwijs dingen leert over de edelstenen. Na afloop van de speurtocht kun je bij de shop alles laten controleren en ligt er een kleine verrassing op je te wachten.

Giethoorn oude aarde

Naast het museum is een grote winkel waar je manden vol met mooie edelstenen, armbandjes, kettingen en nog veel meer leuke souvenirs kunt kopen. Wist je dat bepaalde edelstenen en mineralen bijvoorbeeld lichamelijke klachten kunnen verlichten? Als je bijvoorbeeld last hebt van hooikoorts, dan kan een armbandje van aquamarijn de klachten verminderen. In de winkel hangt op meerdere plekken een lijst waar de werking van diverse edelstenen en mineralen staan uitgelegd. Mocht je er vragen over hebben kun je natuurlijk ook altijd terecht bij een van de medewerkers van de winkel.

Giethoorn oude aarde

Zelf kon ik de winkel ook niet verlaten zonder iets te kopen en het is maar goed dat deze winkel niet dichter bij huis te vinden is, want dat zou niet goed zijn voor de portemonnee.

Overnachten in Giethoorn

Woon je niet in de buurt van Giethoorn en is een dagje Giethoorn te kort? Of wil je meer zien van dit mooie stukje Overijssel kies dan voor een weekend in Giethoorn met kinderen. In Giethoorn zelf is een vakantiepark zit. Vakantiepark Giethoorn met mooie bungalows aan het water. Ze hebben er huisjes voor 4,6 en 12 personen. Bij een aantal types krijg je er al een bootje bij. Je kunt het boeken via de eigen website van vakantiepark Giethoorn of via de website van roompot.

Wil je nou echt met veel familie en vrienden naar Giethoorn kies dan voor een groepsverblijf zoals Mooi Oldemarkt waar wel plek is voor meer dan zestig personen.

Niet in Giethoorn zelf maar in slechts twintig minuten met de auto of een vaarttocht verderop is er het in 2022 geopende Landal park Landal Blockzyl. Een park met luxe huisjes in de kop van Overijssel. Via open vaarwater is het vakantiepark ook verbonden met Nationaal Park Weerribben-Wieden een van de leukste kindvriendelijke nationale parken van Nederland. Wil je weten welke huisjes ze hier hebben en welke faciliteiten? Bezoek de site van Landal voor prijs en beschikbaarheid.

Het is sowieso een aanrader om wanneer je meer tijd hebt in Giethoorn ook naar Nationaal Park de Weerribben-Wieden te gaan. Ga wandelen in het waterloopbos of eet een visje op Urk. Ook een leuke steden zoals Kampen en Zwolle zijn vlakbij. Lees bijvoorbeeld ons blogs over Zwolle met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top