Home / Nederland / Een dagje Giethoorn met kinderen

Een dagje Giethoorn met kinderen

Een dagje naar Giethoorn met kinderen, zeker doen! Lekker varen met een fluisterbootje, een kijkje in een van de musea en je vergapen aan de oude huisjes aan het water.

fluisterboot varen giethoorn

Varen in Giethoorn met kinderen

Hoewel ons huisje in het bos zo mooi was dat we er bijna niet weg wilden, besloten we toch een middagje naar Giethoorn te gaan. De bezienswaardigheden in Staphorst, waar we verbleven, zijn namelijk vrij beperkt. We waren zelf al een aantal keren in Giethoorn geweest en ik kon me herinneren dat ik het zelf als kind heel leuk vond en wilde dit nu graag ook aan onze dochter laten zien.

Hoewel ik me ook nog een keer kan herinneren dat we midden op het meer geen motor meer hadden. Al punterend duurde het uren (in mijn herinnering dan) voor we terug waren in het dorp. Hier riep mijn vader naar de verhuurder “de diesel is op” waarop de man vrolijk opmerkte “maar meneer u zit op de kabel”.. Oeps..

varen giethoorn
varen giethoorn
varen giethoorn

Nu geen motorproblemen tijdens ons dagje Giethoorn. Met een zonnetje, maar wolken op de achtergrond, voeren we het eerste stukje door het dorp. De mooie huisjes langs het water vormen een aantrekkelijk plaatje. Hoewel als je Giethoorn met kinderen bezoekt deze net als onze dochter waarschijnlijk vooral oog hebben voor de bruggen en alle eendjes op het water. Terwijl Marcel in de rol kroop van schipper, spelen wij het spel “wie spot de eend”. De schipper mocht namelijk niet afgeleid worden hier op de drukke waterweg.

Met onze dochter kozen we voor de route van 2 uur. Voldoende tijd om door het dorp te varen, een stukje door de natuur en over het meer. We laten het drukke dorp achter ons en gaan de natuur in. We zien zwanen en reigers, wuivend gras en rietvelden. Hoewel als je echt voor de natuur gaat we dan toch de Wieden en Weerribben adviseren, is het hier ook mooi. Totdat de regen die ons al de hele tijd op de voet volgt, losbarst. Omdat we veel tegenwind hadden, deden we er uiteindelijk dan ook langer over dan 2 uur. Gelukkig waren we goed voorbereid. Zet je paraplu in de richting waar de regen vandaan komt, ga op de bodem van de boot zitten en je blijft relatief droog. Zeker nadat we het stukje over het meer over zijn en tussen de metershoge rietvelden terecht komen, werd het stukken beter.

giethoorn met kinderen
giethoorn met kinderen
giethoorn met kinderen

Even later klaart het op juist als we bij het uitkijkpunt aan zijn gekomen. Hier heb je zicht op de uitgestrekte omgeving en zie je hoe het doorkruist wordt door de waterweggetjes. We blijven niet lang op de kant. Onze dochter vindt de vaartocht nog steeds leuk maar we zijn zelf blij om met het oog op de nog naderende donderwolken op de snelste stand terug te varen. Zelfs dan is de fluisterboot trouwens nog erg stil, zeker in vergelijking met de snelle motorbootjes waarin de dorpsjeugd ons voorbij vaart.

giethoorn uitkijkpunt

Giethoorn met kinderen, het dorp

Wanneer we onze boot hebben teruggebracht lopen we nog een rondje door het dorp Giethoorn. Nu zijn wij het die op de bruggetjes staan te zwaaien naar de bootjes met langsvarende gezinnen die Giethoorn met kinderen bezoeken.

We merken nu pas echt hoe populair Giethoorn is bij buitenlandse toeristen. Net als in andere bekende plaatsjes zoals Volendam en Marken loopt hier de ene na de andere groep Aziaten. Verzonken in hun audioguide hebben ze weinig ook voor een klein kind dat ook voorbij wil lopen. Het is dus even opletten geblazen want de vele bruggetjes hebben een reling waar een kind makkelijk doorheen past.

Er zijn in Giethoorn meerdere musea maar we hadden al gezien dat sommige meer een veredelde souvenirwinkel zijn voor de toeristen terwijl anderen gewoon niet zo interessant zijn voor kinderen. Een positieve uitzondering is Museumboerderij ’t Olde Maat Uus (gratis met Museumjaarkaart). In een mooie gerenoveerd boerderij kan je zien hoe de mensen vroeger leefden. Het oude schooltje en speelgoed vond onze dochter leuk om te bekijken maar ook de kleine kamertjes met bedstee kregen een uitgebreid onderzoek. Grappig genoeg sliep ze zelf dat weekend namelijk ook in een bedstee in ons huisje in het Staphorster bos.

Museumboerderij ’t Olde Maat Uus
Museumboerderij ’t Olde Maat Uus
Museumboerderij ’t Olde Maat Uus
Museumboerderij ’t Olde Maat Uus

Buiten waren er enkele dames in klederdracht die ter plekke gebakken kniepertjes verkochten omdat het huisvlijtdag was. We namen er een paar mee voor thuis maar ze haalden de auto niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top