Home / Nederland / Zeeland / Wandelen door bos en duinen in De Manteling

Wandelen door bos en duinen in De Manteling

Het ene moment loop je door dichte bossen, het andere moment sta je met je blote voeten in de zee. Wandelen met kinderen is niet vaak zo afwisselend als in De Manteling, een natuurgebied in de Kop van Walcheren in Zeeland. Neem je wandelschoenen en je zwembroek mee!

De manteling wandelen

De Manteling van Walcheren

De Manteling is een gebied van ruim 700 hectare groot en bestaat uit drie buitenplaatsen: Westhove, Berkenbosch en Duinbeek. In de VOC-tijd bouwden de rijke kooplieden uit Middelburg hier in de bossen hun buitenverblijven met prachtig aangelegde tuinen. Tegenwoordig kan je in de omgeving heerlijk wandelen, fietsen en paardrijden.  

Wij parkeren altijd op de parkeerplek bij Westhove, aan de Duinvlietweg die Oostkapelle en Domburg verbindt. Het is hier van maart tot en met oktober betaald parkeren. Vanaf deze plek starten de wandelroutes door het gebied en hier vind je ook het Zeeuwse natuur- en landschapsmuseum Terra Maris en Kasteel Westhove. 

De manteling wandelen

Wandelroutes de Manteling

Je kan in De Manteling kiezen uit twee wandelroutes van Staatsbosbeheer, aangeven met witte en blauwe paaltjes. Beide wandelingen zijn met kinderen afwisselend en goed te doen, ook met een kinderwagen, mits je op de route blijft natuurlijk!

De witte route is slechts 2.4 kilometer lang en leidt je door de bossen en tuinen rondom Kasteel Westhove. In het voorjaar bloeien hier tal van bloemen en zwemmen er vaak jonge eendjes in de vijvers. Met wat geluk (en als het rustig is) zie je een damhert of één van de vele spechten die hier wonen. 

De manteling wandelen
De manteling wandelen
De manteling wandelen

Onderweg kom je ook overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog tegen. In 1944 is in dit gebied zwaar gevochten en de resten van diverse bunkers en een uitkijkpost bevinden zich in dit bos. Ook bijzonder is de groene tunnel, gevormd door bomen die aan elkaar gegroeid zijn, waar je doorheen loopt. Of zoals onze zoon dit noemt: het paadje van de knuffelbomen.  

De blauwe wandelroute start ook bij Kasteel Westhove en volgt het eerste deel hetzelfde pad als de witte route. Het verschil is dat deze route een stuk afbuigt, waarbij je over een lang, slingerend pad door het duingebied loopt. Let wel op, want zodra je het hek de duinen in passeert, kan je zomaar oog in oog komen te staan met een wilde pony of koe.  

De manteling wandelen

Wij vinden dit zelf de leukste wandeling, omdat je afwisselend door het bos en de duinen loopt. We steken ook altijd even de duinen over bij duinovergang Hamster.

‘s Winters om uit te waaien op het strand en ‘s zomers om even te pootje baden of te zwemmen. En balanceren op de paalhoofden bij laag water is altijd leuk! Aan het eind van de route kom je door de tuinen van buitenplaats Westhove weer bij het kasteel uit.

De manteling wandelen

Wat is er nog meer te doen in de Manteling?

In kasteel Westhove is tegenwoordig een hostel van Stay Okay gevestigd. Zijn je kids echte ridder- en prinsessenfans? Dan is een nachtje hier slapen natuurlijk helemaal te gek! Er zijn familiekamers voor 4 en 6 personen met een eigen badkamer. Check hier de beschikbaarheid voor Kasteel Westhove.

De manteling wandelen

Ook als je er niet overnacht kan je een kijkje nemen bij het kasteel. Op het moment is het restaurant van Kasteel Westhove door de maatregelen gesloten, maar normaal gesproken kan je op het terras terecht voor een hapje en drankje. Ook kan je hier fietsen (met kinderzitjes!) huren om de omgeving te verkennen.

De manteling wandelen

In de voormalige Orangerie van het kasteel is nóg een reden om De Manteling te bezoeken. Hier is het Zeeuwse natuur- en landschapsmuseum Terra Maris gevestigd. Je leert er alles over het ontstaan van Zeeland en de flora en fauna van de provincie.  Publiekstrekker is het skelet van Pieter, een potvis van ruim 13 meter die in 2017 aanspoelde op het strand van Domburg!

Terra Maris organiseert regelmatig activiteiten voor kinderen, zoals wandelingen met de boswachter en strandjutten. Het hele jaar door zijn er verschillende speurtochten beschikbaar door het museum en de museumtuin. In het museumcafé kan je prima lunchen of een drankje drinken. Meer informatie over activiteiten, openingstijden en prijzen vind je op de website van Terras Maris.

De manteling wandelen

Ben je op vakantie in Zeeland met kinderen? Dan is De Manteling een afwisselend gebied wat geschiedenis, natuur en actief bezig zijn combineert! Meer lezen over Zeeland met kinderen? 

1 gedachte over “Wandelen door bos en duinen in De Manteling”

  1. Kathleen van Damme

    hallo wij zijn hier in Bruinisse voor een midweekje en vandaag of morgen zullen wij je tips volgen om de Manteling te ontdekken. dank u voor de infos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top