Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Wat te doen in Xanten van Romeinen tot Suppen

Wat te doen in Xanten van Romeinen tot Suppen

Een dagje naar het Duitse Xanten? Benieuwd naar de bezienswaardigheden van Xanten, naast het bekende archeologische park met ruïnes van een Romeinse stad? Ik vond dat er in een stuk meer te doen was dan ik van tevoren had gedacht. Zeker wanneer je met kinderen naar Xanten gaat, is het geen enkel probleem je hier een volledige dag te vermaken. Ga je in de zomer, dan kun je er zelfs een weekendje weg van maken.

Het middeleeuwse stadje Xanten ligt ongeveer 70 km over de grens bij Nijmegen. Vanuit Nederland is het dus helemaal niet ver rijden.

Bezienswaardigheden Xanten

Xanten archeologisch park

Ik bezocht Xanten met mijn dochter, omdat ze bezig was een spreekbeurt over de Romeinen voor te bereiden. Waar nu Xanten ligt, lag vroeger namelijk de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana. De stad lag toen aan de Rijn en is een van de belangrijkste Romeinse steden in dit deel van Europa.

Xanten archeologisch park

Natuurlijk kun je ook naar Nijmegen gaan waar een goed museum is over de Romeinen, maar in Xanten heb je echt nog grote ruïnes die te bekijken zijn.

Het Archeologisch Park Xanten is een combinatie van opgravingen, reconstructies, openluchtmuseum en museum. Hier komt de historische stad Colonia Ulpia Traiana echt weer een beetje tot leven. Dit is ook zeker een reden om Xanten met kinderen te bezoeken. Het begint al als we af lopen op de enorme stadsmuur met torens.

Xanten archeologisch park

Eenmaal binnen gaan we als eerste naar het amfitheater. In In de hoogtijdagen woonden er meer dan 10.000 mensen in Colonia Ulpia Traiana en het was dus niet alleen een simpel legerkamp, maar het had echt de faciliteiten die je kunt verwachten in een Romeinse stad. Alleen de Romeinse steden bij Trier en Keulen waren in die tijd groter.

Xanten archeologisch park
Xanten archeologisch park

In het amfitheater vinden normaal gesproken regelmatig shows plaats. Het leukste is het om de stad te bezoeken tijdens een van de weekeinden van mei tot september, maar deze zijn in 2020 om begrijpelijke redenen geannuleerd.

We lopen verder naar een aantal andere gereconstrueerde gebouwen. Een Romeins huis waarin een gezin met 5 tot 8 personen plus nog 2-4 slaven woonden. “Ja maar wat als je geen slaaf wilde zijn?” vraagt mijn dochter. Nou ja, dan had je dus dikke pech. Ze vindt het wel een beetje zielig, maar het huis valt verder wel in de smaak. Net als de Romeinse herberg.

Minsten zo interessant is de Romeinse speeltuin. Nou ja, niet echt Romeins natuurlijk, maar wel leuk gedaan. Een groot fort van houten balken met veel klim- en klautermogelijkheden. De bankjes eromheen zitten vol met ouders die even rustige kunnen chillen terwijl kinderen spelen.

Xanten archeologisch park

Colonia Ulpia Traiana beleefde haar hoogtepunt vanaf het jaar 100 en kwam in 259 in de problemen door een aanval van de Franken. Die bleven terug komen en hoewel de stad nog ruim honderd jaar bleef bestaan, werd het steeds meer een militaire vesting in plaats van een bloeiende stad. Uiteindelijk vertrokken de Romeinen rond het jaar 400 uit Neder Germanië en wat toen achterbleef was maar een fractie van wat de stad ooit was.

Xanten archeologisch park
Xanten archeologisch park

Wat er nog over was, werd vervolgens langzaam gesloopt en gebruikt om de huidige stad Xanten te bouwen. Daarom is het des te bijzonderder dat er bij opgravingen de toch nog goed herkenbare fundamenten van het voormalig badhuis werden gevonden. Deze zijn nu overdekt en onderdeel van het RömerMuseum op het Xanten archeologisch park.

Xanten archeologisch park

We moeten even wachten om naar binnen te mogen, maar dan treffen we een modern en ruim opgezet museum aan. Er is zeker ook gedacht aan gezinnen die Xanten bezoeken door een aantal displays speciaal voor kids. Welk speelgoed hadden Romeinse kinderen bijvoorbeeld? Wat voor kleding droeg een Romein? Het is een goed museum dat ook gebruikmaakt van video om de stad nog meer tot leven te laten komen.

Heb je de RUHR.Topcard dan is dit museum trouwens gratis.

Xanten archeologisch park
Xanten archeologisch park

Oude markt van Xanten

Xanten is een leuk middeleeuws stadje. Niet al te groot en juist daarom prima te combineren met een bezoek aan het archeologische park. Er zijn meerdere gratis parkeerterreinen in de stad en de meeste liggen tussen het stadje en archeologische park. Vanaf onze auto is het naar beide een kleine vijf minuten lopen.

Xanten heeft historisch centrum met een aantal mooie huizen en een groot marktplein. Hier kun je prima terecht als je wat wil eten of drinken.

Oude markt van Xanten

Siegfriedmuseum Xanten

Een van de bezienswaardigheden in Xanten is het Siegfriedmuseum. Deze heeft dezelfde ingang als het toerisme kantoor van Xanten. Het museum gaat over de Germaanse legende van de ring van de Nibelungen, met Siegfried van Xanten, de drakendoder. Als je zoals wij het verhaal niet kent, krijg je hier wel een idee achter het ontstaan van de legende.

Siegfriedmuseum Xanten

Hoewel ik denk dat het boeiender is wanneer je je van tevoren hebt verdiept in het verhaal. Er schijnen zelfs diverse films gemaakt te zijn over Siegfried en ook de Nazi’s gebruikten het verhaal graag voor eigen gewin. Een minder mooie kant van de historie die ook in het museum aan bod komt.

Je kunt kinderen hier zeker mee naar toe nemen, hoewel er weinig voor ze te zien is. Met uitzondering van een ruimte de speciaal is ingericht met spelletjes en verkleedkleding.

Siegfriedmuseum Xanten

StiftsMuseum Xanten

Wij werden enthousiaster van het gratis te bezoeken StiftsMuseum Xanten, welke je kunt combineren met een bezoek aan de kathedraal. Dit is een kerkhistorisch museum, maar dan klein genoeg en afwisselend genoeg om ook voor kinderen interessant te zijn.

StiftsMuseum Xanten
StiftsMuseum Xanten

We lopen langs prachtig blinkende goud schatten en gewaden. Historische boeken met kleurige plaatjes en beelden die ooit hier in de kerk hebben gestaan. De voorwerpen zijn mooi gepresenteerd in de individuele vitrines. Als je toch in Xanten bent, is het echt de moeite waard om hier binnen te kijken. Een half uurtje is genoeg, maar dan heb je echt mooie voorwerpen gezien. Aansluitend nemen we natuurlijk een kijkje in de Kathedraal van Xanten.

StiftsMuseum Xanten

Speeltuinen Xanten

Xanten is omgeven door een oude stadsmuur en heeft daarom groene ring. Die is nu helemaal ingericht voor de bewoners om te ontspannen en te sporten. Met een hardloopparcours dat aangeeft hoe ver je nog moet om je rondje om de stad af te ronden, een gedeelte met sport toestellen en een skatepark.

Xanten park

Ook zijn er in de groene ring meerdere speelplekken voor kinderen gecreëerd, zoals het avonturenspeeltoestel van de draak. Geheel passend natuurlijk bij het verhaal van Siegfried van Xanten die de draak doodde.

avonturenspeeltoestel van de draak

Een andere grote speeltuin in Xanten is die in het westelijk deel van het park. Dit is echt een zeer leuke speeltuin! Schoon en goed onderhouden met veel verschillende klimmogelijkheden, schommels en een winkel met houten paard en wagen. Ook fijn voor ouders, er zijn lekkere ligbanken om te wachten tot de kinderen klaar zijn met spelen.

Speeltuinen Xanten
Speeltuinen Xanten

Recreatiegebied Xanten Nord- und Südsee

Aan de rand van Xanten ligt nog een groot recreatiegebied. Het is hierom dat ik ook zeg dat je bij mooi weer prima een weekend naar Xanten met kinderen kunt gaan. Er is hier ontzettend veel te doen. We waren zelf te laat in september om nog echt te kunnen zwemmen, maar desondanks namen we een kijkje bij het recreatiegebied.

Klimpark Xanten

Houden jouw kinderen ook zo van klimparken? Dan ben je vast blij om te horen dat er in Xanten een klimpark zit. Hoewel dit niet de meest spannende setting is. Niet in het bos, maar een aantal parcoursen boven elkaar. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen hier al terecht op een speciaal kinderparcours. Bekijk voor de prijs en openingstijden de website van Adventurepark Xanten.

Klimpark Xanten

Strand Xanten met waterski-kabelbaan en watersporten

Naturbad Xantener Südsee is een enorm strand langs het meer. In de zomer kan het hier echt druk zijn met zonliefhebbers. Nu in september, wanneer wij er zijn, zien we alleen de echte liefhebbers nog op het meer.

xanten sudsee

Er is hier een waterskibaan met een rondje. Hier zijn de stunt skiërs nog volop bezig. Ook de sup, kano en zeilboot verhuur was nog open. Ze verhuren ook wetsuits, maar we vinden het toch wat te koud, hoewel het water eind september nog steeds 18 graden is. Warmer dan de buitenlucht.

Dit is dan ook een geliefd meer bij duikers. Er zit relatief veel vis in het meer, het zicht is goed en er is zelf een klein scheepwrak op 8-11 meter, welke een aantal jaar geleden speciaal voor dit doel afgezonken is.

xanten sudsee

Minigolf, haven en boottochten Xanten

Aan de noordkant van het meer is ook een haven, maar geen strand. In plaats daarvan is er een minigolf parcours waar je samen met je kinderen een rondje kunt spelen. Er worden booten en waterfietsen verhuurd en er is ook een restaurant.

De “Seestern” is een rondvaartboot die in 50 minuten van Xanten naar Vynen (of andersom) vaart en je meeneemt op het meer. Deze boten varen maximaal vijf keer per dag, minder buiten het hoogseizoen, dus bekijk de website voor actuele vertrektijden.

xanten sudsee watersi

Hotel in Xanten

Blijven slapen in Xanten? Er zijn verschillende mogelijkheden. Langs het water van je Südmeer kun je de jeugdherberg van Xanten vinden. Naar het centrum is het 3km lopen en je kunt hier ook fietsen huren. Er zijn hier ook vierpersoonsfamiliekamers en er komen vooral veel groepen zoals schoolreisjes.

Liever een hotel in het centrum? Hotel an de Marspoort is een uitstekend beoordeeld hotel. Kleinschalig met een handjevol kamer. Bekijk hier meer reviews en prijzen.

xanten kaart

Omgeving van Xanten

Benieuwd wat er te doen is in de omgeving van Xanten? Natuurliefhebbers willen wellicht een bezoek brengen aan NaturForum Bislicher Insel, een natuurgebied niet ver van Xanten. Vanuit het bezoekerscentrum vertrekken ook wandelingen met een gids.

Met kinderen kunnen we ook een bezoek aan pretpark Wunderland Kalkar aanraden. Dit is vanaf Xanten maar twintig minuten rijden richting de Nederlandse grens. Vanuit Xanten kan je ook makkelijk richting het Ruhrgebeid. Lees ook ons blog over het Ruhrgebied met kinderen.

Wunderland kalkar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top