Home / Nederland / Gelderland / Wandelen op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd

Wandelen op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd

Een kleine of grotere wandeling over een landgoed en deze vervolgens afsluiten met een hapje en drankje to go, terwijl de kinderen spelen in de speeltuin. Dat kan bij Landgoed Mariënwaerdt in Beesd!

Over Landgoed Mariënwaerdt

Landgoed Mariënwaerdt is een uitgestrekt familielandgoed midden in de Betuwe. Op het landgoed zijn diverse wandelingen en fietspaden, horeca gelegenheden, een speeltuin met picknickveld en er is zelfs de mogelijkheid om er te overnachten in één van de twee groepsaccommodaties of bij de Bed&Breakfast.

landgoed Mariënwaerdt

Evenementen op Landgoed Mariënwaerdt

Al 25 jaar lang wordt in de zomer jaarlijks één van ’s lands grootste buitenbeurzen georganiseerd op landgoed Mariënwaerdt: de Landgoedfair. De eigenaren van het landgoed hopen het evenement volgend jaar weer te kunnen organiseren.

Daarnaast worden er gedurende het jaar een aantal kleine evenementen georganiseerd, zoals een feestelijke intocht van de lente, wanneer de koeien na de winter weer naar buiten mogen en de Bloesemtocht in april.

landgoed Mariënwaerdt

Wandelroutes op Landgoed Mariënwaerdt

Op het landgoed zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld, zoals de Stapelroute (2,5 km), de Kloosterroute (5 km), de Molenroute (7,5 km) en de Kooiroute (12,5 km). Ook loopt er een klompenpad over het landgoed.

Wandeling de Stapelroute

Met onze kinderen van 4 en 2 jaar oud en onze neefjes van 4 en 1 jaar oud kiezen we om de kortste wandeling te lopen: de Stapelroute.

Allereerst parkeren we onze auto gratis bij de Stapelbakker. Hier kan gespeeld worden en er staan een paar foodtrucks die take away aanbieden, maar dat bewaren we tot na de wandeling.

landgoed Mariënwaerdt

Voor de start van de wandeling moet je even een stukje teruglopen naar de slagbomen van de parkeerplaats, de straat oversteken en zo’n 100 meter lopen naar de poort van het landgoed. Daar starten verschillende wandelingen en is ook de Stapelroute aangegeven op een houten paaltje.

landgoed Mariënwaerdt

De wandeling heeft de vorm van een rechthoek en is zo’n 2,5 kilometer lang. Je start in de bossen, loopt vervolgens een stukje langs het water en een treinspoor en het laatste stukje loop je over een verharde weg tussen de bomen. De wandeling op zich is niet heel spannend, maar door de lengte wel haalbaar om grotendeels zelf te lopen voor kleine kinderen.

Onderweg kom je een keer een bankje tegen en aan het eind staan een aantal picknicktafels in de berm tussen de bomen.

Omdat de wandeling eindigt op een parkeerplaats, is het aan het einde even uitkijken voor langsrijdende auto’s en fietsers. Verder is de route erg rustig en is deze zelfs buggyproof.

landgoed Mariënwaerdt

Horeca en speeltuin op Landgoed Mariënwaerdt

Na de wandeling lopen we weer terug naar de parkeerplaats van de Stapelbakker. Daar is een speeltuin, waar de kinderen zich al even op verheugd hebben. Er is een grasveld met een aantal speeltoestellen, zoals een glijbaan, klimrek en schommels.

Mijn man en ik hebben ons ondertussen verheugd op iets lekkers van de horeca. Op het terrein vind je in de boerderij pannenkoekenhuis de Stapelbakker met een groot zonnig terras, grenzend aan de speeltuin. In de zogenaamde “oude vloedschuur” is restaurant Proeflokaal Marie gevestigd.

landgoed Mariënwaerdt

In deze periode kun je terecht voor een take away hapje of drankje bij de drie foodtrucks op het pleintje, waar je onder andere koffie, soep, poffertjes, broodje kroket en een puntzak friet kunt kopen. Aan beide zijdes van dit pleintje staan veel picknicktafels, ook bij de speeltuin.

Wij kiezen bij de foodtrucks voor een bospaddenstoelensoep met een broodje kroket en nemen dit mee naar een picknicktafel bij de speeltuin. De kinderen hebben nauwelijks tijd om even te stoppen met spelen om wat te eten en te drinken.

landgoed Mariënwaerdt

Landgoedwinkel en lekkers voor onderweg

Naast de foodtrucks, vind je de Landgoedwinkel. Deze winkel is regelmatig geopend en daar kun je terecht voor biologische lekkernijen die op het landgoed gemaakt zijn, zoals Landgoedkaas of Landgoedsap, maar ook voor lekkere of leuke cadeaus. Daarnaast vind je in deze winkel de toiletten, die ook in deze tijd tegen een betaling van 50 eurocent toegankelijk zijn.

landgoed Mariënwaerdt

Wil je liever al tijdens de wandeling wat lekkers eten? Kies dan voor het borrelkrat met Landgoedsap, allerlei brood en toast met smeersels en beleg. Ook zijn er seizoensgebonden pakketten: in de zomerse maanden kun je kiezen voor de lente & zomer picknickmand met onder andere wraps, quiche, fruit, taart en Landgoedsap. In de wintertijd is er een winterse knapzak met bijvoorbeeld erwtensoep, quiche, apfelstrüdel en glühwein.

Meer tips nodig? Wist je dat we ook een boek vol routes hebben? Of bekijk hier uitgebreide blogs van wandelingen in Nederland.

3 gedachten over “Wandelen op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd”

 1. Hallo Ineke en Jolanda,
  Wat vervelend dat de Kloosterroute langer bleek te zijn!
  Zelf hebben we alleen ervaring met de kortere Stapelroute en daar verder in dit blog over geschreven.
  De informatie over de verschillende wandelingen hebben we van Landgoed Marienwaerdt; hebben jullie hun al geïnformeerd over jullie ervaringen?
  Groet Elke

 2. 4,8 km kloosterroute klopt niet. Groene pijl wijst naar de Appeldijk en verder. Uiteindelijk omgedraaid en totaal 9 km gelopen.

  1. idd heel erg vervelend, vandaag dachten wij ook de kloosterroute te lopen klopt niks van het aantal kilometers wat aangegeven staat, de route is het dubbele aantal km ???? de route is met herfstweer niet te doen denk aan veel onverharde paden met heel veel modder absoluut niet voor herhaling vatbaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top