Home / Nederland / Gelderland / Smartphone Speurtochten voor kinderen, op zoek naar de geheime sleutels…

Smartphone Speurtochten voor kinderen, op zoek naar de geheime sleutels…

Op zoek naar een leuke GPS-speurtocht met kinderen? Wij lopen regelmatig met de izi.travel app (te downloaden in de Play Store of Apple Store). Hier kun je een aantal routes vinden voor kinderen, zoals de wandeling “op pad met Bertus Blaasfant” in Raamsdonksveer of door de tuinen van kasteel Cannenburch. Met deze app kun je ook op verschillende plekken in Nederland GPS-speurtochten doen waarbij je op zoek gaat naar “de geheime sleutels van..”.

De speurtochten zijn opgezet door het routebureau Nederland en gemaakt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. De wandeling is vaak rond de vijf kilometer. Je moet niet alleen een route volgen, maar onderweg zijn er ook verschillende quiz vragen of gewoon informatie over de omgeving. Je bent tijdens zo’n GPS speurtocht op pad met een meisje genaamd ‘Lotje van Zomeren’ en haar familie.

Geheime sleutels gps speurtocht

Op zoek naar de geheime sleutels

Lijkt het je ook zo leuk om een GPS speurtocht te wandelen met kinderen? De volgende routes waren begin 2024 beschikbaar.

 • De Geheime Sleutels van PUUR Exloo (Drenthe)
 • De Geheime Sleutels van De Berkenrhode (Veluwe)
 • De Geheime Sleutels van De Miggelberg (Veluwe)
 • De Geheime Sleutels van De Pampel (Veluwe)
 • De Geheime Sleutels van De Bosgraaf (Veluwe)
 • De Geheime Sleutels van Park Sonsbeek (Arnhem)
 • De Geheime Sleutels van Twenhaarsveld (Salland)
 • De Geheime Sleutels van de Thijmse Berg (Utrecht)
 • De Geheime Sleutels van De Duivelsberg (Nijmegen)
 • De Geheime Sleutels van Slot Cranendonck (Brabant)
 • De Geheime Sleutels van Warmond aan de Kaag (omgeving Leiden)
 • De Geheime Sleutels van de Heldense Bossen (Noord-Limburg)
 • De Geheime Sleutels van Sarsven en De Banen (Midden-Limburg)
 • De Geheime Sleutels van Landgoed Lemmenhof (Midden-Limburg)
 • De Geheime Sleutels van De Lommerbergen (Noord- Limburg)
 • De Geheime Sleutels van het Leudal (Midden-Limburg)
 • De Geheime Sleutels van Landgoed Aerwinkel (Midden-Limburg )
 • De Geheime Sleutels van Groenpark Simpelveld (Zuid-Limburg)
 • De Geheime Sleutels van Hoog Vaals (Zuid-Limburg)

Zoals je ziet, starten veel routes op Landal vakantieparken en op Ardoer campings. Ook als niet gast kun je gewoon de route lopen. Geen wandeling bij jou in de buurt? Check dan ook de andere wandel apps voor gezinnen met routes in o.a. Noord-Holland, Brabant, Overijssel en andere provincies.

Geheime sleutels gps speurtocht

Onze ervaring met de geheime sleutels van de Bosgraaf

Ik liep zelf met mijn 7 jaar oude dochter en een vriendinnetje de Lotje van Zomeren GPS Speurtocht: “De Geheime Sleutels van De Bosgraaf”. We parkeren de auto op de bezoekersparkeerplaats en lopen dan naar de receptie waar de wandeling start.

Die was op dat moment dicht, maar de wandeling start natuurlijk buiten. Een vriendelijk dame komt echter naar buiten en geeft ons ook nog een flyer van een speciale actie van Routebureau Nederland waarmee we een prijs kunnen winnen door op een bepaalde plek een foto te maken.

Geheime sleutels gps speurtocht

Ik heb moeite om na de start bij de receptie het volgende punt te krijgen waar we naartoe moeten lopen. Na wat klieren met mijn telefoon en die opnieuw opstarten, ben ik eruit. Ik was vergeten locatie delen aan te zetten. Oeps! Dan werkt de speurtocht met de Izi.Travel app dus niet. Zorg dan ook dat je telefoon goed opgeladen is voordat je gaat wandelen. Je kunt de route ook van tevoren downloaden op je telefoon. Wel zo handig om thuis te doen als je geen data wil verbruiken.

Geheime sleutels gps speurtocht

De route zoeken en quiz vragen onderweg

Na de valse start beginnen we met de route. We lopen van een “sleutel” op de kaart naar de volgende “sleutel”. Elke keer als je bij een sleutel aankomt, krijg je punten. Het eerst stuk is best ver, eigenlijk bijna naar de rand van de camping, daarna gaan we het bos in en zijn de stukjes korter. Ik laat de dames navigeren, dat gaat best goed. Tot ze willen spelen en ik de telefoon verder vast mag houden.

Geheime sleutels gps speurtocht

We lopen tussen twee sleutels in wanneer we de stem van Lotje door de telefoon horen. Ze heeft een vraag voor ons. Beantwoorden we die gelijk goed, dan krijgen we veel punten. Hebben we het eerst een keer of vaker fout, dan krijgen we minder punten. De vragen zijn trouwens soms echt nog best moeilijk. Zoals: Welk dier bestaat niet echt? De Gevangeniswants, de Wapendrager, de Grote Poppenrover of de Kleine Messentrekker. Weet jij het? Wij in ieder geval niet. Andere keren zijn ze makkelijker, zoals: Wat moet je doen als je een foto van een dier wil maken?

Geheime sleutels gps speurtocht

De wandeling loopt door een mooi stukje Veluwsbos en als het zonnetje nog gaat schijnen, ben ik ook helemaal blij. Wel is het fijn dat de meiden goede schoenen aan hebben. Laarzen en wandelschoenen, want het is regelmatig flink modderig. We lopen langs een beek en krijgen opeens vanuit de telefoon een hint. Hier in de buurt moet de foto plek zijn. Weer iets leuks om te vinden.

Geheime sleutels gps speurtocht

Het was mij van tevoren niet duidelijk hoe lang de route zou zijn. En tijdens de wandeling zelf kijken we elke keer ook maar een sleutel vooruit. Op een gegeven moment ben ik dan ook wel blij als we draaien en weer richting de camping gaan. Uiteindelijk blijkt de hele route trouwens 4.6km lang te zijn. Een prima afstand voor kinderen vanaf zes jaar. Doordat we onderweg ook nog een keer gestopt zijn voor broodjes en natuurlijk om alle vragen te beantwoorden, zijn we bijna anderhalf uur onderweg geweest.

Geheime sleutels gps speurtocht

Het laatste stuk van de wandeling is vrij lang rechtdoor. Hier krijgen we van de app een aantal raadsels. Maar wees gewaarschuwd, we hoorden al dat het hele flauwe raadsels zijn. Dat zijn ze ook, zoals: “Tien dikke olifanten proberen samen onder een klein parapluutje te staan, maar worden toch niet nat. Hoe kan dit?”. Ik heb het natuurlijk gelijk door, maar de meiden raden zich rot. Wanneer ze het antwoord horen is het “Nou dat is flauw”. Tja, het zijn dan ook flauwe grappen.

Win je ook nog wat?

We komen bij de laatste sleutel en het eindpunt van de GPS-Speurtocht. We hebben 1280 van de 1380 punten gehaald. Best netjes toch.

Wanneer we klaar zijn met de route vraagt mijn dochter: “Wat hebben we nu gewonnen?”. Nou niks dus, je hebt gewoon leuk gewandeld. Normaal gesproken is het wel zo dat je bij de receptie van de camping of het vakantiepark een klein presentje krijgt van Lotje na het lopen van de wandeling. Op dit moment kan je er alleen niet vanuit gaan dat die de hele tijd open zijn. Gelukkig had ik in de auto nog lolly’s liggen. Hebben de dames toch hun “prijs” gekregen.

De app vraagt ons om de wandeling te beoordelen. Ik laat het aan de meiden over en die geven hem 4 van de 5 sterren. Het was een hele leuke wandeling, maar de grappen waren te flauw.

GPS-Speurtocht met kinderen

Meer tips nodig? Hier in de buurt kun je ook een bezoekje brengen aan de hoogste waterval van Nederland. Of ook leuk is het kabouterbos in Klarenbeek. Lees ook onze andere tips voor kindvriendelijke wandelingen in Nederland.

2 gedachten over “Smartphone Speurtochten voor kinderen, op zoek naar de geheime sleutels…”

 1. Gekleurd artikel… Ik verwachtte dat er meer Speurtocht app genoemd zouden worden… Het lijkt nu meer een commerciële reclame artikel om maar één app te verkopen.

  1. Uh het is een gratis app en ik heb geen associatie met die app. Het is mijn ervaring met de smartphone Speurtocht “Op zoek naar de geheime sleutels” precies zoals de titel. Ik snap deze reactie echt niet erg onvriendelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top