Home / Nederland / Gelderland / Een van de beste kindermusea ter wereld, gewoon in Gelderland – Geofort Herwijnen

Een van de beste kindermusea ter wereld, gewoon in Gelderland – Geofort Herwijnen

Ben jij graag die ouder die ’s avonds bij het naar bed brengen een dikke knuffel krijgt van zoon of dochter “mama, ik heb zo’n leuke dag gehad”? Een uitje naar Geofort Herwijnen is een garantie voor de titel “liefste papa of mama” en voor een afgemat kind dat direct gaat slapen.

Geofort Herwijnen

In het Geofort zie ik alleen maar lachende kinderen. “kom, naar het doolhof”, “eerst een toren bouwen”, “ik heb gewonnen”. Zowel buiten als binnen is er van alles te beleven. Het is hier niet alleen leuk maar je leert ook nog wat over geografie en cartografie.

Geofort doolhof

Door die unieke mix won het Geofort in 2016 the Childrens in Museum award. Dat is niet zomaar een prijs. Deze wordt gegeven door de organisatie waarbij meer dan 200 Science Centra en kindvriendelijke musea ter wereld bij aangesloten zijn.

Geofort herwijnen

Ben je een ondernemend gezin en ken je Geofort nog niet? Je bent lang niet de enige, dus in plaats van je in hoekje te gaan schamen prik je gewoon direct een dag voor een uitje met het gezin of maak er meteen een heel weekend van in de Gelderse streken.

Geofort Herwijnen

Een oud fort van de Hollandse waterlinie gelegen in een landelijke omgeving en op zoek naar een nieuwe bestemming. Een tweetal ondernemers dat inspiratie opdoet bij Nemo, het wetenschapsmuseum in Amsterdam en Space Expo.

space expo

Een aantal bedrijven die jongeren willen enthousiasmeren voor techniek en Staatsbosbeheer dat een handje helpt door een klimspeeltuin aan te leggen. Je gooit alles in de mix en daar heb je het Geofort. Nou ja, in theorie dan want zo eenvoudig ging het helemaal niet. Niet voor niks kopte Dagblad Trouw na de opening in 2012: “het Geofort is open, nu de inhoud nog”.

Gelukkig is het later helemaal goed gekomen. Geofort rust niet op zijn lauweren wanneer we een aantal jaar later Geofort nogmaals bezoeken zijn er weer een aantal nieuwe activiteiten.

Geofort herwijnen
Geofort herwijnen
Geofort herwijnen

Wat is er te beleven in het Geofort

Het Geofort bestaat uit twee delen, een betaald gedeelte (gratis met Museumkaart) en een gratis te bezoeken deel met restaurant en de klimspeeltuin. Wij beginnen binnen en pakken een plattegrond mee. Hier staat precies per activiteit aangegeven of het geschikt is voor onze dochter van 4 jaar of pas voor kinderen vanaf 6 of 8 jaar.

Geofort

We bouwen een enorme toren op de aardbevingstafel die daarna met een klap in elkaar stort. Net zo spannend is te spelen dat je een spionagevliegtuig bestuurt en we sporen met luchtfoto’s illegale bouwwerken op. Andere dingen die je kunt doen binnen zijn bijvoorbeeld je hoofd scannen in 3D en die dan 2D maken: wat zie je er raar uit. Minecraft spelen is een oefening in navigatie en 3D technieken.

Verderop in het hoofdgebouw vind je quizzen over het klimaat, de wereld en kun je een workshop bijwonen over de stijging van de zeespiegel. In het extra gebouw vind je ook een bak waar je met zand vulkanen en stuwmeren kan maken. Verlies je kinderen niet in alle smalle, donkere gangetjes!

Buitenactiviteiten

Wij vonden echter dat buiten de allerleukste dingen te doen zijn.  We duiken het geurendoolhof in we krijgen een geur te ruiken en bij elke volgende kruising hangen geurkastjes. Door telkens de juiste geur te volgen komen we bij het einde. Onze dochter vindt de geur echt stinken dus na een paar keer moeten wij voor haar ruiken.

Geofort herwijnen

De buitenactiviteiten maken optimaal gebruik van het fort. Doordat het een fort is, zijn er flinke hoogteverschillen en dat zorgt er voor dat je niet zomaar het fort kan overzien. En dat is dus weer leuk voor de buitenactiviteiten, want er is overal wel wat te ontdekken. Bovenop het gebouw van de desoriëntatietunnel is een uitzichtplatform, vanwaar je over het doolhof kijkt en de wijde omgeving in je kan opnemen. Hier zie je weidevogels en mooie vergezichten.

Ook in dit gebouw vind je een puzzeltocht waarbij je leert navigeren over het fort. Met wat kennis over Minecraft en een steeds beter wordend gevoel voor richting vind je, als het goed is, de laatste box.

Ben je klaar met de speurtocht, dan kun je naar de andere kant van het Geofort naar de spectaculaire klimbaan. Probeer niet op de grond te vallen en doe een wedstrijdje tegen je kind. Hou onderweg je ogen open en zoek onder andere de grot voor de vleermuizen.

Geofort herwijnen

Ook bij de desoriëntatietunnel mogen we als ouders meedoen. Door de bochten door de bochten en vele flikkerende lampen raken we helemaal in de war. Als het dan opeens pikkedonker is dan is dat best spannend. Ik weet echt niet waar ik uitkom maar Marcels innerlijke kompas werkt nog helemaal.

Geofort herwijnen
Geofort herwijnen

Maar bij Expeditie Earth waarbij je zogenaamd naar het binnenste van de aarde gaat, laat onze dochter zich niet foppen. Opeens loopt ze naar de deur en doet die open. “Het is niet echt hoor, ze hebben een grapje gemaakt.” Alle activiteiten duren niet te lang zodat kinderen interesse houden en we horen ook regelmatig “nog een keer” roepen en kinderen rennen weer naar het begin van hun favoriete belevenis.  Het feit dat over een terrein met bunkers loopt en dat de oude bunkers in veel gevallen gebruikt worden voor de spelen geven een extra dimensie aan de locatie.

Geofort

Tip: lees ook ons blog met toffe interactieve musea in Nederland of combineer je bezoek aan het Geofort met Fort Vuren. Lees al onze blogs over Gelderland hier.

Geofort herwijnen
Geofort herwijnen

Restaurant Geofort

Buiten het betaalde gedeelde ligt het 3D café met een relaxte ongedwongen sfeer. Vanaf het buitenterras heb je zicht op de grote vleermuisspeurtuin waar flink geklommen en geklauterd kan worden. Andere opties buiten zijn om zelf een doolhof te bouwen, met water te spelen of met behulp van bamboestokken een eigen creatie te maken.

Bij het 3D café kan je als ouders even gewoon in alle rust wat drinken. Op de menukaart staan gerechten waar voor de bereiding zoveel mogelijk streekproducten worden gebruikt. De kinderpannenkoek die we bestellen komt zelfs met de opdruk van een wereldkaart. Dat is nog eens aandacht voor detail!

Geofort herwijnen
Geofort herwijnen

Dit blog is onderdeel van de campagne Groot Gelders Avontuur i.s.m. Gelderse Streken en Kidseropuit. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top