Home / Nederland / Gelderland / Wandelen Elspeetse Heide, het Tijdkijkerpad met uitkijktoren en speelweide

Wandelen Elspeetse Heide, het Tijdkijkerpad met uitkijktoren en speelweide

Op zoek naar een leuke kindvriendelijk wandeling op de noordelijke Veluwe tussen Nunspeet, Elspeet en Vierhouten? Ga dan wandelen bij Natuurgebied Stakenberg.

speelweide Stakenberg

Hier vind je het originele Tijdkijkerpad, waarbij je niet alleen gaat wandelen op de Elspeetse Heide, maar zelfs mammoeten ziet grazen. De route is ongeveer 4,5 kilometer en eindigt bij een grote speelweide.

Wandelen stakenberg tijdkijkpad

Tijdkijkerpad

Er zijn meerdere parkeerplaatsen voor wie wil wandelen in natuurgebied Stakenberg. Voor deze route rijd je naar de grote parkeerplaats bij de speelweide aan de Stakenbergweg.

Zorg dat je kids niet direct naar de speelweide rennen, want anders schiet het niet op met de wandeling. Het Tijdkijkerpad neemt je ook juist mee de andere kant op, naar de Westeindsche Heide. De route is aangegeven met rode pijlen, maar we zien ook direct al de eerst opvallende rode tijdkijker.

Wandelen stakenberg tijdkijkpad

Wat is een tijdkijker? Eigenlijk een soort telescoop, maar dan met een plaatje erin. Je ziet de wereld precies zoals die is, alleen nu loopt er een mammoet op de heide. Het bordje geeft uitleg over hoe dit gebied er duizenden jaren geleden uit heeft gezien.

Wandelen stakenberg tijdkijkpad

We volgen de route en komen telkens weer nieuwe tijdkijkers tegen. Het enige nadeel is dat ze best hoog zijn om doorheen te kijken. Een route van 4,5 kilometer is natuurlijk niet voor kleuters, maar veel kinderen vanaf een jaar of zes kunnen dat wel en dan moet je je kind steeds optillen.

Wandelen stakenberg tijdkijkpad

De heide maakt op een gegeven moment plaats voor bossen. Pas richting het einde komen we op de Elspeetsche Heide met uitkijktoren. Met onze tijdkijkers komen we steeds dichter bij bij de tijd van nu. In de laatste tijdkijker zien we een tank over de heide rijden. Op het uitlegbord vind je o.a. informatie over het verscholen dorp in Vierhouten.

Wandelen stakenberg tijdkijkpad
Uitkijktoren elspeetse heide

Natuurlijk moet de 20 meter hoge toren beklommen worden. Er staat een flinke wind, maar gelukkig wiebelt deze niet. Vanaf boven zijn de wandelaars maar kleine poppetjes. Ook hebben we uitzicht over de heide en bossen van natuurgebied Stakenberg.

Uitkijktoren elspeetse heide

We zijn nu ook bijna bij het einde van de route. Een houten standbeeld heet ons welkom bij de enorme speelweide. Er zijn hier ook twee toiletgebouwen.

speelweide Stakenberg
speelweide Stakenberg

Op de speelweide Stakenberg staan diverse speeltoestellen, van schommels tot kabelbaan. Ook zijn er meerdere picknickplekken, allemaal meters uit elkaar. Je kunt zelfs een voetbal of frisbee meenemen voor je eigen spel. Er is ook een houten stoel met daaromheen krukjes, waar je een sprookje zou kunnen voorlezen.

speelweide Stakenberg
speelweide Stakenberg

Op deze route kom je zowel door bos als over de heide. Care Plus heeft zowel een spray met Deet als een Natural Spray voor kinderen tegen teken. Check hier de spray tegen teken.

Wat is er nog meer te doen in de buurt van Stakenberg

Mocht je langer hier in de buurt willen blijven, dan is er zelfs een hotel bij Landgoed Stakenberg. Een rustig gelegen hotel speciaal voor wandelaars en fietsers. Je ziet wel dat het gebouw ouder is. Check hier de reviews. Er is sowieso ook een aantal fijne vakantieparken op de Veluwe.

verscholen dorp vierhouten

Ik kan je sowieso aanraden om met je gezin ook het verscholen dorp in Vierhouten te bezoeken. Hier hielden onderduikers zich schuil in de Tweede Wereldoorlog. Je zit ook redelijk dichtbij Garderen, met het grootste klimbos van Nederland.

Lees ook onze blogs:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top