Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Waren (Müritz), toffe bestemming in het Mecklenburgs Merengebied
Waren muritz

Waren (Müritz), toffe bestemming in het Mecklenburgs Merengebied

“Mama ik wil nog niet weg”.Ik ben het helemaal met mijn dochter eens. We zitten aan een mooi strandje aan de Müritzsee, een van de mooiste meren in Duitsland. Het is hier prachtig, we zitten met onze voetjes in het zand aan een strandje, de zon schijnt en voor ons zwemmen enkele zwanen voorbij. We voelen ons echt op vakantie.

Voor ons was Waren (Müritz) een stop van een dag op weg vanaf het Duitse eiland Usedom terug naar Nederland. Wat we zagen en deden smaakte naar meer en ik zie ons zeker nog eens terug keren voor een langere vakantie in het Mecklenburgs Merengebied en het nationaal park Müritz.

Waren murtizsee

Wat is er te doen in Waren Müritz

Müritzeum 

Het Müritzeum is een combinatie van een museum en een aquarium en de grootste bezienswaardigheid in Waren. Bij binnenkomst zien we direct een grote vistank. Mijn dochter wil erheen maar ik stel voor toch even de route te volgen. We lopen een interactieve tentoonstelling in over de natuur en de dieren in Mecklenburg-Vorpommern. Mijn dochter vind het leuk om naar de verschillende vogelgeluiden te luisteren en ik moet haar vertellen over de dieren de we zien. De meeste interactieve displays zijn zowel in het Engels als in het Duits.

Waren muritzeum
Waren muritzeum
Herrensee

Er zijn ook grappige details, zo lopen we een ruimte in over de ijstijd en verschijnen er mammoeten op de muren. Het gaat vooral over dieren die hier in de omgeving leefden of hier nu nog leven en er is zowel voor jongere als voor oudere kinderen voldoende te ontdekken.

Dan gaan we toch richting de vissen. Het hele onderste gedeelte van het Müritzeum is een aquarium. We hebben geluk en zijn er precies op het tijdstip dat een duiker een show geeft. De grote tank moet regelmatig schoon gemaakt worden en ook moeten vissen die ziek zijn of gestorven uit de tank gehaald worden. Het zoetwateraquarium met een hoogte van zes meter laat goed zien hoe vissen zich gedragen in scholen. Zodra de duiker het water in gaat beginnen alles vissen wild rond te zwemmen tot plezier van de aanwezige kinderen.

Müritzeum waren
Müritzeum waren

De andere tanks zijn kleiner en bevatten naast vissen ook schaaldieren zoals krabbetjes en kreeftjes die in de meren in Duitsland leven. Sommige zelf wel heel dichtbij want vanuit het Müritzeum hebben we dankzij een glazen wand direct zicht op het onderwaterleven in de naastgelegen Herrensee, een van de kleinere plassen in dit gebied.

Herrensee
Herrensee

Wanneer we het hoofdgebouw van het Müritzeum verlaten, blijkt er buiten ook nog een grote tuin te zijn waar nog meer te beleven is. In een apart gebouwtje staat de historische collectie met skeletten en dieren op sterk water zoals je die ook vaak nog ziet in traditionele natuurhistorische musea.

In de tuin is een korte wandelroute van nog geen tien minuten lopen rondom de Herrensee. Heel snel gaan we alleen niet want we komen een grote klim en klauter speeltuin tegen. Bovendien zijn er hele schattige zwanen met jongen en komen we langs een insectenhotel en zelfs nog een een speelplek.

Je kunt met alles wat er te doen en te zien is makkelijk een paar uur doorbrengen in het Müritzeum. Echt een aanrader zeker wanneer je Waren met kinderen bezoekt. Bekijk de website voor actuele openingstijden en entreeprijzen. Een laatste tip wanneer je naar Waren toe gaat en weet dat je naar het Müritzeum gaat, volg dan de P bordjes “Müritzeum” en niet de andere parkeerplaatsen. Vanaf deze parkeerplaats is het een paar honderd meter lopen naar het museum. Wanneer je de parkeerkaart inlevert op het moment dat je de entree betaald dat krijg je 3 uur gratis parkeren. Ik vroeg me af of ik dan ook binnen die tijd weer weg moest zijn maar dat is niet het geval. Langer parkeren kan gewoon en in dat geval betaal je de resterende tijd bij de parkeerautomaat op de parkeerplaats.

Waren muritzeum
Waren muritzeum
Waren muritzeum

Stadswandeling door Waren

Het stadje Waren heeft een gezellig compact oud centrum. Er is een winkelstraat en een pleintje met terrasjes. Bij het tourisme informatiekantoor halen we een kaart van het stadje en we lopen vervolgens een rondje langs de mooie oude huizen.

Mocht je nog meer musea in Waren willen bezoeken, dan is er Stadtmuseum en een maritiem museum. Er zijn ook een tweetal mooie oude kerken. Wij beklimmen de 45m hoge trap in de Marienkirche voor uitzicht over het stadje Waren en de omliggende meren.

Waren murtiz
Waren murtiz
Waren murtiz

Boottocht over de Müritzsee

Wanneer je het Mecklenburgse Merengebied bezoekt moet je natuurlijk ook een boottocht maken over de meren. Het meer van Müritz in het midden van het merengebied van Mecklenburg is het grootste meer van Duitsland.

In het Duitse merengebied zijn in totaal meer dan 1000 meren. De Müritzsee is via kanalen verbonden met een aantal andere grote meren zoals het meer van Plau. Je kunt met de boot dan ook hele lange tochten maken of deze gebruiken om naar het National Park te gaan en daar dan gebruik te maken van de speciale parkbussen. Het is ook mogelijk om een fiets mee te nemen op de boot. Voor routes en kosten, bekijk de website.

Waren muritmeer
Boottocht over de Müritzsee
Boottocht over de Müritzsee

Wij maken een kortere boottocht van Waren naar de gezellige haven van Klink waar een tweetal strandjes zijn. Het is hier waar mijn dochter aangeeft nog helemaal geen zin te hebben om de boot weer terug naar de auto en naar huis. Ze is nog zo heerlijk aan het spelen aan het water. Andere kinderen zwemmen verder het meer in en klimmen op de pontons hier terwijl ouders rustig een boekje zitten te lezen in een strandkorf. Deze typische Duitse uitvinding kom je dus niet alleen aan zee tegen maar ook hier aan het meer.

Boottocht over de Müritzsee
Boottocht over de Müritzsee

Volksbad Waren

Er zijn langs de Müritzsee diverse zwemplekken. Het fijne is dat die vrijwel overal gratis zijn. Mocht je niet zoveel tijd hebben dan is het Volksbad de dichtstbijzijnde zwemplek vanaf het stadje Waren. Er is hier een fijne ligweide met gras, een restaurantje, nette toiletten en omkleedplekken en zelfs een glijbaan en waar je zonder betaling gebruik van kunt maken.

Waren volksbad

Klimpark Waren

Mijn dochter is gek op klimparken. Helaas hebben we geen tijd om deze keer ook echt te gaan klimmen in Waren maar omdat het toch op de route ligt, neem ik wel even een kijkje. Mochten we een volgende keer Waren met kinderen bezoeken dan weten we in ieder geval wat we kunnen verwachten.

In dit klimpark zijn kinderen vanaf zes jaar welkom. Ze mogen op een drietal parcoursen klimmen, maar alleen onder begeleiding van ouders. Daarnaast zijn er nog een vijftal parcoursen voor oudere kinderen. Waarvan de twee moeilijkste pas vanaf 160 cm en 16 jaar wel echt heel uitdagend is.

Het park bevindt zich in een klein stukje bos en is heel overzichtelijk. Je betaalt voor twee of drie uur klimmen. Voor openingstijden en prijzen bekijk de website.

Waren duitsland Klimpark

Praktische informatie merengebied Duitsland

Waren is een plaatsje in het Duitse merengebied. Andere plaatsen in deze regio zijn o.a. Rheinsberg, Plau am See en Malchow. Vanaf Utrecht is het ongeveer zeven uur rijden naar Waren. Er is wel een treinverbinding maar doordat je meerdere keren moet overstappen, is dit geen serieuze optie.

Tip lees ook onze andere blogs over Duitsland met kinderen.

waren murtizmeer

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau (regio Mecklenburg-Vorpommern en Waren). Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Over de auteur

1 gedachte over “Waren (Müritz), toffe bestemming in het Mecklenburgs Merengebied”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top